Czy wyspa w kuchni to dobry pomysł?

Menu


Czy wyspa w kuchni to dobry pomysł?





arcobaleno - 30-12-2004 00:23
Witam wszystkich bardzo serdecznie!!!Właśnie odkryłam forum muratora(planuję budowę domu i stąd zainteresowanie tematem :D ) i na wstępie muszę powiedzieć, że jestem zachwycona ilością porad i informacji!
Moje pytanie dotyczy kuchennej wyspy. Czy to dobry pomysł? Jakie macie doświadczenia? Czy kuchnia musi być duża, otwarta, zamknięta?



- 30-12-2004 06:16
witam serdecznie na forum - uważaj - bardzo wciaga :D



arcobaleno - 02-01-2005 20:16
Widze, że nikt nie wybrał takiego rozwiązania w swojej kuchni...albo nikt nie ma ochoty podzielić się swoimi doświadczeniami :( Tak się zachwyciłam tym forum a tu taka lipa...żartuję :wink: jestem optymistką i myślę, że ktoś się w końcu odezwie.A może jakies fotki...?



ozzie - 02-01-2005 20:25
U nas bedzie wyspa, ale nie bedzie na niej ani plyty grzewczej, ani zlewu. :D Mam spora kuchnie (28 m), dlatego jest miejsce na wyspe. Zabudowa ciagu kuchennego z szafkami jest w ksztalcie litery L, wyspa posrodku kuchni, bedzie to dodatkowy blat (z granitu), a zarazem bufet przy ktorym mozna zjesc sniadanie. Podobne rozwiazanie mialam w poprzednim domu i sie sprawdzilo, dlatego taki nasz wybor. Uwazam, ze wyspa to swietne rozwiazanie. Pozdrowienia :)



- 02-01-2005 20:30
Wiesz co slyszalam, ze wyspa ma sens przy bardzo duzych kuchniach, gdzie nie stanowi przeszkody komunikacyjnej.



osowa - 02-01-2005 21:18
Witaj :D
Życzę samych miłych doświadczeń na drodze w dążeniu do wybudowania własnego domu .
A co do kuchni z wyspą – owszem , jest to bardzo fajne rozwiązanie i rzeczywiście polecam je przy dużych kuchniach . W mniejszych raczej nie bardzo ma sens ... po za tym , trzeba wziąć pod uwagę ergonomię pomieszczenia – dobrze , by w wyspie znajdowało się trochę szafek : jeśli wstawisz tam kuchenkę – trzeba również zaprojektować odpowiednio pochłaniacz ; i w tym przypadku musi być on elementem dobrze dobranym i spełniać również funkcje dekoracyjną . Zbyt skromnie wyposażona „wyspa” sprawia pewien kłopot - nie potrzebne bieganie do dalej oddalonych szafek zabiera cenny czas ...Wszystko jest oczywiście sprawą indywidualną – lecz niewątpliwie jest to moda . W razie czego służę pomocą , pozdrawiam słonecznie .



arcobaleno - 02-01-2005 22:55
Myślę, że wybiorę jednak to rozwiązanie a jak będę miała jakieś konkretne pomysły i pytania to się zgłoszę :D Ale to raczej nieprędko - póki co czeka nas masa innej (trochę "grubszej") pracy...hmm...może skuszę się na dziennik? Fajnie się ogląda jak Wasze domki wprost rosną w oczach :D Pozdrawiam wszystkich!



bachac - 03-01-2005 09:19
W mojej kuchni jest zbyt mało miejsca na wyspę, a szkoda. Czasem kiedy gotujemy "rodzinnie" trudno dopchać się do kuchenki czy zlewozmywaka.



modulor - 03-01-2005 09:37
''''''''''''''''



peilin - 03-01-2005 09:54
W duzych kuchniach to dobry pomysl. Szczegolnie jak sie lubi zespolowo gotowac. :D U mnie bedzie ze zlewem i plyta ceramiczna.
Pozdrawiam



osowa - 03-01-2005 09:55

W mojej kuchni jest zbyt mało miejsca na wyspę, a szkoda. Czasem kiedy gotujemy "rodzinnie" trudno dopchać się do kuchenki czy zlewozmywaka. Jeśli faktycznie podobają Ci się kuchnie „wyspy” nawet w małych pomieszczeniach można sobie zafundować coś na jej kształt – moim sprawdzonym sposobem jest ustawienie pół wyspy w ciągu kuchennym w nawet dość wąskiej kuchni : dzięki temu może faktycznie gotować więcej osób , jeśli chcesz spróbuję Ci naszkicować to w wolnej chwili .

Pozdrawiam z kuchennym zaangażowaniem . 8)



bachac - 03-01-2005 10:02
Dzięki Osowa ale niestety już za późno. Mieszkam od lipca, kuchnia już urządzona i po budowie nie chcę nawet słyszeć o remontach czy przeróbkach.Pozdrawiam.



bullmyrcha - 03-01-2005 20:58
wyspa jest bardzo funkcjonalna i efektowna , nieststy musze przyznac ze powoduje dodakowe koszty:
1. dodatkowe wykonczenie, (moja 'stara' uparla sie na granity
2. ten pieronski okap wyspowy kosztuje o wiele wiecej niz przyscienny

Nasza fotkawyspy:
http://www.myrcha2002.webpark.pl/dom...-12-18_007.jpg



kasztanka - 08-01-2005 18:43

W mojej kuchni jest zbyt mało miejsca na wyspę, a szkoda. Czasem kiedy gotujemy "rodzinnie" trudno dopchać się do kuchenki czy zlewozmywaka.
a jaka duza masz kuchnie??
ile m2??
zastanawiam sie jakie jest minimum powierzchni kuchni- aby wyspa nie byla przeszkoda a ozdoba :-)



kasztanka - 08-01-2005 18:54
witajcie
tez mysle o wyspie ..... ale bez zlewow ani kuchenek-ze wzgledu na koszty :-) chce poprostu blat do pracy lub do szybkiego sniadania :-)
nie wiem czy bede miala duza kuchnie(16m2) i jak to by wyszlo....
mam dopierow fundamenty ale mysle juz o wyposazeniu i urzadzeniu :-)

jak myslicie lepiej wyspe wymurowac czy zrobic ja z szafki???
pozdrooofka



bullmyrcha - 09-01-2005 08:42

jak myslicie lepiej wyspe wymurowac czy zrobic ja z szafki???
pozdrooofka
my swoja murowalismy z pustakow (gazobeton) ale tylko dlatego ze blaty mamy ciezkie (granit) przy tradycyjnym blacie zrobilbym konstrukcje drewniana wystarczy w zupelnosci.

Kilka razy uczulalem magika od mebli kuchennych zeby zrobil soldniejsze meble do zamontowania w wyspie z uwagi na ciezar blatu

pozdr
M

Sitedesign by AltusUmbrae.