Tort waniliowo brzoskwiniowy


Tort waniliowo-brzoskwiniowy
I. Ciasto II. Krem III. Poncz
4 jajka 3/4 litra mleka 1 szklanka wody
1,5 op. budyniu
12 dkg cukru 5 łyżek cukru
waniliowego
1 szklanka mąki 4,5 łyżki cukru 15 łyżek spirytusu
1 łyżeczka
5 łyżek zalewy z
proszku do 3 żółtka *
brzoskwiń w puszce
pieczenia
38 dkg miękkiego Olejek aromatyczny
masła do smaku
15 dkg cukru pudru sok cytrynowy
2 drobniutko krojone
brzoskwinie z puszki
Słoiczek konfitur brzoskwiniowych firmy "Aowicz" jako jedna z warstw
tortu
I. Przygotowanie ciasta:
Ciasto biszkoptowe upiec wg. przepisu na biszkopt.
II. Przygotowanie kremu:
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu z 3 łyżkami
cukru i wystudzić. Masło ubić na masę z cukrem pudrem. Ubijając
dodawać kolejno żółtka. Następnie po łyżce dodawać ostudzony
budyń i ubijać. Na końcu dodać odsączoną, drobniutko pokrojoną
brzoskwinię z puszki i delikatnie wymieszać.
III. Przygotowanie ponczu:
Zagotować wodę z cukrem, ostudzić i dodać spirytus i zalewę
brzoskwiniową. Na końcu dosmaczyć:) olejkiem pomarańczowym i
sokiem z cytryny. Poncz musi być dość ostry w smaku.
Biszkopt pokroić na 4 plastry. Każdy z nich dość obficie nasączyć
ponczem. Położyć dno tortu (1 warstwa) i posmarować ją kremem. Na
nią położyć drugą warstwę i posmarować konfiturą brzoskwiniową. Na
nią położyć trzecią warstwę i posmarować ją znowu kremem. Na to
wierzch tortu. Tort na wierzchu i po bokach posmarować kremem i w
dowolny sposób udekorować brzoskwiniami i innymi dodatkami.
* - może być bez żółtek


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Tort brzoskwiniowy z sadzonymi jajkami
Tort sałatkowy
Rewane z wanilią
Tort kokosowy Nieznany
Śmietanowiec z brzoskwiniami i truskawkami
Tort urodzinowy
Świąteczny tort z Linzu
Tort kawowy smaczny tort z masą kawową
lukier plastyczny na tort
Ciasta półfrancuskie z brzoskwiniami
EW Tort orzechowy
Ciasto na Tort

więcej podobnych podstron