METODY POBIERANIA PRÓBEK WYBRANYCH ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH DO


ZAACZNIK Nr 7
METODY POBIERANIA PRÓBEK WYBRANYCH ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH DO
CELÓW URZDOWEJ KONTROLI POZIOMÓW TOKSYN FUSARIUM ORAZ
KRYTERIA DLA METOD ANALIZY STOSOWANYCH DO OZNACZANIA
ZAWARTOÅšCI TOKSYN FUSARIUM
I. METODY POBIERANIA PRÓBEK DO CELÓW URZDOWEJ KONTROLI
POZIOMÓW TOKSYN FUSARIUM
1. Cel i zakres
Próbki przeznaczone do urzędowej kontroli poziomów toksyn Fusarium (deoksyniwalenol,
zearalenon, fumonizyny B1 i B2 i toksyny T-2 i HT-2) w środkach spożywczych pobierane
wyłącznie zgodnie z zasadami określonymi w niniejszym załączniku mogą być uważane za
reprezentatywne dla poszczególnych partii. Ocena zgodności partii powinna być dokonana
przez porównanie uzyskanych wyników zbadanych próbek laboratoryjnych z maksymalnymi
dopuszczalnymi poziomami przyjętymi w Załączniku I do rozporządzenia nr 466/2001.
2. Definicje
Do celów niniejszego załącznika zastosowanie mają następujące definicje:
partia: identyfikowalna ilość środka spożywczego dostarczona w tym samym
czasie i uznana w sposób urzędowy jako posiadająca wspólne cechy
takie jak: pochodzenie, odmiana, rodzaj opakowania, jednostka
pakujÄ…ca, dostawca i oznakowanie;
podpartia: wyznaczona część partii w celu zastosowania metody pobierania
próbek na wyznaczonej części; każda podpartia musi być fizycznie
oddzielna i identyfikowalna;
próbka pierwotna: ilość produktu pobrana z jednego miejsca partii lub podpartii;
próbka zbiorcza: połączone wszystkie próbki pierwotne pobrane z partii lub
podpartii.
3. Przepisy ogólne
3.1. Personel
Próbki powinny być pobierane przez upoważniony i wykwalifikowany personel.
3.2. Pobieranie próbek
W przypadku każdej partii, która ma zostać zbadana, pobieranie próbek musi zostać
przeprowadzone oddzielnie.
Zgodnie z pkt 4.3 duże partie powinny zostać podzielone na podpartie, a próbki pobierane
oddzielnie.
3.3. Środki ostrożności
Podczas pobierania próbek i przygotowywania próbek laboratoryjnych muszą zostać
podjęte niezbędne środki ostrożności w celu uniknięcia wystąpienia jakichkolwiek zmian,
które mogłyby wpłynąć na zawartość toksyn Fusarium, wpłynąć niekorzystnie na
oznaczanie lub spowodować, że próbki zbiorcze staną się niereprezentatywne.
3.4. Próbki pierwotne
W miarę możliwości próbki pierwotne powinny zostać pobrane z różnych miejsc
rozmieszczonych w całej partii lub podpartii. Odstąpienie od tej procedury musi zostać
odnotowane w protokole.
3.5. Przygotowanie próbki zbiorczej
Próbkę zbiorczą tworzy się przez łączenie próbek pierwotnych.
3.6. Kontrpróbki
Kontrpróbki do celów oznaczania, obrotu handlowego i arbitrażu pobierane są z
homogennej próbki zbiorczej.
3.7. Pakowanie i przekazywanie próbek
Każda próbka powinna być umieszczona w czystym, chemicznie obojętnym pojemniku,
odpowiednio zabezpieczajÄ…cym przed zanieczyszczeniem i uszkodzeniem w czasie
transportu. Należy przedsięwziąć wszelkie konieczne środki ostrożności w celu uniknięcia
jakichkolwiek zmian w składzie próbki, które mogłyby powstać w czasie transportu lub
przechowywania.
3.8. Plombowanie i etykietowanie próbek
Każda próbka pobrana do celów urzędowej kontroli żywności powinna być plombowana w
miejscu pobrania i oznakowana w sposób umożliwiający jej identyfikację.
