plik


��Dziennik Ustaw Nr 61  3726  Poz. 417 417 ROZPORZ�DZENIE MINISTRA ZDROWIA1) z dnia 29 marca 2007 r. w sprawie jako�ci wody przeznaczonej do spo�ycia przez ludzi2) Na podstawie art. 13 ustawy z dnia 7 czerwca 1) podstawowe wymagania mikrobiologiczne okre�- 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wod� i zbioro- lone w za"�czniku nr 1 do rozporz�dzenia; wym odprowadzaniu �ciek�w (Dz. U. z 2006 r. Nr 123, 2) podstawowe wymagania chemiczne okre�lone poz. 858) zarz�dza si�, co nast�puje: w za"�czniku nr 2 do rozporz�dzenia. � 1. 1. Rozporz�dzenie okre�la: 2. Dodatkowe wymagania mikrobiologiczne, orga- noleptyczne, fizykochemiczne oraz radiologiczne, ja- 1) wymagania dotycz�ce jako�ci wody przeznaczonej kim powinna odpowiada� woda, okre�la za"�cznik nr 3 do spo�ycia przez ludzi, zwanej dalej  wod� , do rozporz�dzenia. w tym wymagania bakteriologiczne, fizykoche- miczne, organoleptyczne; 3. Dodatkowe wymagania chemiczne, jakim po- 2) spos�b oceny przydatno�ci wody; winna odpowiada� woda, okre�la za"�cznik nr 4 do rozporz�dzenia. 3) minimaln� cz�stotliwo�� bada� wody i miejsca pobierania pr�bek wody do bada�; � 3. 1. Wymagania, o kt�rych mowa w � 2, dotycz� wody: 4) zakres badania wody; 1) pobieranej z urz�dze� i instalacji wodoci�gowych; 5) program monitoringu jako�ci wody; 2) pobieranej z indywidualnych uj�� wody zaopatru- 6) spos�b nadzoru nad materia"ami i wyrobami sto- j�cych ponad 50 os�b lub dostarczaj�cych wi�cej sowanymi w procesach uzdatniania i dystrybucji ni� �rednio 10 m3 wody na dob�; wody; 3) pobieranej z indywidualnych uj�� wody, bez 7) spos�b nadzoru nad laboratoriami wykonuj�cymi wzgl�du na ilo�� dostarczanej wody, je�eli woda ta badania jako�ci wody; s"u�y do dzia"alno�ci handlowej lub publicznej; 8) spos�b informowania konsument�w o jako�ci wo- 4) pobieranej z cystern lub zbiornik�w; dy; 5) pobieranej ze zbiornik�w magazynuj�cych wod� 9) spos�b post�powania przed organami Pa�stwo- w �rodkach transportu l�dowego, powietrznego wej Inspekcji Sanitarnej w przypadku, gdy woda lub wodnego; nie spe"nia wymaga� jako�ciowych. 6) wprowadzanej do jednostkowych opakowa�. 2. Przepis�w rozporz�dzenia nie stosuje si� do na- 2. Woda, o kt�rej mowa w ust. 1, poddawana pro- turalnych w�d mineralnych, naturalnych w�d �r�dla- cesom uzdatniania powinna odpowiada� wymaga- nych i w�d sto"owych oraz do w�d leczniczych, dla niom okre�lonym w za"�cznikach nr 1 3 do rozporz�- kt�rych warunki i wymagania sanitarne okre�laj� od- dzenia oraz spe"nia� parametry okre�lone w lp. 2, 4 i 5 r�bne przepisy. w za"�czniku nr 4 do rozporz�dzenia. � 2. 1. Woda jest bezpieczna dla zdrowia ludzkiego, � 4. Ocena przydatno�ci wody przeprowadzana je�eli jest wolna od mikroorganizm�w chorobotw�r- przez przedsi�biorstwa wodoci�gowo-kanalizacyjne czych i paso�yt�w w liczbie stanowi�cej potencjalne w ramach kontroli wewn�trznej, o kt�rej mowa w art. 5 zagro�enie dla zdrowia ludzkiego, substancji chemicz- ust. 1a ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym za- nych w ilo�ciach zagra�aj�cych zdrowiu oraz nie ma opatrzeniu w wod� i zbiorowym odprowadzaniu �cie- agresywnych w"a�ciwo�ci korozyjnych i spe"nia: k�w, obejmuje:        1) prowadzenie bada� jako�ci wody: 1) Minister Zdrowia kieruje dzia"em administracji rz�dowej a) w zakresie dotycz�cym co najmniej parame-  zdrowie, na podstawie � 1 ust. 2 rozporz�dzenia Preze- tr�w obj�tych monitoringiem kontrolnym sa Rady Ministr�w z dnia 18 lipca 2006 r. w sprawie szcze- g�"owego zakresu dzia"ania Ministra Zdrowia (Dz. U. i przegl�dowym okre�lonym w za"�czniku nr 5 Nr 131, poz. 924). do rozporz�dzenia, 2) Przepisy rozporz�dzenia dokonuj� wdro�enia przepis�w b) z cz�stotliwo�ci� nie mniejsz� ni� okre�lona dyrektywy 98/83/EC z dnia 3 listopada 1998 r. w sprawie w za"�czniku nr 6 do rozporz�dzenia, gdy nie jako�ci wody przeznaczonej do spo�ycia przez ludzi wyst�pi� okoliczno�ci mog�ce spowodowa� (Dz. Urz. UE L 330 z 05.12.1998, str. 32; Dz. Urz. UE Polskie zmian� jako�ci wody oraz wydanie specjalne, rozdz. 15, t. 4, str. 90). Dziennik Ustaw Nr 61  3727  Poz. 417 c) ka�dorazowo po wyst�pieniu okoliczno�ci mo- os�b pobieraj�cych pr�bki wody do bada� albo g�cych spowodowa� zmian� jako�ci wody, certyfikatu laboratorium w zakresie pobierania szczeg�lnie jej pogorszenie; pr�bek wody; 2) niezw"oczne informowanie w"a�ciwego pa�stwo- 2) wykazu bada� prowadzonych przez laboratorium wego powiatowego lub pa�stwowego graniczne- oraz charakterystyki metod badawczych; go inspektora sanitarnego o pogorszeniu jako�ci 3) dokument�w potwierdzaj�cych udzia" laborato- wody do tego stopnia, �e woda nie odpowiada wy- rium w badaniach bieg"o�ci; maganiom okre�lonym w za"�cznikach nr 1 4 do rozporz�dzenia; 4) zestawienia wynik�w i oceny bada� bieg"o�ci. 3) ustalanie harmonogramu pobierania pr�bek wody 2. W"a�ciwy pa�stwowy powiatowy lub pa�stwo- do bada�, w ramach cz�stotliwo�ci, o kt�rej mowa wy graniczny inspektor sanitarny mo�e dokona� kon- w pkt 1 lit. b, w uzgodnieniu z w"a�ciwym pa�- troli laboratorium przed zatwierdzeniem. stwowym powiatowym lub pa�stwowym granicz- nym inspektorem sanitarnym, tak aby terminy ba- � 7. 