WINO HERBACIANE

Przepis nr. 01
Wino herbaciane
Zagotuj litr wody, zdejmij z ognia i dodaj herbatę. Zaparzaj około 10 minut,
potem zlej klarowny napar znad listków do baniaka. Dodaj połowę przewidzianego
cukru w postaci syropu. Dodaj rozdrobnione rodzynki. Dodaj sok z wyciśniętych
cytryn. Dodaj pożywkę dla drożdży i gdy zawartość baniaka osiągnie temperaturę
pokojową, dodaj matkę drożdżową. Po upływie kilku dni dodaj drugą połowę cukru.
Wino fermentuje niezbyt szybko, lecz podobno dość dobrze się klaruje.

Przepis na 5 litrów wina:

Wino Herbaciane
10 łyżeczek herbaty ugotowanych w 4,5 l. wody
lub
20 torebek herbaty ekspresowej w 4,5 l. wody
0,28 kg. rodzynek
1,68 kg. cukru
sok z dwóch cytryn
drożdże winne
2g. pożywki


XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
wino herbaciane
WINO MORELOWE (2)
WINO ARBUZOWE (2)
WINO KIWI
WINO Z BIA YCH PORZECZEK
Wino z głogu
wino ananasowe
WINO Z RABARBARU
WINO Z MLECZA (MNISZEK LEKARSKI)
wino z mlecza (mniszek lekarski)
Najbardziej ogólny przepis na wino
Wino z miodu i owocow

więcej podobnych podstron