Ochrona wód 3


Ochrona wód
C
C
1. Wstęp
Kodeks
Dobrej
W rozumieniu hydrologicznym rozróżnia
Praktyki
się wody opadowe, wody powierzchniowe
i wody podziemne. Do powierzchniowych Rolniczej
zalicza się wody wszelkiego rodzaju zbior-
ników od oczek wodnych, poprzez sadzaw-
ki i jeziora, aż do akwenów morskich oraz
wody cieków od strumyków do dużych
rzek. Wody podziemne dzieli się na wody
gruntowe płytkie oraz wgłębne  artezyj-
skie. Studnie wiercone sięgają do poziomu
wód artezyjskich, natomiast studnie kopane
zasilane są płytkimi wodami gruntowymi.
Wymienione rodzaje wód pozostają ze sobą
w ścisłym związku i mamy do czynienia ze
stałym krążeniem wody w otaczającym nas
środowisku. Społeczeństwo ma prawo do
powszechnego dostępu do czystej wody
traktowanej jako: woda do picia, woda do
kąpieli i rekreacji, woda jako element czy-
stego środowiska naturalnego. Większość
wód śródlądowych w Polsce, z wyjątkiem
obszarów Przymorza i terenów górskich, nie
spełnia tych wymogów. Pitne wody wodo-
ciągowe pozostają pod stałą kontrolą i mu-
szą spełniać normy jakościowe, jakkolwiek
niekiedy woda może być niesmaczna. Nato-
miast pitne wody studzienne są praktycznie
poza kontrolą i z reguły wykazują odstęp-
stwa od norm jakościowych. Stan czystości
wód ocenia się na podstawie szeregu wskaz-
ników fizycznych i chemicznych oznacza-
nych laboratoryjnie. Jednym z podstawo-
wych kryteriów oceny przydatności wody
do picia jest zawartość w niej azotanów.
Zawartość azotanów w wodzie pitnej nie
może przekraczać 10 mg azotu azotano-
wego (N-NO3) w 1 litrze wody. Jak wyka-
29
Ochrona wód
C
Kodeks
Dobrej
Praktyki
Rolniczej
zały badania, ponad 50% studni kopanych w gospodarstwach wiejskich dostarcza wody,
w której zawartość azotanów przekracza ustalony limit.
yródła zanieczyszczenia wód dzielimy na poza rolnicze i rolnicze. yródła rolnicze dzielą
się z kolei na punktowe i obszarowe. Do zródeł punktowych zalicza się zagrodę wiejską,
a niekiedy całą wieś w tak zwanej zabudowie zwartej. Rolniczymi zródłami punktowymi
mogą być również wiejskie wysypiska śmieci, nieszczelne instalacje sanitarne, składowiska
stałych i płynnych odchodów zwierzęcych. Z uwagi na mnogość tych zródeł w Polsce (około
2 miliony zagród wiejskich, ponad 40 tysięcy wsi) zródła punktowe określa się często jako
 punktowe - rozproszone . Obszarowe zródła zanieczyszczeń to użytki rolne, a szczególnie
grunty orne i sady. Główne rodzaje i zródła zanieczyszczeń pochodzących z rolnictwa oraz
ich skutki dla środowiska przedstawiono w formie syntetycznej tabeli.
Rodzaj zanieczyszczeń Skutki dla środowiska yródła zanieczyszczeń
Składniki pokarmowe ro- Pogorszenie jakości wody pit- Nawozy mineralne i naturalne
ślin, głównie azotany nej, nadmierny rozwój plank- stosowane w nadmiernych daw-
i fosforany tonu w wodach powierzchnio- kach lub w niewłaściwy sposób
wych, zakwity wód
Substancje toksyczne - Skażenie wód, zagrożenie dla Chemiczna ochrona roślin, sto-
środki ochrony roślin, me- życia biologicznego w wo- sowanie osadów ściekowych
tale ciężkie dach, wyłączenie wód z rekre- i kompostów przemysłowych
acji
Drobne nieorganiczne Zagrożenie dla życia biolo- Erozja wodna i wietrzna, stoso-
i organiczne cząstki gleby gicznego, wyłączenie z rekre- wanie nawozów naturalnych
tworzące zawiesinę acji, trudny przesył wody i organicznych w niewłaściwy
sposób
Konwencja Helsińska, którą Polska podpisała, zobowiązuje kraje leżące w zlewni morza
Bałtyckiego do ograniczenia o połowę ilości związków azotu i fosforu, przemieszczających
się z wodami rzek do morza. Jest to szczególnie zobowiązujące dla naszego rolnictwa, gdyż
50-60% ogólnej ilości azotu i 30-40% ogólnej ilości fosforu odprowadzanych z terenu Polski
do Bałtyku pochodzi z rolniczych zanieczyszczeń punktowych i obszarowych. Azot w for-
mie związków amonowych i azotanowych jest wprowadzany lub dostaje się do gleby z na-
wozami, opadem atmosferycznym i w wyniku wiązania przez bakterie symbiotyczne i wolno
żyjące. Azot związków amonowych ulega procesowi nitryfikacji i przekształca się w azot
azotanowy. Nadmiar niepobranego przez rośliny azotu azotanowego ulega częściowo proce-
sowi wymywania do płytkich wód gruntowych, a następnie wód wgłębnych, jedynie czę-
ściowo jest denitryfikowany i ulatnia się do atmosfery w formie związków gazowych. Wody
powierzchniowe są zanieczyszczane azotanami w wyniku spływów powierzchniowych
30
Ochrona wód
C
Kodeks
Dobrej
Praktyki
Rolniczej
(erozji), odpływu z wodami drenarskimi lub przemieszczania z wodami wgłębnymi. yró-
dłem zanieczyszczenia azotanami wód gruntowych w obrębie zagrody wiejskiej są zle prze-
chowywane nawozy naturalne, a niekiedy nieszczelne zbiorniki do gromadzenia nieczystości
(możliwe straty azotu patrz rysunek).
