plik


ÿþSos pieczarkowy SkBadniki: 300 ml wywaru z drobiu (ze skrzydeB, szyjek i warzyw), 100 ml [mietany, 15-20 dkg pieczarek, |óBtko, 3 dkg tBuszczu, 3 dkg mki, natka pietruszki, sól, pieprz, przyprawa do zup do smaku. Sposób przyrzdzenia: Pieczarki oczy[ci, opBuka, drobno pokraja, usma|y. TBuszcz rozgrza, wymiesza z mk, zasma|y nie rumienic, rozprowadzi zimnym wywarem szybko mieszajc trzepaczk, zagotowa i gotowa okoBo 10 minut na maBym ogniu czsto mieszajc. Pod koniec gotowania doda pieczarki. Zmietan wymiesza z |óBtkiem, wlewa powoli do lekko przestudzonego sosu szybko mieszajc trzepaczk, poBczy z posiekan natk pietruszki, doprawi do smaku. Sos podawa do drobiu i dzikiego ptactwa.

Wyszukiwarka