Pinezka pl comiesięcznik z domieszką absurdu Czekolada


Pinezka.pl - comiesięcznik z domieszką absurdu - Czekolada http://www.pinezka.pl/index2.php?option=com_content&task=view&...
Loading Image...
Autor: Anna Drozd
styczeń 2005
Czekolada
Styczeń - zima, śnieg, za oknami pochmurno i nic się nie chce. Pewnie ka\dy z
was myśli, jakby tu poprawić sobie nastrój? Jedyna myśl, która wtedy opanowuje
moją głowę, to CZEKOLADA! Nic to, \e mo\e troszkę pójdzie nam w biodra, do lata
na pewno to zrzucimy.
Nie będę wam pisać naukowo, dlaczego czekolada jest taka dobra na poprawę
nastroju - ka\dy wie, \e JEST dobra i ju\. Jakieś ponure myśli? Nic tak dobrze nie
wpłynie na poprawę humoru, jak gorąca czekolada.
Czekolada na ciepło po kreolsku (przepis z programu Pascal: Po prostu gotuj)
Gęsty, czekoladowy napój, pachnący wanilią i cynamonem. Banalnie prosty do przygotowania. Działa rewelacyjnie na ciało i
duszÄ™. Wzmacnia, pobudza i jest pyszny.
Produkty potrzebne do przepisu (porcja na 6 fili\anek):
6 Å‚y\ek brÄ…zowego cukru
1 gałka muszkatołowa
4 Å‚y\ki gorzkiego kakao w proszku
50 g gorzkiej czekolady
1 jajko
1 laska cynamonu
1 laska wanilii
1 Å‚y\ka mÄ…ki kukurydzianej (lub 1/2 Å‚y\ki mÄ…ki ziemniaczanej)
1 l mleka
150 g płatków migdałowych
Czas przygotowania: 15 min.
Jak to zrobić:
Wlej 4 ły\ki mleka do miseczki, a resztę zagotuj razem z laską waniliową. Następnie wyjmij wanilię, rozkrój na pół i wyskrob
no\em pestki. (Gdybyś to zrobił od razu, mleko osłabiłoby aromat wanilii.)
Wrzuć pestki z powrotem do mleka, dodaj starty cynamon, szczyptę startej gałki i wymieszaj. Następnie wrzuć pokruszoną
czekoladę i poczekaj a\ się rozpuści.
W miseczce wymieszaj sypkie składniki (cukier, kakao, mąkę) wbij jajko i wlej 4 ły\ki zimnego mleka. Zamieszaj i wlej miksturę
do gorÄ…cego mleka.
Gotuj na małym ogniu, a\ czekolada zrobi się gęsta.
Jeśli lubisz, mo\esz tu\ przed rozlaniem wlać 50 ml rumu. Podawaj z rozdrobnionymi migdałami.
A oto propozycja Julszy:
Znalazłam ją w ksią\ce, gdzie są przepisy na ro\ne superowskie smakołyki z czekolady,
mniam, mniam:
zagotuj (ale nie doprowadzaj do wrzenia) pół litra mleka, ze 125 ml gęstej, słodkiej śmietany
(ja gotowałam wersję light - mleko 0,5 % i zagęszczone mleko niesłodzone), potem wsyp
połamaną gorzką czekoladę (w przepisie było, \e 60 g, ja dałam tabliczkę 90 g). Poczekaj, a\
siÄ™ rozpuÅ›ci, dodaj Å‚y\eczkÄ™ cynamonu, 1 i ½ Å‚y\ki cukru pudru i ziarenko pieprzu. Wszystko
to trzeba gotować 10 minut, pilnując, \eby nie wykipiało. Mo\na podawać od razu, ale ponoć
najlepsza jest jak postoi od kilku godzin do 3 dni. Przed podaniem przecedzić. Mam nadzieję,
\e będzie wam smakować, jest gęsta i naprawdę pyszna.
