Cieciorka na sposób śródziemnomorski


Cieciorka na sposób śródziemnomorski
Cieciorka nazywana bywa również garbanzo, grochem włoskim lub białym.
W krajach śródziemnomorskich stanowi podstawę pożywienia. Odznacza się bardzo delikatnym,
słodkim smakiem i aromatem. Jest lżej strawna od fasoli. Ci, którzy nie przepadają za fasolą, mogą
polubić cieciorkę.
Poniżej najprostszy przepis na przyrządzenie cieciorki, jednak dzięki swej prostocie doskonale oddający
jej wyborny smak. Potrawa ta wielokrotnie sprawdziła się jako prowiant na wycieczki. Aatwo jest ją
przygotować przed wyjazdem, a potem odgrzać. Nawet niewielka ilość zabrana w plecaku na drogę
stanowi pełnowartościowy posiłek.
Potrzebne produkty:
" 2 szklanki suchej cieciorki
" 3 łyżki mąki pszennej
" oliwa z oliwek
" łyżeczka przyprawy włoskiej lub szczypta oregano
" sos sojowy, sól i pieprz do smaku
Cieciorkę namaczamy na noc. Gotujemy (początkowo bez przykrycia) do miękkości. Uzupełniamy wodę
tak, aby cieciorka pływała we  własnym sosie". Dodajemy mąkę rozrobioną w pół szklanki zimnej wody
i oliwę. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem. Na końcu dodajemy przyprawę włoską
lub oregano.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Fasolka szparagowa z pomidorami na sposób grecki
800 ofiar tragedii na Morzu Śródziemnym
Jak pić sodę na 3 sposoby
Żeberka na sposób wschodni
EW Pstrąg na sposób morski
Sposob na wlasny prad
Talizman Venus lub sposób na kobietę
KIJAK M Stres 15 najskuteczniejszych sposobów na radzenie sobie ze stresem
Domowe sposoby na piękne dłonie i paznokcie

więcej podobnych podstron