Wody
spływ
Warstwa orna gleby powierzchniowe
Rzeki
przesiąk
Podglebie
Jeziora
odpływ
Woda gruntowa
Morze
Obieg i straty azotu przemieszczanego do wód
Związki fosforu  fosforany są wprowadzane do gleby w formie nawozów i w przeci-
wieństwie do azotanów nie ulegają praktycznie stratom ani w wyniku wymywania, ani ulat-
niania. Mogą się one jednak dostawać do wód powierzchniowych ze spływającymi cząstecz-
kami gleby (erozja) i wraz z azotanami decydują wdużej mierze o rozwoju planktonu, a więc
o tak zwanych zakwitach wód. Dlatego zanieczyszczenie wód fosforanami jest nie mniej
grozne od zanieczyszczenia azotanami.
Wody mogą być również zanieczyszczane pozostałościami chemicznych środków ochro-
ny roślin oraz innymi substancjami toksycznymi. Środki ochrony roślin mogą się dostawać
do wód zarówno w obrębie zagrody wiejskiej jak i z pól, na których są stosowane. W obrę-
bie zagrody zagrożenie wynika z niewłaściwego ich przechowywania i przygotowywania do
stosowania (napełnianie i mycie opryskiwaczy), a w obrębie pól z wymywania do wód grun-
towych lub znoszenia w czasie oprysku do wód powierzchniowych (patrz rysunek). yródłem
innych substancji toksycznych, na przykład metali ciężkich, są stosowane niekiedy w rolnic-
twie osady ściekowe i komposty przemysłowe.
31
Wi
ą
zanie
amoniaku
Ulatnianie
i naturalne
z atmosfery
Denitryfikacja
biologiczne i opad
Nawozy mineralne
Ochrona wód
C
Kodeks
Dobrej
Praktyki
Rolniczej
Ulatnianie Ulatnianie
Atmosfera
Przechowywanie
i przygotowywanie Stosowanie
środków ochrony środków ochrony
roślin w gospodar- roślin w polu
stwie
Wody
powierzchniowe
Rzeki
Jeziora
Odpływ Spływ, przesiąk
Morze
Zagrożenia dla środowiska ze strony chemicznych środków ochrony roślin
Obok ochrony jakości obowiązuje ochrona ilości wody, a więc oszczędne zużycie wody
przez rolnictwo. Bezpośrednie zużycie wody w rolnictwie polskim, na cele domowe, pojenie
zwierząt i nawadnianie roślin, jest stosunkowo niewielkie i nie przekracza 10% ogólnej ilo-
ści wody zużywanej przez wszystkie gałęzie gospodarki. Wiąże się to ze stosunkowo nie-
wielkim obszarem użytków rolnych wyposażonych w urządzenia nawadniające (poniżej 1%
użytków rolnych) oraz nieprawidłową eksploatacją systemów melioracyjnych. Należy stale
pamiętać o tym, że Polska należy do krajów o bardzo małych zasobach wody i jej oszczęd-
ność obowiązuje wszystkich użytkowników.
32
Opad suchy i mokry
C
2. Ochrona wód przed zanieczysz-
czeniami punktowymi
Kodeks
Dobrej
Praktyki
1. Nawozy naturalne są bardzo cennym
zródłem składników pokarmowych ro-
Rolniczej
ślin (załącznik 3) i należy dążyć do
maksymalnego ograniczenia strat tych
składników w procesie ich gromadzenia
i przechowywania. Z luzno ułożonych
pryzm obornika lub nie przykrytych po-
krywami zbiorników gnojowicy i gno-
jówki powstają bardzo duże straty azotu
w postaci gazowego amoniaku.
2. Miejsca gromadzenia odchodów oraz
odpadów gospodarskich stanowią naj-
większe, potencjalne zródło zanieczysz-
czenia wód gruntowych w obrębie za-
grody wiejskiej. Dlatego o skuteczności
ochrony wód przed zanieczyszczeniami
punktowymi przesądza usytuowanie i wy-
konanie podłóg pomieszczeń inwentar-
skich oraz zbiorników na stałe i płynne
odchody i odpady gospodarskie.
3. Do odchodów i odpadów ciekłych zali-
cza się nawozy naturalne, to znaczy
gnojowicę i gnojówkę oraz ścieki byto-
we nie odprowadzone do kanalizacji
zbiorczej. Do odchodów i odpadów sta-
łych zalicza się nawozy naturalne 
obornik, nawozy organiczne  komposty
i odpady bytowe  śmieci.
4. Ciała padłych zwierząt pozostawione w
obrębie gospodarstwa mogą powodować
zanieczyszczenie wód. Z wyjątkiem po-
jedynczych sztuk drobiu i małych zwie-
rząt domowych, nie mogą być zakopy-
33
Ochrona wód
C
Kodeks
Dobrej
Praktyki
Rolniczej
wane, a tym bardziej zagrzebywane w pry- sić około 3,5 m2 na 1 dużą jednostkę prze-
zmach obornika czy kompostu. Padłe liczeniową. Powierzchnię tę zmniejsza
zwierzęta należy natychmiast dostarczyć się proporcjonalnie do czasu przebywa-
do miejsc utylizacji, najlepiej transpor- nia zwierząt na pastwisku.
tem specjalistycznym.