Każde pobranie próbki musi być rejestrowane w celu umożliwienia jednoznacznej
identyfikacji każdej partii, należy podać również datę i miejsce pobrania próbki wraz z
dodatkowymi informacjami, które mogą być przydatne dla analityka.
4. Zasady szczegółowe
4.1. Różne rodzaje partii
Środki spożywcze mogą znajdować się w obrocie luzem, w pojemnikach lub opakowaniach
jednostkowych, takich jak worki, torby, opakowania detaliczne. Procedura pobierania
próbek może być stosowana dla wszystkich form artykułów, które są wprowadzane do
obrotu.
Bez uszczerbku dla zasad określonych w pkt 4.3, 4.4 i 4.5, przedstawiony poniżej wzór
może być wykorzystany jako wskazówka odnośnie do pobierania próbek z partii będących
przedmiotem obrotu w opakowaniach jednostkowych, takich jak worki, torby, opakowania
do sprzedaży detalicznej.
masa partii × masa próbki pierwotnej
czestotliwosc pobierania próbek (SF) =
masa próbki zbiorczej × masa opakowania jednostkowego
- masa - w kg
- częstotliwość pobierania próbek (SF) - każdy n-ty worek lub torba, z których musi zostać
pobrana próbka pierwotna (cyfry dziesiętne powinny zostać zaokrąglone do najbliższej liczby
całkowitej).
4.2. Masa próbki pierwotnej
Masa próbki pierwotnej powinna wynosić około 100 gramów, o ile nie ustalono inaczej w
niniejszym załączniku. W przypadku partii w opakowaniach detalicznych masa próbki
pierwotnej zależy od masy opakowania detalicznego.
4.3. Ogólne zasady pobierania próbek zbóż i produktów zbożowych
Tabela 1
Podział partii na podpartie w zależności od produktu i masy partii
Produkt Masa partii Masa lub liczba Liczba próbek Masa próbki
(tony) podpartii pierwotnych zbiorczej (kg)
Zboża i produkty e" 1 500 500 ton 100 10
zbożowe > 300 i < 1 500 3 podpartie 100 10
e" 50 i d" 300 100 ton 100 10
< 50  3 100 (*) 1 10
(*) W zależności od masy partii zgodnie z tabelą 2 w pkt 4.5
4.4. Procedura pobierania próbek zbóż i produktów zbożowych dla partii e" 50 ton
4.4.1. Jeżeli podpartię można oddzielić fizycznie, to każda partia musi zostać podzielona na
podpartie zgodnie z tabelą 1. Nie zawsze partia może być podzielona ściśle według
podanych wskazań (masa partii nie zawsze stanowi dokładną wielokrotność masy
podpartii), wówczas masa podpartii może przekroczyć wymienioną masę o maksimum 20
%.
4.4.2. Z każdej podpartii próbki muszą zostać pobrane oddzielnie.
4.4.3. Liczba próbek pierwotnych: 100. Masa próbki zbiorczej = 10 kg.
4.4.4. Jeśli nie jest możliwe przeprowadzenie pobierania próbek za pomocą metody opisanej w
tym punkcie z uwagi na konsekwencje handlowe wynikajÄ…ce z uszkodzenia partii z
powodów takich, jak opakowania zbiorcze, środki transportu, może zostać zastosowana
alternatywna metoda pobierania próbek, pod warunkiem, że jest możliwie jak najbardziej
reprezentatywna, w pełni opisana i udokumentowana.
4.5. Procedura pobierania próbek zbóż i produktów zbożowych dla partii < 50 ton
W przypadku partii zbóż i produktów zbożowych poniżej 50 ton plan pobierania próbek
powinien obejmować 10 100 próbek pierwotnych w zależności od masy partii, dając
próbkę zbiorczą 1 10 kg. W przypadku bardzo małych partii (d" 0,5 tony) można pobrać
mniejszą liczbę próbek pierwotnych, ale próbka zbiorcza, łącząca wszystkie próbki
pierwotne, powinna wynosić również w tym przypadku co najmniej 1 kg.
Wartości podane w tabeli 2 mogą być użyte do określenia liczby próbek pierwotnych,
które należy pobrać.
