RELACJE POMIĘDZY PRZYROSTEM GĘSTOŚCI BULW


Inżynieria Rolnicza 9(97)/2007
RELACJE POMIDZY PRZYROSTEM GSTOÅšCI BULW
A WYBRANYMI WAAÅšCIWOÅšCIAMI ZIEMNIAKA
W OKRESIE PRZECHOWYWANIA
Zygmunt Sobol, Dariusz Baran
Katedra Techniki Rolno-Spożywczej, Akademia Rolnicza w Krakowie
Streszczenie: Praca zawiera wyniki poszukiwań zależności pomiędzy przyrostem gęstości
a wybranymi właściwościami bulw ziemniaka w trakcie 8-miesięcznego przechowywania.
Właściwościami do opisu zmian przyrostu gęstości były: ubytki naturalne, skurcz przecho-
walniczy, ugięcie względne oraz naprężenia niszczące skórkę. Opracowane modele wyja-
śniają badaną zależność w zakresie od 12,07% do 84,49%. Badania prowadzono dla
3 odmian ziemniaka, 2 frakcji wymiarowych i 4 rodzajów nawożenia.
Słowa kluczowe: ziemniak, przechowywanie, przyrost gęstości, ubytki naturalne, skurcz,
naprężenia, ugięcie
Wprowadzenie
Podczas długotrwałego przechowywania ziemniaków, zachodzą w nich procesy bio-
chemiczne i fizyczne, które wywołują zmiany ilościowe polegające między innymi na
zmniejszeniu masy bulw, przyroście gęstości (zawartości suchej masy) zmniejszeniu jędr-
ności (uwidaczniane np. zwiększającymi się odkształceniami bulw podczas ich mechanicz-
nego obciążania) oraz zmianach wartości naprężeń niszczących. Modyfikacje tych właści-
wości zachodzą wskutek oddychania, a przede wszystkim transpiracji i kiełkowania [Sowa-
-Niedziałkowska 2000; Chourasia 2004; Sobol 2006b,c,d; Zgórska i in. 2006]. Większość
zmian tych właściwości została przeanalizowana i opisana w odniesieniu do różnych grup
czynników a w szczególności do czasu przechowywania [Sobol 2005b; 2006b,c,d]. Wła-
ściwością ulegającą zmianom w okresie przechowywania a decydującą o jakości surowca
przeznaczonego na wyroby smażone jest gęstość bulw. Przyrost gęstości na skutek transpi-
racji bulw wpływa bezpośrednio na jakość chipsów i frytek [Lisińska 1994, 2006; Mozo-
lewski 1999, 2000].
Cel, zakres pracy
Celem pracy było określenie zależności pomiędzy przyrostem gęstości bulw a wybra-
nymi właściwościami ziemniaka w okresie długotrwałego przechowywania.
Badaniami objęto:
 okres przechowywania  8 miesięcy,
 3 odmiany ziemniaków  Baszta, Irga, Salto,
 2 frakcje wymiarowe bulw  30-40, 50-60 [mm],
203
Zygmunt Sobol, Dariusz Baran
 ziemniaki nawożono 4 rodzajami nawozów  biohumus, nawozy mineralne, nawóz
zielony, Pollina i kontrola (brak nawożenia).
W badaniach dokonano pomiarów następujących właściwości bulw ziemniaka: przyrost
gęstości bulw, ubytki naturalne, skurcz przechowalniczy, ugięcie względne, naprężenia
niszczące skórkę.
Metodyka pracy
Badania polegały na pomiarze w okresie przechowywania, strat naturalnych, skurczu
przechowalniczego, naprężeń normalnych powodujących destrukcję skórki, odkształceń
względnych (w momencie przerwania skórki) oraz przyrostu gęstości bulw ziemniaka.