Czekolada na gorąco w klasycznym włoskim przepisie od Pulzary:
Gęstą czekoladę na gorąco we Włoszech robią następująco:
zagotować szklankę mleka, pełnego lub odtłuszczonego, jak kto woli. Do innego kubeczka wlać trochę mleka, dodać ły\eczkę
cukru, 2 ły\eczki kakao i ły\eczkę mączki kukurydzianej (tu się u\ywa Maizena). Wymieszać dobrze, by nie było grudek i wlać,
najlepiej przez sitko do gotującego się mleka. Czekolada wychodzi pyszna i gęsta, mo\na ją udekorować bitą śmietaną. Ja
1 of 4 2008-02-04 K.O. 14:11
Pinezka.pl - comiesięcznik z domieszką absurdu - Czekolada http://www.pinezka.pl/index2.php?option=com_content&task=view&...
dodaję jeszcze mieszankę przypraw (cynamon, any\ek, kardamon, pieprz cayenne) do gotującego się mleka. Mo\na te\ dodać
czekolady zamiast kakao, ale zawiera ona sporo tłuszczu.
I do tego oczywiście ciasto czekoladowe - a co, jak szaleć, to szaleć:
CZEKOLADOWY WIENIEC
200 g gorzkiej czekolady
100 g czekolady mokka
750 g śmietany kremówki
225 g mÄ…ki
75 g mÄ…ki ziemniaczanej
1 paczka proszku do pieczenia
150 g masła lub margaryny
szczypta soli
200 g cukru
paczka cukru waniliowego
5 jaj
5 Å‚y\ek mleka
2 paczki usztywniacza do śmietany
wiórki czekoladowe
1. Czekoladę połamać i razem ze śmietaną podgrzewać w rondelku, cały czas mieszając. Nale\y to robić tak długo, a\ czekolada
się rozpuści. Następnie przelać do miski, przykryć i na noc wstawić do lodówki.
2. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać. Tłuszcz, cukier, sól i cukier waniliowy ubić na puszystą masę.
Dodawać po jednym jajku. Dosypywać powoli mączną mieszankę, na zmianę z mlekiem. Formę na wieniec (o pojemności 3l)
wysmarować tÅ‚uszczem i posypać buÅ‚kÄ… tartÄ…. Ciasto przeÅ‚o\yć do formy. Piec 45 minut w temperaturze 175° C. Po upieczeniu
wyjąć z formy i ostudzić.
3. Śmietanę z czekoladą ubić, dodając pod koniec usztywniacz do śmietany. Wieniec dwukrotnie przekroić wzdłu\ i przeło\yć
kremem. Na godzinę wstawić do lodówki. Ciasto posmarować resztą kremu czekoladowego, posypać wieniec wiórkami
czekoladowymi.
KRÓLEWSKI PRZEKAADANIEC
350 g gorzkiej czekolady
7 jaj
125 g cukru + 3 Å‚y\ki
2 opakowania cukru waniliowego
szczypta soli
100 g mÄ…ki
75 g maki ziemniaczanej
2 czubate Å‚y\eczki proszku do pieczenia
9 Å‚y\ek likieru Whiskey-Cream
400 g śmietany kremówki
3 \ółtka
30-50 g białej polewy lub stopionej białej czekolady
tłuszcz i bułka tarta do formy
1. 100 g czekolady drobno posiekać. 4 jaja rozbić - oddzielić \ółtka od białek. Białka ubić na sztywna pianę z 4 ły\kami zimnej
wody. Stopniowo dosypywać 125 g cukru, opakowanie cukru waniliowego oraz sól. Potem dodawać po jednym \ółtku i dalej
ubijać. Połączyć mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek, a następnie przesiać do masy i delikatnie wymieszać. Na koniec dosypać
drobno posiekanÄ… czekoladÄ™.
2. Tortownicę o średnicy 26 cm natłuścić i posypać bułką tartą. Równomiernie rozsmarować masę biszkoptową i wygładzić
wierzch ciasta. Piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C (piekarnik z termoobiegiem wystarczy
rozgrzać do 150 stopni). Po upieczeniu ciasto ostudzić i dwukrotnie przekroić. Spody nasączyć likierem.
