Kilka przepisów na gofry


Gofry palce lizać!
składniki
·ð 2 jajka kurze caÅ‚e
·ð 2 szklanki mÄ…ki
·ð 2 szklanki mleka
·ð 2 Å‚yżeczki cukru waniliowego
·ð 2 Å‚yżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
1. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i rozgrzać gofrownicę. Na
rozgrzaną taflę gofrownicy wlać ciasto i jak gofry się zarumienią - będą
miały brązową twardą skórkę, należy je wyjąć i położyć na talerz.
Polecam sÄ… pyszne.
Gofry
Pyszne i chrupiÄ…ce
Składniki, około 6 sztuk:
" 1 i 1/2 szklanki mÄ…ki pszennej
" 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
" szczypta soli
" 2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu
" 1 łyżka cukru wanilinowego
" 2 jaja (oddzielnie żółtka od białek)
" 1/2 szklanki oleju roślinnego (np. słonecznikowego) lub roztopionego masła
" 1 i 1/3 szklanki mleka
1 szklanka ma pojemność 250 ml
Dodatki: cukier puder, marmolada wieloowocowa, truskawkowa, dżem truskawkowy, bita
śmietana, truskawki, borówki, maliny lub jagody, sos truskawkowy
Wykonanie:
·ð MÄ…kÄ™ przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy.
Wszystko wymieszać a następnie dodać żółtka (białka zachować), olej roślinny oraz
mleko. Zmiksować mikserem na gładką masę. Do ciasta dodać ubite na pianę białka,
wymieszać łyżką lub krótko zmiksować do połączenia się składników. Ciasto można
odstawić aby odpoczęło (na około 15 minut), ale nie jest to konieczne.
·ð Rozgrzać gofrownicÄ™ na maksymalnÄ… moc. Gofry piec przez okoÅ‚o 3 - 3,5 minuty (np.
w gofrownicy o mocy 1.700 W) lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy.
Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po
całej powierzchni.
·ð Gofry po upieczeniu odkÅ‚adać na metalowÄ… kratkÄ™. Posypać cukrem pudrem lub
posmarować marmoladą, dżemem, wyłożyć owoce i przykryć bitą śmietaną. Gofry
możemy też polewać sosem truskawkowym.
Sos truskawkowy: 10 dużych truskawek pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do rondelka i
wsypać 3 łyżki cukru pudru. Gotować truskawki przez 3 - 4 minuty, mieszając drewnianą
łyżką. Dodać 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii i ewentualnie 1 łyżeczkę soku z cytryny.
Zmiksować ręcznym blenderem i przelać do dzbanuszka.
Pomocne uwagi:
·ð Im gofrownica ma wiÄ™kszÄ… moc tym lepsze gofry otrzymamy. Idealne efekty
uzyskamy w gofrownicy o mocy 1.700 W.
·ð JeÅ›li masz gofrownicÄ™ o sÅ‚abej mocy, wówczas przed każdym kolejnym gofrem
nagrzewaj jÄ… przez kilka minut. Przed pierwszym gofrem nagrzewaj jÄ… przez
minimum 10 minut licząc od momentu, w którym gofrownica będzie już wskazywała
gotowość do użycia.
Gofry
·ð SkÅ‚adniki:
·ð 2 szklanki mÄ…ki
·ð 2 szklanki mleka
·ð 2 jajka
·ð 2 Å‚yżeczki proszku do pieczenia
·ð szczypta soli
·ð 4 Å‚yżki oleju
·ð dodatki: szklanka Å›mietany 30%, 2 Å‚yżki cukru pudru, owoce (truskawki, banany,
wiśnie, itd)
Przepis
Przygotowanie gofrów nie jest trudne, na początek należy wszystkie składnik (oprócz białek)
połączyć ze sobą w dużej misce i ze sobą zmiksować. Do stworzonej w ten sposób masy
należy dodać ubite białka i zmieszać. Ciasto przenosimy za pomocą chochli do dobrze
rozgrzanej gofrownicy i pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu gofrów studzimy je na kratce.
