��Dziennik Ustaw Nr 61 3726 Poz. 417
417
ROZPORZ�DZENIE MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 29 marca 2007 r.
w sprawie jako�ci wody przeznaczonej do spo�ycia przez ludzi2)
Na podstawie art. 13 ustawy z dnia 7 czerwca 1) podstawowe wymagania mikrobiologiczne okre�-
2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wod� i zbioro- lone w za"�czniku nr 1 do rozporz�dzenia;
wym odprowadzaniu �ciek�w (Dz. U. z 2006 r. Nr 123,
2) podstawowe wymagania chemiczne okre�lone
poz. 858) zarz�dza si�, co nast�puje:
w za"�czniku nr 2 do rozporz�dzenia.
� 1. 1. Rozporz�dzenie okre�la:
2. Dodatkowe wymagania mikrobiologiczne, orga-
noleptyczne, fizykochemiczne oraz radiologiczne, ja-
1) wymagania dotycz�ce jako�ci wody przeznaczonej
kim powinna odpowiada� woda, okre�la za"�cznik nr 3
do spo�ycia przez ludzi, zwanej dalej wod� ,
do rozporz�dzenia.
w tym wymagania bakteriologiczne, fizykoche-
miczne, organoleptyczne;
3. Dodatkowe wymagania chemiczne, jakim po-
2) spos�b oceny przydatno�ci wody; winna odpowiada� woda, okre�la za"�cznik nr 4 do
rozporz�dzenia.
3) minimaln� cz�stotliwo�� bada� wody i miejsca
pobierania pr�bek wody do bada�;
� 3. 1. Wymagania, o kt�rych mowa w � 2, dotycz�
wody:
4) zakres badania wody;
1) pobieranej z urz�dze� i instalacji wodoci�gowych;
5) program monitoringu jako�ci wody;
2) pobieranej z indywidualnych uj�� wody zaopatru-
6) spos�b nadzoru nad materia"ami i wyrobami sto-
j�cych ponad 50 os�b lub dostarczaj�cych wi�cej
sowanymi w procesach uzdatniania i dystrybucji
ni� �rednio 10 m3 wody na dob�;
wody;
3) pobieranej z indywidualnych uj�� wody, bez
7) spos�b nadzoru nad laboratoriami wykonuj�cymi
wzgl�du na ilo�� dostarczanej wody, je�eli woda ta
badania jako�ci wody;
s"u�y do dzia"alno�ci handlowej lub publicznej;
8) spos�b informowania konsument�w o jako�ci wo-
4) pobieranej z cystern lub zbiornik�w;
dy;
5) pobieranej ze zbiornik�w magazynuj�cych wod�
9) spos�b post�powania przed organami Pa�stwo-
w �rodkach transportu l�dowego, powietrznego
wej Inspekcji Sanitarnej w przypadku, gdy woda
lub wodnego;
nie spe"nia wymaga� jako�ciowych.
6) wprowadzanej do jednostkowych opakowa�.
2. Przepis�w rozporz�dzenia nie stosuje si� do na-
2. Woda, o kt�rej mowa w ust. 1, poddawana pro-
turalnych w�d mineralnych, naturalnych w�d �r�dla-
cesom uzdatniania powinna odpowiada� wymaga-
nych i w�d sto"owych oraz do w�d leczniczych, dla
niom okre�lonym w za"�cznikach nr 1 3 do rozporz�-
kt�rych warunki i wymagania sanitarne okre�laj� od-
dzenia oraz spe"nia� parametry okre�lone w lp. 2, 4 i 5
r�bne przepisy.
w za"�czniku nr 4 do rozporz�dzenia.
� 2. 1. Woda jest bezpieczna dla zdrowia ludzkiego,
� 4. Ocena przydatno�ci wody przeprowadzana
je�eli jest wolna od mikroorganizm�w chorobotw�r-
przez przedsi�biorstwa wodoci�gowo-kanalizacyjne
czych i paso�yt�w w liczbie stanowi�cej potencjalne
w ramach kontroli wewn�trznej, o kt�rej mowa w art. 5
zagro�enie dla zdrowia ludzkiego, substancji chemicz-
ust. 1a ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym za-
nych w ilo�ciach zagra�aj�cych zdrowiu oraz nie ma
opatrzeniu w wod� i zbiorowym odprowadzaniu �cie-
agresywnych w"a�ciwo�ci korozyjnych i spe"nia:
k�w, obejmuje:
1) prowadzenie bada� jako�ci wody:
1)
Minister Zdrowia kieruje dzia"em administracji rz�dowej
a) w zakresie dotycz�cym co najmniej parame-
zdrowie, na podstawie � 1 ust. 2 rozporz�dzenia Preze-
tr�w obj�tych monitoringiem kontrolnym
sa Rady Ministr�w z dnia 18 lipca 2006 r. w sprawie szcze-
g�"owego zakresu dzia"ania Ministra Zdrowia (Dz. U. i przegl�dowym okre�lonym w za"�czniku nr 5
Nr 131, poz. 924).
do rozporz�dzenia,
2)
Przepisy rozporz�dzenia dokonuj� wdro�enia przepis�w
b) z cz�stotliwo�ci� nie mniejsz� ni� okre�lona
dyrektywy 98/83/EC z dnia 3 listopada 1998 r. w sprawie
w za"�czniku nr 6 do rozporz�dzenia, gdy nie
jako�ci wody przeznaczonej do spo�ycia przez ludzi
wyst�pi� okoliczno�ci mog�ce spowodowa�
(Dz. Urz. UE L 330 z 05.12.1998, str. 32; Dz. Urz. UE Polskie
zmian� jako�ci wody oraz
wydanie specjalne, rozdz. 15, t. 4, str. 90).
Dziennik Ustaw Nr 61 3727 Poz. 417
c) ka�dorazowo po wyst�pieniu okoliczno�ci mo- os�b pobieraj�cych pr�bki wody do bada� albo
g�cych spowodowa� zmian� jako�ci wody, certyfikatu laboratorium w zakresie pobierania
szczeg�lnie jej pogorszenie; pr�bek wody;
2) niezw"oczne informowanie w"a�ciwego pa�stwo- 2) wykazu bada� prowadzonych przez laboratorium
wego powiatowego lub pa�stwowego graniczne- oraz charakterystyki metod badawczych;
go inspektora sanitarnego o pogorszeniu jako�ci
3) dokument�w potwierdzaj�cych udzia" laborato-
wody do tego stopnia, �e woda nie odpowiada wy-
rium w badaniach bieg"o�ci;
maganiom okre�lonym w za"�cznikach nr 1 4 do
rozporz�dzenia;
4) zestawienia wynik�w i oceny bada� bieg"o�ci.
