1159 (2)






CUKINIA NA OSTRO




Kuchnia chińska
1/2 kg młodej cukini
2 łyżki oleju 2
1 łyżka bardzo drobno posiekanego świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1 łyżeczka roztartego czosnku
2 łyżki posiekanej cebuli dymki
1 łyżeczka przyprawy "Curry" (Winiary)
1/2 szklanki wywaru l lub rosołu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka sosu sojowego
1/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozprowadzonej łyżką wody

Nie obraną cukinię pokrajać w centymetrowe kawałki. Olej wlać na gorącą patelnię, rozgrzać na średnim płomieniu, dodać imbir świeży lub w proszku, czosnek cebulę dymkę i przyprawę "Curry", mieszając smażyć 10 sek. Włożyć cukinię, wlać wywar, dodać sól, cukier, sos sojowy, wymieszać, przykryć, dusić tylko 2 min. Odkryć, wlać rozprowadzoną mąkę, mieszając zagotować. Podawać natychmiast.
Proporcje: dla 3 osób - jako danie główne, z ryżem lub dla 4 - 6 osób na przystawkę



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
1159 1

więcej podobnych podstron