Gofry tak wykonane sÄ… bardzo wtedy bardzo delikatne i puszyste.
Przygotujmy teraz dodatki do naszych gofrów. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Na
ostudzone gofry kładziemy pokrojone owoce, na nie śmietanę a całość opcjonalnie możemy
też polać polewą czekoladową. W sezonie letnim, można wykorzystać różnego rodzaju
owoce, jakie daje nam ogród. Świetnym pomysłem na deser dla całej rodziny będą gofry z
truskawkami, malinami, brzoskwiniami i wiśniami.
Jak zrobić idealne gofry
Składniki
(na ok. 16 średnich gofrów)
3 szklanki mÄ…ki
1 duża łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki cukru
4 jajka
1 3/4 szklanki wody
1/2 szklanki oleju rzepakowego
Mieszamy mąkę z proszkiem i solą. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka mieszamy z cukrem,
wodą i olejem. Białka ubijamy na sztywną pianę z kilkoma kroplami soku z cytryny lub ze
szczyptą soli. Przelewamy mokre składniki do mąki i szybko mieszamy. Dodajemy ubite na
sztywno białka i delikatnie łączymy je z ciastem.
Odstawiamy ciasto na kilka minut, a w tym czasie rozgrzewamy dobrze gofrownicÄ™.
Nakładamy ciasto do gofrownicy i pieczemy do momentu, aż będą złote i chrupiące.
Studzimy na kratce. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Gofry
Składniki:
·ð 450 g mÄ…ki
·ð 0,5 l mleka
·ð 110 g cukru
·ð szczypta soli
·ð 150 g masÅ‚a roztopionego
·ð 3 jajka
·ð 22 g proszku do pieczenia
Wszystkie składniki dobrze zmiksować, aż otrzymamy
konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego (w razie
potrzeby dodać mleka lub mąki!). Piec we wcześniej
dobrze nagrzanej gofrownicy (jak długo? - w zależności od
gofrownicy, ewentualnie przeczytać instrukcję). Najlepiej
jeść świeże, są pyszne i chrupiące (po pewnym czasie stają
się niestety miękkie).
Wskazówki na temat gofrów:
1. Gofrownica powinna być dobrze nagrzana (5 minut) -
aby gofry się nie kleiły.
2. Podczas pieczenia nie podnosić pokrywy (!)
3. Gofry będą bardziej chrupiące, jeśli ciasto będzie gęste -
ale musi jeszcze z łyżki spływać (!)
4. Ciepłe gofry nie powinny być układane jeden na drugim
(nie będą wtedy chrupiące).
5. Aby gofry były chrupiące, zamiast mleka użyć letniej
wody (!)
6. Mleko powoduje, że gofry są miękkie i ciemne (!)
7. Jeśli ciasto na gofry wyszło zbyt lejące, można je
uratować poprzez domieszkę bułki tartej (!)
8. Ja piekę w mojej gofrownicy w raczej niższej
temperaturze, za to dłużej (!)
Gofry na wodzie
Składniki:
·ð 1/2 kg mÄ…ka
·ð 3 szt. jajka
·ð 1/2 szkl. cukier
·ð 1/2 szkl. olej
·ð 2 szkl. woda gazowana
·ð 3 Å‚yżeczki proszek do pieczenia
·ð cukier wanilinowy
Gofry a' la pizza
Pikantne gofry z ciasta drożdżowego, z dodatkiem salami, pieczarek, cukinii, papryki i sera
żółtego. Bardzo smaczne jako przekąska na ciepło lub zimno. Bardzo dobrze pasuje do nich
sałatka z zielonej sałaty.
Składniki:
·ð 20g Å›wieżych drożdży
·ð 250ml wody
·ð 1 Å‚yżeczka cukru
·ð 500g mÄ…ki pszennej
·ð 6 jajek
·ð 100g masÅ‚a
·ð 1 mÅ‚oda cukinia
·ð 1 czerwona papryka
·ð 1 puszka pieczarek (ok. 170g, waga samych pieczarek po odsÄ…czeniu)
·ð 2 Å‚yżeczki oleju
·ð 200g salami
·ð 4 Å‚yżki startego sera żółtego np. parmezan, ementaler
·ð sól, pieprz, oregano
Sposób przygotowania:
1. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, lekko ciepłą wodą i paroma
łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15
min. do wyrośnięcia.