1. Ustalenie zakresu prowadzenia bada� wody dania przeprowadzonego przez Pa�stwow� In- przez w"a�ciwego pa�stwowego powiatowego lub spekcj� Sanitarn� i przedsi�biorstwo wodoci�go- pa�stwowego granicznego inspektora sanitarnego wo-kanalizacyjne by"y r�wnomiernie roz"o�one wymaga uwzgl�dnienia nast�puj�cych czynnik�w, w czasie; okre�lonych dla obszaru zaopatrzenia w wod�: 4) wykonanie przez przedsi�biorstwo wodoci�gowo- -kanalizacyjne sta"ych punkt�w czerpalnych s"u��- 1) jako�ci i rodzaju ujmowanej wody; cych do pobierania pr�bek wody; 2) zastosowanych metod uzdatniania; 5) pobieranie pr�bek wody, w szczeg�lno�ci w uj�ciu 3) d"ugo�ci sieci wodoci�gowej; wody, w miejscach pozwalaj�cych na ocen� sku- teczno�ci procesu uzdatniania oraz w miejscu 4) materia"�w u�ytych do budowy sieci wodoci�go- wprowadzania wody do sieci wodoci�gowej, wej; w uzgodnieniu z w"a�ciwym pa�stwowym powia- towym lub pa�stwowym granicznym inspektorem 5) wieku wodoci�gu; sanitarnym; 6) zanieczyszcze� wyst�puj�cych w �rodowisku; 6) stosownie do okoliczno�ci wymienionych w pkt 1 lit. c: 7) sytuacji epidemicznej, w szczeg�lno�ci w zakresie chor�b wodozale�nych; a) wyznaczanie miejsca, cz�stotliwo�ci i zakresu badania wody w celu okre�lenia spe"nienia wy- 8) aktualnych potrzeb i cel�w bada�. maga� rozporz�dzenia, 2. Z przeprowadzonego badania wody laboratoria, b) zaplanowanie przedsi�wzi�� naprawczych o kt�rych mowa w � 5, sporz�dzaj� sprawozdanie. i ustalenie harmonogramu ich realizacji oraz niezw"oczne poinformowanie w"a�ciwego pa�- � 8. 1. Miejsca pobierania pr�bek wody, r�wno- stwowego powiatowego lub pa�stwowego miernie rozmieszczone na ca"ym obszarze zaopatrze- granicznego inspektora sanitarnego oraz w�jta nia w wod�, s� zlokalizowane w: (burmistrza, prezydenta miasta) o podj�tych i zaplanowanych dzia"aniach; 1) uj�ciach wody; 7) przechowywanie wynik�w bada� przez okres co 2) miejscach, w kt�rych woda jest wprowadzana do najmniej 5 lat i przekazywanie ich na wniosek w"a�- sieci; ciwego pa�stwowego powiatowego lub pa�stwo- wego granicznego inspektora sanitarnego. 3) sieci wodoci�gowej; � 5. Badania jako�ci wody wykonuj� laboratoria, 4) punktach czerpalnych, znajduj�cych si� w urz�dze- o kt�rych mowa w art. 12 ust. 4 ustawy z dnia 7 czerw- niach i instalacjach wodoci�gowych, zainstalowa- ca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wod� i zbioro- nych na sta"e, u�ywanych do pobierania wody wym odprowadzaniu �ciek�w. przez odbiorc� us"ug; � 6. 1. Zatwierdzenie, o kt�rym mowa w art. 12 5) pompach lub innych u�ywanych punktach czerpal- ust. 4 ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym za- nych, je�eli woda dostarczana jest z indywidual- opatrzeniu w wod� i zbiorowym odprowadzaniu �cie- nych uj�� wody. k�w, jest dokonywane ka�dego roku przez w"a�ciwego pa�stwowego powiatowego lub pa�stwowego gra- 2. Miejsca pobierania pr�bek ciep"ej wody w celu nicznego inspektora sanitarnego, na podstawie: wykrywania bakterii Legionella sp. s� zlokalizowane w: 1) za�wiadczenia potwierdzaj�cego przeszkolenie 1) wyp"ywie ze zbiornika ciep"ej wody lub najbli�- przez organy Pa�stwowej Inspekcji Sanitarnej szym punkcie czerpalnym; Dziennik Ustaw Nr 61  3728  Poz. 417 2) punkcie czerpalnym najdalej po"o�onym od zbior- 3) prowadzi wykaz: nika ciep"ej wody; a) przedsi�biorstw wodoci�gowo-kanalizacyjnych, 3) miejscu powrotu wody do podgrzewacza; b) urz�dze� wodoci�gowych, 4) wybranych punktach po�rednich, kt�rych liczba c) miejsc pobierania pr�bek wody obj�tych moni- zale�y od wielko�ci systemu. toringiem jako�ci wody; � 9. 1. Minimaln� cz�stotliwo�� pobierania pr�bek 4) pozyskuje od przedsi�biorstw wodoci�gowo- ciep"ej wody oraz procedury post�powania w zale�- -kanalizacyjnych wyniki bada� jako�ci wody prze- no�ci od wynik�w badania bakteriologicznego okre- prowadzonych w ramach kontroli wewn�trznej; �la za"�cznik nr 7 do rozporz�dzenia. 5) gromadzi, weryfikuje, analizuje i ocenia dane uzy- skane w wyniku prowadzonego monitoringu ja- 2. Minimaln� cz�stotliwo�� pobierania pr�bek ko�ci wody, zwane dalej  danymi monitoringo- wody wprowadzanej do jednostkowych opakowa� wymi ; okre�la za"�cznik nr 8 do rozporz�dzenia. 6) przekazuje dane monitoringowe do w"a�ciwego � 10. W"a�ciwy pa�stwowy powiatowy lub pa�- pa�stwowego wojew�dzkiego inspektora sanitar- stwowy graniczny inspektor sanitarny mo�e zwi�kszy� nego; cz�stotliwo�� bada� okre�lonych w � 9, w zale�no�ci od wyst�powania czynnik�w, o kt�rych mowa w � 7 7) informuje w"a�ciwego w�jta (burmistrza, prezy- ust. 1. denta miasta) o jako�ci wody na nadzorowanym terenie. � 11. Cz�stotliwo�� bada� wody z cystern oraz zbiornik�w w �rodkach transportu l�dowego, po- 8. W ramach monitoringu jako�ci wody w"a�ciwy wietrznego lub wodnego okre�la w"a�ciwy pa�stwo- pa�stwowy wojew�dzki inspektor sanitarny: wy powiatowy lub pa�stwowy graniczny inspektor sa- nitarny. 