Tabela 2
Liczba próbek pierwotnych, które powinny być pobrane w zależności od masy partii zbóż i
produktów zbożowych
Masa partii (tony) Liczba próbek pierwotnych
d" 0,05 3
> 0,05 d" 0,5 5
> 0,5 d"1 10
> 1 -d"3 20
> 3 d" 10 40
> 10 d" 20 60
> 20 d"50 100
4.6. Procedura pobierania próbek żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci
4.6.1. Procedura pobierania próbek zbóż i produktów zbożowych podana w pkt 4.5 ma
zastosowanie w odniesieniu do żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci.
Liczba próbek pierwotnych, które powinny być pobrane zależy od masy partii, przy czym
minimalna ich liczba wynosi 10, a maksymalna 100, zgodnie z tabelÄ… 2 w pkt 4.5. W
przypadku bardzo małych partii (d" 0,5 tony) można pobrać mniejszą liczbę próbek
pierwotnych, ale próbka zbiorcza, łącząca wszystkie próbki pierwotne, powinna wynosić
również w tym przypadku co najmniej 1 kg.
4.6.2. Masa próbki pierwotnej musi wynosić około 100 g. W przypadku partii w opakowaniu do
sprzedaży detalicznej masa próbki zależy do masy opakowania do sprzedaży detalicznej,
a w przypadku bardzo małych partii (d" 0,5 tony) próbki pierwotne muszą mieć taką masę,
żeby połączenie próbek pierwotnych dawało próbkę zbiorczą o masie co najmniej 1 kg.
4.6.3. Masa próbki zbiorczej = 1 10 kg odpowiednio wymieszanej.
4.7. Pobieranie próbek na etapie obrotu detalicznego
Pobieranie próbek środków spożywczych na etapie obrotu detalicznego musi w miarę
możliwości być zgodne z przepisami pobierania próbek określonych w pkt 4.4 i 4.5. W
przypadku, kiedy jest to niemożliwe, należy zastosować inne skuteczne procedury
pobierania próbek, pod warunkiem, że zapewniają odpowiednią reprezentatywność
badanej partii.
5. Dopuszczenie partii lub podpartii
5.1. Partia może być dopuszczona, jeśli próbka zbiorcza jest zgodna z maksymalnym
dopuszczalnym poziomem, uwzględniając niepewność pomiaru i wartość odzysku.
5.2. Partia nie może być dopuszczona, jeśli próbka zbiorcza przekracza jednoznacznie
maksymalny dopuszczalny poziom, uwzględniając niepewność pomiaru i wartość
odzysku.
II. PRZYGOTOWYWANIE PRÓBEK I WYTYCZNE DLA METOD ANALIZY
STOSOWANYCH DO OZNACZANIA POZIOMÓW TOKSYN FUSARIUM
1. Środki ostrożności
W związku z tym, że rozmieszczenie toksyn Fusarium jest niejednorodne, próbki powinny
byc przygotowane, a zwłaszcza homogenizowane, z największą ostrożnością.
Cały materiał otrzymany przez laboratorium powinien zostać wykorzystany do badań.
2. Przygotowanie próbki dostarczonej do laboratorium
Każda próbka laboratoryjna powinna być drobno zmielona i starannie zmieszana, przy
wykorzystaniu metody, odnośnie do której wykazano, że umożliwia uzyskanie całkowitej
homogenności.
W przypadku, gdy maksymalny poziom ma zastosowanie do suchej masy, zawartość suchej
masy w produkcie jest określana na części próbki homogennej, przy wykorzystaniu metody,
odnośnie do której wykazano, że dokładnie określa zawartość suchej masy.
3. Podział próbek do celów potwierdzenia prawidłowości oznaczenia i arbitrażu
Powtarzane próbki do celów oznaczania, handlu i arbitrażu oraz odniesienia są pobierane ze
zhomogenizowanego materiału.
