Moja kuchnia nowe przepisy na zupy i obiady jednodaniowe


MOJA KUCHNIA
NOWE PRZEPISY NA ZUPY I OBIADY JEDNODANIOWE
Pożywne i delikat
Włoski smakołyk:
Składniki na 4 porcie:
-1 litr mocnego (niezbyt tłustego) rosołu
- 50 g masła
- 4 Kromki bmego cYlleba
- 50 g startego parmezana
- 4 jajka
Sposób przyrządzania:
1. Przygotować rosół, ewentualnie użyć bulionu w kostce lub w proszku.
2. Masło roztopić na patelni i usmażyć na nim chleb z obu stron na złoty kolor.
3. Kromki posypać niewielką ilością parmezana i położyć na rozgrzanym głębokim
talerzu.
Zupa Pavese
4. Na każdej ostrożnie położyć jajko tak, aby żółtko ?
zostało całe, posypać tesńka. seta.
5. Dolać gorący rosół.
Uwaga: Aby rozgrzać głęboki talerz, najlepiej włotyfl
go na kilka minut do niezbyt rozgrzanego piekarnika.1
Jedna porcja zawiera około 17 g białka, 21 g tłuszczu, 20 g węglowodanów = 1477
kJ = 353 kcal.
Włoska zupa chlebowa
SVAadrAV.\ tvł u ?????.
- 200 g białego chleba z poprzedniego dnia
- 500 g pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
8 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczkę soli
- świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki świeżej, posiekanej (lub 1 łyżkę wysuszonej) bazylii
- ł strączek chili
- 1 litr rosołu
- starty parmezan do posypania Sposób przyrządzania:
?. Chteb pokroić vn ?????? vf\a\ą>os\ke.
2. Pomidory umyć, poćwiartować i wyciąć gniazda nasienne.
3. Ząbki czosnku i cebulę obrać z łupiny, drobno posiekać.
4. Oliwę z oliwek rozgrzać w dużym garnku, na niej zeszklić cebulę i czosnek,
potem dodać przygotowane pomidory.
5. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą i bazylią, dodać strączek chili,
zalać rosołem, gotować dziesięć do piętnastu minut na małym ogniu.
6. Chleb pokrojony w kostkę dodać do zupy, dobrze zamieszać i gotować jeszcze
dziesięć minut na małym ogniu, podawać posypaną parmezanem.
Cała porcja zawiera (bez sera) titofco 24 g białka, 101 g tłuszczu, 171 g
węglowodanów = 6467 kJ = 1545 kcal.

????? ??? : : ?
NOWE PRZEPISY NA ZUPY I OBIADY JEDNODANIOWE
Wioską zupę chlebową i Zupę
przedstawiamy Państwu na stronie............
Pavese
Dla wszystkich, którzy lubią smacznie zjeść, godne polecenia są: holenderska
zupa grochowa i węgierska zupa fasolowa.
Przepisy na stronach...................................................
Zupa z ciastem mącznym
według starego przepisu na stronach ........................
Dla wszystkich wielbicieli klusek adresujemy przepisy na jednodaniową potrawę z
cielęciny z kluskami i warzywną zupę z makaronem jajecznym
na stronach..................................................................
Bardzo smaczna i zdrowa zupa cebulowa. Przepis na stronach
....................................................
Potrawa jednodaniową z ryb i makaronu oraz pikantna zupa rybna na stronach .....
Sycące potrawy jednodaniowe:
gulasz z marchewką, potrawa z białej kapusty.
Przepisy znajdą Państwo na stronach...........................
Niespodzianka dla rodziny: zupa pomidorowa
i wyśmienita zupa ogórkowa. Przepisy na stronach ...
Dla smakoszy stodka potrawa mączna: mięso jagnięce w pomidorach. Przepis na
stronach.........
Coś specjalnego dla Państwa: przepisy na zupę bananową z curry i fryzyjską zupę
gruszkową na stronach
Suflet z kurczaka i kiełbasy
proponujemy na stronach...........................
Bogate w witaminy przysmaki: potrawę jednodaniową z marchewki i szczypiorku oraz
skandynawską zupę jarzynową proponujemy na stronach.............................
Czy znają Państwo już przepis na zupę z avocado z kluskami z grysiku?
Do wypróbowania na stronach ...................................
Jako przystawkę do świątecznego obiadu podajemy zupę pieczarkową i zupę-krem z
sera chester.
Przepisy na stronach...................................................
Chili eon carne przedstawiamy na stronie...............
4/5
6/7
8/9
10/11
12/13
14/15
16/17
18/19
20/21
22/23
24/25
26/27
28/29 30
t&jiów zabieramy się do jedzenia ! cHiekiedy zdarza się, gdy czas pozwoli, że
siadamy da stołu nie tylko po ta, aby zaspokoić głód, ale również zażyć
prawdziwej przyjemności - wtedy do łask powraca/ą bardzie)' pracochłonne
potrawy, w tym również zupy lubimy je wszyscy, czy to lekkie i wyrafinowane jako
przygrywkę do wytwornego menu, czy sycące według starych przepisów - nikt nie
chce z nich rezygnować ó-Gekiedy zupa, wzbogacona ka-wdkiem chleba i
bukietemjarzyn, może zaspokoić niewielki
cjjeśli apetyt jest większy, zupę możemy mdym nakładem sif przekształcić w
potrawę jednodaniową. Potrawy te, od czasu odkrycia kuchni regionalnych i
narodowych, nie schodzą ze szczytu list kulinarnych przebojów. Ponieważ po
odgrzaniu są jeszcze smaczniejsze, opłaca się poświęcić trochę więcej czasu na
ich przygotowanie, nawet w domowych kuchniach.
jźwaga .? częste potrawy jednodaniowe łatwo przypalają się przy podgrzewaniu,
dlatego najlepij używać w takim przypadku kuchenki mikrofalowej I dgrzewać
należy je partiami, nie zapominającjednocześnie o ostrożnym przemieszaniu mnij
więcej w połowie czasu, aby umożliwić równomierne rozchodzenie się ciepła.
jednodaniowe przygotowane według naszych przepisów, każdy chętnie spałaszujel
?. zatem - młj lektury i... smacznego
życzy (Redakcja
OZ - Druck und Verlags - GmbH, Rómerstrasse 90, D-7888 Rheinfelden. Wydawca: H.
+ E. Medweth.