1) koordynuje wykonywanie bada� wody i ustala ich harmonogram; � 12. 1. Monitoring jako�ci wody realizowany 2) wykonuje ustalone w harmonogramie badania w miejscach, o kt�rych mowa w � 8 ust. 1, obejmuje monitoringowe jako�ci wody; monitoring kontrolny i monitoring przegl�dowy. 3) gromadzi, analizuje i ocenia uzyskane dane moni- 2. Monitoring kontrolny s"u�y sprawowaniu bie��- toringowe; cego nadzoru sanitarnego nad jako�ci� wody przez re- gularne badanie wody i przekazywanie informacji o jej 4) przekazuje dane monitoringowe do G"�wnego In- jako�ci. spektora Sanitarnego. 3. Monitoring przegl�dowy stanowi rozszerzenie � 13. 1. W"a�ciwy pa�stwowy powiatowy lub pa�- monitoringu kontrolnego i s"u�y dostarczeniu infor- stwowy graniczny inspektor sanitarny, w ramach mo- macji niezb�dnych do oceny, czy s� przestrzegane wy- nitoringu przegl�dowego, mo�e zmniejszy� cz�stotli- magania okre�lone w za"�cznikach nr 1 3 do rozpo- wo�� bada� wody okre�lonej w � 4 pkt 1 lit. b, jednak rz�dzenia oraz spe"nione parametry okre�lone w lp. 2, nie wi�cej ni� o 50 %. 4 i 5 w za"�czniku nr 4 do rozporz�dzenia. 2. Zmniejszenie cz�stotliwo�ci bada�, o kt�rym 4. Koordynatorem monitoringu jako�ci wody jest mowa w ust. 1, nast�puje przy uwzgl�dnieniu nast�- G"�wny Inspektor Sanitarny. puj�cych czynnik�w: 1) liczby odbiorc�w us"ug; 5. Badania w ramach monitoringu jako�ci wody w zakresie parametr�w chemicznych nale�y prowa- 2) rodzaju i jako�ci ujmowanej wody; dzi� metodami zgodnymi z charakterystyk� metod ba- da� okre�lon� w za"�czniku nr 9 do rozporz�dzenia 3) sezonowego wykorzystania wody; w cz��ci A. 4) rodzaju u�ytkowania wody; 6. Badania w ramach monitoringu jako�ci wody w zakresie parametr�w mikrobiologicznych nale�y 5) zanieczyszczenia �rodowiska. prowadzi� metodami okre�lonymi w za"�czniku nr 9 � 14. 1. W"a�ciwy pa�stwowy powiatowy lub pa�- do rozporz�dzenia w cz��ci B. stwowy graniczny inspektor sanitarny na podstawie sprawozdania, o kt�rym mowa w � 7 ust. 2, stwierdza: 7. W ramach monitoringu jako�ci wody w"a�ciwy pa�stwowy powiatowy lub pa�stwowy graniczny in- 1) przydatno�� wody do spo�ycia, w przypadku gdy spektor sanitarny: woda spe"nia wymagania okre�lone w za"�czni- kach nr 1 3 do rozporz�dzenia oraz parametry 1) pobiera pr�bki wody do bada�; okre�lone w lp. 2, 4 i 5 w za"�czniku nr 4 do rozpo- 2) wykonuje badania wody; rz�dzenia; Dziennik Ustaw Nr 61  3729  Poz. 417 2) przydatno�� wody do spo�ycia, na warunkach 4. Oceny, o kt�rych mowa w ust. 1, s� wydawane: przyznanego odst�pstwa, w odniesieniu do przy- 1) nie rzadziej ni� raz na rok  gdy jako�� wody po- padk�w okre�lonych w � 21 ust. 1, � 24 ust. 2 i � 28 chodz�cej z urz�dzenia wodoci�gowego lub z in- ust. 1; dywidualnego uj�cia wody badana jest z cz�stotli- 3) warunkow� przydatno�� wody do spo�ycia, wo�ci� co najwy�ej jeden raz na miesi�c, a uzyska- w przypadku przekroczenia wymaga� okre�lonych ne wyniki bada� odpowiadaj� wymaganiom okre�- w za"�cznikach nr 3 i 4 do rozporz�dzenia, po roz- lonym w za"�cznikach nr 1 4 do rozporz�dzenia; wa�eniu stopnia zagro�enia dla zdrowia; 2) nie rzadziej ni� raz na sze�� miesi�cy  gdy jako�� 4) brak przydatno�ci wody do spo�ycia. wody pochodz�cej z urz�dzenia wodoci�gowego lub indywidualnego uj�cia wody jest badana wie- lokrotnie w ci�gu miesi�ca, a uzyskane wyniki ba- 2. W przypadku, o kt�rym mowa w ust. 1 pkt 2 i 3, w"a�ciwy pa�stwowy powiatowy lub pa�stwowy gra- da� odpowiadaj� wymaganiom okre�lonym w za- niczny inspektor sanitarny wskazuje zakres i termin re- "�cznikach nr 1 4 do rozporz�dzenia; alizacji dzia"a� naprawczych podejmowanych przez 3) w zale�no�ci od przyznanego odst�pstwa albo przedsi�biorstwo wodoci�gowo-kanalizacyjne. stwierdzonej warunkowej przydatno�ci wody do spo�ycia  gdy jako�� wody pochodz�cej z urz�- 3. W przypadku, o kt�rym mowa w ust. 1 pkt 3, dzenia wodoci�gowego lub indywidualnego uj�- okre�la si� dopuszczalne warto�ci parametr�w, na ja- cia wody nie odpowiada wymaganiom okre�lo- kie pozwala stwierdzona warunkowa przydatno��. nym w za"�cznikach nr 1 4 do rozporz�dzenia. 4. W przypadku, o kt�rym mowa w ust. 1 pkt 4, � 17. 1. Organy Pa�stwowej Inspekcji Sanitarnej w"a�ciwy pa�stwowy powiatowy lub pa�stwowy gra- na podstawie oceny, o kt�rej mowa w � 16 ust. 1, do- niczny inspektor sanitarny nakazuje unieruchomienie konuj� ocen obszarowych jako�ci wody oraz szacowa- wodoci�gu lub innego urz�dzenia zaopatruj�cego lud- nia ryzyka zdrowotnego konsument�w. no�� w wod� oraz podj�cie dzia"a� naprawczych przez przedsi�biorstwo wodoci�gowo-kanalizacyjne wraz 2. Ocena, o kt�rej mowa w ust. 1, zawiera w szcze- z okre�leniem terminu ich realizacji. g�lno�ci: 5. W"a�ciwy pa�stwowy powiatowy lub pa�stwo- 1) wykaz producent�w wody zaopatruj�cych lud- wy graniczny inspektor sanitarny informuje w"a�ciwe- no��; go w�jta (burmistrza, prezydenta miasta) o podj�tych 2) informacje: dzia"aniach, o kt�rych mowa w ust. 1 pkt 2 4. a) o wielko�ci produkcji wody dostarczanej od po- � 15. Je�eli przekroczenie dopuszczalnej warto�ci szczeg�lnych producent�w, parametru