Wysokość
Masa obornika
pryzmy
(t/1 m2 powierzchni płyty)
obornika (m)
Płyty i zbiorniki do przechowywa-
1,0 0,90
nia nawozów naturalnych
1,5 1,35
5. Wszystkie produkowane w gospodarstwie
2,0 1,80
płynne i stałe nawozy naturalne oraz odpa-
dy powinny być przechowywane w spe-
8. Dla ułatwienia dowozu i wywozu obor-
cjalnych, szczelnych zbiornikach lub na
nika oraz utrzymania czystości dojazd
płytach usytuowanych w odpowiedniej
do pomieszczeń inwentarskich i teren
odległości od zabudowań i granic zagrody
otaczający płytę gnojową powinien być
wiejskiej, zgodnie z wymaganiami prawa
utwardzony. Optymalne jest nakrycie pły-
budowlanego, a przede wszystkim od stud-
ty gnojowej dachem, co uniemożliwia
ni, stanowiącej zródło zaopatrzenia w wodę
zalewanie obornika przez wodę opado-
dla ludzi i zwierząt.
wą i jednocześnie chroni obornik przed
nadmiernym przesychaniem.
6. Obornik może być gromadzony, fer-
mentowany i przechowywany w po-
mieszczeniach inwentarskich lub na pły-
tach gnojowych ze ścianami bocznymi.
Podłogi pomieszczeń inwentarskich i pły-
ty gnojowe powinny być zabezpieczone
1%
przed przenikaniem wycieków do grun-
1%
tu i zaopatrzone w instalacje odprowa-
dzające wycieki do szczelnych zbiorni-
ków na gnojówkę i wodę gnojową.
7. Pojemność płyty gnojowej powinna za-
pewniać możliwość gromadzenia i prze-
chowywania obornika przez okres co
najmniej 6 miesięcy. Pojemność płyty
zależy od wysokości pryzmy obornika.
W praktyce powierzchnia płyty gnojo-
wej, przy wysokości pryzmy obornika Płyta gnojowa ze zbiornikiem na gnojówkę
2 m i wyłącznie alkierzowym systemie
utrzymywania zwierząt, powinna wyno-
34
Ochrona wód
C
Kodeks
Dobrej
Praktyki
Rolniczej
9. Nie należy przechowywać obornika w pry- dzenia nieczystości ciekłych powinny
zmach polowych, gdyż prowadzi to do mieć nieprzepuszczalne dno i ściany oraz
zanieczyszczenia wód gruntowych związ- szczelną pokrywę z otworem wejścio-
kami azotu i fosforu oraz przenawożenia wym i otworem wentylacyjnym. Zbior-
powierzchni pod pryzmą. niki na gnojowicę mogą być wyposażo-
ne w pokrywę pływającą.
dobry
zbiornik
główny
zbiornik
wstępny
niewłaściwy 6. przewód doprowadzający
1. fundament z cokołem
7. dysza mieszająca
2. elementy prefabrykowane
8. zawór klinowy
3. pierścienie zbiornika
Sposób składowania obornika
9. przewód odprowadzający
4. przewód doprowadzający
5. zawór trójdrożny
10. Pojemność zbiorników na gnojowi-
Zbiornik naziemny do magazynowania i mie-
cę i gnojówkę musi wystarczać na prze-
szania gnojowicy
chowywanie tych nawozów przez okres
co najmniej 6 miesięcy. W praktyce, na
12. Należydążyć do zmniejszenia ilości gno-
1 dużą jednostkę przeliczeniową zwie-
jowicy produkowanej w gospodarstwie
rząt (załącznik 2) w oborze rusztowej,
poprzez ograniczenie do koniecznego mi-
należy przewidzieć pojemność zbiorni-
nimum ilości wody zużywanej do my-
ka na gnojowicę około 10 m3, ana 1dużą
cia pomieszczeń inwentarskich i ograni-
jednostkę przeliczeniową w oborze płyt-
czenia wycieków z poideł.
kiej pojemność zbiornika na gnojówkę
przynajmniej 2,5 m3.
11. Zbiorniki na płynne odchody zwierzęce
oraz bezodpływowe zbiorniki do groma-
35
Ochrona wód
C
Kodeks
Dobrej
Praktyki
Rolniczej
Klasa Ilość wody % suchej
16. Soki kiszonkowe zawierają znaczne ilości
gnojowicy litrów/sztukę masy
składników mineralnych, w tym związ-
ków azotu. W soku odpływającym z 25 ton
Gęsta do 10 ponad 6
zakiszanej masy zielonej (średni plon
Rozrzedzona 10 30 3.0 6.0
z 1 ha) znajduje się do 14 kg azotu.
Odpływ soku do wód powierzchnio-
Rzadka ponad 30 do 3
wych powoduje ich zanieczyszczenie i po-
zbawia wodę tlenu. Soki zbierane w stu-
13. Do zbiornika na gnojowicę nie należy
dzienkach należy rozlewać na pola lub
odprowadzać substancji pochodzących
łąki, z których pochodziła masa roślin-
z domowych urządzeń sanitarnych.
na do zakiszania.
17. Nie zaleca się sporządzania pryzm ki-
szonkowych bezpośrednio na gruncie,
Inne rozwiązania związane z ochro-
gdyż soki kiszonkowe przenikają wtedy
ną wód
do wód gruntowych, a ponadto następu-
je zanieczyszczenie gleby pod pryzmą.