Okres przechowywania wynosił osiem miesięcy, a pomiary przeprowadzano w odstępach
jednomiesięcznych. Badania wykonano w okresie przechowalniczym 2003/04. Ziemniaki
przechowywano w chÅ‚odni przy temperaturze 4-6°C, wilgotnoÅ›ci wzglÄ™dnej powietrza
ok. 90%. Ziemniaki odmian Baszta, Irga i Salto pochodziły z upraw nawożonych tradycyj-
nie i systemem integrowanym. W obrębie każdej odmiany badano dwie frakcje wielko-
ściowe 30-40 mm i 50-60 mm. Ziemniaki nawożono nawozami mineralnymi (NPK w daw-
ce 90:90:135 kg/ha czystego składnika), nawozami zielonymi (mieszanka gorczycy
z łubinem), biohumusem (mieszanina obornika bydlęcego i innych materiałów organicz-
nych), nawozem Polli-Pam [Marks 2005; Sobol 2005b]. Próbę kontrolną stanowiły ziem-
niaki bez nawożenia.
Bulwy po zbiorze myto, selekcjonowano przyjmując do badań zdrowe i kształtne. Na-
stępnie określano stany początkowe badanych właściwości bulw. Bulwy oznaczono w celu
ich pózniejszej identyfikuji i przechowywano w pojedynczych warstwach na ażurowym
podłożu [Sobol 2005a].
W badaniach, w których określano masy, objętości i gęstości posługiwano się wagą
laboratoryjną WPS 510/C/1 wyposażoną w zestaw do wyznaczania gęstości ciał stałych
i cieczy. Pomiary prowadzono z dokładnością do 0,001 g.
Ubytki naturalne powodowane oddychaniem i transpiracją - określano zgodnie z meto-
dyką przedstawioną w pracy Sobola [2005b]. W badaniach tych określano masy bulw tuż
po zbiorze oraz masy bulw na poszczególnych etapach przechowywania.
Skurcz przechowalniczy oraz gęstość bulw wyznaczano dokonując pomiaru masy bulw
w powietrzu i cieczy. Podczas badań monitorowano temperaturę wody by uwzględnić
zmianę jej gęstości. Pomiary wykonywano tuż po zbiorze i na wszystkich etapach prze-
chowywania [Sobol 2006c,d].
Do wyznaczania wartości sił wywołujących przebicie skórki bulw oraz odkształceń bę-
dących efektem działania tych sił posłużono się penetrometrem statycznym  sprężyno-
wym. Wartość naprężeń normalnych powodujących przebicie skórki wyrażano poprzez
odniesienie wartości sił przebicia do powierzchni poprzecznej trzpienia penetrometru.
Obciążenie mechaniczne prowadzono w środkowej części bulwy, wzdłuż kierunku pomia-
ru jej grubości. Dla wyznaczenia odkształceń względnych dokonywano pomiaru wartości
odkształceń bezwzględnych i grubości bulw w miejscu występowania obciążenia. Szcze-
gółową metodykę zawarto w pracach Sobola [2003, 2006a,b].
Przyrost gęstości bulw ziemniaka wyliczano według wzoru 1.
204
Relacje pomiędzy przyrostem...
Ái - Áo
"Á = Å"100 [%] (1)
Áo
gdzie:
"Á  przyrost gÄ™stoÅ›ci bulw [%],
Ái  gÄ™stość bulw po i-tym okresie przechowywania [g·cm-3],
Áo  gÄ™stość bulw po zbiorze [g·cm-3].
Dla określenia jakościowego wpływu okresu przechowywania, odmiany, frakcji wy-
miarowej bulw oraz zastosowanego nawożenia na przyrost gęstości bulw ziemniaka wyko-
nano analizÄ™ wariancji w klasyfikacji wielokrotnej oraz przeprowadzono testy Duncana.
Aby określić relacje pomiędzy przyrostem gęstości bulw a wybranymi właściwościami,
takimi jak: ubytki naturalne, skurcz przechowalniczy, ugięcie względne, naprężenia nisz-
czące skórkę posłużono się metodą regresji wielorakiej.
W analizach przyjęto poziom istotności równy 0,05.
Wyniki badań
Długotrwałe przechowywanie bulw ziemniaka powoduje występowanie strat natural-
nych. Straty te w głównej mierze powstają na skutek transpiracji [Sowa-Niedziałkowska
2000; Chourasia 2004; Zgórska i in. 2006]. Transpiracja wody z bulw przebiega poprzez
skórkę a w końcowym etapie przechowywania również przez kiełki (bardzo intensywnie).