okre�lonego w za"�cznikach nr 3 i 4 do roz- b) o liczbie ludno�ci zaopatrywanej w wod�, porz�dzenia nie stwarza zagro�enia dla zdrowia i jest c) o jako�ci wody, mo�liwe do usuni�cia w ci�gu trzydziestu dni, w"a�ci- wy pa�stwowy powiatowy lub pa�stwowy graniczny d) o przekroczeniach warto�ci dopuszczalnych pa- inspektor sanitarny stwierdza przydatno�� wody do rametr�w jako�ci wody, spo�ycia na warunkach przyznanego odst�pstwa, e) o prowadzonych post�powaniach administra- z wy"�czeniem sytuacji, gdy przekroczenie warto�ci cyjnych, dopuszczalnych dla danego parametru utrzymuje si� f) o dzia"aniach naprawczych prowadzonych przez "�cznie przez okres d"u�szy ni� trzydzie�ci dni w ci�gu przedsi�biorstwa wodoci�gowo-kanalizacyjne. poprzedzaj�cych dwunastu miesi�cy. 3. Ocena, o kt�rej mowa w ust. 1, dotyczy: � 16. 1. W"a�ciwy pa�stwowy powiatowy lub pa�- stwowy graniczny inspektor sanitarny na podstawie 1) obszaru zaopatrzenia ludno�ci w wod�; sprawozda�, o kt�rych mowa w � 7 ust. 2, wydaje okresowe oceny jako�ci wody. 2) gminy; 2. Oceny, o kt�rych mowa w ust. 1, zawieraj� infor- 3) powiatu; macje dotycz�ce spe"nienia na nadzorowanym terenie 4) wojew�dztwa; wymaga� okre�lonych w za"�cznikach nr 1 4 do roz- porz�dzenia w okresie, dla kt�rego opracowywana 5) kraju. jest ocena. 4. Ocen�, o kt�rej mowa w ust. 1, wydaje nie rza- 3. Oceny, o kt�rych mowa w ust. 1, s"u�� do prze- dziej ni� raz na rok, odpowiednio: kazania w"a�ciwemu w�jtowi (burmistrzowi, prezy- dentowi miasta) informacji koniecznych do podj�cia 1) w"a�ciwy pa�stwowy powiatowy lub pa�stwowy dzia"a� maj�cych na celu zaopatrzenie konsument�w graniczny inspektor sanitarny dla obszar�w okre�- w wod� o w"a�ciwej jako�ci. lonych w ust. 3 pkt 1 3; Dziennik Ustaw Nr 61  3730  Poz. 417 2) w"a�ciwy pa�stwowy wojew�dzki inspektor sani- � 19. 1. Wprowadzenie nowych technologii uzdat- tarny dla obszaru okre�lonego w ust. 3 pkt 4; niania wody wymaga zgody w"a�ciwego pa�stwowe- go wojew�dzkiego inspektora sanitarnego. 3) G"�wny Inspektor Sanitarny dla obszaru okre�lo- nego w ust. 3 pkt 5. 2. Do oceny nowej technologii uzdatniania wody stosuje si� przepisy � 18 ust. 2 4. 5. Oceny, o kt�rych mowa w ust. 3 pkt 1 3, s� przekazywane do wiadomo�ci w"a�ciwego w�jta (bur- 3. W"a�ciwy pa�stwowy wojew�dzki inspektor sa- mistrza, prezydenta miasta). nitarny prowadzi wykaz zg�d, o kt�rych mowa w ust. 1. 6. Oceny, o kt�rych mowa w ust. 3 pkt 4, s� prze- kazywane do wiadomo�ci w"a�ciwego marsza"ka wo- 4. W"a�ciwy pa�stwowy wojew�dzki inspektor sa- jew�dztwa. nitarny prowadzi wykaz parametr�w, kt�re wymagaj� monitorowania w wodzie dostarczanej odbiorcom � 18. 1. Zastosowanie materia"u lub wyrobu u�y- us"ug z uwagi na stosowane nowe technologie uzdat- wanego do uzdatniania i dystrybucji wody wymaga niania i dystrybucji wody. uzyskania oceny higienicznej w"a�ciwego pa�stwowe- go powiatowego lub pa�stwowego granicznego in- � 20. 1. Konsumenci uzyskuj� informacje o jako�ci spektora sanitarnego. wody zgodnie z przepisami o dost�pie do informacji publicznej. 2. Ocena, o kt�rej mowa w ust. 1, jest wydawana na podstawie dokumentacji projektowej. 2. Informacja, o kt�rej mowa w ust. 1, powinna za- wiera�: 3. Dokumentacja, o kt�rej mowa w ust. 2, zawiera: 1) dane o przekroczeniach dopuszczalnych warto�ci 1) nazw� i adres obiektu lub elementu obiektu, parametr�w jako�ci wody oraz zwi�zanych z nimi gdzie zostanie zastosowany oceniany materia" zagro�eniach zdrowotnych; lub wyr�b u�ywany do uzdatniania i dystrybucji 2) dane o pogorszeniu jako�ci wody pod wzgl�dem wody; organoleptycznym; 2) rodzaje zastosowanych wyrob�w, materia"�w, 3) informacje o mo�liwo�ci poprawy jako�ci wody preparat�w z aktualnymi atestami higienicznymi przy u�yciu �rodk�w dost�pnych dla konsumen- jednostki uprawnionej do wydawania takich ate- t�w; st�w; 4) informacje o planowanych przez przedsi�biorstwo 3) okre�lenie miejsca i przeznaczenia zastosowania wodoci�gowo-kanalizacyjne przedsi�wzi�ciach materia"�w, wyrob�w, preparat�w u�ywanych naprawczych i harmonogramach ich realizacji; w procesie uzdatniania i dystrybucji wody; 5) zalecenia maj�ce na celu minimalizacj� zagro�enia 4) w przypadku produkt�w biob�jczych tak�e doku- dla zdrowia ludzkiego. ment dopuszczaj�cy ten produkt biob�jczy do ob- rotu z okre�lonym zakresem jego stosowania. � 21. 