14. Wszystkie, produkowane w gospodarstwie
Zalecanym sposobem konserwacji pasz
pasze soczyste, powinny być przecho-
jest sporządzanie sianokiszonek, z któ-
wywane w specjalnych zbiornikach
rych nie ma praktycznie wycieków so-
(silosach) lub na płytach usytuowanych
ków. Bele sianokiszonki mogą być
w odpowiedniej odległości od zabudo-
przechowywane w dowolnym miejscu,
wań i granic zagrody wiejskiej. Odle-
nawet na otwartej przestrzeni.
głość ta wynika z wymagań prawa bu-
dowlanego i podana jest w pozwoleniu
na budowę odpowiednich urządzeń.
15. Przy kiszeniu świeżej masy roślinnej
wycieka przeciętnie około 0,2 m3 so-
ku z 1 tony zakiszanej, zielonej masy.
Soki kiszonkowe powinny być odpro-
wadzane do studzienek zbiorczych, sta-
nowiących integralną część składową
silosów płaskich i wieżowych. Nieza-
leżnie od studzienek zaleca się stosowa-
nie na dno silosu płaskiego warstwy po-
ciętej słomy, zatrzymującej soki kiszon-
kowe. Jedna tona pociętej słomy może
wchłonąć do 2,5 m3 soku.
Owijarka bel sianokiszonki
36
Ochrona wód
C
Kodeks
Dobrej
Praktyki
Rolniczej
wierzba wiciowa
zakotwienie
folii
dren odpływowy
" 0,10 - 0,15 m
"
"
"
folia gr. 0,8 mm
Bele z sianokiszonką
Schemat oczyszczalni gruntowo-korzeniowej
18. Gospodarstwa posiadające indywidual-
ne ujęcie wody powinny posiadać szczel-
22. W gospodarstwie rolnym istnieją wa-
ny zbiornik do czasowego gromadzenia
runki do selektywnej zbiórki i zagospo-
ciekłych nieczystości. Zbiornik powinien
darowania odpadów domowych:
być wyposażony w szczelną pokrywę
wszelkie odpady organiczne (zielona
z zamykanym otworem do usuwania nie-
masa, resztki pożywienia) powinny
czystości.
być usuwane na pryzmy komposto-
we lub na pryzmy obornika,
19. Gospodarstwa wyposażone w wodociąg
zużywają znacznie więcej wody, niż go-
odpady papierowe można spalać wpie-
spodarstwa korzystające z ujęcia wła-
cach, również w piecach c.o. i w pa-
snego (studni), co powoduje zwiększe-
leniskach kuchennych (spalanie śmieci
nie ilości ścieków. Gospodarstwa te po-
na otwartej przestrzeni jest nie wska-
winny być przyłączone do zbiorczej
zane),
sieci kanalizacyjnej lub posiadać przy-
inne odpady - nieorganiczne, a szcze-
domową oczyszczalnię ścieków.
gólnie tworzywa sztuczne (worki po
nawozach mineralnych, folie po sia-
20. Nie należy odprowadzać ścieków bez-
nokiszonkach) i metale, należy gro-
pośrednio do wód powierzchniowych, ani
madzić w specjalnych pojemnikach
rozlewać ich na pola.
i przekazywać do punktów zbiórki
odpadów lub na wiejskie wysypiska
21. Bezodpływowe zbiorniki powinny być
śmieci,
opróżniane przy pomocy wozów aseni-
zacyjnych, a zawartość dostarczana do
puste opakowania po środkach ochro-
najbliższej oczyszczalni ścieków.
ny roślin zobowiązany jest przyjąć pro-
37
Ochrona wód
C
Kodeks
Dobrej
Praktyki
Rolniczej
ducent lub dystrybutor środka. Opa-
kowań tych nie wolno wykorzysty-
wać do innych celów, a także spalać,
wyrzucać na wysypisko odpadów,
czy zakopywać.
23. Wywożenie i pozostawianie odpadów
w miejscach przypadkowych, często
w lesie, podlega karze administracyjnej
50% pocięta słoma
50 cm 25% torf wysoki
i stanowi bardzo poważne i dotkliwe
25% gleba
dla innych osób, naruszenie norm współ-
życia społecznego.
24. Za szczególnie szkodliwe substancje uznaje
Myjnia maszyn i sprzętu
się różne związki organiczne (paliwo, sma-
ry, chemiczne środki ochrony roślin)
26. W gospodarstwach nie posiadających
oraz nawozy mineralne. Substancje te
myjni lepiej jest myć rozsiewacze i roz-
dostają się do wody przy myciu ciągni-
lewacze nawozów oraz opryskiwacze
ków, rozsiewaczy nawozów i opryskiwa-
bezpośrednio w polu, zmieniając miej-
czy. Zużyte oleje i smary z maszyn rolni-
sce postoju i wypryskując wodę z my-
czych należy gromadzić w osobnym
cia zbiornika w trakcie przejazdu robo-
zbiorniku i przekazywać do stacji benzy-
czego po polu.
nowej lub innego punktu zbiorczego.