3) ustalanie harmonogramu pobierania pr�bek wody
2. W"a�ciwy pa�stwowy powiatowy lub pa�stwo-
do bada�, w ramach cz�stotliwo�ci, o kt�rej mowa
wy graniczny inspektor sanitarny mo�e dokona� kon-
w pkt 1 lit. b, w uzgodnieniu z w"a�ciwym pa�-
troli laboratorium przed zatwierdzeniem.
stwowym powiatowym lub pa�stwowym granicz-
nym inspektorem sanitarnym, tak aby terminy ba-
� 7. 1. Ustalenie zakresu prowadzenia bada� wody
dania przeprowadzonego przez Pa�stwow� In-
przez w"a�ciwego pa�stwowego powiatowego lub
spekcj� Sanitarn� i przedsi�biorstwo wodoci�go-
pa�stwowego granicznego inspektora sanitarnego
wo-kanalizacyjne by"y r�wnomiernie roz"o�one
wymaga uwzgl�dnienia nast�puj�cych czynnik�w,
w czasie;
okre�lonych dla obszaru zaopatrzenia w wod�:
4) wykonanie przez przedsi�biorstwo wodoci�gowo-
-kanalizacyjne sta"ych punkt�w czerpalnych s"u��- 1) jako�ci i rodzaju ujmowanej wody;
cych do pobierania pr�bek wody;
2) zastosowanych metod uzdatniania;
5) pobieranie pr�bek wody, w szczeg�lno�ci w uj�ciu
3) d"ugo�ci sieci wodoci�gowej;
wody, w miejscach pozwalaj�cych na ocen� sku-
teczno�ci procesu uzdatniania oraz w miejscu
4) materia"�w u�ytych do budowy sieci wodoci�go-
wprowadzania wody do sieci wodoci�gowej,
wej;
w uzgodnieniu z w"a�ciwym pa�stwowym powia-
towym lub pa�stwowym granicznym inspektorem
5) wieku wodoci�gu;
sanitarnym;
6) zanieczyszcze� wyst�puj�cych w �rodowisku;
6) stosownie do okoliczno�ci wymienionych w pkt 1
lit. c:
7) sytuacji epidemicznej, w szczeg�lno�ci w zakresie
chor�b wodozale�nych;
a) wyznaczanie miejsca, cz�stotliwo�ci i zakresu
badania wody w celu okre�lenia spe"nienia wy-
8) aktualnych potrzeb i cel�w bada�.
maga� rozporz�dzenia,
2. Z przeprowadzonego badania wody laboratoria,
b) zaplanowanie przedsi�wzi�� naprawczych
o kt�rych mowa w � 5, sporz�dzaj� sprawozdanie.
i ustalenie harmonogramu ich realizacji oraz
niezw"oczne poinformowanie w"a�ciwego pa�-
� 8. 1. Miejsca pobierania pr�bek wody, r�wno-
stwowego powiatowego lub pa�stwowego
miernie rozmieszczone na ca"ym obszarze zaopatrze-
granicznego inspektora sanitarnego oraz w�jta
nia w wod�, s� zlokalizowane w:
(burmistrza, prezydenta miasta) o podj�tych
i zaplanowanych dzia"aniach;
1) uj�ciach wody;
7) przechowywanie wynik�w bada� przez okres co
2) miejscach, w kt�rych woda jest wprowadzana do
najmniej 5 lat i przekazywanie ich na wniosek w"a�-
sieci;
ciwego pa�stwowego powiatowego lub pa�stwo-
wego granicznego inspektora sanitarnego.
3) sieci wodoci�gowej;
� 5. Badania jako�ci wody wykonuj� laboratoria,
4) punktach czerpalnych, znajduj�cych si� w urz�dze-
o kt�rych mowa w art. 12 ust. 4 ustawy z dnia 7 czerw- niach i instalacjach wodoci�gowych, zainstalowa-
ca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wod� i zbioro-
nych na sta"e, u�ywanych do pobierania wody
wym odprowadzaniu �ciek�w.
przez odbiorc� us"ug;
� 6. 1. Zatwierdzenie, o kt�rym mowa w art. 12 5) pompach lub innych u�ywanych punktach czerpal-
ust. 4 ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym za- nych, je�eli woda dostarczana jest z indywidual-
opatrzeniu w wod� i zbiorowym odprowadzaniu �cie- nych uj�� wody.
k�w, jest dokonywane ka�dego roku przez w"a�ciwego
pa�stwowego powiatowego lub pa�stwowego gra- 2. Miejsca pobierania pr�bek ciep"ej wody w celu
nicznego inspektora sanitarnego, na podstawie: wykrywania bakterii Legionella sp. s� zlokalizowane w:
1) za�wiadczenia potwierdzaj�cego przeszkolenie 1) wyp"ywie ze zbiornika ciep"ej wody lub najbli�-
przez organy Pa�stwowej Inspekcji Sanitarnej szym punkcie czerpalnym;
Dziennik Ustaw Nr 61 3728 Poz. 417
2) punkcie czerpalnym najdalej po"o�onym od zbior- 3) prowadzi wykaz:
nika ciep"ej wody;
a) przedsi�biorstw wodoci�gowo-kanalizacyjnych,
3) miejscu powrotu wody do podgrzewacza;
b) urz�dze� wodoci�gowych,
4) wybranych punktach po�rednich, kt�rych liczba
c) miejsc pobierania pr�bek wody obj�tych moni-
zale�y od wielko�ci systemu.
toringiem jako�ci wody;
� 9. 1. Minimaln� cz�stotliwo�� pobierania pr�bek 4) pozyskuje od przedsi�biorstw wodoci�gowo-
ciep"ej wody oraz procedury post�powania w zale�- -kanalizacyjnych wyniki bada� jako�ci wody prze-
no�ci od wynik�w badania bakteriologicznego okre- prowadzonych w ramach kontroli wewn�trznej;
�la za"�cznik nr 7 do rozporz�dzenia.
5) gromadzi, weryfikuje, analizuje i ocenia dane uzy-
skane w wyniku prowadzonego monitoringu ja-
2. Minimaln� cz�stotliwo�� pobierania pr�bek
ko�ci wody, zwane dalej danymi monitoringo-
wody wprowadzanej do jednostkowych opakowa�
wymi ;
okre�la za"�cznik nr 8 do rozporz�dzenia.
6) przekazuje dane monitoringowe do w"a�ciwego
� 10. W"a�ciwy pa�stwowy powiatowy lub pa�-
pa�stwowego wojew�dzkiego inspektora sanitar-
stwowy graniczny inspektor sanitarny mo�e zwi�kszy�
nego;
cz�stotliwo�� bada� okre�lonych w � 9, w zale�no�ci
od wyst�powania czynnik�w, o kt�rych mowa w � 7
7) informuje w"a�ciwego w�jta (burmistrza, prezy-
ust. 1.
denta miasta) o jako�ci wody na nadzorowanym
terenie.
� 11. Cz�stotliwo�� bada� wody z cystern oraz
zbiornik�w w �rodkach transportu l�dowego, po-
8. W ramach monitoringu jako�ci wody w"a�ciwy
wietrznego lub wodnego okre�la w"a�ciwy pa�stwo-
pa�stwowy wojew�dzki inspektor sanitarny:
wy powiatowy lub pa�stwowy graniczny inspektor sa-
nitarny.
1) koordynuje wykonywanie bada� wody i ustala ich
harmonogram;
� 12. 1. Monitoring jako�ci wody realizowany
2) wykonuje ustalone w harmonogramie badania
w miejscach, o kt�rych mowa w � 8 ust. 1, obejmuje
monitoringowe jako�ci wody;
monitoring kontrolny i monitoring przegl�dowy.