1. W przypadku gdy woda nie spe"nia wyma- ga� okre�lonych w za"�czniku nr 2 do rozporz�dzenia, 4. Ocena, o kt�rej mowa w ust. 1, powinna by� po- przedsi�biorstwo wodoci�gowo-kanalizacyjne wyst�- parta wynikiem badania wody przeprowadzonym puje do w"a�ciwego pa�stwowego powiatowego lub przez w"a�ciwego pa�stwowego powiatowego lub pa�stwowego granicznego inspektora sanitarnego pa�stwowego granicznego inspektora sanitarnego o zgod� na odst�pstwo. pozwalaj�cym na stwierdzenie spe"niania wymaga� okre�lonych w za"�cznikach nr 1 4 do rozporz�dze- 2. Udzielenie zgody, o kt�rej mowa w ust. 1, jest do- nia. puszczalne, je�eli nie b�dzie stanowi� potencjalnego za- gro�enia dla zdrowia ludzkiego, a zaopatrzenie w wod� 5. W"a�ciwy pa�stwowy powiatowy lub pa�stwo- o w"a�ciwej jako�ci nie b�dzie mog"o by� zrealizowane wy graniczny inspektor sanitarny prowadzi wykaz wy- niezw"ocznie za pomoc� �adnych innych �rodk�w. danych ocen o materia"ach i wyrobach stosowanych do uzdatniania i dystrybucji wody. 3. Wniosek o zgod� na odst�pstwo powinien za- wiera� nast�puj�ce dane: 6. W"a�ciwy pa�stwowy powiatowy lub pa�stwo- wy graniczny inspektor sanitarny prowadzi wykaz pa- 1) wskazanie przyczyn wyst�powania w wodzie prze- rametr�w, kt�re wymagaj� monitorowania w wodzie krocze� dopuszczalnych parametr�w, a tak�e po- dostarczanej odbiorcom us"ug z uwagi na zastosowa- dejmowane przez przedsi�biorstwo wodoci�gowo- ne materia"y lub wyroby do uzdatniania i dystrybucji -kanalizacyjne dzia"ania w celu uzyskania poprawy wody. jako�ci wody; Dziennik Ustaw Nr 61  3731  Poz. 417 2) wykaz parametr�w z przekroczeniami dopuszczal- 2. W sytuacji braku efektywno�ci przeprowadzo- nych warto�ci; nych dzia"a� naprawczych, o kt�rych mowa w ust. 1, podmiot, o kt�rym mowa w � 21 ust. 1, sk"ada ponad- 3) wyniki kontroli jako�ci wody w zakresie parame- to wniosek o drug� zgod� na odst�pstwo, kt�re nie tr�w, o kt�rych mowa w pkt 2, z ostatnich trzech mo�e trwa� d"u�ej ni� kolejne trzy lata. Wniosek ten lat; zawiera dane wymienione w � 21 ust. 3. 4) propozycje maksymalnych dopuszczalnych war- � 25. 1. Wniosek o zgod� na odst�pstwo wraz ze to�ci parametr�w, o kt�rych mowa w pkt 2; szczeg�"owym sprawozdaniem w"a�ciwy pa�stwowy powiatowy lub pa�stwowy graniczny inspektor sani- 5) proponowany maksymalny okres odst�pstwa; tarny przekazuje niezw"ocznie w"a�ciwemu pa�stwo- wemu wojew�dzkiemu inspektorowi sanitarnemu. 6) okre�lenie obszaru zaopatrzenia w wod�, kt�rego dotyczy odst�pstwo; 2. Drug� zgod� na odst�pstwo przyznaje w"a�ciwy 7) okre�lenie dobowej produkcji wody; pa�stwowy wojew�dzki inspektor sanitarny. 8) okre�lenie liczby ludno�ci zaopatrywanej w wod�; 3. W"a�ciwy pa�stwowy wojew�dzki inspektor sa- nitarny powiadamia G"�wnego Inspektora Sanitarne- 9) okre�lenie wp"ywu na przedsi�biorstwa produkcji go, w terminie 14 dni, o udzieleniu zgody na drugie �ywno�ci; odst�pstwo. 10) propozycje zwi�kszenia cz�stotliwo�ci bada� w ra- mach kontroli wewn�trznej w odniesieniu do para- 4. G"�wny Inspektor Sanitarny powiadamia Komi- metr�w, o kt�rych mowa w pkt 2; sj� Europejsk� w terminie miesi�ca o udzieleniu dru- giej zgody na odst�pstwo oraz przekazuje dane, o kt�- 11) harmonogram dzia"a� naprawczych, ocen� kosz- rych mowa w � 21 ust. 3, wskazuj�c powody udziele- t�w oraz �r�d"a finansowania dzia"a� napraw- nia tego odst�pstwa. czych; � 26. Podmiot, o kt�rym mowa w � 21 ust. 1, prze- 12) harmonogram dzia"a� sprawdzaj�cych efektyw- kazuje w"a�ciwemu pa�stwowemu wojew�dzkiemu no�� proces�w naprawczych. inspektorowi sanitarnemu szczeg�"owe sprawozdanie z efektywno�ci przeprowadzonych dzia"a� napraw- 4. Zgoda na odst�pstwo przyznawana jest na mo�- czych w okresie do sze�ciu miesi�cy przed up"ywem liwie najkr�tszy okres, nie d"u�ej jednak ni� na trzy lata. drugiego okresu odst�pstwa, proporcjonalnie do okresu przyznanego odst�pstwa. � 22. 1. Pierwsz� zgod� na odst�pstwo od dopusz- czalnych parametr�w przyznaje w"a�ciwy pa�stwowy � 27. W przypadku braku mo�liwo�ci przeprowa- powiatowy lub pa�stwowy graniczny inspektor sani- dzenia dzia"a� naprawczych w ci�gu sze�ciu lat w"a�- tarny, informuj�c o tym w terminie czternastu dni ciwy pa�stwowy powiatowy lub pa�stwowy granicz- w"a�ciwego pa�stwowego wojew�dzkiego inspekto- ny inspektor sanitarny zawiadamia o tym w"a�ciwego ra sanitarnego. w�jta (burmistrza, prezydenta miasta). 2. W przypadku produkcji wody w ilo�ci powy�ej � 28. 1. Je�eli z powodu szczeg�lnych okoliczno�ci 1 000 m3/dob� lub przeznaczonej dla wi�cej ni� nie by"o mo�liwe pe"ne wprowadzenie zamierzonych 5 000 os�b, w"a�ciwy pa�stwowy wojew�dzki inspek- dzia"a� naprawczych w odniesieniu do wymaga� tor sanitarny informuje o tym w terminie czternastu okre�lonych w za"�czniku nr 2 do rozporz�dzenia, pod- dni G"�wnego Inspektora Sanitarnego. miot, o kt�rym mowa w � 21 ust. 1, sk"ada wniosek do w"a�ciwego pa�stwowego wojew�dzkiego inspektora � 23. G"�wny Inspektor Sanitarny powiadamia Ko- sanitarnego o udzielenie trzeciej zgody na odst�p- misj� Europejsk� o ka�dorazowym udzieleniu zgody stwo. Wniosek ten zawiera dane wymienione w � 21 na odst�pstwo dotycz�ce produkcji wody w ilo�ci po- ust. 3. wy�ej 1 000 m3/dob� lub przeznaczonych dla wi�cej ni� 5 000 os�b oraz przekazuje dane, o kt�rych mowa 2. W"a�ciwy pa�stwowy wojew�dzki inspektor sa- w � 21 ust. 3, w terminie dw�ch miesi�cy od dnia przy- nitarny przekazuje G"�wnemu Inspektorowi Sanitar- znania odst�pstwa. nemu wniosek wraz ze sprawozdaniem, o kt�rym mo- wa w � 26. � 24. 