Printed in Germany, Copyright 1992.
wydawca wersji polskiej: Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Usługowe
ODOśDDnDSO
ul. Czarnieckiego 1, 50-950 Wroctaw 2, skr. poczt. 608, tel. 55-11 -05, fax 55-
42-25.
Redaktor Naczelny: Helena Leszczyszyn, Sekretarz Redakcji: Łucja Woś, Redaktor
Techniczny: Ewa Nyczowska,
Tłumaczenie: Grzegorz Krajewski, Skład tekstów: Alicja Ebertowicz.
Strona tytułowa: Potrawa jednodaniową z cielęciny i makaronu - przepis na str. 9
Nikt nie pozostanie głodny!
Węgierska zupa fasolowa
Składniki na 4 (sycące) porcje:
- 500 g wędzonej golonki
- 150 g jarzyn na zupę
- mała puszka białej fasoli
- 200 g pieprzowego kolbasz (węgierska kiełbasa)
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka smalcu
- 50 g mąki
- 1 łyżka sproszkowanej, słodkiej papryki
- 1 jajko
- 200 g kwaśnej śmietany
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
Sposób przyrządzania:
1. Przygotować jarzyny na zupę, kolbasz pokroić w cienkie plasterki.
2. Do garnka wlać fasolę z puszki wraz z cieczą, dodać
jarzyny, kiełbasę, golonkę, zagotować, zalać niewielką ilością wody.
3. Cebulę i czosnek obrać z łupiny, następnie drobno pokroić.
4. Smalec roztopić na patelni, dodać mąkę, lekko podsmażyć, dorzucić cebulę i
czosnek, posypać papryką.
5. Golonkę wyjąć z zupy, zawartość patelni wylać na fasolę i jeszcze chwilę
gotować.
6. Z resztki mąki i jajka zagnieść ciasto, palcami rozerwać na małe kawałki i
dodać do zupy.
7. Z golonki wyjąć kość, mięso pokroić w niewielkie kawałki i dodać do zupy.
8. Polać kwaśną śmietaną i posypać zieloną pietruszką (ewentualnie papryką
pokrojoną w kostkę).
Jedna porcja zawiera około 27 g białka, 36 g tłuszczu, 22 g węglowodanów = 2135
kj = 510 kcal.

"



???
**_"??<
.;;#'
4
Molenderska zupa
kladniki na 4 porcje:
100 g suchego, zielonego grochu
2 nóżki wieprzowe 1 łyżeczka soli
3 pory
100 g selera kilka liści selera
4 ziemniaki
200 g kiełbasy wieprzowej
posób przyrządzania: 4
1. Groch namoczyć i pozostawić na noc, by zmiękł.
2. Nóżki wieprzowe umyć, włożyć do grochu i dolać tyle
grochowa
wody, by wszystko zostało zalane.
3. Dodać sól, gotować na niewielkim ogniu około trzech godzin, niekiedy
mieszając.
4. Przygotować pory, pokroić w krążki, dokładnie umyć i pozostawić do
wyschnięcia.
5. Seler i ziemniaki obrać z łupiny, pokroić w małą kostkę.
6. Kiełbasę pokroić w plasterki i dodać do zupy około 10 minut przed końcem
gotowania.
7. Nóżki wyjąć z zupy, odjąć kości, pokroić w niewielkie kawałki i dodać je z
powrotem do zupy.
Jedna porcja zawiera około 19 g białka, 20 g tłuszczu, 28 g węglowodanów = 1637
kj = 391 kcal.
Zupa z ciastem mącznym
Składniki na 4 porcje: 300 g mięsa na zupę, 4 kości wołowe ze szpikiem, 1 pęczek
jarzyn na zupę, sól, pół łyżki pieprzu ziarnistego, pół cebuli, świeżo zmielony
czarny pieprz, szczypta zmielonej gałki muszkatołowej, 3 żółtka, 4 łyżki mąki, 1
łyżeczka masła, 50 g startego sera, 2 łyżki pokrojonego pora, 3 białka, tłuszcz
i mąka do formy, 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki do posypania.
*SJF

s%
\
-??? *
^0
>osób przyrządzania:
. Mięso na zupę i kości umyć dokładnie w bieżącej
zimnej wodzie, włożyć do sporego garnka i zalać
1/2 litra wody. !. Warzywa na zupę umyć i przygotować, cebulę obrać
z łupiny, drobno pokroić i, wraz z ziarnami pieprzu
i solą dodać do zupy.
9. Następnie położyć na niej ciasto na grubość palca
i wyrównać. 10. Piec na złoty kolor w piekarniku w temperaturze 200 stopni około
15-20 minut.
i. Zagotować i gotować około dwóch godzin, usuwając
ciągle szumowiny specjalną łyżką, t. Mięso wyjąć i pokroić w kostkę, zostawić na
boku.
Wywar przecedzić, jak zwykle, przez sitko przed dalszą obróbką.
Wlać go powtórnie do garnka, dodać mięso pokrojone w kostkę, doprawić solą
pieprzem i gałką muszkatołową.
Przygotowanie ciasta: żółtka zmieszać z mąką miękkim masłem, startym serem i
pokrojonym porem. Białka z dodatkiem soli ubić na sztywną pianę i dołożyć do
ciasta.
3. Połówkę blachy wysmarować masłem lub margaryną oprószyć mąką.
?
11. Odciąć brzegi ciasta, na ciasto położyć ścierkę kuchenną i odwrócić, by
ciasto opadło na ścierkę.
'
12. Ciasto pokroić w regularne romby, kawałki wrzucić do zupy.
Ładnie wygląda również, jeśli z pomocą foremek z ciasta wycięte zostaną różne
kształty. 13. Zupę krótko gotować i podawać na gorąco, przystrojoną świeżo
posiekaną zieloną pietruszką.
Jedna porcja zawiera około 27 g białka, 12 g tłuszczu, 17 g węglowodanów = 1266
kj = 303 kcal.
7
Składniki na 6 porcji:
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 strączek czerwonej papryki
- 1 lampka białego wina
- 1/2 litra wywaru z warzyw
- 2 zucchini (włoskie warzywo podobne do ogórka -polska nazwa cukinia)
- 1 ząbek czosnku
- 150 g świeżych pieczarek
- 4 pomidory
- 150 g śmietany
- sól, świeżo zmielony biały pieprz
- szczypta cukru, odrobina soku cytrynowego
- sos Worcestershire
- dwie łyżki ziół oregano, dwie łyżki bazylii
- 60 g makaronu jajecznego Sposób przyrządzania:
1. Cebulę obrać z łupiny, posiekać, tłuszcz rozgrzać w garnku i zeszklić na nim
cebulę.
