1 Prawo żywnościowe skrót


Rozporządzenie (WE) 178/2002
" Parlamentu Europejskiego
i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r.
ustanawiające ogólne zasady
i wymagania prawa żywnościowego,
powołujące Europejski Urząd
ds. Bezpieczeństwa Żywności
oraz ustanawiające procedury
w sprawach bezpieczeństwa żywności
Rozporządzenie 178/2002
" stosuje się do wszystkich etapów produkcji,
przetwarzania i dystrybucji żywności i pasz;
" Nie ma zastosowania do:
Ćprodukcji podstawowej na własny użytek
Ćdomowego przygotowania, obróbki lub
przechowywania do własnego spożycia.
 Żywność
= środek spożywczy
" jakiekolwiek substancje lub produkty,
przetworzone,
" częściowo przetworzone lub
nieprzetworzone,
" przeznaczone do spożycia przez ludzi
lub, których spożycia przez ludzi
można się spodziewać.
 Środek spożywczy obejmuje
" napoje, gumę do żucia
" i wszelkie substancje, łącznie z wodą,
świadomie dodane do żywności
podczas jej wytwarzania,
przygotowania lub obróbki.
 Środek spożywczy nie obejmuje:
a) pasz;
b) zwierząt żywych, chyba że mają być
one wprowadzone na rynek do
spożycia przez ludzi;
c) roślin przed dokonaniem zbiorów;
d) produktów leczniczych;
e) kosmetyków;
 Środek spożywczy nie obejmuje:
&
f) tytoniu i wyrobów tytoniowych;
g) narkotyków lub substancji
psychotropowych
w rozumieniu Jedynej konwencji o
środkach odurzających z 1961 r. oraz
Konwencji o substancjach
psychotropowych z 1971 r.;
h) pozostałości i kontaminantów.
Rozporządzenie 178/2002
" cele i zasady prawa żywnościowego
" Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa
Żywności
" procedury w sprawie bezpieczeństwa
żywności
" system RASFF
Prawo żywnościowe
" przepisy ustawowe,
" wykonawcze
" administracyjne
" regulujące sprawy żywności w ogólności,
a jej bezpieczeństwo w szczególności,
zarówno na poziomie Wspólnoty,
jak i na poziomie krajowym;
Prawo żywnościowe&
" definicja obejmuje wszystkie etapy
produkcji, przetwarzania i dystrybucji
żywności oraz pasze produkowane dla
zwierząt hodowlanych lub używane
do żywienia zwierząt hodowlanych.
Prawo żywnościowe ma za zadanie:
1) realizację takich celów, jak:
" wysoki poziom ochrony zdrowia i życia
ludzi,
" ochrona interesów konsumentów,
z uwzględnieniem uczciwych praktyk
w handlu żywnością,
" ochrona zdrowia i warunków życia zwierząt,
zdrowia roślin i środowiska naturalnego.
Prawo żywnościowe ma za zadanie:
2) zapewnienie swobodnego przepływu
żywności i pasz we Wspólnocie,
wyprodukowanych lub
wprowadzanych do obrotu.
Ochrona interesów konsumentów
Prawo żywnościowe
" ma na celu ochronę interesów
konsumentów
" powinno stanowić podstawę
dokonywania przez konsumentów
świadomego wyboru związanego
ze spożywaną przez nich żywnością.
Ochrona interesów
konsumentów
Ma na celu zapobieganie:
" oszukańczym lub podstępnym praktykom,
" fałszowaniu żywności,
" wszelkim innym praktykom mogącym
wprowadzić konsumenta w błąd.
Wspólnotowy standard bezpieczeństwa
żywności - 10 zasad
1. Przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywności
obejmują cały łańcuch żywnościowy.
2. Produkcja pierwotna, łącznie z produkcją pasz,
podporządkowana określonej regulacji w zakresie
higieny.
3. Produkcja żywności przetworzonej prowadzona jest
na podstawie określonych wymagań higieny.
4. Przedsiębiorca branży żywnościowej i paszowej
ponoszą odpowiedzialność administracyjną i karną
za naruszenie obowiązków związanych z produkcją
żywności.
5. Producent może odpowiadać za szkody wyrządzone
przez produkt żywnościowy na zasadzie ryzyka.
Wspólnotowy standard bezpieczeństwa
żywności - zasady
6. Urzędowa kontrola żywności oparta jest na
wykonywaniu bieżącej kontroli, stosowaniu
środków nadzoru oraz ścisłej współpracy z
przedsiębiorstwami branży żywnościowej.
7. Środki prawne ustanawiane w celu bezpieczeństwa
żywności i pasz są oparte na analizie ryzyka.
8. Traceability.
9. Oznakowanie, prezentacja i reklama żywności
muszą zawierać określoną informację, istotną ze
względu na życie i zdrowie konsumentów (zakaz
wprowadzania konsumentów w błąd).