1. Podmiot, o kt�rym mowa w � 21 ust. 1, przekazuje w"a�ciwemu pa�stwowemu powiatowemu 3. G"�wny Inspektor Sanitarny przekazuje Komisji lub pa�stwowemu granicznemu inspektorowi sanitar- Europejskiej do zaopiniowania dokumentacj�, o kt�rej mowa w ust. 2. nemu w okresie do sze�ciu miesi�cy przed up"ywem terminu przyznanego odst�pstwa, proporcjonalnie do okresu przyznanego odst�pstwa, szczeg�"owe spra- 4. G"�wny Inspektor Sanitarny mo�e udzieli� trze- wozdanie z efektywno�ci przeprowadzonych dzia"a� ciej zgody na odst�pstwo po uzyskaniu pozytywnej naprawczych. opinii Komisji Europejskiej. Dziennik Ustaw Nr 61  3732  Poz. 417 � 29. 1. W przypadku gdy w"a�ciwy pa�stwowy po- spektor sanitarny prowadz� wykaz udzielonych zg�d wiatowy lub pa�stwowy graniczny inspektor sanitar- na odst�pstwo. ny uzna, �e przekroczenie parametru nie stwarza za- gro�enia dla zdrowia ludzkiego oraz je�eli dzia"ania 2. W"a�ciwy pa�stwowy powiatowy oraz pa�stwo- naprawcze podj�te przez podmiot, o kt�rym mowa wy graniczny inspektor sanitarny raz w miesi�cu prze- w � 21 ust. 1, s� wystarczaj�ce do tego, �eby rozwi�- kazuj� informacje o zgodach na odst�pstwo pa�stwo- za� problem w ci�gu trzydziestu dni, wniosek o udzie- wemu wojew�dzkiemu inspektorowi sanitarnemu. lenie odst�pstwa nie musi zawiera� wszystkich da- nych wymienionych w � 21 ust. 3. W takiej sytuacji 3. W"a�ciwy pa�stwowy wojew�dzki inspektor sa- podmiot, o kt�rym mowa w � 21 ust. 1, przedstawi nitarny przekazuje wykaz udzielonych zg�d na odst�p- w"a�ciwemu pa�stwowemu powiatowemu lub pa�- stwo w ci�gu roku G"�wnemu Inspektorowi Sanitar- stwowemu granicznemu inspektorowi sanitarnemu nemu do ko�ca stycznia roku nast�pnego. maksymaln� dopuszczaln� warto�� parametru, w od- niesieniu do kt�rego udzielane jest odst�pstwo, oraz � 32. Rozporz�dzenie wchodzi w �ycie z dniem termin niezb�dny do przeprowadzenia dzia"a� na- og"oszenia3), z wyj�tkiem: prawczych. 1) przepis�w � 6 ust. 1 pkt 1 i 2, ust. 2, � 18 ust. 6 oraz 2. Je�eli przekroczenie warto�ci dopuszczalnych � 19 ust. 4, kt�re wchodz� w �ycie z dniem 1 stycz- dla danego parametru utrzymuje si� "�cznie przez nia 2008 r.; okres d"u�szy ni� trzydzie�ci dni w ci�gu poprzedzaj�- cych dwunastu miesi�cy, nie stosuje si� trybu post�- 2) przepis�w � 6 ust. 1 pkt 3 i 4 oraz � 13, kt�re wcho- powania wskazanego w ust. 1. dz� w �ycie z dniem 1 stycznia 2009 r. � 30. W"a�ciwy pa�stwowy powiatowy, pa�stwo- wy graniczny lub pa�stwowy wojew�dzki inspektor Minister Zdrowia: Z. Religa sanitarny niezw"ocznie po udzieleniu zgody na od- st�pstwo informuje o udzielonej zgodzie w"a�ciwego        3) w�jta (burmistrza, prezydenta miasta), w szczeg�l- Niniejsze rozporz�dzenie by"o poprzedzone rozporz�dze- niem Ministra Zdrowia z dnia 19 listopada 2002 r. w spra- no�ci o rodzaju i warunkach przyznanego odst�p- wie wymaga� dotycz�cych jako�ci wody przeznaczonej stwa, a tak�e zapewnia doradztwo konsumentom, do spo�ycia przez ludzi (Dz. U. Nr 203, poz. 1718), kt�re dla kt�rych odst�pstwo mo�e stanowi� szczeg�lne utraci"o moc z dniem 18 sierpnia 2006 r. na podstawie ryzyko. art. 5 ustawy z dnia 22 kwietnia 2005 r. o zmianie ustawy o zbiorowym zaopatrzeniu w wod� i zbiorowym odpro- � 31. 1. W"a�ciwy pa�stwowy powiatowy, pa�- wadzaniu �ciek�w oraz niekt�rych innych ustaw (Dz. U. stwowy graniczny oraz pa�stwowy wojew�dzki in- Nr 85, poz. 729). Za"�czniki do rozporz�dzenia Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007 r. (poz. 417) Za"�cznik nr 1 PODSTAWOWE WYMAGANIA MIKROBIOLOGICZNE A. Wymagania mikrobiologiczne, jakim powinna odpowiada� woda Dziennik Ustaw Nr 61  3733  Poz. 417 B. Wymagania mikrobiologiczne, jakim powinna odpowiada� woda wprowadzana do jednostkowych opakowa� C. Wymagania mikrobiologiczne, jakim powinna odpowiada� woda w cysternach, zbiornikach magazynuj�cych wod� w �rodkach transportu l�dowego, powietrznego lub wodnego D. Wymagania mikrobiologiczne, jakim powinna odpowiada� ciep"a woda Obja�nienia: 1) Nale�y bada� w ciep"ej wodzie w budynkach zamieszkania zbiorowego i zak"adach opieki zdrowotnej zamkni�tej (od dnia 1 stycznia 2008 r.). Uwaga: W zak"adach opieki zdrowotnej zamkni�tej na oddzia"ach, w kt�rych przebywaj� pacjenci o obni�onej odporno�ci, w tym obj�ci leczeniem immunosupresyjnym, pa"eczki Legionella sp. powinny by� nieobecne w pr�bce wody o obj�to�ci 1 000 ml. Dziennik Ustaw Nr 61  3734  Poz. 417 Za"�cznik nr 2 PODSTAWOWE WYMAGANIA CHEMICZNE, JAKIM POWINNA ODPOWIADA� WODA Obja�nienia: 1) Oznacza�, gdy wyst�pienie parametru w wodzie mo�e wynika� ze stosowanej technologii uzdatniania wody lub mate- ria"�w konstrukcyjnych zastosowanych w instalacjach. 2) Warto�� odnosi si� do st��enia pozosta"o�ci monomeru w wodzie, obliczonego zgodnie ze specyfikacjami maksymalne- go uwalniania z odpowiedniego polimeru w kontakcie z wod�. 3) Nale�y spe"ni� warunek: [azotany]/50+[azotyny]/3 d" 1, gdzie warto�ci w nawiasach kwadratowych oznaczaj� st��enie azo- tan�w (NO3) i azotyn�w (NO2) w mg/l, ponadto aby st��enie azotyn�w w wodzie wprowadzanej do sieci wodoci�gowej lub innych urz�dze� dystrybucji nie przekracza"o warto�ci 0,10 mg/l. 3a) Stosuje si� do dnia 1 stycznia 2008 r. 4) Stosuje si� od dnia 1 stycznia 2008 r. Dziennik Ustaw Nr 61  3735  Poz. 417 5) W miar� mo�liwo�ci bez ujemnego wp"ywu na dezynfekcj�, powinno d��y� si� do osi�gni�cia ni�szej warto�ci. 6) Oznacza� w wodzie przesy"anej instalacjami z polichlorku winylu. 