Cytryny solone Składniki: - 4 cytryny - 8 łyżek soli kamiennej gruboziarnistej - 3 gozdziki - 1 liść laurowy Sposób wykonania: Trzy cytryny wyszorować namydloną szczoteczką, opłukać gorącą wodą, ostudzić, włożyć do słoika, zalać zimną wodą i moczyć 3 doby, zmieniając wodę rano oraz wieczorem. Po wyjęciu z wody cytryny naciąć na krzyż (nie do końca), rozchylić cząstki, wsypać pomiędzy nie po 2 łyżki soli, następnie ścisnąć owoce i ułożyć ciasno w słoju z dnem wysypanym 1 łyżką soli. Dodać gozdziki, liść laurowy i wsypać na wierzch resztę soli. Z pozostałej cytryny wycisnąć sok i wlać do słoika. Owoce zalać wrzątkiem, tak aby tylko je pokryć, słoik zamknąć i odstawić w chłodne i ciemne miejsce na 3 - 4 tygodnie. Potem wyjmować cytryny po jednej cząstce lub po dwie, opłukać w wodzie, wykroić i usunąć miąższ. Skórkę wraz z albedo pokroić cienko w paski lub kostkę i używać jako pikantnego i aromatycznego dodatku do ryb, sałatek lub sosów.