3) gromadzi, analizuje i ocenia uzyskane dane moni-
2. Monitoring kontrolny s"u�y sprawowaniu bie��-
toringowe;
cego nadzoru sanitarnego nad jako�ci� wody przez re-
gularne badanie wody i przekazywanie informacji o jej
4) przekazuje dane monitoringowe do G"�wnego In-
jako�ci.
spektora Sanitarnego.
3. Monitoring przegl�dowy stanowi rozszerzenie
� 13. 1. W"a�ciwy pa�stwowy powiatowy lub pa�-
monitoringu kontrolnego i s"u�y dostarczeniu infor-
stwowy graniczny inspektor sanitarny, w ramach mo-
macji niezb�dnych do oceny, czy s� przestrzegane wy-
nitoringu przegl�dowego, mo�e zmniejszy� cz�stotli-
magania okre�lone w za"�cznikach nr 1 3 do rozpo-
wo�� bada� wody okre�lonej w � 4 pkt 1 lit. b, jednak
rz�dzenia oraz spe"nione parametry okre�lone w lp. 2,
nie wi�cej ni� o 50 %.
4 i 5 w za"�czniku nr 4 do rozporz�dzenia.
2. Zmniejszenie cz�stotliwo�ci bada�, o kt�rym
4. Koordynatorem monitoringu jako�ci wody jest
mowa w ust. 1, nast�puje przy uwzgl�dnieniu nast�-
G"�wny Inspektor Sanitarny.
puj�cych czynnik�w:
1) liczby odbiorc�w us"ug;
5. Badania w ramach monitoringu jako�ci wody
w zakresie parametr�w chemicznych nale�y prowa-
2) rodzaju i jako�ci ujmowanej wody;
dzi� metodami zgodnymi z charakterystyk� metod ba-
da� okre�lon� w za"�czniku nr 9 do rozporz�dzenia
3) sezonowego wykorzystania wody;
w cz��ci A.
4) rodzaju u�ytkowania wody;
6. Badania w ramach monitoringu jako�ci wody
w zakresie parametr�w mikrobiologicznych nale�y 5) zanieczyszczenia �rodowiska.
prowadzi� metodami okre�lonymi w za"�czniku nr 9
� 14. 1. W"a�ciwy pa�stwowy powiatowy lub pa�-
do rozporz�dzenia w cz��ci B.
stwowy graniczny inspektor sanitarny na podstawie
sprawozdania, o kt�rym mowa w � 7 ust. 2, stwierdza:
7. W ramach monitoringu jako�ci wody w"a�ciwy
pa�stwowy powiatowy lub pa�stwowy graniczny in-
1) przydatno�� wody do spo�ycia, w przypadku gdy
spektor sanitarny:
woda spe"nia wymagania okre�lone w za"�czni-
kach nr 1 3 do rozporz�dzenia oraz parametry
1) pobiera pr�bki wody do bada�;
okre�lone w lp. 2, 4 i 5 w za"�czniku nr 4 do rozpo-
2) wykonuje badania wody; rz�dzenia;
Dziennik Ustaw Nr 61 3729 Poz. 417
2) przydatno�� wody do spo�ycia, na warunkach 4. Oceny, o kt�rych mowa w ust. 1, s� wydawane:
przyznanego odst�pstwa, w odniesieniu do przy-
1) nie rzadziej ni� raz na rok gdy jako�� wody po-
padk�w okre�lonych w � 21 ust. 1, � 24 ust. 2 i � 28
chodz�cej z urz�dzenia wodoci�gowego lub z in-
ust. 1;
dywidualnego uj�cia wody badana jest z cz�stotli-
3) warunkow� przydatno�� wody do spo�ycia, wo�ci� co najwy�ej jeden raz na miesi�c, a uzyska-
w przypadku przekroczenia wymaga� okre�lonych ne wyniki bada� odpowiadaj� wymaganiom okre�-
w za"�cznikach nr 3 i 4 do rozporz�dzenia, po roz- lonym w za"�cznikach nr 1 4 do rozporz�dzenia;
wa�eniu stopnia zagro�enia dla zdrowia;
2) nie rzadziej ni� raz na sze�� miesi�cy gdy jako��
4) brak przydatno�ci wody do spo�ycia. wody pochodz�cej z urz�dzenia wodoci�gowego
lub indywidualnego uj�cia wody jest badana wie-
lokrotnie w ci�gu miesi�ca, a uzyskane wyniki ba-
2. W przypadku, o kt�rym mowa w ust. 1 pkt 2 i 3,
w"a�ciwy pa�stwowy powiatowy lub pa�stwowy gra- da� odpowiadaj� wymaganiom okre�lonym w za-
niczny inspektor sanitarny wskazuje zakres i termin re- "�cznikach nr 1 4 do rozporz�dzenia;
alizacji dzia"a� naprawczych podejmowanych przez
3) w zale�no�ci od przyznanego odst�pstwa albo
przedsi�biorstwo wodoci�gowo-kanalizacyjne.
stwierdzonej warunkowej przydatno�ci wody do
spo�ycia gdy jako�� wody pochodz�cej z urz�-
3. W przypadku, o kt�rym mowa w ust. 1 pkt 3,
dzenia wodoci�gowego lub indywidualnego uj�-
okre�la si� dopuszczalne warto�ci parametr�w, na ja-
cia wody nie odpowiada wymaganiom okre�lo-
kie pozwala stwierdzona warunkowa przydatno��.
nym w za"�cznikach nr 1 4 do rozporz�dzenia.
4. W przypadku, o kt�rym mowa w ust. 1 pkt 4,
� 17. 1. Organy Pa�stwowej Inspekcji Sanitarnej
w"a�ciwy pa�stwowy powiatowy lub pa�stwowy gra-
na podstawie oceny, o kt�rej mowa w � 16 ust. 1, do-
niczny inspektor sanitarny nakazuje unieruchomienie
konuj� ocen obszarowych jako�ci wody oraz szacowa-
wodoci�gu lub innego urz�dzenia zaopatruj�cego lud-
nia ryzyka zdrowotnego konsument�w.
no�� w wod� oraz podj�cie dzia"a� naprawczych przez
przedsi�biorstwo wodoci�gowo-kanalizacyjne wraz
2. Ocena, o kt�rej mowa w ust. 1, zawiera w szcze-
z okre�leniem terminu ich realizacji.
g�lno�ci:
5. W"a�ciwy pa�stwowy powiatowy lub pa�stwo- 1) wykaz producent�w wody zaopatruj�cych lud-
wy graniczny inspektor sanitarny informuje w"a�ciwe- no��;
go w�jta (burmistrza, prezydenta miasta) o podj�tych
2) informacje:
dzia"aniach, o kt�rych mowa w ust. 1 pkt 2 4.
a) o wielko�ci produkcji wody dostarczanej od po-
� 15. Je�eli przekroczenie dopuszczalnej warto�ci szczeg�lnych producent�w,
parametru okre�lonego w za"�cznikach nr 3 i 4 do roz-
b) o liczbie ludno�ci zaopatrywanej w wod�,
porz�dzenia nie stwarza zagro�enia dla zdrowia i jest
c) o jako�ci wody,
mo�liwe do usuni�cia w ci�gu trzydziestu dni, w"a�ci-
wy pa�stwowy powiatowy lub pa�stwowy graniczny
d) o przekroczeniach warto�ci dopuszczalnych pa-
inspektor sanitarny stwierdza przydatno�� wody do
rametr�w jako�ci wody,
spo�ycia na warunkach przyznanego odst�pstwa,
e) o prowadzonych post�powaniach administra-
z wy"�czeniem sytuacji, gdy przekroczenie warto�ci
cyjnych,
dopuszczalnych dla danego parametru utrzymuje si�
f) o dzia"aniach naprawczych prowadzonych przez
"�cznie przez okres d"u�szy ni� trzydzie�ci dni w ci�gu
przedsi�biorstwa wodoci�gowo-kanalizacyjne.
poprzedzaj�cych dwunastu miesi�cy.