2. Cukinię i paprykę umyć i oczyścić. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Paprykę pokroić drobno. Pieczarki odsączyć na sitku i pokroić drobno. Cukinię,
paprykę i pieczarki przysmażyć na oleju. Pozostawić do ostygnięcia.
3. Salami pokroić w małą kostkę.
4. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać jajka, miękkie masło i wyrośnięty
zaczyn. Wyrobić ciasto.
5. Do ciasta dodać cukinię z papryką i pieczarkami, salami i ser żółty. Przyprawić solą,
pieprzem i oregano. Wymieszać.
6. Gofrownicę rozgrzać i przed smażeniem posmarować olejem.
7. Nałożyć ciasto. (Ciasto jest raczej gęste. Należy rozłożyć go równomiernie na całej
powierzchni gofrownicy). Gofry smażyć na złoty kolor.
8. Podawać na ciepło lub zimno.
Gofry na maślance
Składniki:
·ð 175g mÄ…ki
·ð 100g cukru
·ð 1 Å‚yżeczka proszku do pieczenia
·ð 125g miÄ™kkiego masÅ‚a
·ð 2 jajka
·ð 125ml maÅ›lanki
·ð 200g sÅ‚odkiej Å›mietany 30%
·ð 1 opakowanie cukru waniliowego (= 2 Å‚yżeczki)
·ð parÄ™ truskawek do dekoracji
·ð olej do posmarowania gofrownicy
Sposób przygotowania:
1. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, masło, jajka i maślankę ubić mikserem na gładką
masÄ™.
2. Truskawki umyć i pokroić na połówki.
3. Śmietanę ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy i ubijać, aż się rozpuści.
4. Gofrownicę rozgrzać i przed smażeniem posmarować olejem.
5. Gofry smażyć na złoty kolor.
6. Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę z piekarnika, wtedy zrobią się
bardziej chrupiÄ…ce.
7. Podawać z bitą śmietaną i truskawkami.
Gofry warzywne
Składniki:
·ð 500g ziemniaków surowych
·ð 500g innych warzyw (na zdjÄ™ciu: czerwona papryka, czerwona cebula, marchew i
cukinia, inna przykładowa kombinacja: brokuł, czerwona papryka, cebula, cebula
dymka, marchew)
·ð 3 jajka
·ð 4 Å‚yżki sÅ‚odkiej Å›mietany
·ð 2 Å‚yżki mÄ…ki ziemniaczanej
·ð sól
·ð pieprz
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki zetrzeć na tarce jak na placki ziemniaczane.
2. Warzywa zetrzeć lub pokroić drobno.
3. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
4. Gofrownicę rozgrzać i przed smażeniem posmarować olejem.
5. Gofry smażyć na złoty kolor. (Gofry smażą się długo, w porównaniu ze zwykłymi
goframi na słodko. Warzywa muszą się dobrze usmażyć.)
6. Podawać z kwaśną śmietaną.
Gofry stracciatella
Składniki:
·ð 125g miÄ™kkiego masÅ‚a
·ð 125g cukru
·ð 2 Å‚yżeczki cukru waniliowego
·ð 3 jajka
·ð 250g mÄ…ki
·ð ½ Å‚yżeczki proszku do pieczenia
·ð 1 szklanka letniego mleka
·ð 100g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
1. Czekoladę pokroić na małe kawałeczki.
2. Oddzielić żółtka od białek.
3. Żółtka, masło, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem.
4. Dalej ubijając dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie
stopniowo dodać mleko.
5. Wyłączyć mikser i dodać kawałki czekolady. Wymieszać.
6. W osobnej miseczce ubić białka.
7. Białka dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
8. Gofrownicę rozgrzać i przed smażeniem posmarować masłem.
9. Gofry smażyć na złoty kolor.
10. Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę z piekarnika, wtedy zrobią się
bardziej chrupiÄ…ce.