10. Władza publiczna (wspólnotowe i krajowe organy
zarządzające ryzykiem i komunikujące ryzyko)
stosują w szczególnych okolicznościach zasadę
ostrożności.
(Korzycka-Iwanow, 2007).
konsument finalny/końcowy
" ostateczny konsument środka
spożywczego
" nie wykorzystuje żywności w ramach
działalności przedsiębiorstwa
spożywczego.
 przedsiębiorstwo spożywcze
" przedsiębiorstwo publiczne lub
prywatne,
" typu non-profit lub nie,
" prowadzące jakąkolwiek działalność
związaną
z jakimkolwiek etapem:
produkcji,
przetwarzania,
dystrybucji żywności;
 podmiot działający na rynku spożywczym
" Osoby fizyczne lub prawne
odpowiedzialne za spełnienie wymogów
prawa żywnościowego
w przedsiębiorstwie spożywczym
pozostającym pod ich kontrolą.
 wprowadzenie na rynek
" posiadanie żywności lub pasz w celu
sprzedaży,
" z uwzględnieniem oferowania do
sprzedaży
lub innej formy dysponowania,
bezpłatnego lub nie
" sprzedaż, dystrybucję i inne formy
dysponowania
 handel detaliczny
" obsługa i/lub przetwarzanie żywności i jej
przechowywanie w punkcie sprzedaży lub w punkcie
dostaw dla konsumenta finalnego;
" terminale dystrybucyjne,
" działalność cateringowa,
" stołówki zakładowe,
" catering instytucjonalny,
" restauracje i podobne działania związane z usługami
żywnościowymi,
" sklepy,
" centra dystrybucji w supermarketach i hurtownie
 ryzyko
" niebezpieczeństwo zaistnienia
negatywnych skutków dla zdrowia
" dotkliwość takich skutków w następstwie
zagrożenia
 Zagrożenie
" czynnik
biologiczny,
chemiczny
fizyczny
" w żywności lub paszy,
" bądz stan żywności lub paszy,
" mogący powodować negatywne skutki
dla zdrowia.
 analiza ryzyka
" proces składający się z trzech
powiązanych elementów:
F oceny ryzyka,
F zarządzania ryzykiem,
F informowania o ryzyku.
 Ocena ryzyka
q proces wsparty naukowo:
" identyfikacja zagrożenia,
" charakterystyka niebezpieczeństwa,
" ocena ekspozycji ryzyka,
" charakterystyka ryzyka.

EFSA
 zarządzanie ryzykiem
" proces różniący się od oceny ryzyka:
" zbadanie alternatywy polityki
w porozumieniu z zainteresowanymi
stronami,
" wzięcie pod uwagę oceny ryzyka i innych
prawnie uzasadnionych czynników,
" w razie potrzeby - wybranie stosownych
sposobów zapobiegania i kontroli;
 informowanie o ryzyku
" interaktywna wymiana informacji i opinii podczas
procesu analizy ryzyka,
" dotycząca zagrożeń i ryzyka, czynników związanych
z ryzykiem i postrzeganiem ryzyka, między:
Foceniającymi ryzyko,
Fzarządzającymi ryzykiem,
Fkonsumentami,
Fprzedsiębiorstwami paszowymi i spożywczymi,
Fśrodowiskiem naukowym
Finnymi zainteresowanymi stronami,
" z uwzględnieniem wyjaśnienia wniosków z oceny
ryzyka i powodów decyzji w zakresie zarządzania
ryzykiem.
USTAWA z dnia 25 sierpnia 2006 r.
o bezpieczeństwie żywności i żywienia
(tekst jedn.: DzU z 2010 r. Nr 136, poz. 914 z pózn. zm.)
u.b.ż.ż.
" określa wymagania i procedury
niezbędne dla zapewnienia
bezpieczeństwa żywności i żywienia
zgodnie z przepisami rozporządzenia
178/2002
Ustawa określa:
1) wymagania zdrowotne żywności
 w zakresie nieuregulowanym w
rozporządzeniach Unii Europejskiej ;
2) wymagania dotyczące przestrzegania zasad
higieny:
" w sprawie higieny środków spożywczych
w zakresie nieuregulowanym
w rozporządzeniu 852/2004,
" materiałów i wyrobów przeznaczonych
do kontaktu z żywnością w zakresie
nieuregulowanym w rozporządzeniu (WE) nr
1935/2004,
3) właściwość organów w zakresie
przeprowadzania urzędowych kontroli
żywności na zasadach określonych
w rozporządzeniu (WE) nr 882/2004,
4) wymagania dotyczące
przeprowadzania urzędowych kontroli
żywności  w zakresie
nieuregulowanym w rozporządzeniu nr
882/2004.