4. Metody analizy, stosowane w laboratorium i wymagania dla kontroli laboratorium
4.1. Definicje
Poniżej zamieszczono kilka najczęściej stosowanych definicji, których laboratorium jest
zobowiązane używać:
Najczęściej podawanymi parametrami precyzji są powtarzalność i odtwarzalność.
r = powtarzalność, wartość, poniżej której powinna znajdować się bezwzględna
różnica między dwoma pojedynczymi wynikami oznaczenia, otrzymanymi
w powtarzalnych warunkach, tj. ta sama próbka, ten sam wykonawca, ta
sama aparatura, to samo laboratorium i krótki odstęp czasu, będzie zawierała
się w granicach określonego prawdopodobieństwa (typowo 95 %) i stąd r =
2,8 × sr;
sr = odchylenie standardowe, obliczone na podstawie wyników otrzymanych w
warunkach powtarzalności;
RSDr = względne odchylenie standardowe, obliczone na podstawie wyników
otrzymanych w warunkach powtarzalnoÅ›ci [(sr/ x )×100];
R = odtwarzalność, wartość, poniżej której powinna znajdować się różnica
bezwzględna między dwoma pojedynczymi wynikami oznaczenia,
otrzymanymi w powtarzalnych warunkach, tj. z identycznego materiału
otrzymanego przez wykonawców w różnych laboratoriach, używając
znormalizowanych metod analitycznych, będzie zawierała się w granicach
okreÅ›lonego prawdopodobieÅ„stwa (zwykle 95 %); R = 2,8 × sR;
sR = odchylenie standardowe, obliczone na podstawie wyników otrzymanych w
warunkach odtwarzalności;
RSDR = względne odchylenie standardowe, obliczone na podstawie wyników
otrzymanych w warunkach odtwarzalnoÅ›ci [(sR/ x )×100].
4.2. Wymagania ogólne
Metody analizy stosowane do celów kontroli żywności muszą być zgodne z wymaganiami
określonymi w pkt 1 i 2 załącznika nr III do rozporządzenia (WE) nr 882/2004
Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli
urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i
żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt (Dz.
Urz. UE L 191 z 30.04.2004, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, Rozdz. 3, t.
45, str. 200).
4.3. Wymagania szczegółowe
4.3.1. Kryteria analityczne metody
W przypadku, gdy żadne specjalne metody oznaczania poziomów toksyn Fusarium w
środkach spożywczych nie są wymagane przez wspólnotowe ustawodawstwo, laboratoria
mogą wybrać dowolną metodę z zastrzeżeniem, że wybrana metoda spełnia następujące
kryteria:
a) Parametry analityczne metody dla deoksyniwalenolu
Poziom µg/kg Deoksyniwalenol
RSDr % RSDR % Odzysk %
> 100 d" 500 d" 20 d" 40 60 110
> 500 d" 20 d" 40 70 120
b) Parametry analityczne metody dla zearalenonu
Poziom µg/kg Zearalenon
RSDR % Odzysk %
RSDr %
d" 50 d" 40 d" 50 60 120
> 50 d" 25 d" 40 70 120
c) Parametry analityczne metody dla fumonizyny B1 i B2
Poziom µg/kg Fumonizyna B1 lub B2
RSDr % RSDR % Odzysk %
d" 500 d" 30 d" 60 60 120
> 500 d" 20 d" 30 70 110
d) Parametry analityczne metody dla toksyn T-2 i HT-2
Poziom µg/kg
Toksyna T-2
RSDr % RSDR % Odzysk %
50 250 d" 40 d" 60 60 130
> 250 d" 30 d" 50 60 130
Poziom µg/kg Toksyna HT-2
RSDr % RSDR % Odzysk %
100 200 d" 40 d" 60 60 130
> 200 d" 30 d" 50 60 130
Granica wykrywalności stosowanych metod nie musi być ustalana, jeżeli wartość precyzji jest
dana dla odpowiedniego stężenia.
Wartość precyzji jest obliczana z równania Horowitza:
RSDR = 2(1-0,5logC)
gdzie:
- RSDR - względne odchylenie standardowe obliczone na podstawie wyników
otrzymanych w warunkach odtwarzalnoÅ›ci [(sR/ x )×100]
- C - stężenie wyrażone jako stosunek (tj. 1 = 100 g/100 g, 0,001 = 1 000 mg/kg).
