Świąteczny tort z Linzu


Świąteczny tort z Linzu
Składniki Przepis
300 g mąki pszennej
Mąkę wymieszać z orzechami, cukrem, cukrem
300 g mielonych orzechów
pudrem, odrobiną soli, cynamonem i startą drobno
laskowych
skórką z cytryny. Posiekać z masłem, jajkiem i
300 g masła
żółtkiem, a następnie szybko, ale dokładnie zagnieść
1 jajko
ciasto. Kulę ciasta zawinąć w folię i chłodzić w
1 żółtko
lodówce ok. godziny.
200 g cukru
Średniej wielkości tortownicę cienko wysmarować
cukier waniliowy
tłuszczem. Dno formy wykleić 2/3 ciasta, robiąc
1 łyżeczka cynamonu
palcami brzeg wysokości ok 2 cm.
szczypta soli
Na cieście rozsmarować dżem malinowy. Z reszty
cytryna
ciasta formować rękami wałeczki grube na
300 g dżemu malinowego
centymetr, lekko je spłaszczać i układać na dżemie
1 żółtko
ozdobną kratkę.
1 łyżka mleka
Mleko wymieszać z żółtkiem i dokładnie
posmarować kratkę.
Torcik włożyć do piekarnika nagrzanego do 175
stopni i piec ok. 45 minut.
Uwaga:
1. Ciasto jest najlepsze po kilku dniach. Należy je
przechowywać zawinięte w folię.
2. Zamiast orzchów laskowych można użyć
zmielonych orzechów włoskich.
3. Cynamon można zastąpić przyprawą do
pierników, a dżem malinowy dżemem z czarnej
porzeczki.
Przepis pochodzi z czasopisma Sól i pieprz
(grudzień 2001)


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
przepis na swiateczny tort czekoladowy
swiateczne
02 Ramka na stronę świąteczna
Tort sałatkowy
Miniaturowy wskaznik wlaczonych swiatel
Tragedie, które wstrząsnęły sportowym światem
Tort kokosowy Nieznany
Tort urodzinowy
Gwiazdka miłości 1995 2 Peggy Webb Świąteczna przepowiednia

więcej podobnych podstron