3. Ocena, o kt�rej mowa w ust. 1, dotyczy:
� 16. 1. W"a�ciwy pa�stwowy powiatowy lub pa�-
stwowy graniczny inspektor sanitarny na podstawie
1) obszaru zaopatrzenia ludno�ci w wod�;
sprawozda�, o kt�rych mowa w � 7 ust. 2, wydaje
okresowe oceny jako�ci wody.
2) gminy;
2. Oceny, o kt�rych mowa w ust. 1, zawieraj� infor- 3) powiatu;
macje dotycz�ce spe"nienia na nadzorowanym terenie
4) wojew�dztwa;
wymaga� okre�lonych w za"�cznikach nr 1 4 do roz-
porz�dzenia w okresie, dla kt�rego opracowywana
5) kraju.
jest ocena.
4. Ocen�, o kt�rej mowa w ust. 1, wydaje nie rza-
3. Oceny, o kt�rych mowa w ust. 1, s"u�� do prze-
dziej ni� raz na rok, odpowiednio:
kazania w"a�ciwemu w�jtowi (burmistrzowi, prezy-
dentowi miasta) informacji koniecznych do podj�cia 1) w"a�ciwy pa�stwowy powiatowy lub pa�stwowy
dzia"a� maj�cych na celu zaopatrzenie konsument�w graniczny inspektor sanitarny dla obszar�w okre�-
w wod� o w"a�ciwej jako�ci. lonych w ust. 3 pkt 1 3;
Dziennik Ustaw Nr 61 3730 Poz. 417
2) w"a�ciwy pa�stwowy wojew�dzki inspektor sani- � 19. 1. Wprowadzenie nowych technologii uzdat-
tarny dla obszaru okre�lonego w ust. 3 pkt 4; niania wody wymaga zgody w"a�ciwego pa�stwowe-
go wojew�dzkiego inspektora sanitarnego.
3) G"�wny Inspektor Sanitarny dla obszaru okre�lo-
nego w ust. 3 pkt 5.
2. Do oceny nowej technologii uzdatniania wody
stosuje si� przepisy � 18 ust. 2 4.
5. Oceny, o kt�rych mowa w ust. 3 pkt 1 3, s�
przekazywane do wiadomo�ci w"a�ciwego w�jta (bur-
3. W"a�ciwy pa�stwowy wojew�dzki inspektor sa-
mistrza, prezydenta miasta).
nitarny prowadzi wykaz zg�d, o kt�rych mowa
w ust. 1.
6. Oceny, o kt�rych mowa w ust. 3 pkt 4, s� prze-
kazywane do wiadomo�ci w"a�ciwego marsza"ka wo-
4. W"a�ciwy pa�stwowy wojew�dzki inspektor sa-
jew�dztwa.
nitarny prowadzi wykaz parametr�w, kt�re wymagaj�
monitorowania w wodzie dostarczanej odbiorcom
� 18. 1. Zastosowanie materia"u lub wyrobu u�y- us"ug z uwagi na stosowane nowe technologie uzdat-
wanego do uzdatniania i dystrybucji wody wymaga
niania i dystrybucji wody.
uzyskania oceny higienicznej w"a�ciwego pa�stwowe-
go powiatowego lub pa�stwowego granicznego in-
� 20. 1. Konsumenci uzyskuj� informacje o jako�ci
spektora sanitarnego.
wody zgodnie z przepisami o dost�pie do informacji
publicznej.
2. Ocena, o kt�rej mowa w ust. 1, jest wydawana
na podstawie dokumentacji projektowej.
2. Informacja, o kt�rej mowa w ust. 1, powinna za-
wiera�:
3. Dokumentacja, o kt�rej mowa w ust. 2, zawiera:
1) dane o przekroczeniach dopuszczalnych warto�ci
1) nazw� i adres obiektu lub elementu obiektu, parametr�w jako�ci wody oraz zwi�zanych z nimi
gdzie zostanie zastosowany oceniany materia" zagro�eniach zdrowotnych;
lub wyr�b u�ywany do uzdatniania i dystrybucji
2) dane o pogorszeniu jako�ci wody pod wzgl�dem
wody;
organoleptycznym;
2) rodzaje zastosowanych wyrob�w, materia"�w,
3) informacje o mo�liwo�ci poprawy jako�ci wody
preparat�w z aktualnymi atestami higienicznymi
przy u�yciu �rodk�w dost�pnych dla konsumen-
jednostki uprawnionej do wydawania takich ate-
t�w;
st�w;
4) informacje o planowanych przez przedsi�biorstwo
3) okre�lenie miejsca i przeznaczenia zastosowania
wodoci�gowo-kanalizacyjne przedsi�wzi�ciach
materia"�w, wyrob�w, preparat�w u�ywanych
naprawczych i harmonogramach ich realizacji;
w procesie uzdatniania i dystrybucji wody;
5) zalecenia maj�ce na celu minimalizacj� zagro�enia
4) w przypadku produkt�w biob�jczych tak�e doku-
dla zdrowia ludzkiego.
ment dopuszczaj�cy ten produkt biob�jczy do ob-
rotu z okre�lonym zakresem jego stosowania.
� 21. 1. W przypadku gdy woda nie spe"nia wyma-
ga� okre�lonych w za"�czniku nr 2 do rozporz�dzenia,
4. Ocena, o kt�rej mowa w ust. 1, powinna by� po-
przedsi�biorstwo wodoci�gowo-kanalizacyjne wyst�-
parta wynikiem badania wody przeprowadzonym
puje do w"a�ciwego pa�stwowego powiatowego lub
przez w"a�ciwego pa�stwowego powiatowego lub
pa�stwowego granicznego inspektora sanitarnego
pa�stwowego granicznego inspektora sanitarnego
o zgod� na odst�pstwo.
pozwalaj�cym na stwierdzenie spe"niania wymaga�
okre�lonych w za"�cznikach nr 1 4 do rozporz�dze-
2. Udzielenie zgody, o kt�rej mowa w ust. 1, jest do-
nia.
puszczalne, je�eli nie b�dzie stanowi� potencjalnego za-
gro�enia dla zdrowia ludzkiego, a zaopatrzenie w wod�
5. W"a�ciwy pa�stwowy powiatowy lub pa�stwo-
o w"a�ciwej jako�ci nie b�dzie mog"o by� zrealizowane
wy graniczny inspektor sanitarny prowadzi wykaz wy-
niezw"ocznie za pomoc� �adnych innych �rodk�w.
danych ocen o materia"ach i wyrobach stosowanych
do uzdatniania i dystrybucji wody.