To powoduje pogorszenie jakości bulw, głównie poprzez utratę jędrności [Cobb i in.
2000]. Nadmierny spadek jędrności bulw może być przyczyną: zwiększenia strat podczas
obierania (zwłaszcza mechanicznego), istotnych zmian kształtów i wymiarów podczas
krojenia na chipsy i frytki. Większe wydzielanie wody do otoczenia poprzez skórkę i kiełki
powoduje zwiększenie stężenia składników suchej masy (wzrost gęstości) nawet o 16%,
a to zdaniem niektórych badaczy może powodować zmianę typu kulinarnego [Mozolewski
1999, 2000; Zgórska i in. 2006]. Wzrost gęstości bulw ziemniaka przeznaczonych na pro-
dukty smażone może powodować pogorszenie jakości wyrobów. Chipsy produkowane
z bulw o zbyt dużej gęstości mogą mieć zbyt twardą konsystencję a frytki nie maja odpo-
wiedniego smaku i zapachu charakterystycznego dla produktów smażonych. Wady wyro-
bów smażonych (z bulw nadmiernej gęstości) wynikają ze zbyt małej ilości sorbowanego
oleju w trakcie smażenia [Lisińska 1994, 2006]. Wynikiem transpiracji wody z bulw jest
skurcz przechowalniczy, który w końcowych okresach przechowywania objawia się wy-
razną utratą jędrności bulw, aż do marszczenia skórki włącznie [Sobol 2006c]. O jakości
bulw konsumpcyjnych i przeznaczonych na wyroby spożywcze decydują między innymi
uszkodzenia mechaniczne, które powstają w wielu operacjach od zbioru do wytworzenia
gotowych produktów. Uszkodzenia mechaniczne można opisać relacjami pomiędzy naprę-
żeniami a odkształceniami bulw wywołanymi przez działające obciążenia. Literatura
przedmiotu szeroko opisuje zagadnienia powstawania mechanicznych uszkodzeń bulw
w trakcie zbioru i obróbki pozbiorowej [Marks i in. 1993, 1996, 1997, 2001], natomiast
niewiele jest prac wyjaśniających zmiany mechanicznej wytrzymałości bulw w trakcie
długotrwałego przechowywania [Sobol 2006b]. Określenie relacji pomiędzy zmieniającymi
205
Zygmunt Sobol, Dariusz Baran
się właściwościami bulw ziemniak w trakcie ich przechowywania może poszerzać wiedzę
oraz zostać wykorzystane w praktyce do optymalizowania warunków przechowywania.
Przeprowadzona analiza wariancji w klasyfikacji wielokrotnej (tab. 1) wskazuje na
istotne statystycznie zróżnicowanie przyrostu gęstości bulw przez takie czynniki główne
jak: okres przechowywania (najsilniejsze oddziaływanie), odmiana i zastosowane nawoże-
nie (wpływ najsłabszy). Test Duncana (tab. 2) podzielił pod względem przyrostu gęstości
badane odmiany na 2 grupy homogeniczne (1   Baszta ; 2   Irga oraz  Salto ). Dla
zmiennej nawożenie wyznaczone zostały również 2 grupy (1  kontrola, nawozy zielone,
biohumus, Pollina; 2  bihumus, Pollina oraz nawozy mineralne).