7) Warto�� dopuszczalna, je�eli nie powoduje zmiany barwy wody spowodowanej agresywno�ci� korozyjn� wody dla rur miedzianych. 7a) Stosuje si� do dnia 1 stycznia 2013 r. 7b) Stosuje si� od dnia 1 stycznia 2013 r. 8) Termin  pestycydy obejmuje organiczne: insektycydy, herbicydy, fungicydy, nematocydy, akarycydy, algicydy, roden- tycydy, slimicydy, a tak�e produkty pochodne (m.in. regulatory wzrostu) oraz ich pochodne metabolity, a tak�e produk- ty ich rozk"adu i reakcji; oznacza� jedynie te pestycydy, kt�rych wyst�powania w wodzie mo�na oczekiwa�. 9) Warto�� stosuje si� do ka�dego poszczeg�lnego pestycydu. W przypadku aldryny, dieldryny, heptachloru i epoksydu heptachloru NDS wynosi 0,030 �g/l. 10) � pestycyd�w oznacza sum� poszczeg�lnych pestycyd�w wykrytych i oznaczonych ilo�ciowo w ramach monitoringu. 11) Warto�� oznacza sum� st��e� wyszczeg�lnionych zwi�zk�w: benzeno(b)fluoranten, benzeno(k)fluoranten, benzeno(gih)perylen, indeno(1,2,3,-c,d)piren. 12) � THM  warto�� oznacza sum� st��e� zwi�zk�w: trichlorometan, dichlorobromometan, dibromochlorometan, tribromometan. Za"�cznik nr 3 DODATKOWE WYMAGANIA MIKROBIOLOGICZNE, ORGANOLEPTYCZNE, FIZYKOCHEMICZNE ORAZ RADIOLOGICZNE, JAKIM POWINNA ODPOWIADA� WODA A. Wymagania mikrobiologiczne Dziennik Ustaw Nr 61  3736  Poz. 417 B. Wymagania organoleptyczne i fizykochemiczne C. Wymagania radiologiczne Obja�nienia: 1) Dopuszcza si� pojedyncze bakterie wykrywane sporadycznie, nie w kolejnych pr�bkach, do 5% pr�bek w ci�gu roku. 2) Nale�y bada� w wodzie pochodz�cej z uj�� powierzchniowych i mieszanych, a w przypadku przekroczenia dopuszczal- nych warto�ci, nale�y zbada�, czy nie ma zagro�enia dla zdrowia ludzkiego wynikaj�cego z obecno�ci innych mikroor- ganizm�w chorobotw�rczych, np.: Cryptosporidium. 3) W przypadku podania jednej warto�ci dolna warto�� zakresu wynosi zero. 4) Akceptowalny przez konsument�w i bez nieprawid"owych zmian. 5) Wyra�ona w mg/l Pt. 6) Parametr powinien by� uwzgl�dniony przy ocenie agresywnych w"a�ciwo�ci korozyjnych wody. 7) Nie musi by� oznaczany dla produkcji wody mniejszych ni� 10 000 m3 dziennie. 8) Oznaczana w temperaturze 25 �C. 9) Nie musi by� oznaczany, je�li badane jest OWO. 10) Indeks nadmanganianowy  utlenianie powinno by� przeprowadzone w ci�gu 10 min. w temperaturze 100 �C w �rodo- wisku kwa�nym z wykorzystaniem nadmanganianu. 11) Wy"�czaj�c tryt, potas-40, radon i produkty rozk"adu radonu. 12) Cz�stotliwo�� i metody monitorowania zostan� okre�lone w terminie p��niejszym. Dziennik Ustaw Nr 61  3737  Poz. 417 Za"�cznik nr 4 DODATKOWE WYMAGANIA CHEMICZNE, JAKIM POWINNA ODPOWIADA� WODA Obja�nienia: 1) W przypadku podania jednej warto�ci dolna warto�� zakresu wynosi zero. 2) W punkcie czerpalnym u konsumenta, je�eli woda jest dezynfekowana chlorem lub jego zwi�zkami. 3) Dopuszczalne st��enie wolnego chloru w zbiorniku magazynuj�cym wod� w �rodkach transportu l�dowego, powietrzne- go lub wodnego wynosi 0,3 0,5 mg/l. 4) W punkcie czerpalnym u konsumenta, je�eli woda jest dezynfekowana dwutlenkiem chloru. 5) W punkcie czerpalnym u konsumenta, je�eli ozon jest stosowany w procesie uzdatniania wody. 6) Nie wi�cej ni� 30 mg/l magnezu, je�eli st��enie siarczan�w jest r�wne lub wi�ksze od 250 mg/l. Przy ni�szej zawarto�ci siarczan�w dopuszczalne st��enie magnezu wynosi 125 mg/l; warto�� zalecana ze wzgl�d�w zdrowotnych  oznacza, �e jest po��dana dla zdrowia ludzkiego, ale nie nak"ada obowi�zku uzupe"niania minimalnej zawarto�ci podanej w za"�cz- niku przez przedsi�biorstwo wodno-kanalizacyjne. 7) W przeliczeniu na w�glan wapnia; warto�� zalecana ze wzgl�d�w zdrowotnych  oznacza, �e jest to warto�� po��dana dla zdrowia ludzkiego, ale nie nak"ada obowi�zku uzupe"niania minimalnej zawarto�ci podanej w za"�czniku przez przed- si�biorstwo wodno-kanalizacyjne. Dziennik Ustaw Nr 61  3738  Poz. 417 Za"�cznik nr 5 ZAKRES PARAMETR�W OBJ�TYCH MONITORINGIEM KONTROLNYM I PRZEGL�DOWYM Obja�nienia: 1) Oznacza�, je�eli woda jest dezynfekowana chlorem lub jego zwi�zkami. 2) Oznacza�, je�eli woda jest dezynfekowana dwutlenkiem chloru. 3) Oznacza� przy stosowaniu zwi�zk�w glinu jako koagulanta lub gdy glin zawarty w wodzie jest pochodzenia naturalnego; w obu przypadkach zawarto�� glinu w wodzie powinna by� badana u konsumenta. Dziennik Ustaw Nr 61  3739  Poz. 417 Za"�cznik nr 6 MINIMALNA CZ�STOTLIWO�� POBIERANIA PR�BEK WODY DO BADA� Obja�nienia: 1) Strefa zaopatrzenia jest geograficznie okre�lonym obszarem, do kt�rego woda przeznaczona do spo�ycia przez ludzi dochodzi z jednego lub wi�cej �r�de" i na kt�rym jako�� wody mo�e by� traktowana w przybli�eniu jako jednolita. 2) Obj�to�ci wody obliczane jako �rednie w ci�gu roku. Do okre�lenia minimalnej cz�stotliwo�ci mo�na te� stosowa� liczb� mieszka�c�w w zaopatrywanej strefie, przyjmuj�c wielko�� zu�ycia wody r�wn� 200 l/dob� na 1 osob�. 