3. Wniosek o zgod� na odst�pstwo powinien za-
wiera� nast�puj�ce dane:
6. W"a�ciwy pa�stwowy powiatowy lub pa�stwo-
wy graniczny inspektor sanitarny prowadzi wykaz pa- 1) wskazanie przyczyn wyst�powania w wodzie prze-
rametr�w, kt�re wymagaj� monitorowania w wodzie
krocze� dopuszczalnych parametr�w, a tak�e po-
dostarczanej odbiorcom us"ug z uwagi na zastosowa- dejmowane przez przedsi�biorstwo wodoci�gowo-
ne materia"y lub wyroby do uzdatniania i dystrybucji -kanalizacyjne dzia"ania w celu uzyskania poprawy
wody. jako�ci wody;
Dziennik Ustaw Nr 61 3731 Poz. 417
2) wykaz parametr�w z przekroczeniami dopuszczal- 2. W sytuacji braku efektywno�ci przeprowadzo-
nych warto�ci; nych dzia"a� naprawczych, o kt�rych mowa w ust. 1,
podmiot, o kt�rym mowa w � 21 ust. 1, sk"ada ponad-
3) wyniki kontroli jako�ci wody w zakresie parame-
to wniosek o drug� zgod� na odst�pstwo, kt�re nie
tr�w, o kt�rych mowa w pkt 2, z ostatnich trzech
mo�e trwa� d"u�ej ni� kolejne trzy lata. Wniosek ten
lat;
zawiera dane wymienione w � 21 ust. 3.
4) propozycje maksymalnych dopuszczalnych war-
� 25. 1. Wniosek o zgod� na odst�pstwo wraz ze
to�ci parametr�w, o kt�rych mowa w pkt 2;
szczeg�"owym sprawozdaniem w"a�ciwy pa�stwowy
powiatowy lub pa�stwowy graniczny inspektor sani-
5) proponowany maksymalny okres odst�pstwa;
tarny przekazuje niezw"ocznie w"a�ciwemu pa�stwo-
wemu wojew�dzkiemu inspektorowi sanitarnemu.
6) okre�lenie obszaru zaopatrzenia w wod�, kt�rego
dotyczy odst�pstwo;
2. Drug� zgod� na odst�pstwo przyznaje w"a�ciwy
7) okre�lenie dobowej produkcji wody;
pa�stwowy wojew�dzki inspektor sanitarny.
8) okre�lenie liczby ludno�ci zaopatrywanej w wod�;
3. W"a�ciwy pa�stwowy wojew�dzki inspektor sa-
nitarny powiadamia G"�wnego Inspektora Sanitarne-
9) okre�lenie wp"ywu na przedsi�biorstwa produkcji
go, w terminie 14 dni, o udzieleniu zgody na drugie
�ywno�ci;
odst�pstwo.
10) propozycje zwi�kszenia cz�stotliwo�ci bada� w ra-
mach kontroli wewn�trznej w odniesieniu do para-
4. G"�wny Inspektor Sanitarny powiadamia Komi-
metr�w, o kt�rych mowa w pkt 2;
sj� Europejsk� w terminie miesi�ca o udzieleniu dru-
giej zgody na odst�pstwo oraz przekazuje dane, o kt�-
11) harmonogram dzia"a� naprawczych, ocen� kosz-
rych mowa w � 21 ust. 3, wskazuj�c powody udziele-
t�w oraz �r�d"a finansowania dzia"a� napraw-
nia tego odst�pstwa.
czych;
� 26. Podmiot, o kt�rym mowa w � 21 ust. 1, prze-
12) harmonogram dzia"a� sprawdzaj�cych efektyw-
kazuje w"a�ciwemu pa�stwowemu wojew�dzkiemu
no�� proces�w naprawczych.
inspektorowi sanitarnemu szczeg�"owe sprawozdanie
z efektywno�ci przeprowadzonych dzia"a� napraw-
4. Zgoda na odst�pstwo przyznawana jest na mo�-
czych w okresie do sze�ciu miesi�cy przed up"ywem
liwie najkr�tszy okres, nie d"u�ej jednak ni� na trzy lata.
drugiego okresu odst�pstwa, proporcjonalnie do
okresu przyznanego odst�pstwa.
� 22. 1. Pierwsz� zgod� na odst�pstwo od dopusz-
czalnych parametr�w przyznaje w"a�ciwy pa�stwowy
� 27. W przypadku braku mo�liwo�ci przeprowa-
powiatowy lub pa�stwowy graniczny inspektor sani-
dzenia dzia"a� naprawczych w ci�gu sze�ciu lat w"a�-
tarny, informuj�c o tym w terminie czternastu dni
ciwy pa�stwowy powiatowy lub pa�stwowy granicz-
w"a�ciwego pa�stwowego wojew�dzkiego inspekto-
ny inspektor sanitarny zawiadamia o tym w"a�ciwego
ra sanitarnego.
w�jta (burmistrza, prezydenta miasta).
2. W przypadku produkcji wody w ilo�ci powy�ej
� 28. 1. Je�eli z powodu szczeg�lnych okoliczno�ci
1 000 m3/dob� lub przeznaczonej dla wi�cej ni�
nie by"o mo�liwe pe"ne wprowadzenie zamierzonych
5 000 os�b, w"a�ciwy pa�stwowy wojew�dzki inspek-
dzia"a� naprawczych w odniesieniu do wymaga�
tor sanitarny informuje o tym w terminie czternastu
okre�lonych w za"�czniku nr 2 do rozporz�dzenia, pod-
dni G"�wnego Inspektora Sanitarnego.
miot, o kt�rym mowa w � 21 ust. 1, sk"ada wniosek do
w"a�ciwego pa�stwowego wojew�dzkiego inspektora
� 23. G"�wny Inspektor Sanitarny powiadamia Ko- sanitarnego o udzielenie trzeciej zgody na odst�p-
misj� Europejsk� o ka�dorazowym udzieleniu zgody stwo. Wniosek ten zawiera dane wymienione w � 21
na odst�pstwo dotycz�ce produkcji wody w ilo�ci po- ust. 3.
wy�ej 1 000 m3/dob� lub przeznaczonych dla wi�cej
ni� 5 000 os�b oraz przekazuje dane, o kt�rych mowa
2. W"a�ciwy pa�stwowy wojew�dzki inspektor sa-
w � 21 ust. 3, w terminie dw�ch miesi�cy od dnia przy- nitarny przekazuje G"�wnemu Inspektorowi Sanitar-
znania odst�pstwa. nemu wniosek wraz ze sprawozdaniem, o kt�rym mo-
wa w � 26.