2. Marchewki obrać i pokroić w cienkie paski. Paprykę umyć, przygotować i
pokroić w ten sam sposób, wa-
rzywa dodać do cebuli w garnku.
3. Dolać białego wina, dusić przy równej temperaturze około pięciu minut, dolać
wywar i doprowadzić do wrzenia.
4. Cukinie umyć, przeciąć na pół, usunąć nasiona, później pokroić w cienkie
plastry.
5. Czosnek obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w
plasterki.
6. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, gniazda nasienne usunąć, a
miąższ pokroić w kostkę. ?
7. Tymczasem makaron zagotować w dobrze osolonej wodzie według przepisu na
opakowaniu, tak aby nie był całkiem miękki.
8. Cukinie, czosnek i pieczarki wrzucić do zupy, gotować dziesięć minut w
jednakowej temperaturze.
9. Pomidory pokrojone w kostkę ze śmietaną dodać do zupy, zagotować, doprawić
solą pieprzem, cukrem, sokiem cytrynowym i sosem Worcestershire.
10. Do smaku dodać oregano i bazylię, wrzucić makaron, jeszcze raz zagotować,
ewentualnie doprawić.
Jedna porcja zawiera około 4 g białka, 12 g tłuszczu, 16 g węglowodanów, 4 g
alkoholu = 925 kj = 221 kcal.
^rawdziwy przysmak -makaron w zupie
Potrawa jednodaniowa z cielęciny i makaronu
ikładniki na 4 porcje: 1000 g chudej cielęciny 1 cebula
30 g masła lub margaryny 400 g marchewki, 2 pory 100 g kopru
sól, świeżo zmielony pieprz kilka posiekanych liści estragonu (albo trochę
ususzonego estragonu) 1/8 litra wywaru z mięsa lub z kości 1/8 litra białego
wina 200 g makaronu-wstążek 200 g jakichkolwiek świeżych grzybów (najlepsze są
oczywiście borowiki) 1 pęczek bazylii iposób przyrządzania:
1. Mięso pokroić w niewielkie kawałki, cebulę obrać z łupiny i posiekać.
Następnie przysmażyć razem
z mięsem na gorącym tłuszczu. Zalać 1/2 litra wody i gotować pod przykryciem na
małym ogniu około 45 minut.
2. Marchewki oskrobac i pokroić w plasterki, koper umyć i pokroić.
3. Od porów odciąć ciemnozielone części, jasne pokroić w krążki i dokładnie
umyć i odsączyć.
4. Wszystkie warzywa, sól, pieprz i estragon zmieszać, dolać wywar i białe
wino, dobrze wymieszać i gotować jeszcze 30 min.
5. W międzyczasie w osobnej wodzie ugotować na pół-miękko makaron, odsączyć i
dodać do reszty.
6. Grzyby umyć, przygotować i pokroić w plasterki, wrzucić do zupy i gotować 5
min.
7. Jeszcze raz doprawić i podawać z drobno pokrojoną bazylią.
Jedna porcja zawiera około 72 g białka, 14 g tłuszczu, 70 g węglowodanów, 2 g
alkoholu = 3031 kj = 724 kcal.
Nadzwyczaj zdrowa i smakowita -
Zupa cebulowa
Składniki na 4 porcje:
- 300 g cebuli
- 100 g ugotowanej szynki
- 30 g masła lub margaryny
- 3/4 litra wywaru z mięsa
- sól
- 5 łyżek białego wina
- starta gałka muszkatołowa
- cukier
- 2 kromki bułki tostowej
- 125 g utartego sera
- 1 łyżka granulatu lecytynowego
10
Cebulę obrać z łupiny i pokroić w.plasterki, szynkę pokroić w cienkie paski.
Tłuszcz rozgrzać w garnku, krążki cebuli przysmażyć, dodać szynkę i smażyć 5
min. Zalać wywarem i cjotować wszystko około 20 min. Potem dodać białe wino oraz
muszkat, sól i cukier do smaku.
Proponujemy dalej przygotowywać zupę z białym chlebem i serem, potem zapiekać w
temperaturze 250 stopni. Podawać posypaną granulatem. Jedna porcja zawiera około
17 g białka, 22 g tłuszczu, 17 g węglowodanów, 1 g alkoholu ? 1444 kj = 345
kcal.

alać zupą, posypać serem i zapiekać.
ędzie równie smaczne, jeśli pokroi Pani przeroś-!ętą wędzoną słoninę w kostkę i
usmaży na patelni.
'roszę dodać jeszcze trochę chleba pokrojonego ' kostkę i usmażyć na tłuszczu
wytopionym ze słoniny.
Wysypać na gotową zupę i natychmiast podawać.
Ewentualnie położyć na zupie kromkę białego chleba, posypać serem i zapiec.
Proszę posypać zupę mieszanką tartej bułki usmażonej na maśle i posiekanej
zielonej pietruszki, to znacznie podniesienie smak.
Szczególnym rodzajem przyjemności jest ukoronowanie tej szlachetnej zupy kopułą
z ciasta francuskiego. Do tego potrzebuje Pani na każde dwie bulionówki jedną
bułkę rozmrożonego ciasta. Podzielić ją na pół i rozwałkować w kwadrat. Chwilę
jeszcze odczekać, potem nasadzić na bulionówki, przyciskając brzegi do
zewnętrznych ścianek naczynka i pociągnąć żółtkiem. Piec według wskazówek na
opakowaniu.
11
Stół Neptuna jest bogato zastawiony
Potrawa
jednodaniowa
z ryby i makaronu
Składniki na 4 porcie:
600 g filetów z błękitka (lub innych filetów rybnych), 1 łyżka soku z cytryny,
1/4 litra wywaru z mięsa, 1 gałązka świeżego tymianku, 3-4 łodyżek zielonej
pietruszki, 1 ząbek czosnku, 1 cebula, 3-4 łyżki oliwy z o-liwek, 500 g
dojrzałych pomidorów (albo jedna puszka pomidorów), 2 łyżki śmietany, 1/2
łyżeczki soli, odrobina startej skórki cytrynowej (ewentualnie aromatu
cytrynowego do pieczenia, jeśli naturalnie czysta skórka cytrynowa jest
nieosiągalna), 250 g makaronu-wstążek,
80 g startego parmezana, kilka listków świeżej bazylii. Sposób przyrządzania:
1. Filety rybne umyć pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, pokroić na niewielkie
kawałki i natychmiast skropić sokiem cytrynowym.