3. 250 g czekolady posiekać i stopić w gorącej kąpieli. Kremówkę ubić, odstawić w chłodne miejsce. 3 jajka rozbić, oddzielając
białka od \ółtek. 6 \ółtek, 2 ły\ki cukru i cukier waniliowy ubić na puszystą masę, dodać do niej jeszcze lekko ciepłą czekoladę, a
potem śmietanę. Białka ubić z ły\ką cukru na sztywną pianę i dodać do masy czekoladowej.
4. Spód ciasta wło\yć do tortownicy z zamkniętym kołnierzem i posmarować 1/4 kremu czekoladowego. Na to delikatnie poło\yć
drugi krą\ek ciasta, równie\ posmarować kremem i przykryć trzecim krą\kiem. Wierzch tortu posmarować grubą warstwą kremu
i uformować ły\ką fantazyjne fale. Zostawić nieco kremu do posmarowania boków. Następnie wstawić ciasto no około 30-45
minut do lodówki.
5. Ciasto wyjąć z tortownicy i posmarować brzegi ciasta kremem czekoladowym. Białą czekoladę stopić, wystudzić, przeło\yć do
foliowego woreczka. Jeden z ro\ków obciąć i wycisnąć na wierzch tortu białą kratkę. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez
2 of 4 2008-02-04 K.O. 14:11
Pinezka.pl - comiesięcznik z domieszką absurdu - Czekolada http://www.pinezka.pl/index2.php?option=com_content&task=view&...
2 godziny.
Uwaga: to ciasto nadaje się do zamra\ania. Przed podaniem nale\y je rozmrozić tylko do połowy i serwować jako tort lodowy.
Nie chce się wam bawić w tak skomplikowane ciasta i tak długo na nie czekać? Proszę bardzo oto:
BROWNIE
2 tabliczki gorzkiej czekolady (200g)
1 kostka masła (200g)
100g mÄ…ki
300g cukru
6 jaj
50 dag łuskanych orzechów włoskich
1. Na parze rozpuścić masło i czekoladę. Dokładnie rozmieszać.
2. Jajka ubić mikserem. Stopniowo dodawać cukier i mąkę.
3. Do masy jajecznej wmiksować rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę, wymieszać z pokruszonymi orzechami.
4. Spód blachy (60 x 35 cm) wyÅ‚o\yć pergaminem, wylać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 200° C przez 18-20 minut.
Mo\ecie je zrobić z połowy porcji, bez orzechów, je\eli akurat nie ma kto nałuskać i w tortownicy. Nawet je\eli nie będzie do
końca dopieczone, to i tak będzie pyszne. I pamiętajcie - im większa zawartość kakao w czekoladzie, tym lepiej - ja zawsze
kupujÄ™ Wawel, czasami Wedla.
Nie wiem, czy wszyscy pamiętają takie zamierzchłe czasy, ale kiedyś nie było takiego wyboru czekolady jak teraz. W związku
z tym trzeba było radzić sobie domowymi sposobami. Robiło się i czekoladę, i nawet blok, który, nawiasem mówiąc, coraz cię\ej
teraz dostać - ja podzielę się z wami przepisami na oba te przysmaki:
CZEKOLADA
PRZEPIS 1:
2 szklanki cukru
4 du\e Å‚y\ki kakao
0,5 szklanki mleka
0,5 kostki masła
0,5 kostki margaryny
2 szklanki mleka w proszku
zapach do ciast
Cukier i kakao dobrze wymieszać i zalać mlekiem. Całość dobrze wymieszać i zagotować. Do gorącego wrzucić masło i
margarynę, i poczekać, a\ się rozpuści. Następnie dodać mleko w proszku i aromat, wymieszać mikserem tak, aby nie było
\adnych grudek.
Aromat mo\emy sobie darować, za to mo\na dodać bakalii. I jeszcze jedna uwaga - mleko musi być w proszku, nie w
granulkach.
BLOK CZEKOLADOWY
20 dag masła
1/2 szklanki wody
2 szklanki cukru
5 Å‚y\ek kakao
50 dag mleka w proszku (NIE GRANULKI)
5 dag rodzynek
5 dag orzechów włoskich
2 paczki herbatników
1. Orzechy namoczyć w ciepłym mleku i odstawić do wystygnięcia. Odsączyć, drobno posiekać. Rodzynki sparzyć.
2. Mleko w proszku wymieszać z kakao. Herbatniki pokruszyć.
3. Zagotować wodę z cukrem i masłem, stopniowo, nie przerywając mieszania, wsypać mleko z całą resztą. Do gładkiej masy
dodać bakalie i herbatniki.