� 24. 1. Podmiot, o kt�rym mowa w � 21 ust. 1,
przekazuje w"a�ciwemu pa�stwowemu powiatowemu 3. G"�wny Inspektor Sanitarny przekazuje Komisji
lub pa�stwowemu granicznemu inspektorowi sanitar- Europejskiej do zaopiniowania dokumentacj�, o kt�rej
mowa w ust. 2.
nemu w okresie do sze�ciu miesi�cy przed up"ywem
terminu przyznanego odst�pstwa, proporcjonalnie do
okresu przyznanego odst�pstwa, szczeg�"owe spra- 4. G"�wny Inspektor Sanitarny mo�e udzieli� trze-
wozdanie z efektywno�ci przeprowadzonych dzia"a� ciej zgody na odst�pstwo po uzyskaniu pozytywnej
naprawczych. opinii Komisji Europejskiej.
Dziennik Ustaw Nr 61 3732 Poz. 417
� 29. 1. W przypadku gdy w"a�ciwy pa�stwowy po- spektor sanitarny prowadz� wykaz udzielonych zg�d
wiatowy lub pa�stwowy graniczny inspektor sanitar- na odst�pstwo.
ny uzna, �e przekroczenie parametru nie stwarza za-
gro�enia dla zdrowia ludzkiego oraz je�eli dzia"ania
2. W"a�ciwy pa�stwowy powiatowy oraz pa�stwo-
naprawcze podj�te przez podmiot, o kt�rym mowa
wy graniczny inspektor sanitarny raz w miesi�cu prze-
w � 21 ust. 1, s� wystarczaj�ce do tego, �eby rozwi�-
kazuj� informacje o zgodach na odst�pstwo pa�stwo-
za� problem w ci�gu trzydziestu dni, wniosek o udzie-
wemu wojew�dzkiemu inspektorowi sanitarnemu.
lenie odst�pstwa nie musi zawiera� wszystkich da-
nych wymienionych w � 21 ust. 3. W takiej sytuacji
3. W"a�ciwy pa�stwowy wojew�dzki inspektor sa-
podmiot, o kt�rym mowa w � 21 ust. 1, przedstawi
nitarny przekazuje wykaz udzielonych zg�d na odst�p-
w"a�ciwemu pa�stwowemu powiatowemu lub pa�-
stwo w ci�gu roku G"�wnemu Inspektorowi Sanitar-
stwowemu granicznemu inspektorowi sanitarnemu
nemu do ko�ca stycznia roku nast�pnego.
maksymaln� dopuszczaln� warto�� parametru, w od-
niesieniu do kt�rego udzielane jest odst�pstwo, oraz
� 32. Rozporz�dzenie wchodzi w �ycie z dniem
termin niezb�dny do przeprowadzenia dzia"a� na-
og"oszenia3), z wyj�tkiem:
prawczych.
1) przepis�w � 6 ust. 1 pkt 1 i 2, ust. 2, � 18 ust. 6 oraz
2. Je�eli przekroczenie warto�ci dopuszczalnych
� 19 ust. 4, kt�re wchodz� w �ycie z dniem 1 stycz-
dla danego parametru utrzymuje si� "�cznie przez
nia 2008 r.;
okres d"u�szy ni� trzydzie�ci dni w ci�gu poprzedzaj�-
cych dwunastu miesi�cy, nie stosuje si� trybu post�-
2) przepis�w � 6 ust. 1 pkt 3 i 4 oraz � 13, kt�re wcho-
powania wskazanego w ust. 1.
dz� w �ycie z dniem 1 stycznia 2009 r.
� 30. W"a�ciwy pa�stwowy powiatowy, pa�stwo-
wy graniczny lub pa�stwowy wojew�dzki inspektor Minister Zdrowia: Z. Religa
sanitarny niezw"ocznie po udzieleniu zgody na od-
st�pstwo informuje o udzielonej zgodzie w"a�ciwego
3)
w�jta (burmistrza, prezydenta miasta), w szczeg�l- Niniejsze rozporz�dzenie by"o poprzedzone rozporz�dze-
niem Ministra Zdrowia z dnia 19 listopada 2002 r. w spra-
no�ci o rodzaju i warunkach przyznanego odst�p-
wie wymaga� dotycz�cych jako�ci wody przeznaczonej
stwa, a tak�e zapewnia doradztwo konsumentom,
do spo�ycia przez ludzi (Dz. U. Nr 203, poz. 1718), kt�re
dla kt�rych odst�pstwo mo�e stanowi� szczeg�lne
utraci"o moc z dniem 18 sierpnia 2006 r. na podstawie
ryzyko.
art. 5 ustawy z dnia 22 kwietnia 2005 r. o zmianie ustawy
o zbiorowym zaopatrzeniu w wod� i zbiorowym odpro-
� 31. 1. W"a�ciwy pa�stwowy powiatowy, pa�- wadzaniu �ciek�w oraz niekt�rych innych ustaw (Dz. U.
stwowy graniczny oraz pa�stwowy wojew�dzki in- Nr 85, poz. 729).
Za"�czniki do rozporz�dzenia Ministra Zdrowia
z dnia 29 marca 2007 r. (poz. 417)
Za"�cznik nr 1
PODSTAWOWE WYMAGANIA MIKROBIOLOGICZNE
A. Wymagania mikrobiologiczne, jakim powinna odpowiada� woda
Dziennik Ustaw Nr 61 3733 Poz. 417
B. Wymagania mikrobiologiczne, jakim powinna odpowiada� woda wprowadzana
do jednostkowych opakowa�
C. Wymagania mikrobiologiczne, jakim powinna odpowiada� woda w cysternach, zbiornikach
magazynuj�cych wod� w �rodkach transportu l�dowego, powietrznego lub wodnego
D. Wymagania mikrobiologiczne, jakim powinna odpowiada� ciep"a woda
Obja�nienia:
1)
Nale�y bada� w ciep"ej wodzie w budynkach zamieszkania zbiorowego i zak"adach opieki zdrowotnej zamkni�tej (od dnia
1 stycznia 2008 r.).
Uwaga: W zak"adach opieki zdrowotnej zamkni�tej na oddzia"ach, w kt�rych przebywaj� pacjenci o obni�onej odporno�ci,
w tym obj�ci leczeniem immunosupresyjnym, pa"eczki Legionella sp. powinny by� nieobecne w pr�bce wody
o obj�to�ci 1 000 ml.
Dziennik Ustaw Nr 61 3734 Poz. 417
Za"�cznik nr 2
PODSTAWOWE WYMAGANIA CHEMICZNE, JAKIM POWINNA ODPOWIADA� WODA
Obja�nienia:
1)
Oznacza�, gdy wyst�pienie parametru w wodzie mo�e wynika� ze stosowanej technologii uzdatniania wody lub mate-
ria"�w konstrukcyjnych zastosowanych w instalacjach.
2)
Warto�� odnosi si� do st��enia pozosta"o�ci monomeru w wodzie, obliczonego zgodnie ze specyfikacjami maksymalne-
go uwalniania z odpowiedniego polimeru w kontakcie z wod�.
3)
Nale�y spe"ni� warunek: [azotany]/50+[azotyny]/3 d" 1, gdzie warto�ci w nawiasach kwadratowych oznaczaj� st��enie azo-
tan�w (NO3) i azotyn�w (NO2) w mg/l, ponadto aby st��enie azotyn�w w wodzie wprowadzanej do sieci wodoci�gowej
lub innych urz�dze� dystrybucji nie przekracza"o warto�ci 0,10 mg/l.
