Kwas octowy (etanowy) i inne kwasy karboksylowe

................................................................................
(imię i nazwisko)
1. Czasami wino przechowywane w butelkach po pewnym czasie kwaSnieje i traci swoje walory
smakowe, ponieważ:
A etanol zawarty w winie reaguje z tlenem zawartym w powietrzu, tworząc kwas octowy;
B etanol ułatwia rozpuszczanie się w wodzie dwutlenku węgla, który nadaje winu kwaSny
smak;
C alkohol zawarty w winie utleniany jest przez drobnoustroje z utworzeniem dwutlenku
węgla, który nadaje winu kwaSny smak;
D odpowiedzi B i C są prawidłowe.
2. Kwas butanowy i kwas metanowy to nazwy systematyczne kwasów:
A masłowego i octowego;
B masłowego i mrówkowego;
C mlekowego i mrówkowego;
D mlekowego i octowego.
3. Kwas octowy nie reaguje z:
A magnezem;
B kwasem solnym;
C zasadą sodową;
D poprawne są odpowiedzi B i C.

Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
14 kwasy karboksylowe materiały dodatkowe
kwas octowy ćw 11
Kwasy karboksylowe i pochodne(14)GOHAR
kwasy karboksylowe estry
14 Kwasy karboksylowe
kwasy karboksylowe
Kwasy karboksylowe
Kwasy karboksylowe o długich łańcuchach węglowodorowych
Kwasy Karboksylowe
Kwasy karboksylowe
kwasy karboksylowe reakcje
Kwasy karboksylowe nazewnictwo
Kwasy karboksylowe reakcje

więcej podobnych podstron