11. Gofry są smaczne same, ale można je jeść oczywiście z ulubionym dodatkiem.
Gofry waniliowo- jogurtowe
Składniki:
·ð 75g miÄ™kkiego masÅ‚a
·ð 75g cukru pudru
·ð 75g mÄ…ki pszennej
·ð 75g mÄ…ki ziemniaczanej
·ð 3 jajka
·ð 1 Å‚yżeczka proszku do pieczenia
·ð 200g jogurtu o smaku waniliowym
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki wymieszać, na końcu dodając mąki, tak aby powstała jednolita
masa. Ciasto odstawić na chwilę.
2. Gofrownicę rozgrzać i przed smażeniem posmarować masłem.
3. Gofry smażyć na złoty kolor.
4. Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę z piekarnika, wtedy zrobią się
bardziej chrupiÄ…ce.
5. Do gofrów pasuje dowolny słodki dodatek np. bita śmietana, cukier puder,
marmolada, dżem, sos waniliowy, mus jabłkowy lub świeże owoce.
Gofry !! :))
składniki
·ð 1/2 kg mÄ…ki
·ð 2 szt. jajek
·ð 1/2 szklanki cukru pudru lub mniej
·ð 1/3 kostki masÅ‚a
·ð 2 Å‚yżeczki proszku do pieczenia
·ð 1 opakowanie cukru waniliowego
·ð woda lub mleko
Sposób przygotowania
1. Zaczynamy od stopienia masła i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie do
wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, cukier.
2. Dodajemy 1-2 szklanki wody ( zwykłą, zimną, można dodać mineralną, nawet
gazowaną). Wodę możemy zastąpić mlekiem. Dodajemy zimne masło. Miksujemy.
3. Wody należy dodać tyle aby ciasto było jak gęsta śmietana. Na końcu dodajemy ubite
białka i już bardzo delikatnie mieszamy łyżką.
4. Rozgrzewamy gofrownicÄ™ a ciasto w tym czasie odpoczywa. Po jakiÅ› 3-5 min.
5. Należy posmarować gofrownicę pędzelkiem zmoczonym w oleju, dzięki czemu ciasto
nie będzie się przylepiać.
6. Ciasto wylewać małą chochelką na całą foremkę. Gotowe ;)
7. rada : gofry po upieczeniu powinny, chwilkę ostygnąć. Nie wolno ich jednak kłaść,
najlepiej oprzeć o coś. Może być kratka z piekarnika, lub stojak na tosty.
8. smacznego;)
Gofry
składniki
·ð 2 jaja
·ð 2 szkl (500ml) maki
·ð pół szkl (125ml) oleju , margaryny lub rozpuszczonego masÅ‚a
·ð jedna i 3 czwarte szkl.(450ml) mleka
·ð 1 Å‚yżka (15ml) granulowanego lub brÄ…zowego cukru
·ð 4 Å‚yżeczki (20ml) proszku do pieczenia
·ð jedna czwarta Å‚yżeczki soli.
Sposób przygotowania
1. Wymieszać i smażyć w gofrownicy 5 minut albo dłużej jeśli chce sie mieć
gofry rumiane.
2. W przepisie jest napisane, ze wychodzi z tego 10 gofrów, mnie wychodzi
za każdym razem 14.
3. Gofry można przechowywać w zamrażalniku długo..


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Kilka przepisów na kawę
Kilka przepisów na kotlety schabowe
Kilka przepisów na przysmaki z cynamonem
Kilka przepisów na sosy pomidorowe
Kilka przepisow na kotlety scha Nieznany
Kilka przepisow na kawe id 2418 Nieznany
Kilka przepisów na babeczki (1)
Kilka przepisów na domowy kebab
Kilka przepisów na jogurty
Kilka przepisów na Hotdogi
Kilka przepisów na jajecznice
Przepis na herbatę leczącą ponad 60 chorób i zabijającą pasożyty
przepis na sekacz
przepis na biszkopt
przepis na likier piernikowy
32 [koniec rekolekcji] Kilka informacji na koniec

więcej podobnych podstron