2. Wywar z mięsa gotować z tymiankiem i pietruszką około 3-4 min. pod
przykryciem, potem zmniejszyć gaz i wyjąć łodyżki ziół. Uwaga: jeśli nie ma Pani
świeżego tymianku, proszę dodać szczyptę suszonego wkładając go do łyżeczki do
zaparzania herbaty.
3. Kawałki ryby włożyć_ do zupy i pozostawić przez 3-4 minuty, potem wyłowić
łyżką do szumowin i włożyć w ciepłe miejsce.
4. W tym czasie obrać cebulę i czosnek, następnie drobno posiekać.
5. W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić na nim cebulę, czosnek.
12
6. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, następnie
przekroić, usunąć nasiona a miąższ pokroić w kostkę. Pomidory z puszki odsączyć,
poćwiartować.
7. Dołożyć do pokrojonej w kostkę cebuli i dusić około 2-3 minut, potem zalać
1/8 I wywaru z ryb i śmietaną dodać sól i sok cytrynowy do smaku i gotować na
małym ogniu.
8. W międzyczasie ugotować również makaron w osolo-nej wodzie z resztką oleju
według przepisu na opakowaniu.
9. Makaron i filety ostrożnie zanurzyć w sosie pomidorowym z pomocą dwóch
widelców. Podawać
osypane parmezanem i drobno pokrój ,ną bazylią. 3dna porcja zawiera około 44 g
białka, 20 g tłuszczu, 4 g węglowodanów = 2440 kj = 583 kcal.
Pikantna zupa rybna
kładniki na 4 porcje:
00 g dowolnych filetów z ryby (na przykład z dorsza ib wątłusza), 1 łyżeczka
soku z cytryny, 4 łyżki jas-ego sosu sojowego, 1 litr wywaru z mięsa lub z ryb,
pęczek wiosennej cebulki ze szczypiorkiem (jeśli ie można jej dostać, należy
użyć białych części pora),
mała ostra papryka (peperoni), pieprz, 1 gałązka opru (lub 1/2 łyżeczki
ususzonego). posób przyrządzania:
1. Filery umyć pod bieżącą zimną wodą osuszyć, potem zblanszować (aby to
zrobić, należy położyć je na chochli do zbierania szumowin i zanurzyć na krótko
we wrzącej wodzie).
2. Ostrym nożem pokroić w cienkie plastry, skropić sosem sojowym.
3. Szczypior umyć, drobno posiekać.
4. Ostrą paprykę przekroić wzdłuż, najlepiej zrobić to nożyczkami.
5. Czubkiem noża wydłubać nasiona.
6. Wywar zagotować, dodać szczypior i ostrą paprykę, gotować jeszcze 5 min.
7. Kawałki ryby ułożyć na talerzach, zalać zagotowanym wywarem, pozostawić na
chwilę.
8. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i obsypać koprem.
Jedna porcja zawiera około 27 g białka, 2 g tłuszczu, 5 g węglowodanów = 628 kj
= 150 kcal.
13
L
Warzywny smakołyk
Potrawa jednodaniowa
Składniki na 4 porcje:
1 kg białej kapusty, 2 cebule, 6 łyżek oleju sojowego, 1/2 kg siekanej wołowiny,
1 puszka pomidorów bez skórki, 1/2 litra rosołu w kostce lub w proszku, sól,
1. Usunąć wierzchnie liście kapusty.
2. Poćwiartować ją i ostrym nożem głęboko wykroić gtąb.
14
pomidory z puszki wraz z sokiem, rosół i przyprawy, wszystko gotować około 45
min.
Następnie kapustę poszatkować w niezbyt grube
paski.
Cebulę obrać z łupiny i pokroić w kostkę.
[julasz z marchwią
KtednM na 4 ????-.
200 g przerośniętej słoniny
2 łyżki oleju
500 g karczku wieprzowego
2 cebule
1 ząbek czosnku
500 g marchewki
1/2 litra wywaru z mięsa
1 czubata łyżeczka soli świeżo zmielony biały pieprz
2 pory
1 czubata łyżeczka curry w proszku
1 łyżka mąki
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
posób przyrządzania:
I. Słoninę pokroić w małą kostkę i 75 g dstawić na bok.
1. Oiej rozgrzać w dużym garnku i zeszklić na nim pozostałą słoninę.
3. Mięso pokroić w taką samą kostkę i obsmażyć mieszając ze wszystkich stron na
tłuszczu wytopionym ze słoniny.
I. Cebulę i czosnek obrać z łupiny i cienko pokroić, dodać do mięsa i smażyć.
Uzupełnić rosołem.
5. Marchewki umyć i oskrobać, pokroić w plasterki i wrzucić do mięsa.
3. Doprawić solą i pieprzem i dusić pod przykryciem na średnim ogniu około 45
min.
7. Przygotować pory, dobrze umyć i pokroić w grube plastry i dodać do uduszonego
gulaszu. Pozostawić około 20 min. na ogniu.
3. Potrawę posypać curry, przemieszać i doprawić. Jeśli wydzieliło się zbyt dużo
soku z marchwi, potrawę można zagęścić mąką rozrobioną z wodą.
3. Pozostałą słoninę usmażyć na patelni tak, aby była chrupiąca i podawać na
końcu z pietruszką do posypania potrawy.
ledna porcja zawiera około 30 g białka, 68 g tłusz-:zu, 19 g węglowodanów = 3383
kj = 808 kcal.
5. Olej rozgrzać na patelni i podsmażyć na nim cebulę. Kapustę dusić partiami w
tłuszczu, później obsmażać mięso podzielone palcami.
6. Wszystko przełożyć do dużego garnka, dodać
7. Przed podaniem dodać do zupy śmietankę lub rozprowadzić ją dopiero po
rozlaniu na talerze, posypać pieprzem Cayenne.
Jedna porcja zawiera około 31 g białka, 48 g tłuszczu,
28 g węglowodanów = 2633 kJ = 629 kcal.
Na rozpoczęcie świątecznego menu
Ogórkowa zupa-krem
Składniki na 4 porcje:
- 3 ogórki sałatkowe
- 1/2 litra wywaru z warzyw
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cukru
- świeżo zmielony biały pieprz, sól
- 150 g śmietanki kremowej
- 2 łyżki kopru Sposób przyrządzania:
1. Od jednego ogórka odkroić kawałek długości około 10 cm i odłożyć na bok.
2. Pozostałe ogórki obrać z łupiny, przekroić wzdłuż
16
i wykroić nasiona. Najlepiej wykonać to z pomocą małej łyżeczki do herbaty.