Nadzór nad:
" przestrzeganiem przepisów prawa
żywnościowego
q wykonywaniem urzędowych kontroli
żywności
Ł minister właściwy ds. zdrowia
w porozumieniu z ministrem
właściwym ds. rolnictwa i rynków
rolnych.
Nadzór nad:
" przestrzeganiem przepisów prawa
żywnościowego
q wykonywaniem urzędowych kontroli
żywności
q w odniesieniu do produktów pochodzenia
zwierzęcego
Ł minister właściwy ds. rolnictwa
i rynków rolnych
Ł w porozumieniu z ministrem właściwym
ds. zdrowia.
Minister właściwy ds. zdrowia
" organ właściwy w zakresie koordynacji
spraw
z zakresu zapewnienia bezpieczeństwa
F w tym działań dotyczących analizy
ryzyka;
" współpracuje z EFSA
u.b.ż.ż.
Bezpieczeństwo żywności
" ogół warunków, które muszą być spełniane,
dotyczących
w szczególności:
a) stosowanych substancji dodatkowych i aromatów,
b) poziomów substancji zanieczyszczających,
c) pozostałości pestycydów,
d) warunków napromieniania żywności,
e) cech organoleptycznych,
" i działań, które muszą być podejmowane na wszystkich
etapach produkcji lub obrotu żywnością
 w celu zapewnienia zdrowia i życia człowieka.
u.b.ż.ż.
System HACCP (Hazard Analysis and Critical Control
Point)
qsystem analizy zagrożeń i krytycznych punktów
kontroli
qpostępowanie mające na celu:
qzapewnienie bezpieczeństwa żywności przez:
Ć identyfikację
Ć oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia
wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka
wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich
etapów produkcji i obrotu żywnością;
Ć określenie metod eliminacji lub ograniczania
zagrożeń
Ć ustalenie działań korygujących.
Dobra Praktyka Higieniczna
(Good Hygienic Practice  GHP)
" działania, które muszą być podjęte,
" warunki higieniczne, które muszą być
spełniane i kontrolowane na wszystkich
etapach produkcji lub obrotu,
" aby zapewnić bezpieczeństwo
żywności.
Dobra Praktyka Produkcyjna
(Good Manufacturing Practice  GMP)
" GMP (Good Manufacturing Practice)  dobra
praktyka produkcyjna:
" w odniesieniu do produkcji żywności:
działania, które muszą być podjęte, i warunki,
które muszą być spełniane, aby produkcja
żywności odbywała się w sposób
zapewniający bezpieczeństwo żywności,
zgodnie z jej przeznaczeniem,
Dobra Praktyka Produkcyjna
(Good Manufacturing Practice  GMP)
" w odniesieniu do produkcji materiałów
i wyrobów przeznaczonych do kontaktu
z żywnością  dobra praktyka produkcyjna
w rozumieniu rozporządzenia (WE)
nr 2023/2006 z dnia 22 grudnia 2006 r.
w sprawie dobrej praktyki produkcyjnej
w odniesieniu do materiałów i wyrobów
przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
PAKIET HIGIENICZNY
Wymagania higieniczne
" ROZPORZDZENIE (WE) NR 852/2004
PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO
i RADY z dnia 29 kwietnia 2004 r.
w sprawie higieny środków
spożywczych
ę
ogólne zasady higieny
dla pasz i żywności
" ROZPORZDZENIE (WE) NR 853/2004
PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO
i RADY z dnia 29 kwietnia 2004 r.
" ustanawiające szczególne przepisy
dotyczące higieny w odniesieniu
do żywności pochodzenia zwierzęcego
" ROZPORZDZENIE (WE) NR 882/2004
PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY
" z dnia 29 kwietnia 2004 r.
" w sprawie kontroli urzędowych
przeprowadzanych w celu sprawdzenia
zgodności z prawem paszowym i
żywnościowym oraz regułami dotyczącymi
zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt
ę
procedury urzędowej kontroli żywności
i pasz
" ROZPORZDZENIE (WE) NR 854/2004
PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO
i RADY z dnia 29 kwietnia 2004 r.
ustanawiające szczególne przepisy dotyczące
organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do
produktów pochodzenia zwierzęcego
przeznaczonych do spożycia przez ludzi
ę
zasady postępowania dla organizacji urzędowej
kontroli produktów pochodzenia zwierzęcego
przeznaczonych
do spożycia przez człowieka


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
2015 2 prawo żywnosciowe skrót
Prawo żywnościowe wspólnotowego rynku rolnego
Europejskie prawo zagraża zasadom wolnego wyboru zdrowej żywności
Escherichia coli charakterystyka i wykrywanie w zywności Cz I
3 podstawy teorii stanu naprezenia, prawo hookea
Prawo autorskie a e biznes
2009 SP Kat prawo cywilne cz II
!!! Prawo Budowlane cz 10
Prawo do odganięcia
PRAWO EUROPEJSKIE

więcej podobnych podstron