3a)
Stosuje si� do dnia 1 stycznia 2008 r.
4)
Stosuje si� od dnia 1 stycznia 2008 r.
Dziennik Ustaw Nr 61 3735 Poz. 417
5)
W miar� mo�liwo�ci bez ujemnego wp"ywu na dezynfekcj�, powinno d��y� si� do osi�gni�cia ni�szej warto�ci.
6)
Oznacza� w wodzie przesy"anej instalacjami z polichlorku winylu.
7)
Warto�� dopuszczalna, je�eli nie powoduje zmiany barwy wody spowodowanej agresywno�ci� korozyjn� wody dla rur
miedzianych.
7a)
Stosuje si� do dnia 1 stycznia 2013 r.
7b)
Stosuje si� od dnia 1 stycznia 2013 r.
8)
Termin pestycydy obejmuje organiczne: insektycydy, herbicydy, fungicydy, nematocydy, akarycydy, algicydy, roden-
tycydy, slimicydy, a tak�e produkty pochodne (m.in. regulatory wzrostu) oraz ich pochodne metabolity, a tak�e produk-
ty ich rozk"adu i reakcji; oznacza� jedynie te pestycydy, kt�rych wyst�powania w wodzie mo�na oczekiwa�.
9)
Warto�� stosuje si� do ka�dego poszczeg�lnego pestycydu. W przypadku aldryny, dieldryny, heptachloru i epoksydu
heptachloru NDS wynosi 0,030 �g/l.
10)
� pestycyd�w oznacza sum� poszczeg�lnych pestycyd�w wykrytych i oznaczonych ilo�ciowo w ramach monitoringu.
11)
Warto�� oznacza sum� st��e� wyszczeg�lnionych zwi�zk�w:
benzeno(b)fluoranten,
benzeno(k)fluoranten,
benzeno(gih)perylen,
indeno(1,2,3,-c,d)piren.
12)
� THM warto�� oznacza sum� st��e� zwi�zk�w:
trichlorometan,
dichlorobromometan,
dibromochlorometan,
tribromometan.
Za"�cznik nr 3
DODATKOWE WYMAGANIA MIKROBIOLOGICZNE, ORGANOLEPTYCZNE, FIZYKOCHEMICZNE
ORAZ RADIOLOGICZNE, JAKIM POWINNA ODPOWIADA� WODA
A. Wymagania mikrobiologiczne
Dziennik Ustaw Nr 61 3736 Poz. 417
B. Wymagania organoleptyczne i fizykochemiczne
C. Wymagania radiologiczne
Obja�nienia:
1)
Dopuszcza si� pojedyncze bakterie wykrywane sporadycznie, nie w kolejnych pr�bkach, do 5% pr�bek w ci�gu roku.
2)
Nale�y bada� w wodzie pochodz�cej z uj�� powierzchniowych i mieszanych, a w przypadku przekroczenia dopuszczal-
nych warto�ci, nale�y zbada�, czy nie ma zagro�enia dla zdrowia ludzkiego wynikaj�cego z obecno�ci innych mikroor-
ganizm�w chorobotw�rczych, np.: Cryptosporidium.
3)
W przypadku podania jednej warto�ci dolna warto�� zakresu wynosi zero.
4)
Akceptowalny przez konsument�w i bez nieprawid"owych zmian.
5)
Wyra�ona w mg/l Pt.
6)
Parametr powinien by� uwzgl�dniony przy ocenie agresywnych w"a�ciwo�ci korozyjnych wody.
7)
Nie musi by� oznaczany dla produkcji wody mniejszych ni� 10 000 m3 dziennie.
8)
Oznaczana w temperaturze 25 �C.
9)
Nie musi by� oznaczany, je�li badane jest OWO.
10)
Indeks nadmanganianowy utlenianie powinno by� przeprowadzone w ci�gu 10 min. w temperaturze 100 �C w �rodo-
wisku kwa�nym z wykorzystaniem nadmanganianu.
11)
Wy"�czaj�c tryt, potas-40, radon i produkty rozk"adu radonu.
12)
Cz�stotliwo�� i metody monitorowania zostan� okre�lone w terminie p��niejszym.
Dziennik Ustaw Nr 61 3737 Poz. 417
Za"�cznik nr 4
DODATKOWE WYMAGANIA CHEMICZNE, JAKIM POWINNA ODPOWIADA� WODA
Obja�nienia:
1)
W przypadku podania jednej warto�ci dolna warto�� zakresu wynosi zero.
2)
W punkcie czerpalnym u konsumenta, je�eli woda jest dezynfekowana chlorem lub jego zwi�zkami.
3)
Dopuszczalne st��enie wolnego chloru w zbiorniku magazynuj�cym wod� w �rodkach transportu l�dowego, powietrzne-
go lub wodnego wynosi 0,3 0,5 mg/l.
4)
W punkcie czerpalnym u konsumenta, je�eli woda jest dezynfekowana dwutlenkiem chloru.
5)
W punkcie czerpalnym u konsumenta, je�eli ozon jest stosowany w procesie uzdatniania wody.
6)
Nie wi�cej ni� 30 mg/l magnezu, je�eli st��enie siarczan�w jest r�wne lub wi�ksze od 250 mg/l. Przy ni�szej zawarto�ci
siarczan�w dopuszczalne st��enie magnezu wynosi 125 mg/l; warto�� zalecana ze wzgl�d�w zdrowotnych oznacza,
�e jest po��dana dla zdrowia ludzkiego, ale nie nak"ada obowi�zku uzupe"niania minimalnej zawarto�ci podanej w za"�cz-
niku przez przedsi�biorstwo wodno-kanalizacyjne.
7)
W przeliczeniu na w�glan wapnia; warto�� zalecana ze wzgl�d�w zdrowotnych oznacza, �e jest to warto�� po��dana
dla zdrowia ludzkiego, ale nie nak"ada obowi�zku uzupe"niania minimalnej zawarto�ci podanej w za"�czniku przez przed-
si�biorstwo wodno-kanalizacyjne.
Dziennik Ustaw Nr 61 3738 Poz. 417
Za"�cznik nr 5
ZAKRES PARAMETR�W OBJ�TYCH MONITORINGIEM KONTROLNYM I PRZEGL�DOWYM
Obja�nienia:
1)
Oznacza�, je�eli woda jest dezynfekowana chlorem lub jego zwi�zkami.
2)
Oznacza�, je�eli woda jest dezynfekowana dwutlenkiem chloru.
3)
Oznacza� przy stosowaniu zwi�zk�w glinu jako koagulanta lub gdy glin zawarty w wodzie jest pochodzenia naturalnego;
w obu przypadkach zawarto�� glinu w wodzie powinna by� badana u konsumenta.
Dziennik Ustaw Nr 61 3739 Poz. 417
Za"�cznik nr 6
MINIMALNA CZ�STOTLIWO�� POBIERANIA PR�BEK WODY DO BADA�
Obja�nienia:
1)
Strefa zaopatrzenia jest geograficznie okre�lonym obszarem, do kt�rego woda przeznaczona do spo�ycia przez ludzi
dochodzi z jednego lub wi�cej �r�de" i na kt�rym jako�� wody mo�e by� traktowana w przybli�eniu jako jednolita.