3. Ogórki pokroić w małą kostkę, gotować w wywarze około 15 do 2Q minut.
4. Odłożoną część~ogórka zanurzyć na krótko w ciepłej wodzie, przeciąć na pół,
usunąć nasiona i zetrzeć na tarce z dużymi otworami.
5. W zupie rozmieszać sok z cytryny, cukier, pieprz i sól.
6. Śmietanę wlać do zupy, dodać kopru i doprawić. Jedna porcja zawiera około 2
g białka, 16 g tłuszczu, 5 g węglowodanów = 745 kj = 178 kcal.
Zupa pomidorowa z bazylią
(z przodu na zdjęciu)
Składniki na 4 porcje:
1 kg dojrzałych pomidorów
2 małe cebule
1 ząbek czosnku
3 łyżki oleju sól
świeżo zmielony pieprz
1/2 litra wywaru z mięsa
1/8 litra śmietanki
1 łyżka świeżej posiekanej bazylii
Sposób przyrządzania:
1. Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki, wykroić gniazda nasienne.
2. Cebulę obrać z łupiny i pokroić w bardzo drobną kostkę, czosnek obrać i
wycisnąć.
3. Olej rozgrzać w dużym garnku i usmażyć na nim cebulę i czosnek.
4. Dodać pomidory, sól i pieprz do smaku, dusić wszystko
3 do 4 min. na małym lub dużym ogniu, nieustannie mieszając.
5. Zalać wywarem z mięsa i gotować zupę na średnim ogniu, aż do zupełnego
rozgotowania pomidorów.
6. Zupę zmiksować z pomocą miksera kuchennego lub przetrzeć przez sitko.
7. Rozlać na talerze i dopiero teraz dla dekoracji rozprowadzić śmietanę,
listki bazylii położyć na wierzchu.
Jedna porcja zawiera około 5 g białka, 20 g tłuszczu, 13 g węglowodanów = 1033
kj = 247 kcal.
Uwaga: We wszystkich przepisach, w których wykorzystuje się świeże pomidory,
można alternatywnie używać pomidorów z puszki. Są one zawsze puszkowane w
momencie pełnej dojrzałości i mają intensywniejszy smak niż świeże. Jednocześnie
pozwalają one zaoszczędzić czas i pieniądze.
Pomidorowa zupa-krem
(na zdjęciu w głębi)
Składniki na 4 - 6 porcji:
- 800 g pomidorów
- 2 małe cebule
- 50 g marchewki
- 30 g masła
- 30 g mąki
- 3/4 litra rosołu z kury
- 1 łyżeczka soli
? 1 łyżeczka cukru
? świeżo zmielony czarny pieprz
? 1/4 litra śmietanki
Sposób przyrządzania:
1. Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.
2. Cebule obrać z łupiny i drobno posiekać, marchewki oskrobać i pokroić w
plasterki.
3. W dużym garnku roztopić masło i usmażyć cebulę i plasterki marchewki.
4. Zawartość garnka oprószyć mąką, smażyć jeszcze 1-2 min., następnie zalać
wywarem i zagotować.
5. Natychmiast dodać ćwiartki pomidorów, następnie sól, cukier i trochę pieprzu
do smaku, po czym zupę gotować jeszcze około 1 godz. na małym ogniu.
6. Zupę przetrzeć przez gęste sito, jeśli jest to konieczne - doprawić.
7. Rozprowadzić śmietanę i natychmiast podawać.
Jedna porcja zawiera (o ile całość jest dzielona na 4 oso-oy) około 5 g białka,
28 g tłuszczu, 21 g węglowodanów = 1394 kJ = 333 kcal.
17
Coś smacznego dla prawdziwych łakomczuchów!
Potrawa jednodaniowa
z mięsa jagnięcego z pomidorami
18
jdnikj na 4 porcje:
g łopatki jagnięcej, 3 łyżki smalcu, 2 cebulki, ??? czosnku, 1 łyżka curry, sól,
świeżo zmielony rny pieprz, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, litra
wywaru z mięsa, 250 g mącznych ziemniaków,
g pomidorów, 1 pęczek wiosennej cebulki (lub ?? części pora), 250 g malutkich
pomidorów (kok->wych). isób przyrządzania:
i/lięso pokroić na niewielkie kawałki i obsmażyć na
tuszczu w dużym garnku. Mięso wktadać do garnka
v małych porcjach, a kawałki już usmażone w mię-
izyczasie odsączać z tłuszczu na bibule.
Debulę obrać z łupiny i drobno posiekać, dodać do
nięsa, czosnek obrać i po wyciśnięciu także dodać.
Silnie doprawić curry, solą pieprzem i papryką i dusić
j min. Zalać wywarem z mięsa i gotować 40 min. pod
)rzykryciem.
N międzyczasie obrać ziemniaki, pokroić w 1-2 cm
(ostkę i wrzucić do garnka.
3omidory naciąć od góry na krzyż, później sparzyć obrać ze skóry.
Jasiona usunąć małą łyżeczką, później wykroić
gniazda nasienne. 7. Miąższ pomidorów pokroić w kostkę, dorzucić do garnka i
gotować jeszcze około 20 min. na małym ogniu.
8. Cebulkę wiosenną umyć i pokroić w krążki. Jeśli nie
można jej dostać, kroimy jasne części pora w cienkie krążki i do tego dodajemy
pół małej cebuli drobno posiekanej. 9. Cebulkę lub por dodajemy do potrawy 5
min. przed
końcem gotowania. 10. Pomidorki koktajlowe sparzamy wrzątkiem i zdejmujemy
skórkę.
11. Pozostawiamy je w całości, wykrawając jedynie gniazda nasienne z pomocą
ostrego noża. Krótko przed podaniem dodajemy je do potrawy.
Jedna porcja zawiera około 36 g białka, 56 g tłuszczu, 21 g węglowodanów = 3181
kj = 760 kcal.
19
Dwa zupełnie wyjątkowe przepisy na zupy!
rryzyjska zupa gruszkowa
Składniki na 4 porcie:
- 400 g przerośniętej wędzonej słoniny
- 500 g gruszek
-100 g kalifornijskich rodzynków -1/2 litra pełnego mleka
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru

Sposób przyrządzania:
1. Słoninę zagotować w 1/2 litra wody i zostawić na ogniu około 2 godz.
2. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić
w cienkie plastry.
