1 wyklad dla studentow


Życie studenta - filmik
Życie studenta - filmik
Paweł Turek Analiza sensoryczna 1
Prowadzący
Prowadzący
dr in\. Jerzy Szakiel
Dr in\. Paweł Turek
Paweł Turek Analiza sensoryczna 2
Definicja zapisana inaczej
Definicja zapisana inaczej
ZMYSAY
Paweł Turek Analiza sensoryczna 3
S
P
R
A
W
Z
D
E
Z
S
O
P
Ó
N
A
Y
W
Y
a
D
r
z
u
e
O
n
w
T
k
n
i
ę
E
t
r
M
z
n
e
Co to jest precyzja?
Co to jest precyzja?
PRECYZJA
stopień zgodności między pojedynczymi wynikami
analizy (rozrzut wyników)
odchylenie standardowe
POWTARZALNOŚĆ ODTWARZALNOŚĆ
Krótki odstęp czasu Inne miejsce
Ten sam analityk Inny analityk
Te same warunki Zachowane parametry metody
Paweł Turek Analiza sensoryczna 4
PN-ISO 5492
PN-ISO 5492
Analiza sensoryczna
Analiza sensoryczna
Analiza sensoryczna - badanie
organoleptycznych cech produktów
za pomocą organów zmysłu
Organoleptyczny  dotyczący cech
produktu postrzeganych za pomocą
organów zmysłów
Paweł Turek Analiza sensoryczna 5
Inne pojęcia
Inne pojęcia
Analiza sensoryczna
`"
Ocena organoleptyczna
Paweł Turek Analiza sensoryczna 6
Powiązania an. sensorycznej
Powiązania an. sensorycznej
Biologia
Nauka
Psychologia
o jakości
Analiza
Towaroznawstwo
Kosmetologia
sensoryczna
Marketing Technologia
Nauka
o \ywności
Paweł Turek Analiza sensoryczna 7
Powiązania an. sensorycznej
Powiązania an. sensorycznej
Analiza sensoryczna jest podstawowym i jednym z
wa\niejszych narzędzi badawczych nauk towaroznawczych
Towaroznawstwo przemysłowe
Towaroznawstwo \ywności
Opakowalnictwo
Psychologia
Marketing
Paweł Turek Analiza sensoryczna 8
Cele analizy sensorycznej
Cele analizy sensorycznej
kontrola jakości produktów
badania nad wpływem technologii produkcji, opakowania,
warunków przechowywania na jakość i trwałość produktów
badania marketingowe nad preferencjami konsumenckimi
zależność między pomiarami instrumentalnymi a oceną
sensoryczną
Paweł Turek Analiza sensoryczna 9
Literatura do wykładów
Literatura do wykładów
Baryłko-Pikielna N., Matuszewska I. Sensoryczne
badania żywności, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ
Kraków 2009
Churchill G.A., Badania marketingowe.
Podstawy metodologiczne. PWN, Warszawa
2002
Paweł Turek Analiza sensoryczna 10
Literatura do wykładów
Literatura do wykładów
Gawęcki J., Baryłko-Pikielna N.; Zmysły a
jakość żywności i żywienia, Wydawnictwo
Akademii rolniczej im. Augusta
Cieszkowskiego w Poznaniu, Poznań 2007
Gregory R., Dolman A. Czucie i percepcja, Zyski i
S-ka Wydawnictwo, Poznań 2002
Paweł Turek Analiza sensoryczna 11
Literatura do wykładów
Literatura do wykładów
Tyszka T. Psychologiczne pułapki oceniania i
podejmowania decyzji, GWP, Gdańsk 2000
Tyszka T., Falkowski A., Psychologia zachowań
konsumenckich, GWP, Gdańska 2009
Paweł Turek Analiza sensoryczna 12
Literatura do wykładów
Literatura do wykładów
Zimbardo P. G. Psychologia i życie, PWN
Paweł Turek Analiza sensoryczna 13
Literatura do poduszki
Literatura do poduszki
Ackerman D. Historia naturalna zmysłów, Ksiązka i Wiedza,
Warszawa 1994
Paweł Turek Analiza sensoryczna 14
Literatura
Literatura
Normy ogólne
PN-ISO 5492:1997 Analiza
PN-ISO 5492:1997 Analiza
PN-ISO 5492:1997 Analiza
PN-ISO 5492:1997 Analiza
sensoryczna  Terminologia
sensoryczna  Terminologia
sensoryczna  Terminologia
sensoryczna  Terminologia
Normy szczegółowe
PN-A-79529-2:2005 Napoje spirytusowe
i spirytus butelkowany -- Metody badań --
Część 2: Ocena organoleptyczna
Paweł Turek Analiza sensoryczna 15
Bodziec a wra\enie
Bodziec a wrażenie
Bodziec a wrażenie
Bodzce nadprogowe
Próg różnicy
Próg rozpoznania
50%
Bodzce podprogowe
(próg wyczuwalności)
(niski)
(wysoki)
siła bodzca
Paweł Turek Analiza sensoryczna 16
Procent detekcji (odpowiedzi  tak )
Bodziec poniżej progu wyczuwalności
Bodziec poniżej progu wyczuwalności
Sub-Zero
łac. (sub=pod)
Reklama subliminalna
=
Reklama podprogowa
yródło: http://www.midway.com/
Paweł Turek Analiza sensoryczna 17
Adaptacja sensoryczna
Adaptacja sensoryczna
minuty
yródło: Zimbardo, Psychologia i życie
Paweł Turek Analiza sensoryczna 18
Siła bodzca
Siła wrażenia
Adaptacja sensoryczna
Adaptacja sensoryczna
Zmniejszenie reaktywności systemów
sensorycznych na przedłużającą się stymulację
Paweł Turek Analiza sensoryczna 19


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
2011 4 wyklad dla studentow
Wykład 2 dla studentów
Równania różniczkowe zwyczajne wykład dla studentów
wyklad dla studentow BHP cz2
Równania różniczkowe zwyczajne (2005) AGH Wykład dla studentów na kierunku automatyka i robotyka
Wykład 5 dla studentów
5 wyklad dla studentow
Prawo rodzinne wyklad dla studentow [8 III 2012]
wykład I dla studentów [tryb zgodności]
Wykład 8 dla studentów
KARTA KOLOKWIUM Z WYKLADOW DLA STUDENTOW
Wykład 4 dla studentów
Wykład 3 dla studentów0
Wykłady dla studentów z instytucjami Unii (1)
Wykład 6 dla studentów
3 wyklad dla studentow
Wykład 7 dla studentów
wyklad z analizy matematycznej dla studentow na kierunku automatyka i robotyka agh

więcej podobnych podstron