plik


ÿþZasady diety Liczenie kalorii, to mit wspóBczesnej nauki. To nie kalorie s powodem tycia, tylko zBe nawyki w jedzeniu. Metoda Montignac'a uczy, co je[ i jak Bczy produkty, aby nie gBodowa, a utrzyma wspaniaB figur. Poni|ej przedstawiamy zasady, którymi musisz si kierowa, aby osign to, co wielu innym udaBo si przed Tob. Dieta ta, skierowana jest dla osób, które chc: ·ð szybko schudn i utrzyma wag ciaBa bez efektu "jojo" ·ð zmniejszy ryzyko chorób sercowych ·ð zapobiec zachorowaniu na cukrzyc Wbrew powszechnej opinii, warto[ energetyczna produktów |ywno[ciowych ma drugorzdne znaczenie. Badania wykazaBy brak zale|no[ci midzy ilo[ci kalorii dostarczanych organizmowi, a otyBo[ci. Zale|no[ tak mo|e posiada nadmiarowa ilo[ insuliny, ktory powoduje wzrost cukru we krwi, poprzez zjadanie produktów spo|ywczych o wysokim indeksie glikemicznym. Metoda Montignac'a skBada si z dwóch faz: I. Przywracanie prawidBowej wagi ciaBa (chudnicie) II. Utrzymanie prawidBowej wagi ciaBa W ka|dej fazie mamy ró|ne produkty dozwolone. Nale|y tworzy posiBki o mo|liwie najni|szym indeksie glikemicznym. A przede wszystkim nie spo|ywa produktów, które posiadaj indeks (IG) powy|ej 50. Indeks glikemiczny dotyczy tylko wglowodanów, poniewa| tBuszcze i biaBka nie powoduj du|ego wzrostu glukozy we krwi. O to gBówne zasady diety: 1. Jemy 3 gBówne posiBki dziennie - 2 wglowodanowe i 1 tBuszczowy. 2. Po posiBku wglowodanowym robimy 3 godz.przerwy po tBuszczowym 4 godz. 3. Owoce jemy na czczo rano przed [niadaniem. 4. BiaBka spozywamy proporcjonalnie do wagi ciaBa np: 70kg / 70g biaBek 5. Spo|ywamy posiBki wglowodanowo-biaBkowe lub tBuszczowo-biaBkowe. 6. Do wgli zaliczamy (Bczymy z tBuszczem do 1,5%): - chleb z mki z peBnego przemiaBu, - makaron z pszenicy durum, - kasze , - ry| naturalny. - biaBko jaja 7. Do tBuszczy zaliczamy: - miso, - jajka, - sery tBuste, - [mietan od 18% - majonez bez cukru - wBasnorcznie zrobiony wg zasad MM , lub kielecki 8. Unika wszystkich daD przygotowanych z u|yciem: mki biaBej (pszennej), masBa, buBki tartej, cukru, karmelu, skrobi modyfikowanej itp. (mk biaB mo|na zastpi mk z soczewicy lub grochem arabskim, a buBk tart parmezanem) 9. Jemy wglowodany do 50 IG (tabela IG ) 10. Do ka|dego posiBku (poza owocami zjedzonymi na czczo), nale|y zje[ tyle warzyw, ile wa|y caBy posiBek Owoce Wikszo[ owoców jadamy na 30 min przed sniadaniem do 400g. Wyjtkiem s owoce niefermentujace, jak truskawki, maliny, je|yny, które mo|na je[ do [niadania. Zniadania wglowodanowe: - chleb z peBnego przemiaBu, który mo|na je[ z chudym twarogiem, d|emem z fruktoz, warzywkami, - musli, w skBad którego mog wej[ pBatki owsiane, |ytnie, pszenne, jczmienne, z mlekiem chudym (najlepiej 0%). Mo|na doda pokrojone drobniutko suszone [liwki lub morele, posypa cynamonem, - pieczone jabBka. Mo|esz zrobic ry| zapiekany z jablkami, piernik czy ciasteczka owsiane, - zamiast chleba z mki z peBnego przemiaBu, mo|na zje[ pieczywo typu Wasa lub |ytnie, - omlet z biaBek jajek, mleka i odrobiny mki - nale[niki lub racuszki (najlepiej sma|one bez tBuszczu (jak sie nieda, to tBuszcz trzeba rozprowadzic bardzo cienk warstw na patelni, za pomoca np. wacika) - nabiaB do 1.5% tBuszczu, d|emy sBodzone tylko i wyBacznie fruktoz - mo|na zrobi galaretke owocowa, ale na bazie mki z peBnego przemiaBu Obiady tBusczowe: - kurczak, indyk, sery |óBte, sery ple[niowe, rybki (wyjatek: tuDczyk w sosie wBasnym zaliczamy do wegli) gotowane na parze, sma|one na oliwie (wyBacznie oliwa z oliwek i te| w niewielkich ilo[ciach) - duszone / gotowane warzywa (np. szpinak, fasolka szparagowa, cukinia, i inne) - surowe warzywa (ZAWSZE) - makaron sojowy - smietana 18% (kwasna) - jajka (zawierajace i |óBtko i biaBko) w postaci jajecznicy, sadzonych, w saBatce... - kotlety mielone Kolacje wglowe: - makaron durum, brzowy ry| - warzywa surowe i gotowane - jogurt 0%, twaróg - omlet (podobnie jak na sniadanie) - NIE WOLNO: sBodkich produktów - nawet jogurtów, owoców, fruktozy - tuDczyk w sosie wBasnym - soja, soczewica, ciecierzyca, kasza pczak itp. Wiele przepisów zgodnych z zasadami diety M.Montignac'a, znajdziesz tutaj i na naszym forum. W tek[cie wykorzystano materiaBy anucha_79.

Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
montignaca
montig250ac?
Montignac Inca tabela
Dieta Montignac

więcej podobnych podstron