27. Nawozy mineralne należy przechowy-
25. Myjnie maszyn i sprzętu rolniczego po-
wać w oryginalnych opakowaniach, w za-
winny być wykonane w sposób zabez-
mkniętych magazynach lub przynajm-
pieczający przed przenikaniem szkodli-
niej pod dachem. Wysokość stosu opa-
wych substancji do wód gruntowych.
kowań nawozów zawierających saletrę
Optymalnym rozwiązaniem jest skon-
amonową i nawozy saletrzane nie może
struowanie myjni na podłożu biologicz-
przekraczać 4 worków.
nym o miąższości co najmniej 50 cm,
składającym się w 50% z pociętej sło-
28. Nawozy dostarczane luzem powinny
my, 25% z torfu wysokiego i 25% gle-
być przechowywane w magazynach lub
by, podścielonego 10 cm warstwą dre-
pod zadaszeniem:
nażu żwirowego. Powierzchnia podło-
dopuszcza się składowanie tych na-
ża, na której ułożona jest stosowna kon-
wozów w pryzmach uformowanych
strukcja (rampa) chroniąca je przed
na nieprzepuszczalnym podłożu pod
zniszczeniem przez wjeżdżający sprzęt,
przykryciem z materiału wodosz-
powinna być obsiana trawą.
czelnego,
pryzmy nie mogą być zakładane
na spadkach terenu oraz w stre-
38
Ochrona wód
C
Kodeks
Dobrej
Praktyki
Rolniczej
fach ochrony pośredniej i strefach
wrażliwych wód,
nie dopuszcza się składowania w pry-
zmach saletry amonowej i nawozów
zawierających azotan amonowy w
ilości, która odpowiada zawartości
azotu całkowitego powyżej 28%.
29. Nawozy w postaci płynnej należy prze-
chowywać w oryginalnych opakowa-
niach, lub w szczelnych, przystosowa-
nych do tego celu zbiornikach. Zbiornik
należy posadowić na szczelnej tacy o po-
jemności odpowiadającej pojemności
zbiornika.
Taca ze zbiornikiem nawozu płynnego
30. Załadunek i rozładunek nawozów sta-
łych i przetaczanie nawozów płynnych
nie mogą się odbywać w sposób powo-
dujący zanieczyszczenie gleby.
39
C
3. Ochrona wód przed zanieczysz-
czeniami obszarowymi
Kodeks
Dobrej
Praktyki
31. Nawozy naturalne i mineralne powinny
Rolniczej
być stosowane w taki sposób i w takich
terminach, które ograniczają ryzyko
przemieszczania się zawartych w nich
składników (szczególnie azotu i fosfo-
ru) do wód powierzchniowych i pod-
ziemnych. Stosowanie nawozów nie
może również powodować zagrożeń dla
zdrowia ludzi i zwierząt.
32. Nie należystosować:
wszelkich nawozów na glebach zala-
nych wodą oraz przykrytych śnie-
giem lub zamarzniętych,
nawozów naturalnych w postaci płyn-
nej i mineralnych azotowych na gle-
bach bez okrywy roślinnej, położo-
nych na stokach o nachyleniu więk-
szym niż 10%,
nawozów naturalnych w postaci płyn-
nej pogłównie na rośliny przezna-
czone do bezpośredniego spożycia
przez ludzi.
33. Nawozy należy stosować równomiernie
na całej powierzchni pola w sposób wy-
kluczający nawożenie pól i upraw do
tego nie przeznaczonych.
34. Nawozy mineralne w postaci stałej sto-
suje się przy użyciu rozsiewaczy i siew-
ników nawozowych lub ręcznie z tym,
że w bezpośrednim sąsiedztwie stref
ochronnych zródeł i ujęć wody oraz
40
Ochrona wód
C
Kodeks
Dobrej
Praktyki
Rolniczej
zbiorników i cieków wodnych można je Równoważnik dla terminu sto-
Rodzaj
sowania nawozu
stosować tylko ręcznie.
nawozu
jesienny wiosenny
35. Nawozy mineralne w formie płynnej sto-
Obornik 0,30 0,30
suje się przy użyciu specjalnych rozle-
waczy lub opryskiwaczy wyposażonych
Gnojowica 0,50 0,60
w belki polowe z końcówkami lub wę-
Gnojówka 0,50 0,80
żami rozlewowymi.
36. Prace usługowe w zakresie stosowania
nawozów mogą być wykonywane tylko
39. Roczna dawka nawozu naturalnego nie
przez absolwentów szkół rolniczych lub
może przekraczać jego ilości zawierają-
przez osoby posiadające świadectwo
cej 170 kg azotu całkowitego na 1 ha
ukończenia szkolenia w tym zakresie.
użytków rolnych. Jeżeli ilość nawozów
naturalnych, produkowanych w gospo-
darstwie, przeliczonych na azot całko-
wity, przekracza 170 kg azotu na 1 ha,
Dawki i terminystosowanianawo-
wskazuje to na nadmierną obsadę in-
zów naturalnych i mineralnych
wentarza. Rolnik powinien wówczas
albo zmniejszyć obsadę inwentarza, al-
bo zawrzeć umowę z sąsiadami na od-
37. Nawozy naturalne należy stosować pod
biór nadwyżkowych ilości nawozów
rośliny o długim okresie wegetacji, naj-
naturalnych.
lepiej wykorzystujące zawarte w nich
składniki pokarmowe, a szczególnie azot.
40. Nawozy naturalne oraz organiczne w po-
staci stałej i płynnej powinny być stoso-
38. Dawki nawozów naturalnych należy
wane, na pola w okresie od 1 marca do
ustalać według zawartości w nich tak
30 listopada.
zwanego azotu działającego. Azot dzia-
łający wykazuje takie samo działanie
41. Gnojowicę i gnojówkę powinno się sto-
nawozowe jak azot nawozów mineral-
sować na nie obsianą glebę, najlepiej
nych. Przy przeliczaniu azotu całkowi-
w okresie wczesnej wiosny. Dopuszcza
tego nawozów naturalnych, podanego
się stosowanie tych nawozów natural-
wzałączniku, na azot działający należy
nych pogłównie na rośliny, z wyjątkiem
posługiwać się wzorem:
roślin przeznaczonych do bezpośrednie-
go spożycia przez ludzi lub na krótko
przed ich skarmianiem przez zwierzęta.
