Kwasy tłuszczowe ?-3 (omega-3): definicja, przykłady, znaczenie biologiczne Kwasy tłuszczowe omega 3 należą do grupy tzw. NNKT, czyli są to tzw. Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe.
Najlepszym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3 jest tran, czyli naturalny olej z wątroby dorsza, lub niektórych innych ryb, lub ssaków morskich. Innym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3 są preparaty z nasion lnu, czy olej rzepakowy. Bardzo ważne jest zapamiętanie, że wszelkie preparaty, produkty zawierające kwasy tłuszczowe omega 3, nie powinny być podawane obróbce cieplej
tracą wtedy znaczną część swojego korzystnego działania.
Stanowią one ok. 60% masy mózgu. Odpowiednimi badaniami udowodniono, że dzieci których dieta była bogata w kwasy tłuszczowe omega 3 mają lepsze wyniki w szkole, i w testach na inteligencję. Potrafią się lepiej koncentrować, mają lepszą pamięć, oraz rzadziej chorują.
Zauważono, że kwasy tłuszczowe omega 3 zmniejszają nasilenie zespołu ADHD. Kwasy tłuszczowe omega 3 zapobiegają chorobom krążenia, obniżają zbyt wysoki poziom cholesterolu, wzmacniają układ immunologiczny, oraz nerwowy. DHA 22:6 - Kwas (5Z,8Z,11Z,14Z,17Z,19Z)-dokoza-5,8,11,14,17,19-heksaenowy. Potocznie: kwas cerwenowy
Wyszukiwarka
Podobne podstrony:
KWAS PALMITYNOWYkwas solny HCl8 tluszcze woskiUTLENIANIE KWASÓW TŁUSZCZOWYCHTłuszczeKWAS?ENOZYNOTRIFOSFOROWYTrans kwasy tłuszczowe w diecie – rola w rozwoju zespołu metabolicznegoOznaczanie zawartości tłuszczuTłuszczeBiochŻyw(Biotech)Ćw4 Kwas askorbinowyKWAS RYBONUKLEINOWYKALORIE I TŁUSZCZ W POSIŁKACHWIELONIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE CZYNNIKIEM4 Oznaczanie składu reszt kwasów tłuszczowych w glicerydach i fosfolipidachwięcej podobnych podstron