Łatwa kuchnia indyjska (odc 005) Ryba w mleku kokosowym


kuchnia.tv http://www.kuchnia.tv/przepisy-print.php?0,0,5405
Ryba w mleku kokosowym
trudność: łatwe
Składniki
500 g filetów białej ryby o zwartym mięsie, pokrojonych w duże kawałki
łyżeczki nasion gorczycy
4 gozdziki
6 strączków zielonego kardamonu, lekko zmiażdżonych
1 duży kawałek kory cynamonu
1 mała cebula, drobno posiekana
5 cm kawałek świeżego imbiru, obrany i grubo pokrojony
2 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonej kolendry
300 ml mleka kokosowego
2-4 zielone papryczki chilli, w całości
100 ml wody
10 liści curry
łyżeczki garam masala
olej roślinny do smażenia
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Do podania
2-3 łyżeczki soku z cytryny
50 g posiekanej świeżej kolendry
Przygotowanie
Rozgrzać w rondlu olej, włożyć gorczycę, gozdziki, strączki kardamonu i cynamon, i smażyć,
mieszając, przez 20 sekund. Dodać połowę cebuli i smażyć 4-5 minut, aż zmięknie. Tymczasem
umieścić resztę cebuli, imbir, czosnek i mieloną kolendrę w blenderze, wlać 100 ml mleka
kokosowego i zmiksować na gładką pastę. Przełożyć pastę do przypraw z cebulą, dodać
papryczki, posolić i zamieszać. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu 12-15 minut, od
czasu do czasu potrząsając rondlem. Dodać resztę mleka kokosowego, wodę, liście curry, garam
masalę i kawałki ryby, doprawić pieprzem i podgrzewać 3-5 minut, aż ryba będzie ugotowana.
Przed podaniem dodać sok z cytryny i świeżą kolendrę, wymieszać. Podawać z cytrynowym
ryżem.
Anjum Anand
Opracowano na podstawie programu  Aatwa kuchnia indyjska .
Przepis z programu Aatwa kuchnia indyjska.
(odc.5)
1 z 1 2010-02-02 15:20


Wyszukiwarka