Azot działający=azot całkowity
Roczna dawka gnojowicy nie powinna
xrównoważnik nawozowy
przekraczać 45 m3 (170 kg N) na ha.
41
Ochrona wód
C
Kodeks
Dobrej
Praktyki
Rolniczej
42. Optymalnym terminem stosowania obor- 45. Nawozy mineralne azotowe stosuje się
nika jest wczesna wiosna. Obornik mo- w okresach bezpośrednio poprzedzają-
że być wywożony również w okresie cych maksymalne zapotrzebowanie ro-
póznej jesieni pod warunkiem, że bę- ślin na składniki pokarmowe. Dawkę
dzie natychmiast przyorany. Należy nawozów azotowych należy podzielić
unikać wywożenia obornika w okresie na kilka części, z których większość
póznego lata lub wczesnej jesieni z uwagi stosuje się podczas wegetacji roślin
na możliwe straty azotu zarówno w for- (pogłównie).
mie gazowej (amoniak) jak i w formie
46. Nawozy mineralne, szczególnie azoto-
przesiąków do wód gruntowych (azotany).
we, powinny być stosowane w dawkach
Pogłówne stosowanie nawozów natu-
odpowiadających potrzebom nawozo-
ralnych oraz organicznych w postaci
wym roślin, zgodnie z zasadami do-
stałej dopuszczalne jest tylko na użyt-
radztwa nawozowego. Pod rośliny, pod
kach zielonych i wieloletnich uprawach
które zastosowane będą nawozy natu-
polowych. Roczna dawka obornika nie
ralne, dawka azotu mineralnego stano-
powinna przekraczać 40 ton (170 kg N)
wi różnicę pomiędzy potrzebami nawo-
na hektar.
zowymi roślin i ilością azotu działają-
43. Nawozy naturalne oraz organiczne mu- cego w nawozach naturalnych.
szą być przykryte lub wymieszane z gle-
47. Stosowanie, tak zwanych póznych da-
bą za pomocą narzędzi uprawowych nie
wek azotu, wiąże się zawsze z ryzy-
pózniej niż następnego dnia po ich za-
kiem nagromadzenia azotanów w gle-
stosowaniu. Gnojowicę i gnojówkę naj-
bie, a następnie ich wymywania do wód
lepiej jest wprowadzać bezpośrednio do
gruntowych. Nawożenie takie jest uza-
gleby za pomocą węży rozlewowych
sadnione tylko w uprawie roślin, które
połączonych z zębami kultywatora. Sto-
ze względów technologicznych powin-
sowanie pogłówne tych nawozów odby-
ny zawierać dużo białka (np. pszenice
wa się przy użyciu węży rozlewowych.
jakościowe).
Tylko na użytkach zielonych i trwałych
uprawach polowych dopuszcza się sto-
sowanie płytek rozbryzgowych.
Stosowanie ścieków i osadów ście-
kowych
44. Nawozów naturalnych nie należystoso-
wać w odległości mniejszej niż 20 m od
stref ochronnych zródeł i ujęć wody,
48. Do rolniczego wykorzystania nadają się
brzegu zbiorników oraz cieków wod-
tylko te ścieki i osady ściekowe, które
nych, kąpielisk zlokalizowanych na wo-
spełniają wymagania sanitarne i zawar-
dach powierzchniowych oraz obszarów
tość metali ciężkich nie przekracza war-
morskiego pasa nadbrzeżnego. Nawozy
tości określonych w rozporządzeniu
naturalne w postaci płynnej mogą być
Ministra Środowiska. Odpowiedzialność
stosowane, gdy poziom wody podziem-
za spełnianie tych wymagań ponosi jed-
nej jest poniżej 1,2 m.
42
Ochrona wód
C
Kodeks
Dobrej
Praktyki
Rolniczej
nostka oferująca ścieki lub osady ście- stępowanie chcemy ograniczyć oraz upew-
nieniu się, że nasilenie jego występowa-
kowe.
nia przekracza próg szkodliwości.
49. Ścieki można rolniczo wykorzystywać
53. Każdy, kto stosuje chemiczne środki ochro-
oraz stosować na stawy przeznaczone
ny roślin, powinien:
do hodowli i chowu ryb, po uprzednim
uzyskaniu pozwolenia wodno-prawnego,
mieć świadomość potencjalnego za-
wydanego przez właściwy organ do spraw
grożenia dla ludzi, zwierząt, poży-
ochrony środowiska.
tecznych owadów i ogólnie środowi-
ska,
50. Ścieków i osadów ściekowych nie moż-
znać prawidłowy sposób przechowy-
na stosować na:
wania, przemieszczania, mieszania środ-
gleby wykazujące większe od dopusz-
ków, przygotowywania określonego
czalnych zawartości metali ciężkich
stężenia roztworów,
(patrz rozdział o ochronie gleb),
umieć przygotować opryskiwacz do
gleby gruntów ornych położone na
właściwego i bezpiecznego dla ludzi
zboczach o nachyleniu większym od
oraz środowiska wykonania zabiegu
10% i użytków zielonych położonych
ochrony roślin.
na zboczach o nachyleniu większym
od 20%,
54. Zanim zacznie stosować się wybrany śro-
dek, należy dokładnie przeczytać i zrozu-
grunty orne, na których woda grunto-
mieć etykietę - instrukcję stosowania,
wa zalega płycej niż 1,2 m,
która zawiera wszystkie informacje do-
użytki zielone, na których woda grun-
tyczące bezpiecznego stosowania che-
towa zalega płycej niż 1m.
micznego środka ochrony roślin. Nigdy
nie należy używać środka nie posiada-
51. Nie stosować ścieków i osadów ście-
jącego oryginalnej etykiety - instrukcji
kowych na rośliny przeznaczone do
stosowania.
bezpośredniego spożycia przez ludzi.
