plik


ÿþFlancowanie warzyw Niezbdne narzdzia Glebogryzarka lub widBy i szpadel, brona lub kultywator, grabie, motyka, waB, sznur ogrodniczy, siewnik, Bopatka do sadzenia, zraszacz. Usytuowanie warzywnika Je|eli jest to mo|liwe, oddzielamy warzywnik od reszty ogrodu. ZakBadamy go w pewnej odlegBo[ci od drogi publicznej dla uniknicia zanieczyszczenia ro[lin spalinami. Niektóre z warzyw (pomidory, saBata, rzodkiewka) doskonale rosn tak|e w skrzynkach na balkonie. Wybór typu siewu Zazwyczaj typ siewu jest opisany na opakowaniach nasion i jest ró|ny dla ró|nych gatunków. Siew "pod osBon" Wiele warzyw ma do[ dBugi cykl rozwoju. Niektóre z nich s zbyt wra|liwe na zimno, aby mo|na byBo je wysia bezpo[rednio do gruntu. W chwili wysiewu musz by one chronione pod foli, w inspekcie lub w pomieszczeniu, w skrzynce. GRZDY INSPEKTOWE Czsto w ró|nych ksi|kach ogrodniczych i instrukcjach drukowanych na opakowaniach nasion, zalecane jest stosowanie grubych grzd w postaci warstw [wie|ego obornika, na którym dopiero stawia si inspekty. Materia organiczna, rozkBadajc si, wytwarza ciepBo sprzyjajce wcze[niejszemu rozwojowi warzyw. Obecnie grzdy te s powoli zastpowane przez inspekty ze spiral grzejn lub przez mini szklarnie. UPRAWY Bczone W zwizku z tym, |e miejsce pod inspekty jest zwykle ograniczone, mo|emy wykorzysta ró|nic szy- bko[ci wzrostu midzy ró|nymi gatunkami warzyw. Pozwoli nam to na upraw ró|nych ro[lin w tym samym czasie. PrzykBadowo: mo|emy sia rzodkiewk z marchewk lub rzep z saBat. SIEW BEZPOZREDNIO NA ZIEMI Metoda siewu bezpo[rednio na ziemi, o wiele bardziej przystpna dla pocztkujcych ogrodników, jako |e nie wymaga |adnych specjalnych urzdzeD, stosowana jest poczwszy od drugiego lub trzeciego tygodnia marca. Warzywa mog rosn nieprzerwanie a| do wrze[nia a nawet pa[dziernika. Sposób ten mo|e by wykorzystywany albo  w miejscu" (tzn. tam, gdzie w przyszBo[ci bd zbierane) albo w rozsadniku; ro[liny bd nastpnie rozsadzone na miejsce docelowe. Rozsadnik powinien znajdowa si w miejscu osBonitym od wiatru i dobrze nasBonecznionym. Musimy równie| zarezerwowa powierzchni potrzebn dla ustawienia tunelu foliowego lub inspektu. Siew "pod osBon" Nasiona mo|na sia bezpo[rednio do inspektu albo do skrzynek. *Przygotowujemy pojemnik o wysoko[ci conajmniej 8 - 10 cm, z otworami dla odpBywu wody, z warstw drena|u (gruboziarnisty piasek, [rut gliniany), napeBniony dobrze rozdrobnion i wyrównan ziemi. *Je|eli ro[liny bd pikowane, mo|na stosowa siew rzutowy, który zapewnia maksymalne wykorzystanie miejsca. Najcz[ciej stosuje si jednak siew rzdowy, który zapewnia lepszy dostp [wiatBa, *Nasiona wysiewamy z torebki równomiernie. (1) *Po wysianiu lekko uklepujemy i przykrywamy cienk warstw przesianego piasku lub ziemi. Warstwa przykrywajca nasiona powinna by 3x grubsza od [rednicy nasienia. Za gBboki siew mo|e spowodowa, |e ro[liny nie wzejd, lub mog si [le rozwija i by znieksztaBcone. (2) *Poniewa| ro[liny lepiej kieBkuj w lekko ubitej ziemi, delikatnie j uklepujemy trzonkiem grabi lub drewnian pack. (3) *Po siewie ziemi zraszamy wod. *OsBaniamy skrzynk foli rozpit na metalowej konstrukcji lub przykrywamy tafl szkBa. * Przez pierwsze dni trzymamy przyszBe siewki w "dusznym" [rodowisku, nie dopuszczajc powietrza. Siew bezpo[redni Przygotowanie grzdki *Ju| w marcu ziemi przekopujemy i wyrównujemy powierzchni pod zasiew starajc si nie przekroczy szeroko[ci 1 m. Ograniczenie to wynika z przyczyn praktycznych (Batwo[ pó[niejszej pielgnacji). *Drobne prace wykonujemy szpadlem, w przypadku terenu kamienistego u|ywamy wideB ogrodniczych, za[ przy du|ych ogrodach - glebogryzarki. *Je|eli gleba nie byBa w jesieni gBboko przekopana i nawieziona obornikiem, a jest przeznaczona pod upraw warzyw wymagajcych takiego nawo|enia - robimy to teraz, dobrze przekopujc ziemi. *Spulchnion ziemi waBujemy, aby nada jej odpowiedni zwarto[; niektóre warzywa wymagaj mocno ubitej gleby. *Grabimy, wyrzucajc kamyki i korzenie chwastów. *Bronujemy gBboko, aby rozbi grudy ziemi, usun kamienie i kBcza chwastów (zwBaszcza perzu i powoju). (4) DoskonaBym miejscem do uprawy jest tzw. taras, czyli grzdka le|ca na lekkiej pochyBo[ci, u stóp poBudniowej [ciany budynku. Je[li zachodzi potrzeba, chronimy taras tunelem foliowym. (5) Wiele warzyw uprawiamy z siewu wprost do gruntu, stosujc siew rzdowy (liniowy) lub gniazdowy (pakietowy), w zale|no[ci od gatunku. Siew liniowy *Rzdy wyznaczamy sznurem lub znacznikiem. WzdBu| rzdów wyznaczonych sznurem robimy koBkiem lub motyk rowek (bruzd). (6) GBeboko[ rowka zale|y od wielko[ci wysiewanych nasion. *Bardzo drobne nasiona wysiewamy siewnikiem, wystarczajco du|e mo|emy sia rcznie. Na obsiane rowki nagarniamy grzebietem grabi ziemi i lekko j ubijamy. (7) *Przykrywamy nasiona rozdrobnion ziemi, u|ywajc odwrotnej strony grabi. Siew pakietowy (gniazdowy) Przy siewie ro[lin, które w koDcowym okresie wegetacji wymagaj szerokiej rozstawy (fasola, dynia, bób) stosujemy siew gniazdowy. *WzdBu| wyznaczonej lini siewu, w równych odstpach (co 40 cm) robimy doBki w których umieszczamy po kilka nasion, zagrabiamy je i lekko ugniatamy. (8)

Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Warzywa
warzywa owoce kryteria
Sałatka warzywna (2)
WARZYWA wartości odżywcze i znaczenie zdrowotne
Rolo tortilla z mozzarellÄ… i warzywami
kuchnia chińska Wieprzowina z warzywami na ostro
Salatka warzywna
Sałatka warzywna jak u mojej Mamy
Tarta z młodymi warzywami
Schabowe w czosnku z warzywami
RYBA W SOSIE KOPERKOWYM Z WARZYWAMI

więcej podobnych podstron