Tabela 1. Wyniki analizy wariancji w klasyfikacji wielokrotnej. Wpływ okresu przechowywania,
odmiany, frakcji wymiarowej, nawożenia na kształtowanie się przyrostu gęstości bulw
Table 1. The results of variance analysis in multiple classification. The effect of storage period,
variety, dimensional fraction, and fertilisation on tuber density growth progress
Stopnie Åšredni Uzyskany
Wyszczególnienie Test F Zależność
swobody kwadrat poziom p
{1}Okres przechowywania 7 12,19 129,43 0,0000 Istotna
{2}Odmiana 2 1,85 19,68 0,0000 Istotna
{3}Frakcja 1 0,00 0,01 0,9162 Nieistotna
{4}Nawożenie 4 0,30 3,14 0,0141 Istotna
Okres przechowywania * Odmiana 14 0,36 3,85 0,0000 Istotna
Okres przechowywania * Frakcja 7 0,22 2,34 0,0224 Istotna
Odmiana * Frakcja 2 0,25 2,67 0,0694 Nieistotna
Okres przechowywania * Nawożenie 28 0,12 1,31 0,1322 Nieistotna
Odmiana * Nawożenie 8 0,73 7,72 0,0000 Istotna
Frakcja * Nawożenie 4 0,22 2,38 0,0498 Istotna
Okres przechowywania * Odmiana *
14 0,09 0,94 0,5194 Nieistotna
Frakcja
Okres przechowywania * Odmiana
56 0,14 1,50 0,0117 Istotna
*Nawożenie
Okres przechowywania * Frakcja *
28 0,10 1,09 0,3425 Nieistotna
Nawożenie
Odmiana * Frakcja * Nawożenie 8 0,19 2,03 0,0404 Istotna
{1} * {2} * {3} * {4} 56 0,15 1,64 0,0027 Istotna
yródło: obliczenia własne
206
Relacje pomiędzy przyrostem...
Tabela 2. Wyniki testu Duncana. Grupy homogeniczne dla zmiennych: odmiana, nawożenie
Table 2. Duncan s test results. Homogeneous groups for the variables: variety, fertilisation
Przyrost gęstości [%]
Zmienna 12
Åšrednia
Baszta 0,4835 ****
Odmiana Irga 0,5942 ****
Salto 0,6074 ****
Kontrola 0,5256 ****
Naw. zielony 0,5297 ****
Nawożenie Biohumus 0,5633 **** ****
Pollina 0,5811 **** ****
Naw. mineralne 0,6088 ****
yródło: obliczenia własne
Zależności przyrostu gęstości bulw od przyjętych zmiennych: ubytków naturalnych
(x1), skurczu przechowalniczego (x2), ugięcia względnego (x3), naprężeń niszczących skór-
kę (x4) wyznaczono metodą regresji wielorakiej (tab. 3). Dla wyznaczenia modeli uogól-
nionych prowadzono analizy dla całego zbioru zgromadzonych danych (1200 przypad-
ków). W grupie:
 z jedną zmienna objaśniającą najwyższy udział wariancji wyjaśnionej (R2=76,58%)
uzyskano dla modelu ze zmiennÄ… skurcz przechowalniczy (x2),
 z dwoma zmiennymi najlepsze odwzorowanie zmian przyrostu gęstości (R2=83,41%)
zanotowano dla zmiennych: ubytki naturalne (x1) i skurcz przechowalniczy (x2),
 z trzema zmiennymi objaśniającymi najwyższy udział wariancji wyjaśnionej
(R2=83,72%) uzyskano po wprowadzeniu do modelu zmiennych: ubytki naturalne (x1),
skurcz przechowalniczy (x2) i ugięcie względne (x3),
 z czterema zmiennymi uzyskano zgodność modelu z danymi doświadczalnymi na po-
ziomie 84,04%.
Dla modeli szczegółowych  w obrębie wyznaczonych grup jednorodnych  prowadzo-
no estymację z wykorzystaniem czterech zmiennych objaśniających. Uzyskano wysoki
udział wariancji wyjaśnionej, który zawierał się w przedziale od 81,67% do 84,49%.
Spośród 19 analizowanych modeli tylko w 3 przypadkach uzyskano mniejszy niż 50%
udział wariancji wyjaśnionej.
Z wyznaczonych modeli największą wartość utylitarną mogą mieć modele z jedną
zmienną objaśniającą: ubytki naturalne (x1) lub skurcz przechowalniczy (x2). Wyjaśniają
one w zadawalający sposób zmienność przyrostu gęstości (R2 wynosi odpowiednio 73,84%
i 76,58%). Zwłaszcza wykorzystanie zmiennej ubytki naturalne (x1) do predykcji przyrostu
gęstości może znalezć zastosowanie ze względu na łatwość przeprowadzenia pomiaru.
