omega3 kwas tluszczowy


Kwasy tłuszczowe ?-3 (omega-3): definicja, przykłady, znaczenie biologiczne Kwasy tłuszczowe omega 3 należą do grupy tzw. NNKT, czyli są to tzw. Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe.
Najlepszym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3 jest tran, czyli naturalny olej z wątroby dorsza, lub niektórych innych ryb, lub ssaków morskich. Innym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3 są preparaty z nasion lnu, czy olej rzepakowy. Bardzo ważne jest zapamiętanie, że wszelkie preparaty, produkty zawierające kwasy tłuszczowe omega 3, nie powinny być podawane obróbce cieplej
tracą wtedy znaczną część swojego korzystnego działania.
Stanowią one ok. 60% masy mózgu. Odpowiednimi badaniami udowodniono, że dzieci których dieta była bogata w kwasy tłuszczowe omega 3 mają lepsze wyniki w szkole, i w testach na inteligencję. Potrafią się lepiej koncentrować, mają lepszą pamięć, oraz rzadziej chorują.
Zauważono, że kwasy tłuszczowe omega 3 zmniejszają nasilenie zespołu ADHD. Kwasy tłuszczowe omega 3 zapobiegają chorobom krążenia, obniżają zbyt wysoki poziom cholesterolu, wzmacniają układ immunologiczny, oraz nerwowy. DHA 22:6 - Kwas (5Z,8Z,11Z,14Z,17Z,19Z)-dokoza-5,8,11,14,17,19-heksaenowy. Potocznie: kwas cerwenowy


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
KWAS PALMITYNOWY
kwas solny HCl
8 tluszcze woski
UTLENIANIE KWASÓW TŁUSZCZOWYCH
Tłuszcze
KWAS?ENOZYNOTRIFOSFOROWY
Trans kwasy tłuszczowe w diecie – rola w rozwoju zespołu metabolicznego
Oznaczanie zawartości tłuszczu
Tłuszcze
BiochŻyw(Biotech)Ćw4 Kwas askorbinowy
KWAS RYBONUKLEINOWY
KALORIE I TŁUSZCZ W POSIŁKACH
WIELONIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE CZYNNIKIEM
4 Oznaczanie składu reszt kwasów tłuszczowych w glicerydach i fosfolipidach

więcej podobnych podstron