Kurczak Tandoori


Kurczak Tandoori
Składniki Przepis
70-80 dag piersi z kurczaka
Kurczaka pokroić w sporą
sok z cytryny
kostkę i dokładnie wymieszać
2 łyżki naturalnego jogurtu
z marynatą zrobioną z
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
pozostałych składników
2 łyżki oleju
(oprócz soli). Odstawić do
2 łyżeczki koncentratu
lodówki na około 12 godzin.
pomidorowego
MIęsko odsączyć z marynaty, ułożyć na blasze i piec
szczypta curry
20 minut bez przykrycia w temperaturze 180 stopni.
szczypta chili
Jeśli mięsko będzie pływać w zbyt dużej ilości sosu -
sól
odlać, jeśli zbyt się osuszy - od czasu do czasu
ew. zmiażdżony ząbek czosnku
smarować marynatą.
Zwiększyć temperaturę do 210-220 stopni i piec
jeszcze około kwadransa. Można podczas pieczenia
troszkę posolić mięsko i spryskać je odrobiną sosu
sojowego.
Bardzo dobrze smakuje z kapustą pekińską w sosie
vinaigrette albo sałatą i frytkami.
Ogólne zarysy przepisu pochodzą z Mojego
Gotowania z lutego 2002, ale w przepisie
oryginalnym był sok z dwóch cytryn, dwa ząbki
czosnku i dwie łyżki sosu sojowego - kurczak
powinien wtedy po upieczeniu być wyraznie kwaśny.
Którą wersję wybierzecie, pozostawiam Waszemu
wyborowi.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Kudłacze na motorach w rodzinnych stronach Pierś kurczaka nadziewana kiełbaską Cumberland
Kebab z kurczaka
tortilla;z;kurczakiem,artykul,2924
Łatwa kuchnia indyjska (odc 001) Tortille z jagnięciną tandoori
Kurczak w sosie cytrynowym
Smażone piersi z kurczaka z ananasem pod mozzarellą
Kurczak z pieczarkami
galantyna z kurczaka

więcej podobnych podstron