207
Zygmunt Sobol, Dariusz Baran
Tabela 3. Wyniki estymacji parametrów modelu
Table 3. The results of model parameters estimation
y=a+b*x1+c*x2+d*x3+e*x4
Udział
wariancji
L.p. Wyszczególnienie wyjaśnionej
R2
ab c d e
[%]
1 1 -0,0598 0,0679       73,84
2 1 -0,0699   0,0657     76,58
3 1 0,1218     0,0372   14,20
4 1 -0,6221       0,4780 12,07
5 2 -0,0572 -0,3736 0,4200     83,41
nieistotny
62 0,0718   -0,0093   74,48
statystycznie
7 2 -0,3444 0,0657     0,1230 74,56
Modele nieistotny
82   0,0695 -0,0098   77,30
uogólnione statystycznie
9 2 -0,3232   0,0638   0,1096 77,15
10 2 -0,7965     0,0320 0,3958 22,18
nieistotny
11 3 -0,3645 0,4139 -0,0064   83,72
statystycznie
12 3 -0,2410 -0,3672 0,4127   0,0794 83,71
13 3 -0,2505   0,0677 -0,0100 0,1131 77,90
14 3 -0,2757 0,0696   -0,0096 0,1265 75,24
15 4 -0,1947 -0,3576 0,4060 -0,0067 0,0825 84,04
16 Model  Baszta 4 -0,2999 -0,3744 0,4242 -0,0052 0,1165 81,67
Model  Irga
17 4 -0,1868 -0,3502 0,3987 -0,0070 0,0801 84,49
i  Salto
Model nawożenie
18 4 -0,2128 -0,3689 0,4171 -0,0050 0,0811 83,63
grupa 1
Model nawożenie
19 4 -0,2211 -0,3643 0,4123 -0,0098 0,1089 83,67
grupa 2
yródło: obliczenia własne
  zmienna nie uwzględniana w modelu
208
Liczba uwzględnionych
zmiennych niezależnych
Relacje pomiędzy przyrostem...
Wnioski
1. Stwierdzono istotne statystycznie wpływ okresu przechowywania, odmian i nawożenia
na przyrost gęstości bulw.
2. Opracowane modele uogólnione wyjaśniają zmienność przyrostu gęstości w zakresie od
12,07% do 84,04%.
3. Opracowane modele szczegółowe wyjaśniają zmienność przyrostu gęstości w zakresie
od 81,67% do 84,49%.
Bibliografia
Chourasia M.K., Saha R., De A., Sahoo P.K. 2004. Evaluation of storage looses in a commercial
potato cold storage. Journal of Food Science and Technology 41. pp. 507-510.
Copp L.J., Blenkisop R. W., Yaada R.Y., Marangoni A.G. 2000. The relationship between respiration
and chips colour during long term storage of potato tubers. Amer. J. of Potato Res. s. 279-287.
Lisińska G. 1994. Ziemniak jako surowiec dla przemysłu. Wymagania w stosunku do surowca. Post.
Nauk Rolni., 1. s. 32-40.
Lisińska G. 2006. Wartość technologiczna i jakość konsumpcyjna polskich odmian ziemniaka. Zesz.
Probl. Post. Nauk Roln. z. 511 część I. s. 81-94.
Marks N. 2005. Możliwość zastosowania integrowanej metody uprawy ziemniaków. Ziemniak
Polski 2. s. 17-20.
Marks N., Baran P., Baran D., Krzysztofik B., Sobol Z. 1997. Wpływ nowej techniki nawożenia
na powstawanie mechanicznych uszkodzeń bulw oraz jakość zbieranego plonu ziemniaków.
Inżynieria Rolnicza 1. s. 77-83.
Marks N., Krzysztofik B., Sobol Z., Baran D. 2001. Ocena zlokalizowanego nawożenia organicz-
nego i zagonowej techniki uprawy ziemniaka. PAU, Prace Komisji Nauk Rolniczych 2. s. 107-115.
Marks N., Krzysztofik B., Sobol Z., Baran P., Baran D. 1996. Wpływ warunków klimatycznych
i składu chemicznego bulw ziemniaka na powstawanie mechanicznych uszkodzeń bulw podczas
zbioru. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 444. s. 239-246.