55. Wody powierzchniowe są narażone na
pośrednie i bezpośrednie zanieczysz-
czenie środkami ochrony roślin, co mo-
Stosowanie chemicznych środków
że mieć poważne konsekwencje dla śro-
ochrony roślin
dowiska.
56. Opryskiwanie środkami chemicznymi
52. Decyzja o stosowaniu chemicznych
strefy przybrzeżnej wód stanowi zagro-
środków ochrony roślin i wybór najbar-
żenie dla roślin wodnych, będących
dziej właściwego powinny być podej-
ważnym składnikiem ekosystemu wod-
mowane bardzo rozważnie, po uprzed-
nego.
nim rozpoznaniu agrofaga, którego wy-
43
Ochrona wód
C
Kodeks
Dobrej
Praktyki
Rolniczej
57. Podstawową zasadą w czasie przepro- sprawdzić, czy sprzęt używany do
wadzania oprysków w pobliżu cieków oprysku jest sprawny technicznie
wodnych jest przejeżdżanie opryskiwa- (wyposażony w rozpylacze zapobie-
czem w kierunku przeciwnym do kie- gające znoszeniu),
runku płynącej wody, gdyż zmniejsza
ustawić belkę opryskiwacza na od-
to ryzyko jej zanieczyszczenia.
powiedniej wysokości,
utrzymywać szybkość przejazdu opry-
skiwacza oraz ciśnienie, które za-
pewni dawkę i objętość przewidzia-
ną dla stosowanego preparatu.
61. Chemiczne środki ochrony roślin po-
winny być stosowane tylko na określo-
ną powierzchnię i roślinę uprawną, na
której zabieg miał być wykonany, a ilość
naniesionego środka zapewni wysoką
skuteczność zabiegu.
Opryskiwacz
62. Chemiczne środki ochrony roślin moż-
58. Chemiczne środki ochrony roślin mogą
na stosować sprzętem naziemnym, na
być stosowane przy pomocy aparatury
polach oddalonych co najmniej 5 m od
(opryskiwaczy), która spełnia wszystkie
dróg publicznych i co najmniej 20 m od
warunki bezpiecznego wykonania za-
zabudowań, ogrodów działkowych, pa-
biegu, czyli sprawnej technicznie. Za-
siek, plantacji roślin zielarskich, rezer-
bieg ochrony roślin może być wykony-
watów i parków przyrody, linii brzego-
wany przez osoby przeszkolone.
wej wód powierzchniowych oraz od gra-
nic strefy ochronnej ujęć wody pitnej.
59. Chemiczne środki ochrony roślin nie
powinny być stosowane z mniejszą ob-
63. Po zakończeniu pracy opryskiwacz na-
jętością wody niż zalecana na etykie-
leżyumyć. Wodę z mycia zbiornika na-
cie - instrukcji stosowania. Stosowanie
leżywypryskać na chronionym polu.
mniejszej objętości wody powoduje
zmniejszenie wielkości kropel, co
64. Niedopuszczalne jest mycie opryskiwa-
zwiększa prawdopodobieństwo znosze-
cza i wylewanie wody do cieków wod-
nia cieczy opryskowej.
nych, gdyż stanowi to bezpośrednie za-
grożenie dla jakości wody.
60. W celu ograniczenia znoszenia przed roz-
poczęciem zabiegu należy:
zapoznać się z prognozą pogody,
a w szczególności z siłą i kierunkiem
wiatru,
44
Ochrona wód
C
Kodeks
Dobrej
Praktyki
Rolniczej
lę w ograniczaniu wymywania azota-
Agrotechniczne metody zapobiega-
nów mają międzyplony określane jako
nia zanieczyszczeniu wód
rośliny okrywowe. Pełne działanie ochron-
ne międzyplonów ujawnia się przy wio-
sennym terminie ich przyorywania.
65. Prawidłowo ułożone zmianowanie ro-
ślin ogranicza ilość azotu mineralnego
68. Stratom azotu mineralnego z gleby za-
wymywanego z gleby w okresie jesien-
pobiega również przyorywanie rozdrob-
no-zimowym (załącznik 4).
nionej słomy zbóż, rzepaku i kukury-
dzy. Każda tona przyoranej słomy mo-
że w wyniku tak zwanego procesu im-
mobilizacji, związać około 10 kg azotu
maj - czerwiec listopad - grudzień
mineralnego. Słoma roślin strączkowych
jest znacznie zasobniejsza w azot i nie
przyczynia się do immobilizacji jego
mineralnych form w glebie.
wiosna lato jesień zima
69. Działanie ochronne słomy jest mniejsze
od działania zielonego pola, ale około
20% powierzchni gruntów, które po-
winny pozostawać w okresie zimy pod
małe duże okrywą roślinną można zastąpić przy-
oraniem słomy według zależności:
Zagrożenie wymywania azotanów w różnych
1.6 ha z przyoraną słomą =
porach roku
1 ha zielonego pola
66. Zwiększenie w zmianowaniu udziału tak
70. Resztki wieloletnich roślin motylko-
zwanych pól zielonych to znaczy roślin
wych i ich mieszanek z trawami należy
ozimych, roślin wieloletnich i wszelkie-
przyorywać w okresie póznej jesieni. Sta-
go rodzaju poplonów i międzyplonów
nowisko to najlepiej jest przeznaczyć
powoduje zmniejszenie ilości mineral-
pod uprawę roślin jarych o dużych wy-
nych form azotu w glebie i jego prze-
maganiach nawozowych w stosunku do
mieszczania do wód gruntowych. Na
azotu jak ziemniak, burak, kukurydza.
terenach równinnych około 60% po-
W takim ogniwie zmianowania nie sto-
wierzchni gruntów ornych, a na tere-
suje się już oczywiście nawozów natu-
nach zagrożonych erozją przynajmniej
ralnych czy nawozów organicznych.
