plik


ÿþWdzarnia domowa Peklowanie i wdzenie kieBbas i szynek Darmowy ebook Autor Serhij Petryczenko Wydawca Wiejskie Rozkosze http://blog.wiejskierozkosze.pl/ http://www.wiejskierozkosze.pl Niniejsza publikacja mo\e by rozpowszechniana tylko w formie dostarczonej przez wydawc. Zabrania si wprowadzania jakichkolwiek zmian w tre[ci publikacji bez zgody wydawcy. Wszelkie prawa zastrze\one All rights reserved Spis tre[ci: 1. Jak najtaDszym kosztem urzdzi najprostsz wdzarni. 2. Wdzenie na gorco. 3. Wdzenie na zimno. 4. Domow kieBbasa wdzona. 5. KieBbasa litewska suszona. 6. Peklowanie szynki na sucho. 7. Peklowanie szynki na mokro(w zalewie). 8. Peklowanie szynki poprzez wstrzykiwanie zalewy. 1 Jak najtaDszym kosztem urzdzi najprostsz wdzarni. Najprostsz wdzarnie, skBadajc si z paleniska, kanaBu dymnego i komory wdzarniczej mo\na zrobi samemu. MateriaBy do pracy s powszechnie dostpne. Patent jest dobrze znany, takie wdzarnie  od zawsze robiono na wsiach. Potrzebna bdzie stara metalowa beczka, cegBy, stalowa rura i kolanko o [rednicy 15 cm. Beczk mo\na zastpi star lodówk bdz stalow szaf. CaBa praca nie powinna zaj wicej, ni\ dwie godziny. Miejsce na wdzarnie wybieramy tak, \eby midzy paleniskiem a komor wdzarnicz byBa ró\nica poziomów, by uBatwi przechodzenie dymu. DBugo[ kanaBu dymnego powinna wynosi okoBo 3 metrów. W dnie beczki za pomoc szlifierki ktowej i tarczy do metalu wycinamy otwór o [rednicy okoBo 15 cm. Kopiemy w ziemi doBek 60 x 60 x 60 cm pod palenisko. Od niego  rowek, gBboko[ci na sztych, \eby si zmie[ciBa rura. Palenisko wzmacniamy za pomoc cegieB, z wierzchu pokrywamy blach. Umieszczamy rur w rowku, jeden koniec wkBadajc do paleniska. Drugi koniec podBczamy za pomoc kolanka do otworu w beczce. Palenisko i rur przysypujemy ziemi. To wszystko. Do zawieszania wdzonek w beczce mo\na u\y prtów stalowych lub kraty i haków w ksztaBcie litery S. Z wierzchu beczk mo\na przykry czystym namoczonym jutowym workiem lub pBótnem. Otwierajc i zasBaniajc pBótno, regulujemy temperatur wewntrz. Mamy najprostszy, zupeBnie podstawowy model wdzarni. Mo\na go ulepsza wedle wBasnych upodobaD. Warto pomy[le chocia\by o zadaszeniu na wypadek sBoty :&. Nie bd pisaB o wy\szo[ci domowych wdzonek nad kupnymi, o przyjemnych chwilach oczekiwania, ni o zapachach, Baskoczcych podniebienie, ani o zBocistym kolorze, miBujcym oko... Kto spróbowaB, ten wie, co mam na my[li, a kto nie wie, niech sam spróbuje... Do wdzenia najlepiej nadaje si drewno li[ciaste  olcha, db, buk. Wdzenie na gorco Wdzenie w gorcym dymie przebiega przy temperaturze 80° C i trwa dosy krótko  do 2 godzin. Na gorco wdzi si szynki i kieBbasy do szybkiego spo\ycia  nie mo\na je przechowywa dBu\ej, ni\ dwa tygodnie. 2 Wdzenie na zimno Na zimno wdzi si w dymie o temperaturze nie przekraczajcej 30° C. WBa[ciwie dym powinien lekko si snu wokoBo misa. Czas trwania wdzenia zimnego - od 4 dni w przypadku kieBbas, do kilku nawet tygodni w przypadku szynek. Otrzymuje si produkt trwaBy, nadajcy si do przechowywania przez kilka miesicy. W dawnych czasach, kiedy nie znano lodówek, miso wdzone zimn spo\ywano przez caBe lato. Podaj kilka przepisów na kieBbasy. Domow kieBbasa wdzona. SkBadniki: Miso: chude wieprzowe, ( Bopatka) - 2 kg; tBuste wieprzowe (podgardle) - 1  1,5 kg. Przyprawy: sól do peklowania  100 g, cukier  1 By\eczka, czarny pieprz mielony - 1 By\eczka, ziele angielskie - ½ By\eczki, gozdziki - ½ By\eczki, tymianek  1 By\ka, gaBka muszkatoBowa - ¼ kostki, owoce jaBowca - 1 By\eczka, czosnek- 5  6 du\ych zbków. Jelita na kieBbasy, dostaniesz je w sklepie misnym. Sprzt: Maszynka do misa; Przystawka do robienia kieBbas - lejek do wypychania jelit (powinien by doBczony do maszynki do misa). Przyprawy zmiel w mBynku, gaBk zetrzyj na tarce, czosnek zgnie. 