Zakwas na chlebek


Robimy zakwas
Kto raz spróbował chleba domowego na zakwasie, ten już zawsze
będzie miał w lodówce słoiczek  śpiącego zakwasu, gotowego
przebudzić się, gdy tylko przyjdzie nam ochota na świeży chlebek.
Samodzielne wykonanie zakwasu po raz pierwszy jest zawsze sporym
przeżyciem, bo już sam opis, jak to się robi, wydaje się bardzo
skomplikowany. Ale nie trwóżcie się! To jest łatwe, tylko wygląda na
trudne. Podstawą otrzymania dobrze odżywionego, prężnego zakwasu
jest cierpliwość. Zwłaszcza za pierwszym razem należy powściągnąć
naturalną w tej sytuacji nerwowość i po prostu spokojnie czekać.
Najpierw przygotowujemy naczynie szklane o pojemności ok 1,5
litra. Wsypujemy ok 100 g maki żytniej, nieoczyszczonej z pełnego
przemiału. Dodajemy 100 ml letniej wody (ok 40C)  lepiej
chłodniejszej niż cieplejszej (kilka stopni więcej może nasz zakwas
zabić!). Mieszamy na papkę. Przykrywamy naczynie i odstawiamy w
ciepłe, zaciszne miejsce na 48 godzin. Nie odkrywamy, nie
zaglądamy  zostawiamy w spokoju. Po dwóch dniach przychodzi
czas aby zakwas nakarmić. Odkrywamy naczynie i dodajemy 60 g
mąki i 60 ml letniej wody. Mieszamy bardzo dokładnie. I znów
przykrywamy i odstawiamy. Tym razem na 24 godziny, czyli
następnego dnia znów karmimy, dosypując 120 g maki i dolewając
120 ml letniej wody. Następnego dnia zakwas jest gotowy. Można
upiec na nim chleb. Ale uwaga: na wyhodowanie zakwasu
poświęciliśmy sporo czasu, aby otrzymać kolejny zakwas nie musi
wcale powtarzać całej procedury! Po prostu 4 łyżki wyhodowanego
zakwasu wkładamy do sporego słoika po dżemie, dokładnie
zakręcamy i umieszczamy w najchłodniejszym miejscu lodówki. Gdy
przychodzi nam ochota na pieczenie chleba, wyjmujemy zakwas z
lodówki, odkręcamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na
godzinkę. Potem zakwas dokarmiamy, dodając 200  300 ml letniej
wody i 200-300 g mąki. Mieszamy dokładnie, stawiamy w ciepłym
miejscu i zostawiamy do następnego dnia. Następnego dnia pieczemy
chleb, znów zostawiając kilka łyżek zakwasu. I tak dalej& Zakwas
można przechowywać bez karmienia w lodówce ok 2 tygodnie.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Wpływ warunków prowadzenia zakwasu na jakośc pieczywa żytniego
Zakwas na barszcz czerwony
Zakwas na żurek
przepisy na żur Zakwas na zur II
Zakwas na chleb rozczyn chlebowy
przepisy na żur Zakwas na zur I
Chleb zytni na zakwasie parzony
CHLEB SWOISKI NA ZAKWASIE
zestawy cwiczen przygotowane na podstawie programu Mistrz Klawia 6
PKC pytania na egzamin
Prezentacja ekonomia instytucjonalna na Moodle
Serwetka z ukośnymi kieszonkami na sztućce

więcej podobnych podstron