(odc 16) żeberka na ostro


(odc.16) żeberka na ostro
Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.16)
trudność: łatwe
Składniki
duża porcja żeberek wieprzowych z grubą warstwą mięsa
(ok. 1 kg)
Marynata
3 suszone papryczki chilli
kilka wędzonych papryczek chilli
2 łyżeczki wędzonej papryki
szczypta pieprzu i soli
6 obranych ząbków czosnku
skórka starta z 4 pomarańczy
skórka starta 2 limonek
3 świeże, czerwone papryczki chilli
oliwa
3 łyżki miodu
4 pomarańcze
2 limonki
Przygotowanie
Do mozdzierza wrzucić suszone i wędzone papryczki chilli, wędzoną paprykę, pieprz i sól.
Utrzeć na proszek. Dodać czosnek i rozgnieść na lepką masę. Dodać skórkę startą z
pomarańczy i limonek oraz trzy świeże chilli Solidnie utrzeć. Dolać tyle oliwy, żeby powstała
gęsta, pomarańczowa marynata. Natrzeć nią mięso i przykryć. Odstawić na godzinę do
lodówki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Danie powinno siÄ™ piec przez
godzinę i 10 minut, aż miękkie i soczyste mięso będzie odchodziło od kości. Rozciąć
pomarańcze oraz limonki na pół i wycisnąć sok na mięso. Polać także miodem. Wstawić do
piekarnika na kolejne 35 minut. W trakcie pieczenia należy je często polewać sosem, aż
będzie chrupiące.
© Jamie Oliver


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
kuchnia chińska Wieprzowina z warzywami na ostro
ZAklinaczka Duchów odc 16
Piersi kurczaka w kawałkach na ostro
gotowanie na ostro
(odc 16) sałatka z papryczek chilli, ziół i mozzarelli
skrzydelka na ostro
Dorsz na ostro
Żeberka na sposób wschodni
naleśniki na ostro
Kuchnia francuska po prostu (odc 16) Plastry bakłażana
16 sandaly na upalyid814

więcej podobnych podstron