3) Ustalenie cz�stotliwo�ci zale�y od w"a�ciwego pa�stwowego powiatowego lub granicznego inspektora sanitarnego, jed- nak nie rzadziej ni� 2 pr�bki na rok dla monitoringu kontrolnego; 1 pr�bk� na 2 lata dla monitoringu przegl�dowego. Dziennik Ustaw Nr 61  3740  Poz. 417 Za"�cznik nr 7 MINIMALNA CZ�STOTLIWO�� POBIERANIA PR�BEK CIEP�EJ WODY ORAZ PROCEDURY POST�POWANIA W ZALE�NO�CI OD WYNIK�W BADANIA BAKTERIOLOGICZNEGO1) Obja�nienia: 1) Je�eli jest to wynik badania 1 2 pr�bek, w celu wykluczenia ska�enia punktowego powinno by� pobranych i zbadanych wi�cej pr�bek. 2) Je�eli w kolejnych badaniach w odst�pach rocznych stwierdzono <� 100 jtk/100 ml. 3) Je�eli w kolejnych dw�ch badaniach wykonanych w odst�pach trzech miesi�cy stwierdzono <� 100 jtk/100 ml, to nast�p- ne badanie mo�na wykona� za rok. Uwaga: Post�powanie dezynfekcyjne (dezynfekcja termiczna lub chemiczna) powinno zosta� ponadto podj�te zawsze: 1) w przypadku wy"�czenia instalacji wodoci�gowej na d"u�ej ni� 1 miesi�c; 2) je�li instalacja lub jej cz��� zosta"a wymieniona lub zabiegi konserwacyjne mog"y prowadzi� do jej zanieczyszczenia; 3) w instalacji wodoci�gowej w miejscu przebywania os�b, u kt�rych wyst�pi"o podejrzenie lub stwierdzono zachorowanie na legionelloz�. Dziennik Ustaw Nr 61  3741  Poz. 417 Za"�cznik nr 8 MINIMALNA CZ�STOTLIWO�� POBIERANIA PR�BEK WODY WPROWADZANEJ DO JEDNOSTKOWYCH OPAKOWA� Obja�nienie: 1) Zakres bada� mikrobiologicznych zgodny z za"�cznikiem nr 1 do rozporz�dzenia, cz��� B. Za"�cznik nr 9 CHARAKTERYSTYKI METOD BADA� A. Parametry chemiczne, dla kt�rych okre�lono charakterystyk� metod badawczych Dla podanych w tabeli parametr�w okre�lono, �e stosowana metoda analizy musi co najmniej umo�liwia� oznaczanie warto�ci dopuszczalnej z podan� poprawno�ci�, precyzj� i granic� wykrywalno�ci. Niezale�nie od czu"o�ci zastosowanej metody analizy, wyniki nale�y wyra�a� z co najmniej tak� sam� liczb� miejsc po przecin- ku, jak� podano w warto�ciach dopuszczalnych w za"�cznikach nr 2 i 3 do rozporz�dzenia. Dziennik Ustaw Nr 61  3742  Poz. 417 Obja�nienia: 1) Poprawno�� jest b"�dem systematycznym i jest to stopie� zgodno�ci mi�dzy �rednim wynikiem uzyskanym w szeregu powt�rze� a warto�ci� prawdziw� mierzonej warto�ci. 2) Precyzja jest b"�dem przypadkowym i zwykle wyra�ona jest jako odchylenie standardowe (wewn�trz i mi�dzy partiami) rozk"adu wynik�w od �redniej; aprobowana dok"adno�� stanowi dwukrotno�� wzgl�dnego odchylenia standardowego. 3) Granica wykrywalno�ci jest to warto�� trzykrotnego odchylenia standardowego wyznaczonego dla serii analiz pr�bek o niskim st��eniu badanego parametru lub pi�ciokrotnego odchylenia standardowego wyznaczonego dla serii analiz pr�b �lepych. 4) O ile nie ma mo�liwo�ci oznaczania w wodzie, nale�y kontrolowa� dopuszczalny poziom monomer�w zawarty w specy- fikacji dla produktu. 5) Metoda powinna okre�la� ca"kowit� ilo�� cyjank�w we wszystkich formach. 6) Charakterystyka poprawno�ci metody powinna by� stosowana do ka�dego pestycydu z osobna i jej warto�� zale�y od rozpatrywanego pestycydu. 7) Charakterystyki poprawno�ci stosuje si� do poszczeg�lnych substancji na poziomie 25 % warto�ci dopuszczalnych. 8) Indeks nadmanganianowy  utlenianie powinno by� przeprowadzone w ci�gu 10 min. w temperaturze 100 �C w �rodo- wisku kwa�nym z wykorzystaniem nadmanganianu. Dziennik Ustaw Nr 61  3743  Poz. 417 B. Parametry mikrobiologiczne, dla kt�rych okre�lono metody bada� Obja�nienie: 1) Dopuszcza si� mo�liwo�� stosowania metod alternatywnych pod warunkiem udokumentowania, �e dana metoda jest r�wnowa�na lub lepsza od zalecanej i zg"oszona w"a�ciwym organom Pa�stwowej Inspekcji Sanitarnej oraz Komisji Eu- ropejskiej. C. Parametry, dla kt�rych nie podano charakterystyki metod bada� 1) zapach; 2) smak; 3) ca"kowity w�giel organiczny.

Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Rozp zmieniające rozp w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi 20 04 2010
92 1 ROZ w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi
Rozporządzenie Ministar Zdrowia w sprawie rzeczoznawców do spraw sanitarnohigienicznych
rozporzadzenie ministra zdrowia w sprawie kursu w zakresie kwalifikowanej pierwszej pomocy
99 ROZ jakość wody do spożycia przez ludzi [M Z ][29 03 2
ROZPORZNDZENIE MINISTRA ZDROWIA ORAZ MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 30 kwietnia 2004 r
Rozporządzenie Ministra Środowiska w sprawie szczegółowych wymagań, jakim powinny odpowiadać dokumen
Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sp odbywania praktyk w aptece przez technika farmaceutycznego
Rozporzadzenie Ministra Gospodarki w sprawie szczegolowych w
196 Rozporz dzenie Ministra Polityki Spo?znej w sprawie orzekania o niezdolno ci do pracy
Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości zmiana do zakładów poprawczych i schronisk
Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 08 04 09 r w sprawie uprawnienia do prowadzenia ksiąg rachu
rozporządzenie ministra sprawiedliwości w sprawie określenia wzoru oświadczenia o stanie rodzinnym

więcej podobnych podstron