3. Słoninę wyjąć z wywaru i pokroić również w plastry.
4. Gruszki i rodzynki wrzucić do wywaru i gotować 10 min.
5. Mleko zmieszane ? mąką i cukrem gotować w małym garnku, nieustannie
mieszając.
6. Wlać do wywaru i wszystko pozostawić na 10 min., już nie gotując!
7. Słoninę rozłożyć do czterech talerzy i zalać zupą gruszkową.
Jedna porcja zawiera około 15 g białka, 66 g tłuszczu, 46 g węglowodanów = 3684
kj = 880 kcal.
20
Zupa z bananów
Stadniki na 4 porcie: I cebula, 1 ząbek czosnku ? g masła, 2 łyżeczki curry w
proszku ! duże banany 10 g mąki I I rosołu z kury sól
'-8 łyżek gęstej śmietany I łyżka posiekanych orzeszków pistacjowych losób
przyrządzania:
. Cebulę i czosnek obrać z łupiny, cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek
wycisnąć.
2. Masło rozgrzać w dużym garnku, dodać cebulę i czosnek, zeszklić.
3. Domieszać curry. Obrać jednego banana, pokroić w plasterki, krótko grzać na
tłuszczu.
4. Zawartość garnka oprószyć mąką i zalać rosołem z kury, przegotować,
następnie przetrzeć przez sitko i dodać sól do smaku.
5. Drugiego banana obrać, pokroić w plasterki i wrzucić do zupy, jeszcze raz
zagotować.
6. Zabielić śmietaną i podawać posypaną orzeszkami. Jedna porcja zawiera około
3 g białka, 9 g tłuszczu, 26 g węglowodanów = 858 kj = 205 kcal.
21
Potrawa jednodaniowa drobiu i kiełbasy
Proponujemy specjalność kuchni węgierskiej
Sposób przyrządzania:
1. Połówkę kurczaka dokładnie umyć z zewnątrz i wewnątrz, osuszyć bibułą
kuchenną.
2. Nożycami do drobiu odciąć najpierw skrzydło i udko.
22
adniki na 4 porcje:
I świeżego kurczaka, 100 g csaber kolbasz (bar-> ostra węgierska kiełbasa z
papryką), 1 pęczek zyn na zupę, 50 g kalarepy, 100 g kalafiora, g cebuli, 2
ząbki czosnku, 50 g grochu, 50 g pie-irek, sól, 4 łyżki przecieru pomidorowego.
mać pod przykryciem około 20 min. w 1 litrze wody. 5. W międzyczasie umyć i
drobno pokroić wszystkie warzywa na zupę, kalafior podzielić na różyczki,
kalarepę pokroić w słupki.
6. Kalafior i kalarepę zblanszować, to znaczy partiami zanurzać na chwilę we
wrzątku, używając do tego łyżki do szumowin.
7. Grzybki oczyścić z pozostałości gruntu, dokładnie umyć i pozostawić do
odsączenia.
Pozostałą część podzielić ostrym nożem na dwie połówki. Kiełbasę pokroić w
plasterki i wraz z kurczakiem trzy-
8. Ostrym nożem usunąć zepsute części oraz dolne partie trzonków.
9. Obrać cebulę i czosnek, pokroić w plasterki, następnie wraz z jarzynami na
zupę, kalarepą i kalafiorem dodać do mięsa i gotować około 15 minut.
10. Około 5 minut przed końcem gotowania dodać pieczarki oraz groch i wszystko
razem powoli dogotować.
11. Na końcu dodać przecier pomidorowy i sól do smaku.
Jedna porcja zawiera około 30 g białka, 19 g tłuszczu, 8 g węglowodanów = 1423
kj = 340 kcal.
23
Skandynawska zupa jarzynowa
Składniki na 4 porcje (jako danie główne):
- 1 I wywaru z mięsa
- 3-4 marchewki
- 1 mała główka kalafiora
- 300 g grochu
- 4 łyżki fasoli w strąkach
- 4 łyżki klasycznej zasmażki
- 1 żółtko
- 200 g śmietany
- 2 łyżki kopru
- 100 g mięsa z krabów
- świeżo zmielony pieprz, sól. Sposób przyrządzania:
1. Wywar rozgrzać. Marchew i kalafior umyć, następnie marchew pokroić w
plasterki, a kalafior podzielić na różyczki.
2. Fasolę umyć, ewentualnie rozmrozić mrożonkę.
3. Wszystkie jarzyny dodać do gorącego wywaru i gotować około 10 minut,
następnie dolać zasmażkę i gotować 1 minutę.
4. Żółtko rozmieszać ze śmietaną i dodać do zupy.
5. Na końcu dodać koper i mięso z krabów, zagrzać, dodać sól i pieprz do smaku.
Jedna porcja zawiera około 19 g białka, 18 g tłuszczu, 63 g węglowodanów = 1804
kj = 431 kcal.
24
otrawa jednodaniowa marchwi i pora
idniki na 4 porcje (bardzo sycące):
g marchwi, 60 g masła, 500 g pora, 150 g sera
ntje van gouda, sól świeżo zmielony pieprz, posie-
a zielona pietruszka.
sób przyrządzania:
Marchew umyć i pokroić w plasterki.
Masło roztopić w dużym, płaskim garnku, dodać po-
krojoną marchew i dusić około 10 minut.
3. W międzyczasie przyszykować por, pokroić w krążki, bardzo dokładnie umyć,
wrzucić do marchwi i dusić około 5 minut.
4. Ser pokroić w kostkę, wymieszać z warzywami, doprawić solą i pieprzem.
5. Podnieść pokrywkę, po stopieniu sera dodać pietruszkę i natychmiast podawać.
Jedna porcja zawiera około 13 g białka, 21 g tłuszczu, 19 g węglowodanów = 1482
kj = 354 kcal.
chew można podawać również w nieco inny sposób, mianowicie pokrojoną w kształcie
drzewek:
chew pociąć na części o długości około 4 cm /ciąć dwa wąskie kliny.
Tak przygotowane części marchewki pokroić w cienkie plasterki.
25
fupa z avocado kluskami z grysiku
Iniki na 4 porcje:
] marchwi, 40 g masła, dokładnie 1 I wywaru isa, 1 łyżeczka soli, 65 g grysiku,
1 jajko, 2 łyżki ? posiekanej zielonej pietruszki, świeżo zmielony z, szczypta
cukru, nieco imbiru w proszku, sok nej pomarańczy, 1 avocado.