Jest to ogólne równanie dla precyzji, które nie jest zależne od analitu oraz matrycy, lecz dla
większości rutynowo używanych metod analizy wyłącznie od stężenia.
4.3.2. Podejście  zgodność z przeznaczeniem
W przypadku występowania ograniczonej liczby w pełni uznanych metod analitycznych
można alternatywnie korzystać z podejścia  zgodności z przeznaczeniem , definiując
jeden parametr, funkcję zgodności, aby ocenić akceptowalność metod analitycznych.
Funkcja zgodności jest funkcją niepewności, która określa maksymalne poziomy
niepewności uznawane za odpowiednie do celu.
Zakładając ograniczoną liczbę metod analizy, w pełni zweryfikowanych w badaniach
międzylaboratoryjnych, zwłaszcza dla oznaczania toksyn T-2 i HT-2, można wykorzystać
podejście oparte na funkcji niepewności, określające maksymalną dopuszczalną
niepewność do oszacowania odpowiedniości ( zgodności z przeznaczeniem ) metody
analizy, której ma użyć laboratorium. Laboratorium może użyć metody, która daje
rezultaty w granicach maksymalnej niepewności standardowej. Maksymalną niepewność
standardową można obliczyć za pomocą następującego wzoru:
Uf = (LOD / 2)2 + (Ä… × C)2
gdzie:
- Uf - niepewność maksymalna standardowa (µg/kg)
- LOD - granica wykrywalnoÅ›ci metody (µg/kg)
- ą - stały, liczbowy czynnik, którego używa się w zależności od wartości C. Wartości,
które mają być używane są określone w tabeli 3
- C - okreÅ›lone stężenie (µg/kg)
Jeżeli metoda analityczna umożliwia uzyskanie wyników z niepewnością niższą niż maksymalna
niepewność standardowa, to metoda jest uważana za równie odpowiednią, co metoda spełniająca
kryteria analityczne podane w pkt 4.3.1.
Tabela 3
Wartości liczbowe, które mają być używane dla stałej ą we wzorze określonym w tym punkcie,
w zależności od określonego stężenia
C (µg/kg) Ä…
d" 50 0,2
51 500 0,18
501 1 000 0,15
1 001 10 000 0,12
> 10 000 0,1
4.4. Obliczenie odzysku i podawanie wyników
Wynik analizy podaje się w postaci skorygowanej lub nieskorygowanej o wartość
odzysku. Należy przedstawić sposób podawania wyników oraz wartość odzysku. Do
oceny zgodności ze specyfikacją należy stosować wynik analizy skorygowany o odzysk
zgodnie z zasadą określoną w części I pkt 5.
Analityk powinien brać pod uwagę raport.
Wynik analityczny powinien być podany w postaci x ą U, gdzie:
- x - wynik analityczny,
- U - niepewność rozszerzona pomiaru.
4.5. Laboratoryjne normy jakości
Laboratorium musi przestrzegać przepisów art. 12 rozporządzenia (WE) nr 882/2004
Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli
urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i
żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt (Dz.
Urz. UE L 191 z 30.04.2004, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, Rozdz. 3, t.
45, str. 200).


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
METODY POBIERANIA PRÓBEK WYBRANYCH ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH
METODY POBIERANIA PRÓBEK DO CELÓW URZĘDOWEJ KONTROLI
Metody pobierania próbek do oznaczania WWA w powietrzu
ue higiena srodkow spozywczych
Przewodność cieplna wybranych produktów spożywczych
Rozporzadzenie w sprawie znakowania środków spożywczych D20070966
Dyrektywa z 14 czerwca 1989 roku o urzędowej kontroli środków spożywczych
rozporz wymagania higien sanit zakłady sprzedaż i produkcji środków spożywczych
instrukcja mycia i dezynfekcji magazynow srodkow spozywczych
Zanieczyszczenia mogące stanowić zagrożenie dla sporządzanych potraw i środków spożywczych
Higiena w procesie produkcji środków spożywczych
interesanci instrukcja pobierania probek
wybrane metody dostępu do Internetu
Wybrane metody diagnozy artykuł do zajęć

więcej podobnych podstron