Nalewka staropolska

Nalewka staropolska
5 kromek żytniego chleba razowego
3 łyżeczki rodzynek
3 łyżeczki świeżych pączków brzozowych
10 gozdzików
1 kawałek cynamonu (2 cm)
2/3 szklanki miodu
1 szklanka jasnego piwa albo porteru
5 szklanek żytniówki
Chleb pokroić w kostkę i ususzyć, rumieniąc, w piekarniku.
Pączki brzozowe i rodzynki umyć.
Do słoja wrzucić zrumienione (nie przypieczone) grzanki, pączki brzozowe, rodzynki i
przyprawy korzenne, zalać żytniówką, zamknąć słój i pozostawić na 2 tygodnie (codziennie
wstrząsać).
Następnie nalewkę przefiltrować.
Piwo mocno zagrzać, rozpuścić w nim miód i nieco ostudzić.
Do ciepłego płynu wlać nalewkę, dokładnie wymieszać i rozlać do butelek.
Szczelnie zamknąć i pozostawić w chłodnym, ciemnym miejscu co najmniej na 3 miesiące.

Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
NALEWKA WILENSKA Domowy wyrob wodek Wirtualna Kuchnia Pol
Nalewka cynamonowa mocna
NALEWKA WISIELEC Domowy wyrob wodek Wirtualna Kuchnia Pol
Slownik literatury staropolskiej Sredniowiecze renesans barok(txt)
NALEWKI(1)
Poeci staropolscy Poezja Polska XIII XV wiek
nalewki przepisy

więcej podobnych podstron