kuchnia chińska Wołowina w pomidorach


Wołowina w pomidorach
Czas przygotowania: 25 min
Czas marynowania: 20 min
Proporcje: dla 2 osób
Ocena: +

Osobiście polecam polędwicę, stek ja dla mnie jest zdecydowanie za twardy (jeżeli już zdecydujesz się na stek to najlepiej jest pociąć go dużo drobniej). Ponieważ nie miałem małych pomidorów użyłem 1 dużego, dlatego pociąłem go trochę drobniej.

Składniki:
250g steku wołowego bez kości, pociętego w plastry 3x4x1 cm
3 pomidory śliwkowe lub 3 małe twarde pomidory
2 szalotki lub 1 dymka posiekane
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej wymieszanej z 1 łyżeczką wody
5 łyżek oleju do smażenia

Marynata:
2 łyżki sosu sojowego
1 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej
1 łyżka wody
1/2 łyżeczki cukry

Przygotowanie:

Połączyć składniki marynaty i wymieszać dokładnie z mięsem. Odstawić na 20 min.

Zagotować wodę w niewielkim garnku, włożyć pomidory na kilka sekund. Wyjąć, osuszyć i zdjąć skórkę. Przeciąć na pół, każdą połówkę pokroić na 4 części.

W woku rozgrzać 3 łyżki oleju. Włożyć mięso, smażyć mieszając przez ok. 1-1,5 min. Wyjmij mięso na talerz.

Ponownie rozgrzej w woku 2 łyżki oleju. Włóż szalotkę i smaż mieszając przez kilkanaście sekund, dodaj pomidory, sól i cukier, dalej mieszaj aż pomidory puszczą sok. Dodaj wołowinę, wlej mąkę wymieszaną z wodą. Dalej gotuj mieszając aż sos zgęstnieje. Danie gotowe.

Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
kuchnia chińska Wołowina smażona po syczuańsku
kuchnia chińska Wołowina smażona z papryką
kuchnia chińska Wołowina smażona z dymką
kuchnia chińska Wołowina curry z warzywami
kuchnia chińska Wołowina z cebulą
kuchnia chińska Wieprzowina z warzywami na ostro
kuchnia chińska Pikantny bakłażan
kuchnia chińska Kurczak Generała Tso
kuchnia chińska txt Ryż smażony z kurczakiem
kuchnia chińska Kurczak Da Cien
kuchnia chińska Kurczak chrupiący
kuchnia chińska Sałatka makaronowa Calahnye
kuchnia chińska Smażone żeberka wieprzowe w sezamie
kuchnia chińska Ryż smażony z dymką i jajkiem
kuchnia chińska Warzywa mieszane na patelni
kuchnia chińska Wieprzowina Kung Bao
kuchnia chińska Patelnia Xian z kolorowymi warzywami
kuchnia chińska Kurczak w sosie hoisin
kuchnia chińska Wieprzowina w sosie słodko kwaśnym

więcej podobnych podstron