007 Woda jako element racjonalnego żywieniaid 2429


Woda jako element racjonalnego żywienia.
Rodzaje wód, zasady prawidłowego spożywania
wody i napojów.
Tomasz Soral, gr. 6a
Woda

Podstawowy zwiÄ…zek chemiczny determinujÄ…cy
możliwość występowania życia na Ziemi

Najpowszechniejszy rozpuszczalnik

2/3 powierzchni Ziemi

H2O
Rodzaje wód

Woda surowa (np. opadowa, głębinowa,
zródlana)

Mineralna (>1500mg/l)

Ścieki (np. komunalne, przemysłowe)

Woda użytkowa

Przemysłowa

Destylowana

WodociÄ…gowa

Pitna
Rodzaje wód mineralnych

Typy wód mineralnych (podział prawny) w
Polsce

Niskomineralizowane (<500mg/dmł)

Średniomineralizowane (501-1500mg/dmł)

Wysokomineralozowane(>1500mg/dmł)

Brak progu minimalnego umożliwia
zarejestrowane praktycznie każdej wody nie
zawierającej szkodliwych środków jako
mineralnej.
Rodzaje wód mineralnych

Podział ze względu na mineralizację

Słodka, zwykła (M < 1 g/dmł)

Półsłodka (1 < M < 3 g/dmł)

Słonawa (3 < M < 10 g/dmł)

Słona (10 < M < 35 g/dmł)

Solanka (M > 35 g/dmł)

Solanka silna (M > 150 g/dmł)
Rodzaje wód mineralnych

Wody ultrasłodkie (M < 0,2 g/dmł)

Wody słodkie (0,2 < M < 0,5 g/dmł)

Akratopegi (0,5 < M < 1 g/dmł)

Wody mineralne (M > 1 g/dmł)
Woda pitna

Nadaje się do spożycia bez zagrożenia dla
zdrowia

Sole mineralne

Brak zanieczyszczeń organicznych i
nieorganicznych

Uzdatnianie - doprowadzenie zanieczyszczonej
wody do stanu czystości wymaganego dla
danego zastosowania.
Woda a organizm

ok. 70 % wagi organizmu

yródło płynu (rozpuszczalnik)

yródło pierwiastków (Ca, Mg, Cl, K, Na)

Termoregulacja

Usuwanie metabolitów

Wchłanianie pożywienia z jelit
Spożywanie wody

2-2,5l na dobÄ™

1-1,5l - wypite płyny

Woda zawarta w pokarmach

Woda oksydacyjna

Zbyt duże spożycie = ryzyko przewodnienia
(hiponatremia)

Napoje izotoniczne  brak ryzyka

Zbyt małe spożycie = ryzyko odwodnienia
(utrata >15% masy ciała śmierć)
Utrata wody  konieczność
uzupełnienia

Parowanie niewyczuwalne

Skóra (ok. 500ml na dobę)

PÅ‚uca (ok. 400ml na dobÄ™)

15 x masa ciała w kg

Wzrost temperatury ciaÅ‚a o 1°C = utrata 500 ml
wody

Pot

Mocz

Kał
Bibliografia

Choroby wewnętrzne pod red. Franciszka
Kokota, 1996

http://pl.wikipedia.org/wiki/Woda


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
007b Woda jako element racjonalnego żywienia
Dystrybucja jako element marketing mix
Janeczko ŚCIEŻKI EDUKACYJNE JAKO ELEMENT REKREACYJNEGO ZAGOSPODAROWANIA LASU
Siły zbrojne jako element struktury państwa
Doskonalenie zawodowe nauczycieli jako element zarzÄ…dzania zasobami ludzkimi w szkole publicznej
08 Stosowanie zasad racjonalnego żywienia
Stoicyzm i epikureizm jako elementy renesansowego świato~215
sieci przesyłowe jako element bezpieczeństwa energetycznego
Samowiedza jako element poczucia tożsamości
A Kisiel Retencyjne zbiorniki jako elementy nowoczesnych rozwiązań sieci kanalizacyjnych
Zasady racjonalnego zywienia
Bieske Matejak A Architektura parkowa jako element kulturotwórczy miasta
Cornelis Moerman Rak jako nastepstwo niepelnowartosciowego zywienia
Podziemne magazynowanie gazu jako element bezpieczenstwa Kosowski Stopa Rychlicki
Sauna jako element odnowy i treningu
Kiełki jako suplement naszego żywienia
Socjolekt więzienny jako element podkultury więziennej

więcej podobnych podstron