Marks N., Sobol Z., Baran P. 1993. Określenie zależności pomiędzy wielkością bulwy ziemniaka
a jej odpornością na mechaniczne uszkodzenia w warunkach badań laboratoryjnych. Zeszyty
Naukowe AR w Krakowie 284. s. 111-119.
Mozolewski W. 1999. Przydatność odmian ziemniaka do przetwórstwa w zależności od czasu prze-
chowywania. Ziemniak jadalny dla przetwórstwa spożywczego  czynniki agrotechniczne i prze-
chowalnicze warunkujące jakość. IHAR, Konferencja Naukowa Radzików 23-25 lutego. s. 89-91.
Mozolewski W. 2000. Przydatność odmian ziemniaka do przetwórstwa w zależności od czasu prze-
chowywania. Cz. I. Wpływ czasu przechowywania ziemniaków na przydatność do wyrobu chip-
sów. Biuletyn IHiAR, 213. s. 261-266.
Sobol Z. 2003. Wpływ wybranych czynników na niektóre właściwości mechaniczne bulw ziemniaka.
Acta Agrophysica 83. s. 163-176.
Sobol Z. 2005a. Określenie strat ilościowych bulw ziemniaka cz.1. Straty spowodowane kiełkowa-
niem. Inżynieria Rolnicza 10(70). s. 341-348.
Sobol Z. 2005b. Określenie strat ilościowych bulw ziemniaka cz.2 Ubytki naturalne. Inżynieria
Rolnicza 10(70). s. 349-357.
Sobol Z. 2006a. Wpływ integrowanego nawożenia na wybrane właściwości mechaniczne bulw ziem-
niaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln., 508. s. 159-166.
209
Zygmunt Sobol, Dariusz Baran
Sobol Z. 2006b. Wpływ wybranych czynników na wartość odkształceń względnych i naprężeń nisz-
czących bulwy ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln., 511 część II. s. 397-404.
Sobol Z. 2006c. Określenie  skurczu przechowalniczego bulw ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk
Roln., 511 część II. s. 539-546.
Sobol Z. 2006d. Wpływ wybranych czynników na gęstość bulw ziemniaka. Acta Agrophysica, 139,
Vol. 8(1). s. 219-228.
Sowa-Niedziałkowska G. 2000. Wpływ warunków wzrostu roślin i magazynowania bulw odmian
jadalnych ziemniaka na ich trwałość przechowalniczą. Biuletyn IHAR 213. s. 225-232.
Zgórska K., Czerko Z., Grudzińska M. 2006. Wpływ warunków przechowywania na niektóre
cechy kulinarne i technologiczne bulw wybranych odmian ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk
Rol., z. 511 część II. s. 567-578.
RELATIONS BETWEEN TUBER DENSITY GROWTH
AND SELECTED POTATO PROPERTIES
DURING STORAGE
Abstract. The paper contains results of the search for relations between density growth and selected
properties of potato tubers during their 8-month storage. The properties chosen to characterise density
growth changes included: natural losses, storage shrinkage, relative deflection and stresses damaging
the peel. Developed models explain examined relation within range from 12.07% to 84.49%. The
tests have been carried out for 3 potato varieties, 2 dimensional fractions and 4 fertilisation types.
Key words: potato, storage, density growth, natural losses, shrinkage, stresses, deflection
Adres do korespondencji:
Zygmunt Sobol; e-mail: zsobol@ar.krakow.pl
Katedra Techniki Rolno-Spożywczej
Akademia Rolnicza w Krakowie
ul. Balicka 116B
30-149 Kraków
210


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Relacje pomiedzy nazwami
Przewodnik po relacjach pomiędzy tabelami
Przewodnik po relacjach pomiędzy tabelami
30 Omów relację pomiędzy widzialnymi a ukrytymi kosztami dystrybucji
30 Omów relację pomiędzy widzialnymi a ukrytymi kosztami dystrybucji
4 Relacja człowiek środowisko
Przyrost ludności
Edukacja przyrodnicza 2
Relacja
Microsoft PowerPoint 04 algebra relacji i rachunek relacyjny
Identyfikacja leśnych siedlisk przyrodniczych NATURA 2000 na przykładzie Nadleśnictwa Oleśnica Śląsk

więcej podobnych podstron