2)
Obj�to�ci wody obliczane jako �rednie w ci�gu roku. Do okre�lenia minimalnej cz�stotliwo�ci mo�na te� stosowa� liczb�
mieszka�c�w w zaopatrywanej strefie, przyjmuj�c wielko�� zu�ycia wody r�wn� 200 l/dob� na 1 osob�.
3)
Ustalenie cz�stotliwo�ci zale�y od w"a�ciwego pa�stwowego powiatowego lub granicznego inspektora sanitarnego, jed-
nak nie rzadziej ni� 2 pr�bki na rok dla monitoringu kontrolnego; 1 pr�bk� na 2 lata dla monitoringu przegl�dowego.
Dziennik Ustaw Nr 61 3740 Poz. 417
Za"�cznik nr 7
MINIMALNA CZ�STOTLIWO�� POBIERANIA PR�BEK CIEP�EJ WODY ORAZ PROCEDURY POST�POWANIA
W ZALE�NO�CI OD WYNIK�W BADANIA BAKTERIOLOGICZNEGO1)
Obja�nienia:
1)
Je�eli jest to wynik badania 1 2 pr�bek, w celu wykluczenia ska�enia punktowego powinno by� pobranych i zbadanych
wi�cej pr�bek.
2)
Je�eli w kolejnych badaniach w odst�pach rocznych stwierdzono <� 100 jtk/100 ml.
3)
Je�eli w kolejnych dw�ch badaniach wykonanych w odst�pach trzech miesi�cy stwierdzono <� 100 jtk/100 ml, to nast�p-
ne badanie mo�na wykona� za rok.
Uwaga:
Post�powanie dezynfekcyjne (dezynfekcja termiczna lub chemiczna) powinno zosta� ponadto podj�te zawsze:
1) w przypadku wy"�czenia instalacji wodoci�gowej na d"u�ej ni� 1 miesi�c;
2) je�li instalacja lub jej cz��� zosta"a wymieniona lub zabiegi konserwacyjne mog"y prowadzi� do jej zanieczyszczenia;
3) w instalacji wodoci�gowej w miejscu przebywania os�b, u kt�rych wyst�pi"o podejrzenie lub stwierdzono zachorowanie
na legionelloz�.
Dziennik Ustaw Nr 61 3741 Poz. 417
Za"�cznik nr 8
MINIMALNA CZ�STOTLIWO�� POBIERANIA PR�BEK WODY WPROWADZANEJ
DO JEDNOSTKOWYCH OPAKOWA�
Obja�nienie:
1)
Zakres bada� mikrobiologicznych zgodny z za"�cznikiem nr 1 do rozporz�dzenia, cz��� B.
Za"�cznik nr 9
CHARAKTERYSTYKI METOD BADA�
A. Parametry chemiczne, dla kt�rych okre�lono charakterystyk� metod badawczych
Dla podanych w tabeli parametr�w okre�lono, �e stosowana metoda analizy musi co najmniej umo�liwia�
oznaczanie warto�ci dopuszczalnej z podan� poprawno�ci�, precyzj� i granic� wykrywalno�ci. Niezale�nie od
czu"o�ci zastosowanej metody analizy, wyniki nale�y wyra�a� z co najmniej tak� sam� liczb� miejsc po przecin-
ku, jak� podano w warto�ciach dopuszczalnych w za"�cznikach nr 2 i 3 do rozporz�dzenia.
Dziennik Ustaw Nr 61 3742 Poz. 417
Obja�nienia:
1)
Poprawno�� jest b"�dem systematycznym i jest to stopie� zgodno�ci mi�dzy �rednim wynikiem uzyskanym w szeregu
powt�rze� a warto�ci� prawdziw� mierzonej warto�ci.
2)
Precyzja jest b"�dem przypadkowym i zwykle wyra�ona jest jako odchylenie standardowe (wewn�trz i mi�dzy partiami)
rozk"adu wynik�w od �redniej; aprobowana dok"adno�� stanowi dwukrotno�� wzgl�dnego odchylenia standardowego.
3)
Granica wykrywalno�ci jest to warto�� trzykrotnego odchylenia standardowego wyznaczonego dla serii analiz pr�bek
o niskim st��eniu badanego parametru lub pi�ciokrotnego odchylenia standardowego wyznaczonego dla serii analiz
pr�b �lepych.
4)
O ile nie ma mo�liwo�ci oznaczania w wodzie, nale�y kontrolowa� dopuszczalny poziom monomer�w zawarty w specy-
fikacji dla produktu.
5)
Metoda powinna okre�la� ca"kowit� ilo�� cyjank�w we wszystkich formach.
6)
Charakterystyka poprawno�ci metody powinna by� stosowana do ka�dego pestycydu z osobna i jej warto�� zale�y od
rozpatrywanego pestycydu.
7)
Charakterystyki poprawno�ci stosuje si� do poszczeg�lnych substancji na poziomie 25 % warto�ci dopuszczalnych.
8)
Indeks nadmanganianowy utlenianie powinno by� przeprowadzone w ci�gu 10 min. w temperaturze 100 �C w �rodo-
wisku kwa�nym z wykorzystaniem nadmanganianu.
Dziennik Ustaw Nr 61 3743 Poz. 417
B. Parametry mikrobiologiczne, dla kt�rych okre�lono metody bada�
Obja�nienie:
1)
Dopuszcza si� mo�liwo�� stosowania metod alternatywnych pod warunkiem udokumentowania, �e dana metoda jest
r�wnowa�na lub lepsza od zalecanej i zg"oszona w"a�ciwym organom Pa�stwowej Inspekcji Sanitarnej oraz Komisji Eu-
ropejskiej.
C. Parametry, dla kt�rych nie podano charakterystyki metod bada�
1) zapach;
2) smak;
3) ca"kowity w�giel organiczny.
Wyszukiwarka
Podobne podstrony:
Rozp zmieniające rozp w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi 20 04 201092 1 ROZ w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludziRozporządzenie Ministar Zdrowia w sprawie rzeczoznawców do spraw sanitarnohigienicznychrozporzadzenie ministra zdrowia w sprawie kursu w zakresie kwalifikowanej pierwszej pomocy99 ROZ jakość wody do spożycia przez ludzi [M Z ][29 03 2ROZPORZNDZENIE MINISTRA ZDROWIA ORAZ MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 30 kwietnia 2004 rRozporządzenie Ministra Środowiska w sprawie szczegółowych wymagań, jakim powinny odpowiadać dokumenRozporządzenie Ministra Zdrowia w sp odbywania praktyk w aptece przez technika farmaceutycznegoRozporzadzenie Ministra Gospodarki w sprawie szczegolowych w196 Rozporz dzenie Ministra Polityki Spo?znej w sprawie orzekania o niezdolno ci do pracyRozporządzenie Ministra Sprawiedliwości zmiana do zakładów poprawczych i schroniskRozporządzenie Ministra Finansów z dnia 08 04 09 r w sprawie uprawnienia do prowadzenia ksiąg rachurozporządzenie ministra sprawiedliwości w sprawie określenia wzoru oświadczenia o stanie rodzinnymwięcej podobnych podstron