ób przyrządzania:
larchew umyć i pokroić w kostkę lub w plasterki, ołowę masła roztopić w garnku,
następnie dodać larchew i dokładnie udusić, zalać 1/8 I wywaru i go-iwać około
10-15 minut na równym ogniu, potem ieco ochłodzić.
ikoło 1/8 I wody zagotować z solą i resztą masła, astępnie dodawać grysik,
ciągle mieszając.
lieszać tak długo, aż na dnie garnka uformuje się asto na kluski, następnie
zestawić z miejsca go-iwania.
tować kluski z pomocą dwóch łyżek do herbaty.
Wodę zagotować, kluski wrzucać na wrzątek i gotować około 5 minut na równym
ogniu. Marchewki zetrzeć na puree z pomocą miksera, pozostałą część wywaru z
mięsa zmieszać z marchwią, podgrzać i doprawić według uznania solą, pieprzem,
cukrem, imbirem, sokiem pomarańczowym.
8. Avocado przeciąć na pół i usunąć pestkę.
9. Z pomocą łyżeczki do wykrawania wyciąć z owocu
ajko i pietruszkę zmieszać z masą kluskową i ukształ-
małe kuleczki i wrzucić je do zupy.
Uwaga: Ponieważ miąższ avocado szybko brązowieje, należy pokropić go po
przepołowieniu sokiem z cytryny. W ten sposób avocado zachowa swą jasną barwę.
10. Dodać kluski, bulionówki napełnić zupą, podawać na
gorąco. Jedna porcja zawiera około 6 g białka, 26 g tłuszczu, 26 g węglowodanów
= 1582 kj = 378 kcal.
Dwa przepisy, które z pewnością będą wielką niespodzianką dla miłych gości
Zupa-krem z sera chester
Składniki na 4 porcje:
- 3/4 litra wywaru z warzyw
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 por
- 200 g niemieckiego chestera
- 5 dużych plasterków słoniny
- świeżo zmielony pieprz
- starta gałka muszkatołowa
Sposób przyrządzania:
1. Marchew umyć, oskrobać i pokroić w cienkie paski.
2. Por umyć, pokroić w pięciocentymetrowe kawałki, później każdy kawałek
pokroić wzdłuż na wstążki,
dokładnie umyć i osaczyć.
3. Warzywa gotować na dużym ogniu w wywarze, potem zmniejszyć płomień.
4. Słoninę pokroić w cienkie plastry, zesmażyć na chrupko na patelni.
5. Ser pokroić w kostkę, wrzucić do zupy i rozprowadzić z pomocą trzepaczki do
piany. Ubijać, aż zupa zacznie się pienić, później doprawić solą i pieprzem.
6. Słoninę pokroić na kawałki i przed podaniem wrzucić do zupy.
Jedna porcja zawiera około 17 g białka, 23 g tłuszczu, 4 g węglowodanów = 1256
kj = 300 kcal.
28
Z,upa pieczarkowa
tadniki na 4 porcie: 50 g świeżych pieczarek 0 g masła lub margaryny 0 g mąki
łyżki mleka skondensowanego /2 I mleka
>2 i wywaru z mięsa & wieżo zmielony pieprz
łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki
łyżki granulatu lecytynowego
Sposób przyrządzania:
1. Pieczarki umyć, odsączyć i pokroić w plasterki.
2. Tłuszcz roztopić w garnku, podsmażyć na nim pieczarki, oprószyć je mąką i
jeszcze krótko smażyć.
3. Zawartość garnka zalać mlekiem i wywarem z mięsa, podgotować.
4. Dodać sól i pieprz do smaku, domieszać mleko skondensowane., oos^oać
oosiekana^ oietruszką^ i granulatem lecytynowym.
Jedna porcja zwiera około 8 g białka, 14 g tłuszczu, 16 g węglowodanów = 950 kj
= 227 kcal.
pa smakuje wybornie również podana w następujący sposób:
iszę rozprowadzić na powierzchni zupy na pót ywno ubitą śmietanę z przyprawami,
podniesie to ak zupy.
Ewentualnie proszę położyć na wierzchu kopułkę z ubitego na pianę białka i
zapiec krótko w piekarniku.
29
Przysmak kuchni meksykańskiej i
Chili
??? ?????
\. .-::0?????00?
-*'\ "**


i i*^,.^ j^A

i^T JM.

lv*-- ^ ^,# /'??*? # '>;*
f / -P^-/* *%. #
' .' I ' *, i '
"????, ?. i I

,> ?%
Składniki na 4 porcje:
- 400 g pomidorów
- 100 g przerośniętej słoniny
- 2 cebule
- 50 g tłuszczu
- 500 g siekanej wołowiny
- 2 strączki zielonej papryki
- 1/2 filiżanki wywaru z mięsa
- 1 puszka czerwonej fasoli
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
Sposób przyrządzania:
1.
Pomidory sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórę. Poćwiartować, usunąć szypułkę i
gniazda nasienne, następnie pestki, a miąższ pokroić w kostkę.
2. Paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę.
3. Cebulę obrać z łupiny i posiekać. Tłuszcz rozgrzać w dużym garnku i*wsmażyć
na nim cebulę.
4. Następnie dodawać partiami siekane mięso i nieustannie mieszając, pozwolić
by się odbarwiło i dodać fasolę, pomidory i paprykę.
5. Zalać wywarem z mięsa i dusić przez 10 min. pod przykryciem, doprawić
przyprawami.
Jedna porcja zwiera około 31 g białka, 35 g tłuszczu, 42 g węglowodanów = 2729
kj = 652 kcal.
30
7WAGA ! NAGRODY !
