Jak zrobić żur staropolski


Jak zrobić żur staropolski?
Żurek to tradycyjne danie wielkanocne, podawane na świąteczne
śniadanie lub obiad. Sporządzony na domowym zakwasie ma
niepowtarzalny i charakterystyczny kwaskowy smak. Zamiast
zakwasu własnoręcznie zrobionego, można też posłużyć się gotowym
zakwasem zakupionym w sklepie  zazwyczaj w plastikowej butelce
lub w postaci sproszkowanej w torebkach. Jednak żur zrobiony od
początku do końca przez nas zawsze smakuje lepiej, więc zachęcam
do własnoręcznego przygotowania zakwasu.
Jak zakisić żur?
Żur najlepiej zakisić w kamiennym garnku lub w dużym, szklanym
słoju. W garnku: 20 dkg mąki żytniej razowej (może być też mąka
żytnia pytlowa lub owsiana) zalewamy 1 litrem przegotowanej,
ciepłej wody i mieszamy. Dodajemy 2 ząbki roztartego czosnku i
skórkę razowego chleba. Garnek przykrywamy płótnem lub gazą i
odstawiamy do ciepłego miejsca. Po ok. 4 dniach żur powinien być
gotowy, będzie miał kwaskowy smak i przyjemny zapach (im dłużej
pozostawisz żur do kiśnięcia, tym będzie kwaśniejszy).
Zakwas gotowy, czas przyrządzić żurek.
Potrzebne składniki:
- 1,5 litra wody,
- 0,5 litra zakwasu,
- pęczek włoszczyzny,
- 15 dkg boczku wędzonego,
- 4  5 pętek białej kiełbasy,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 4 ziarna pieprzu czarnego,
- 1 liść laurowy,
- 3  4 ząbki czosnku
- 1 korzeń chrzanu,
- łyżka suszonego majeranku,
- sól, pieprz do smaku,
- kilka jajek ugotowanych na twardo.
1
Jak zrobić żurek?
W wodzie przez ok. 40 minut gotować boczek z włoszczyzną oraz
przyprawami: ziele angielskie, pieprz, sól, liść laurowy. Wywar
przecedzić, warzywa odrzucić, boczek pokroić w kostkę i wsypać z
powrotem do wywaru. Dodać pętka białej kiełbasy, gotować na
małym ogniu ok. 15 minut. Następnie wlać ok. 0,5 litra zakwasu,
dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek i świeżo potarty
na tarce chrzan. Wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu gotować
jeszcze ok. 5 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli żur jest
za rzadki podprawić go odrobiną mąki ze śmietaną. Jajka pokroić na
połówki lub ćwiartki i nałożyć na talerze (pół jajka na talerz), zalać
gorącym żurem koniecznie z porcją boczku i kiełbasy.
2


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Jak zrobic sciage w Wordzie(1)
Jak zrobić tła w folderach
Jak zrobic przekładane herbatniki
Jak zrobić latawiec
Jak zrobić kartonowe meble dla dziecka
Jak zrobić flash menu na chomiku
Jak zrobić pudełko z papieru
Jak zrobić eliksir miłości
Jak zrobić sałatkę grecką
Jak zrobić marszrute
Jak zrobić lasagne
Kominek JAK ZROBIC
Jak zrobić link lub przycisk

więcej podobnych podstron