Wołowina z brokułami


WOAOWINA Z BROKUAAMI
Składniki: Wykonanie:
Z mięsa wytnij cały tłuszcz i pokrój je na bardzo cienkie
" stek z krzyżowej,
paski w poprzek włókien. Powinny mieć długość około
lekko zamrożony
7,5 cm. Oprósz mięso mąką kukurydzianą, dodaj sos
sojowy, sherry i cukier. Dobrze zamieszaj i odstaw do
całkowitego rozmrożenia się mięsa. Odetnij rozety
" ciemny sos
brokułów od łodyg i potnij na kawałki równej wielkości.
sojowy
Aodygi obierz i pokrój w cienkie, ukośne plasterki. Potnij
imbir w paski. Rozgrzej patelnię z półokrągłym dnem i
wlej 2 łyżki oleju. Wrzuć brokuły i posyp solą. Smaż, cały
" mąka
czas przewracając, aż brokuły zrobią się ciemnozielone,
kukurydziana
ale nie dłużej niż 5 minut. Zdejmij z patelni i odstaw. Wlej
na patelnię resztę oleju i dodaj imbir oraz wołowinę.
Smaż, przewracając przez około 30-40 minut. Włóż z
" 1 łyżka
powrotem brokuły i dokładnie wymieszaj. Podsmaż ok.
wytrawnego
15-20 min. aż łodyżki brokułów zmiękną. Podawać z
sherry
ryżem. Kiedy potrzeba więcej sosu, podwaja się ilości
sosu sojowego, mąki kukurydzianej, wytrawnego sherry i
" 1 łyżeczka cukru
cukru. Nie solić, bowiem sos jest dość słony i można
przesolić.
" 225 g świeżych
brokułów (na 2-3
osoby)
" 2,5 cm imbiru,
obranego i
poszatkowanego
lub imbir w
proszku
" olej, sól, pieprz


Wyszukiwarka