4. Keksówkę wyło\yć folią, przeło\yć masę, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki, \eby zastygła.
Na zakończenie tego, jak\e pysznego artykułu, proponuję torcik czekoladowy z miętową nutą:
CZEKOLADOWY TORCIK Z MIT
3 of 4 2008-02-04 K.O. 14:11
Pinezka.pl - comiesięcznik z domieszką absurdu - Czekolada http://www.pinezka.pl/index2.php?option=com_content&task=view&...
500 g śmietany kremówki
200 g czekoladek z nadzieniem miętowym
3 jajka
100 g cukru
szczypta soli
60 g mÄ…ki
60 g mÄ…ki ziemniaczanej
1 Å‚y\eczka proszku do pieczenia
czekoladowe zajÄ…czki do dekoracji
1. 300 g śmietany podgrzać, nie doprowadzając jednak do wrzenia. Kilka czekoladek miętowych zostawić do dekoracji tortu.
Pozostałe stopić w gorącej śmietanie na małym ogniu, cały czas mieszając. Masę pozostawić do wystygnięcia, najlepiej na całą
noc.
2. Jajka rozbić. Białka ubić z 3 ły\kami bardzo zimnej wody na sztywną pianę. Następnie dodać cukier, sól, \ółtka i dalej
dokładnie ubijać. Na koniec dosypać mąkę ziemniaczaną, mąkę i proszek do pieczenia, i wszystko delikatnie wymieszać. Masę
biszkoptowÄ… wylać na blachÄ™ wyÅ‚o\onÄ… papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika, rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec
przez około 10 minut. Zaraz po upieczeniu przeło\yć ciasto na lnianą ściereczkę i delikatnie oderwać papier do pieczenia.
3. Śmietanę z czekoladą i 200 g kremówki dokładnie ubić w oddzielnych naczyniach. Biszkopt podzielić na trzy równe krą\ki.
Dwa krą\ki ciasta równomiernie posmarować śmietaną z czekoladą i uło\yć na sobie. Wierzch przykryć ostatnim krą\kiem ciasta.
4. Resztę masy czekoladowej dokładnie wymieszać ze śmietaną i posmarować wierzch ciasta. Mo\na te\ przeło\yć masę do tuby
do dekoracji tortów i wycisnąć na cieście fantazyjne gwiazdki lub ró\e. Na koniec tort ozdobić czekoladowymi zajączkami i
pokrojonymi czekoladkami miętowymi. Całość mo\na równie\ posypać kakao i przybrać listkami mięty.
Mała uwaga do tego tortu: czekoladki miętowe z reguły są dość drogie, ale spokojnie mo\emy zastąpić je czekoladą z
nadzieniem miętowym - taka na pewno znajduje się w ofercie Terravity.
Komentarze (0)
RSS feed Comments
Poka\/Ukryj komentarze
Napisz komentarz
ImiÄ™
Email
Treść Komentarza
Wyślij komentarz
Powered by Azrul's Jom Comment
Zamknij okno
4 of 4 2008-02-04 K.O. 14:11


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Lepsze od czekolady Better Than Chocolate 1999 Napisy PL
notatek pl wlasciwosci dyspergujacych domieszek do betonu
TI 99 08 19 B M pl(1)
bootdisk howto pl 8
BORODO STRESZCZENIE antastic pl
notatek pl sily wewnetrzne i odksztalcenia w stanie granicznym
WSM 10 52 pl(1)
amd102 io pl09
PPP HOWTO pl 6 (2)
bridge firewall pl 3
NIS HOWTO pl 1 (2)
31994L0033 PL (2)
fondue czekoladowe
Jules Verne Buntownicy z Bounty PL
Blaupunkt CR5WH Alarm Clock Radio instrukcja EN i PL
Heidenhain frezarka iTNC 530 G kody pl

więcej podobnych podstron