75% powierzchni gruntów ornych po-
winno pozostawać przez cały rok pod
71. Na pastwiskach może dochodzić do
okrywą roślinną.
znacznych strat azotu z punktowo pozo-
stawianych odchodów zwierząt. Mniej-
67. W ogniwie zmianowania: rośliny ozi-
sze potencjalne zagrożenie nadmiarem
me / jare  rośliny jare, bardzo dużą ro-
45
Ochrona wód
C
Kodeks
Dobrej
Praktyki
Rolniczej
azotu stwarzają racjonalnie użytkowane winny być często przemieszczane, aby
łąki. W praktyce zaleca się przemienny, uniknąć punktowej koncentracji odcho-
pastwiskowo-kośny sposób gospodaro- dów zwierząt i niszczenia darni w miej-
wania na użytkach zielonych. scach pojenia. Jako wodopój nie mogą
służyć naturalne zbiorniki i cieki wodne.
72. W okresie użytkowania pastwiskowego
należy stosować wypas rotacyjny, sys-
temem kwaterowym lub dawkowanym.
Liczba kwater zależy od okresu odra-
stania runi oraz od liczby dni wypasu na
kwaterze:
Liczba kwater =
(okres odrastania runi w dniach /
liczba dni wypasu na kwaterze) + 1
Wodopój przewozny na pastwisku kwaterowym
75. W wypasie owiec należy stosować ko-
szarzenie luzne, przeznaczając 2 3 m2
powierzchni na 1 sztukę na dobę. Nie
powinno się wypasać owiec na terenach
zródliskowych i leżących przy ciekach
wodnych oraz na stromych stokach.
76. Trwałe użytki zielone o zdegradowanej
Pastwisko podzielone na kwatery
runi powinny być odnawiane. Podsta-
wowym sposobem odnawiania użytku
73. Nie należy wypasać zwierząt w okre-
jest podsiew, ewentualnie z częścio-
sach gdy gleba jest nadmiernie uwilgot-
wym zniszczeniem starej darni oraz po-
niona oraz po połowie pazdziernika,
prawa lub zmiana sposobu użytkowania
gdyż składniki nawozowe z odchodów
i nawożenia.
mogą się wówczas przemieszczać do
wód gruntowych.
77. Tylko wyjątkowo stosuje się przeoranie
darni i ponowny obsiew użytku zielo-
74. W okresie przebywania na pastwisku
nego. Przy takim postępowaniu uwal-
zwierzęta muszą mieć stały dostęp do
niają się bardzo duże ilości azotu, który
wody, najlepiej z poideł zainstalowa-
może powodować zanieczyszczenie wód
nych przy beczkowozach. Poidła po-
46
Ochrona wód
C
Kodeks
Dobrej
Praktyki
Rolniczej
gruntowych, zwłaszcza przy płytkim
ich zaleganiu. Po przeoraniu darni zale-
ca się przez okres jednego roku upra-
wiać rośliny pastewne o dużych potrze-
bach nawozowych w stosunku do azotu,
na przykład żyto na zielono i potem ku-
kurydzę w plonie wtórym tak jednak aby
ponownie zasiać trawę w optymalnym
terminie.
78. Zamianę użytku zielonego na grunt or-
ny należy traktować jako ostateczność.
Włączając użytek zielony w system
zmianowania polowego należy w pełni
uwzględnić nieuniknioną mineralizację
bardzo dużych ilości azotu ze wszystki-
mi ujemnymi skutkami środowiskowy-
mi.
79. Użytków zielonych, położonych w po-
bliżu zabudowań inwentarskich, nie
można traktować jako stałych wybie-
gów dla zwierząt. Duża koncentracja
zwierząt wiąże się z nieuniknionymi
stratami azotu w formie gazowej
(amoniak) i w formie azotanów zanie-
czyszczających wody gruntowe, a darń
ulega całkowitemu zniszczeniu. Wybie-
gi, tam gdzie są konieczne, powinny
być należycie wybudowane i traktowa-
ne jako przedłużenie budynków inwen-
tarskich.
80. Trwałe użytki zielone, położone w bez-
pośrednim sąsiedztwie wód powierzch-
niowych, obok funkcji produkcyjnych
muszą spełniać funkcje ochronne w sto-
sunku do tych wód, stanowiąc strefy
buforowe pomiędzy gruntami ornymi i wo-
dami. Szczególnej troski wymagają
użytki zielone na glebach murszowych i gle-
bach organicznych, które łatwo mogą ule-
gać degradacji.
47


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Zasoby, zanieczyszczanie i ochrona wód
Ochrona środowiska ochrona wód
6 Ochrona wod materia ly
Ochrona wód 2
Ochrona wod przed zanieczyszczeniem
beton w ochronie wód
srodki ochrony 06[1]
USTAWA O OCHRONIE OSÓB I MIENIA Z 22 SIERPNIA 1997 R
Ogolne zasady proj sieci wod kan
przewody ochronnecz1
Szkol Okres pracodawców 03 ochrona ppoż
ochrona zanieczyszczenia

więcej podobnych podstron