W numerach 10 i 11 "Mojej Kuchni" z ubiegłego roku biecywaliśmy rozlosować 100
nagród wśród osób bonujących w bieżącym roku wydawane przez nas tytuły. to
wyniki losowania:
1. J. Bogdańska, Piekary Śl. 3. E. Tusińska, Końskowola 2.1. Majerz,
Wrocław 4. M. Zan, Ciechocinek
p
TELEWIZOR KOLOROWY:
????? RADIOMAGNETOFON:
ROBOT KUCHENNY:
EKSPRES DO KAWY:
1. B. Drożdżowska, Chrząstowice 3. T. Sikora, Władysławowo
2. C. Orłowski, Szczebrzeszyn 4. Cz. Spychalska, Katowice
1.M. Cieślak, Kolo
2. T. Dowiakowska, Sopot
1. A. Górna, Toruń
2. M. Jakubczak, Mąkoszyce
3. S. Stefanów, Krynica
4. B. Tomaszewska, Ścięgny
3. M. Nowak, wilga
4. E. Puchowska, Tczew
PAKIET WEŁNY:
3. A. Czupkowski, Sobótka
6. T. Gliwa, Olkusz
9. A. Kiełbasa, Nowy Sącz
12.T.Olejnik, Kraków
15. M.Przybylak, Błonie
18. M. Szachnitowska, Ujzoły
1. B. Bieniek, Rymanów Zdrój
4. B. Duda, Łódź
7. D.Janik, Słupsk
10. M. Kotlicka, Radomsko
13. A. Olszewska, Bielsk Podlaski
16. M. Sawicka, Kawęczyn Nowy
19. D. Szajna, Krosno
2. K. Blaszczyk, Jelcz Laskowice 5. B. Forgacz, Wrocław 8. A. Kęsik, Praszka 11.
M. Nowicka, Końskie 14. Z. Pietrzyk, Niepołomice 17. K Sukiennik, Kolumna 20. K.
Tuszkiewicz, Gliwice
ZEGAREK:
3. E. Domańska, Biała Pódl. 6. J. Jędrzejewska, Nowa Dęba 9. G. Kozak,
Złocieniec 12. W. Pakuła, Lwówek Wlkp. 15. M. Poprawa, Oborniki Śl.
1. A. Baran, Mielec 4. A. Dys, Zbylutów 7. B. Karpińska, Konin 10. M. Miczulska,
Oświęcim 13. D. Pawleta, Biadacz
2. A. Dębicka, Leżajsk 5. A. Igielska, Gdynia 8. M. Konieczna, Świerczyna 11. T.
Owczarek, Debrzno 14. S. Ponikiewska, Bielsko B.
16. U. Rozmysłowicz, Warszawa 17. B. Rusin, Zembrzyce
18. S. Sienkiewicz, Bartoszyce 19. M. Walczak, Ciche
20. D. Wróblewska, Suchowola
KOMPLET PRZYPRAW:
3.1. Formela, Kartuzy 6. J. Kędzierska, Chełmno 9. M. Leśniewska, Wandowo 12. E.
Malczyk, Brenna 15. K. Niewczas, Otwock 18. M. Siekierka, Chrzanów
1. A. Bularz, Czechowice Dz.
4. z. Glapa, Drzewce
7. A Klemyczyn-Orłowski, Katowice
10. M. Lipiec, Żary
13. B. Milecka, Legnica
16. H.Przybylska, Elbląg
19. T. Szymański, Kraków
2. M. Czapla, Narost 5. E. Jarkowska, Wadowice 8. W. Kuder, Starokrzepice 11. W.
Łapiński, Ełk 14. E. Milej, Warszawa 17. H. Romaniuk, Białystok 20. B.
Wieczorek, Poznań
KSIĄŻKA:
1. J. Ciesielska, Wielichowa 4. J. Grygiel, Nosków 7.1. Kita, Jasło
10. B. Machnowska, Ostrołęka 13. E. Mazurkiewicz, Warszawa 16. M. Niewiadomska,
Szczerców 19. D. Sałata, Czyżów Szl. 22. E. Tońska, Kukta
2. B. Dubel, Strzelce Kraj. 5. T. Jankowska, Józefów 8. D. Kwapisz, Skierniewice
11.M. Maciak, Bolków 14. W. Mokrzycka, Koszalin 17. M. Obrapalska, Nowa Ruda 20.
W. Sudoł, Ostrów Wlkp. 23. A. Żelazna, Oława
3. M. Grabowska, Pisarzowice 6. E. Kawa, Ropa 9.1. Łukasik, Kraśnik 12.
E.Marciniak, Kutno 15. G. Mucha, Bydgoszcz 18. E. Pietrzyk, Sulęcin 21. M.
Szymańska, Olsztyn 24. M. Żurek, Hyżne
SERDECZNIE GRATULUJEMY SZCZĘŚLIWCOM !
?
W KIOSKACH POJAWIŁ SIC
DRUGI NUMER
DWUMIESIĘCZNIKA
"AGATA i DOM"
ZAPEWNIAMY,
ŻE AKTUALNY NUMER
JEST JESZCZE ŁADNIEJSZY
I ZNACZNIE CIEKAWSZY
NIŻ NUMER PIERWSZY
? ?? ?? ?? ??? ?? ??
??? żpczemaświtfóczno - neworocziu
t
?????????
W marcowym numerze "MOJEJ KUCHNI"
podamy przepisy na różnorodne sosy, które mogą być ukoronowaniem każdego dania
PRZYPOMINAMY, ŻE W 1992 ROKU UKAŻĄ SIE CZTERY WYDANIA SPECJALNE "MOJEJ KUCHNI"
ZAWIERAJĄCE PRZEPISY NA DOSKONAŁE WYPIEKI (CIASTA, TORTY).
WYDAWNICTWA TE MOŻNA ZAMÓWIĆ W PRENUMERACIE WPłACAJĄC, W TERMINIE DO 15 MARCA,
40.000,- ZŁ.
NATOMIAST DO 29 LUTEGO MOŻNA ZAPRENUMEROWAĆ "MOJĄ KUCHNIE" NA II KWARTAŁ BR. ZA
33.000,- ZŁ ALBO NA OKRES OD KWIETNIA DO GRUDNIA ZA 99.000,- ZŁ.
WPŁATY MOŻNA DOKONAĆ PRZY POMOCY 3-ODCINKOWEGO BLANKIETU PKO (W KAŻDYM URZĘDZIE
POCZTOWYM) NA ADRES:
PPU "MAKLER", WROCŁAW, UL. CZARNIECKIEGO 1 PKO BP IV O/WROCŁAW, 93549 - 107477
- 136


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Przepisy na alkohole z kuchnii polskiej
Przepisy na drinki koktajle desery zupy krem przy użyciu blendera
Moja kuchnia przepisy z wieloma przyprawami ziolowymi
Przepis na herbatę leczącą ponad 60 chorób i zabijającą pasożyty
przepis na sekacz
przepis na biszkopt
przepis na likier piernikowy
Najbardziej ogólny przepis na wino

więcej podobnych podstron