K DROZDZE I MY






Drożdże i my .








initAd();



































  Biochemia
  Biotechnologia
  Fizjologia
  Genetyka
  Medycyna
  Mikrobiologia
  Inne








   Biologii komórki
   Biologii molekularnej
   Medycyny molekularnej
   Histologii
   Botaniki
  
Leksykon medyczny
   Testy








   Botanika
   Budowa komórki
   Ewolucja
   Genetyka
   Medycyna
   Terminologia
   Zoologia








   A 
   B 
   C 
   D 
   E 
   F 
   G
   H 
   I 
   J 
   K 
   L 
   Ł 
   M
   N 
   O 
   P 
   R 
   S 
   Ś 
   T
   U 
   W 
   Z 
   Ż 
  Cała lista 








   Apoptoza
   PDB
   Biochemia
   Biotechnologia
   Czasopisma
   Książki
   Uczelnie
   Uniwersytety
   Zdjęcia

















 O nas
           Tu jesteś:  
Biologia.pl < Kurs medycyny molekularnej


















Drożdże i my.







Dzisiaj chciałbym opowiedzieć o różnicach pomiędzy fazą G1 cyklu komórkowego w komórkach człowieka i komórkach drożdży.

Po co w ogóle zajmować się drożdżami w laboratorium (pub i kuchnia to co
innego...)? Drożdże z kilku powodów są dobrym modelem do badan nad cyklem
komórkowym (i innymi szlakami molekularnymi, które są podobne w komórkach
drożdży i człowieka). Szybko się dzielą i w cyklu życiowym 'przełączają
się' pomiędzy fazą haploidalną a fazą diploidalną, co przydaje się w
różnych sztuczkach genetycznych. Można je łatwo poddawać mutagenezie i
krzyżować ze sobą. Można je wykorzystywać jako miniaturowe laboratoria
idealnie nadające się do badania interakcji pomiędzy białkami. W dodatku
komórki drożdży piekarniczych mają różne kształty w odrębnych fazach cyklu
komórkowego - widać to pod zwykłym mikroskopem świetlnym. (Komórki ludzkie
w fazie G1 najczęściej wyglądają dokładnie tak samo jak w fazie G2 i żeby
je odróżnić, trzeba korzystać z bardziej wyrafinowanych metod w rodzaju
cytometrii przepływowej). Dlatego genetycy lubią przeprowadzać swoje
badania na drożdżach. I dlatego drożdże mają znaczenie także dla lekarzy -
wielu badaczy zajmujących się cyklem komórkowym decyduje się wykonać
przynajmniej część doświadczeń na tych komórkach.

Naukowcy wykorzystują dwa gatunki drożdży: piekarnicze (Schizosaccharomyces
cerevisiae, budding yeast) i - Schizosaccharomyces
pombe (fission yeast). S. Cerevisiae są - ogólnie rzecz biorąc - bardziej
popularne i ich biologia jest stosunkowo prosta, za to S. Pombe bardziej
przypominają komórki wyższych organizmów eukariotycznych. Pisałem o tym w
poprzednich odcinkach kursu (np. przy okazji rozmowy o miejscach inicjacji
replikacji).

Czym różni się faza G1 w komórkach drożdży od fazy G1 w naszych komórkach?
Ogólna zasada regulacji cyklu komórkowego jest podobna, ale szczegóły są
inne. Poza tym podobnie działające białka często są oznaczone innymi
symbolami u człowieka, innymi u S. Pombe i jeszcze innymi u drożdży
piekarniczych, co wprowadza pewien ferment i zamieszanie. Na przykład
cykliny fazy G1 u drożdży noszą nazwy CLN1, 2 i 3. Kinaza cyklinozależna
fazy G1 S. Cerevisiae to cdc28; w komorkach S. Pombe bardzo podobne białko
nosi nazwę cdc2. (Warto zauważyć, że drożdże - w przeciwieństwie do ludzi -
mają tylko jedną kinazę cyklinozależną, uruchamianą w poszczególnych fazach
cyklu przez różne cykliny).

Największa różnica polega na tym, że drożdże nie mają białka podobnego do
Rb (a przynajmniej takie białko jeszcze nie zostało odkryte). Wygląda na
to, że kinazy cyklinozależne bezpośrednio fosforylują czynniki
transkrypcyjne działające jak białka E2F i w ten sposób pozwalają komórce
pokonać punkt kontrolny G1/S.

Komórki drożdży, które decydują się wchodzić w fazę S, musza zniszczyć
odpowiedni inhibitor kinaz cyklinozależnych - białko Sic1. Tutaj też widać
luźną analogię z komórkami ssaków... Drożdże pozbywają się białka Sic1,
włączając białko cdc34, które przyłącza reszty ubikwityny do białka Sic1
(samo białko cdc34 jest pobudzane przez podwyższone stężenie kinaz
cyklinozależnych późnej fazy G1).

Poprzedni | Następny


Opracowanie i redakcja: Grzegorz Nalepa.


















CZWARTEK13 września 2001



Sponsor serwisu:











Jak szukać?
 
Znajdź






Zobacz także:




Leksykon medyczny



Kurs histologii






Wiedza i Życie 





Świat Nauki 





dlaczego.pl 





gimnazjum.pl 





liceum.pl 






mapaPolski.pl 






pilot.pl 
















Serwis nominowany do 'Złotej witryny' konkursu Webfestival 2001.

standard HTML 4.0Copyright © 1996 - 2001Prószyński i S-ka SAemail: redaktor@biologia.pl










Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Drożdżowiec
Faworki drożdżowe
Abc All Of My Heart
Bee Gees End Of My Song
Ewolucja i zmienność genomu drożdży winiarskichS cerevisiae
M Swieciaszek Task 2 my comment (2)
Bon Jovi It s My Life
=== WIERSZYKI OKOLICZNOSCIOWE === My, wszyscy
LSD My Child
Chicago You are my Inspiration
Clawfinger Waste my Time
Beatles A little help from my friends
My sweet Raskolnikow
10 zginanie uwaga o znakowaniu My i Mz

więcej podobnych podstron