3 Miso pokrój na kawaBki i zmiel w maszynce do misa z sitkiem o najwikszych otworach. Przyprawy rozpu[ w ½ szklanki przegotowanej ostudzonej wody i dodaj do zmielonego misa, dokBadnie mieszajc. Do maszynki do misa w miejsce no\a podBcz lejek do wypychania jelit. Jelita przepBucz pod bie\c wod i nawlecz na lejek, zawizujc supeB na koDcu. Farsz misny ponownie przepu[ przez maszynk, formujc kieBbas. Na koDcu jelita zawi\ supeB. Uwa\aj, \eby nie wypycha zbyt mocno jelita  mo\e pkn! DBug kieBbas podziel na póB, przekrcajc kilka razy jelito. Ka\d poBow znowu podziel na póB i znowu... a\ otrzymasz kieBbasy odpowiedniej dBugo[ci. KieBbasy przed wdzeniem zawie[ w chBodnym przewiewnym miejscu na 10  12 godzin. Wdz na gorco. KieBbasa litewska suszona Dwa kilo niezbyt tBustej wieprzowiny i dwa kilo misa woBowego zemle w maszynce do misa. Doda 400 g sBoniny pokrajanej w drobn kostk, dwie czubate By\ki soli do peklowania. Przyprawy: ziele angielskie - ½ By\eczki, gozdziki - ½ By\eczki, majeranek - 2 By\eczki, cukier -1 By\eczka. Wszystko dokBadnie wymiesza i wypeBni otrzyman mas grube flaki dBugo[ci do póB metra. KieBbasy proste wyrówna, wypu[ci powietrze i powiesi do obeschnicia w chBodnym przewiewnym miejscu. Za 10 dni wdzi kieBbasy w chBodnym dymie przez 3 dni. Tak uwdzon kieBbas nale\y trzyma w spi\arni i podawa na surowo. Peklowanie szynki na sucho Na 6 kg misa wieprzowego trzeba przygotowa przyprawy: sól do peklowania - 400 g; cukier 1 By\eczka; pieprz czarny - 1 By\eczka; ziele angielskie - 1 By\eczka; listek laurowy - 3 szt.; czosnek  1 gBówka; czosnek trzeba zgnie[. Przyprawy i sól trzeba wymiesza, nastpnie wciera je w miso tak dBugo, a\ pu[ci sok. Nale\y dokBadnie wetrze mieszank we wszystkie szpary i nacicia. Potem szynk wBo\y do umytej i oparzonej wrztkiem kamionki, przykry talerzem i przygnie[ ci\arem. Wicej o przyprawianiu przeczytasz w ebooku  Przyprawy do ka\dej potrawy http://www.wiejskierozkosze.pl/ebooki/Przyprawy_do_kazdej_potrawy_fragment.zip 4 Wa\ne, by codziennie miso przewraca, \eby si równomiernie peklowaBo. Po tygodniu peklowania warto szynk zawiesi w przewiewnym suchym miejscu, inaczej mo\e nabra nieprzyjemnego zapachu. Po miesicu, jak wystarczajco obeschnie, szynk trzeba uwdzi na gorco lub na zimno. Peklowanie szynki w zalewie Sporzdzanie zalewy. W 1 litrze wody rozpuszcza si: sól do peklowania - 100 g; cukier 1 By\eczka; pieprz czarny - 1 By\eczka; ziele angielskie - 1 By\eczka; listek laurowy - 3 szt.; czosnek  1 gBówka; czosnek trzeba zgnie[. Zalew nale\y zagotowa, ostudzi i dopiero potem zala ni miso. Szynk uBo\y w umytej i sparzonej kamionce, wla zalew a\ pokryje miso i przygnie[ ci\arem. Czas peklowania  okoBo 3 tygodni. Co tydzieD (w razie potrzeby nawet cz[ciej) zalew trzeba wymieni na [wie\. Peklowanie szynki poprzez wstrzykiwanie zalewy Cz[ zalewy mo\na wstrzykn za pomoc strzykawki do misa w odstpach 5 cm. Wtedy czas peklowania si skraca do 3  4 dni. Po wyjciu z zaprawy szynk trzeba moczy w czystej wodzie przez dob, a przez nastpn  suszy, zawieszon w chBodnym przewiewnym miejscu. Po przeschniciu szynk mo\na wdzi na zimno i na gorco. Szynk, peklowan metod wstrzykiwania zaleca si wdzi na gorco w temperaturze 85º C. Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga: http://blog.wiejskierozkosze.pl/ i strony internetowej http://www.wiejskierozkosze.pl Bd wdziczny za wszelkie uwagi i krytyk. Serhij Petryczenko 5

Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
gietka zbrodnia domowa
Domowa pieczeń z szynki z cebulą
Praca domowa 4 OgarnijTemat com
praca domowa cw 3
praca domowa 1
Praca domowa 1(1) OgarnijTemat com
Java praca domowa
Strona domowa Dariusza Siedleckiego

więcej podobnych podstron