Kiślowiec, Przepisy kulinarne


Kiślowiec

Składniki

Przepis

4 żółtka (z białek ubić na sztywno pianę)
1 szklanka cukru
1 rozpuszczona margaryna
1 szklanka mąki
3 kiśle np. wiśniowe (ja dałam truskawkowe)
2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki śmietany
1 zapach arakowy  (zależy od koloru kiślu)

wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem elektrycznym. Przelać do formy. Piec ok 45 minut. Po upieczeniu Kiślowca  przełożyłam dżemem truskawkowym.
0x01 graphic
Smacznego 0x01 graphic

Przepis udostępniony przez Ania W.

Czarny Orfeusz x

Składniki

Przepis

Ciasto: 4 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szkalnki cukru
3 łyżki kakao
1 margaryna
5 łyżek mleka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

Masa serowa: 50 dag zmielonego białego sera
4 jajka
1 szklanka cukru
1/2 kostki margaryny
1 budyń śmietankowy
wiórki kokosowe do dekoracji

Margarynę, cukier, cukier waniliowy, kakao, mleko podgrzewać, stale mieszając do chwili gdy powstanie jednolita masa. Odlać pół szklanki (jako polewa na gotowe ciasto).
Do ostudzonej masy dodawać, stale mieszając, po jednym żółtku, a następnie po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie połączyć z masą kakaową i przełożyć do tortownicy.
Masa serowa: 1/2 kostki margaryny o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem na krem i dalej ucierać, dodając na przemian po jednym jajku i po łyżce zmielonego sera oraz przesiany budyń. Wyrobić na jednolitą masę i wyłożyć do formy na ciasto ciemne.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na ok. 60 minut. Upieczone ciasto polać odlaną polewą kakaową i posypać wiórkami kokosowymi.
0x01 graphic
Smacznego ! 0x01 graphic

Przepis udostępniony przez Ania W.

Serowiec

0x01 graphic

Kategoria: Ciasta i Desery

Serowiec, a nie sernik bo w Galicji tak sie nazywa to ciasto. Przepis sprawdzony i odziedziczony po Babci.

Składniki

dla >6 osób

Ser biały, 75 dkg
cukier, 25 dkg
jajka (cale), 4 szt
mąka ziemniaczana, 1 łyżka stołowa
masło, 12 dkg
cukier waniliowy, 1/2 torebki

0x01 graphic
Opis przygotowania

czas przygotowania: do 60 min

Najlepiej zrobić w malakserze. Żółtka utrzeć z cukrem (kogel mogel). Dodać masło i ser oraz mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy. Utrzeć aby miało konsystencję gęstej śmietany.
Tortownicę (małą) posmarować masłem i posypać tartą bułką. Wlać ciasto. Można dodać rodzynki.
Piec w piekarniku w temperaturze ok. 200 stopni przez 45 min.

autor: Zuzanna Wiciejewska

0x01 graphic

Ciasto Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Ciasto bananowe - składniki

Ciasto bananowe - sposób przygotowania

Banany obrać, rozdrobnić widelcem, a następnie wymieszać z dodawanymi kolejno: cukrem, mąką, jajkiem, solą i sodą. Masło roztopić, wlać do masy i wymieszać. Dodać orzechy lub rodzynki. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Ciasto bananowe należy piec około 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 150°C (patyczek wkłuty w upieczone ciasto powinien być suchy).

Sernik na zimno z serków homogenizowanych

Składniki

Przepis

3 serki homogenizowane waniliowe (każdy po 200g)
4 galaretki (2 czerwone, 1 zielona, 1 żółta)
owoce (według uznania)

Rozpuścić 1 galaretkę zieloną w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody. Ostudzić i połączyć z 1 serkiem. Wlać do tortownicy i wstawić do lodówki. Podczas gdy masa tężeje, rozpuścić 1 czerwoną galaretkę w 1 i 1/2 szklanki wody, ostudzić i połączyć z 1 serkiem. Przelać na zastygniętą masę w formie. Wstawić do lodówki.Tak samo postępujemy z żółtą galaretką i trzecim serkiem. Na trzeciej warstwie układamy owoce i zalewamy pozostałą czerwoną (akurat nie miałam pod ręką i zrobiłam z pomarańczową), tężącą galaretką.
Smacznego ! 0x01 graphic

0x01 graphic

Przepis udostępniony przez Ania W.



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Boże Narodzenie według Pięciu Przemian przepisy kulinarne
Likier miętowy, Przepisy kulinarne i alkoholowe, alkohole
różne smakołyki, ROZNE (Zobacz), PRZEPISY KULINARNE
zupa z selera, A Przepisy kulinarne 1
BADEŃSKI TORT ŚLIWKOWY, przepisy kulinarne
ciastka z płatków zbożowych, A Przepisy kulinarne 1
Chmurki anioła, Przepisy kulinarne i dekoracje potraw
Faszerowana cukinia, A Przepisy kulinarne 1
kapusta z wody, A Przepisy kulinarne 1
Zakwas na Barszcz czerwony, Przepisy Kulinarne
ANANASOWIEC, przepisy kulinarne
Pasta pokrzywowa, A Przepisy kulinarne 1
Pasztet z pieczarkami, A Przepisy kulinarne 1
Sałatka Babuni, PRZEPISY KULINARNE, przepisy kulinarne
Bigos Królewski(1), PRZEPISY ,KULINARIA
Piernik Świąteczny, Przepisy kulinarne
Kurczak po koreańsku, Przepisy kulinarne
Krótka kiszonka, A Przepisy kulinarne 1
Gulasz z warzyw, A Przepisy kulinarne 1

więcej podobnych podstron