Menu
|
Wentylacja spiżarniR@dek - 10-06-2009 09:15 Witam szanownych forumowiczów http://www.zawadzkie.pl/_radek/dom.jpg Sytuację przedstawiam na rysunku: mała spiżarnia przy kuchni, bez ogrzewania, wywiew zrealizowany otworem z anemostatem w suficie (czarne kółko), skąd prowadzi kanał poziomy długości ok 1m poprowadzonym w wylewce pomieszczenia powyżej (na poddaszu) do kanału wentylacyjnego w kominie. Do finału brakuje mi tylko nawiewu. Chciałbym to zrobić z zewnątrz (ten czerwony cusiek w ścianie - ściana na zachód) a nie szczeliną czy otworami drzwiowymi. No i chciałbym żeby to działało grawitacyjnie. I teraz pytanie: czy zrealizować nawiew na przestrzał kanałem prostym z regulacją nawiewu czy może "zetką"? Jeśli kanałem prostym to lepiej zrobić go u góry, żeby zimne powietrze spadało na dół wypychając ciepłe do wywiewu (tylko czy wtedy nie zrobię sobie drugiegi wywiewu), czy może na dole, przy podłodze? A jeśli zetką to gdzie i z której strony wyżej? Pozdrawiam R@dek mjakob - 10-06-2009 10:37 Może drzwiami z otworami tak jak do łazienki zbigmor - 10-06-2009 10:40 Witam szanownych forumowiczów http://www.zawadzkie.pl/_radek/dom.jpg Sytuację przedstawiam na rysunku: mała spiżarnia przy kuchni, bez ogrzewania, wywiew zrealizowany otworem z anemostatem w suficie (czarne kółko), skąd prowadzi kanał poziomy długości ok 1m poprowadzonym w wylewce pomieszczenia powyżej (na poddaszu) do kanału wentylacyjnego w kominie. Do finału brakuje mi tylko nawiewu. Chciałbym to zrobić z zewnątrz (ten czerwony cusiek w ścianie - ściana na zachód) a nie szczeliną czy otworami drzwiowymi. No i chciałbym żeby to działało grawitacyjnie. I teraz pytanie: czy zrealizować nawiew na przestrzał kanałem prostym z regulacją nawiewu czy może "zetką"? Jeśli kanałem prostym to lepiej zrobić go u góry, żeby zimne powietrze spadało na dół wypychając ciepłe do wywiewu (tylko czy wtedy nie zrobię sobie drugiegi wywiewu), czy może na dole, przy podłodze? A jeśli zetką to gdzie i z której strony wyżej? Pozdrawiam R@dek A dlaczego nie chciałbyś szczeliną w drzwiach? Ze względu na wyższą temp? wit74 - 10-06-2009 10:43 Szczelina w dolnej części drzwi powinna pomóc R@dek - 10-06-2009 10:55 Szczelina pod drzwiami czy otwory spowodują, że zaciągane powietrze będzie miało temperaturę pokojową. Spiżarnia to z założenia pomieszczenie, w którym powinno być chłodniej dlatego chciałbym to zrealizować, tym bardziej że umozliwia mi to styk spiżarni ze ścianą zewnętrzną. zbigmor - 10-06-2009 10:59 Szczelina pod drzwiami czy otwory spowodują, że zaciągane powietrze będzie miało temperaturę pokojową. Spiżarnia to z założenia pomieszczenie, w którym powinno być chłodniej dlatego chciałbym to zrealizować, tym bardziej że umozliwia mi to styk spiżarni ze ścianą zewnętrzną. Musisz sam rozważyć i przekalulować jaką temperaturę chcesz tam utrzymywać. Z otworami w drzwiach na pewno będzie zauważalnie niższa niż w pozostałej części, a to z 2 powodów: zaciągniesz powietrze z dolnej warstwy (czyli z chłodniejszej), nie masz tam ogrzewania i ścianę zewnętrzną i ten układ to powietrze jeszcze schłodzi. Oczywiście otwór w dolnej części ściany zewnętrznej też sprawę załatwi. |
|||
Sitedesign by AltusUmbrae. |