Ciasto na baranka


2010-03-31 Drukuj przepis - BARANEK - KONKUR&
BARANEK - KONKURS
Czas: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Koszty: średnie
Dla ilu osób: od 1 do 2
Składniki
8 jajek
1.5 szklanki cukru
1.5 szklanki mÄ…ki ziemniaczanej
1.5 szklanki mÄ…ki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 kostki masła
masło do formy
Sposób przygotowania
Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Masło stopić i
ostudzić. Przelać do masy, wymieszać. Białka ubić, delikatnie połączyć z ciastem. Wypełnić ciastem foremki w
ksztaÅ‚cie baranków. Piec ok. 30 minut w temp. 180°C. Ostudzić. Baranki można pomalować biaÅ‚ym lukrem. Należy
pamiętać aby dokładnie nasmarować foremki, zwłaszcza uszy i pyszczek baranka. Ciasto wyjmujemy z foremek
dopiero gdy ostygnie.
Przepis pochodzi z portalu © Agora SA
Ugotuj.to
ugotuj.to/& /3534020,87561.html?p5& 1/1
2010-03-31 Drukuj przepis - Ciasto na wielkanocn&
Ciasto na wielkanocnego baranka
Czas: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Koszty: tanie
Dla ilu osób: powyżej 4
Fot. Arkadiusz Åšcichocki / AG
Składniki
9 dag masła
5 dag cukru
1 cukier waniliowy (16 g)
szczypta soli
3 jajka
17 dag mÄ…ki pszennej i 5 dag ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag białej czekolady
masło i mąka do formy
Do dekoracji:
polewa z białej czekolady lub biały lukier (utarty z soku cytrynowego i wody) lub cukier puder
Sposób przygotowania
Nie martw się, jeśli nie masz formy na baranka. Po prostu przygotuj barankowe ciasto i upiecz je w zwykłej formie
na babkę. Też będzie pysznie, uroczyście i świątecznie
Utrzyj masło z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Ciągle ucierając, kolejno wbijaj po jednym jajku. Wymieszaj
mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, delikatnie połącz z dobrze utartą masą jajeczną. Ciągle
mieszając, powoli wlewaj stopioną i przestudzoną białą czekoladę. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj nieco wody
mineralnej lub mleka. Gotowe ciasto przełóż do formy na baranka posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką.
Piecz około 40 minut w temp. 200 stopni. Ostudzonego baranka wyjmij z formy i udekoruj polewą z czekolady lub
lukrem cytrynowym. Możesz też posypać cukrem pudrem.
ugotuj.to/& /3534020,87561.html?p5& 1/2
2010-03-31 Drukuj przepis - Ciasto na wielkanocn&
Przepis pochodzi z portalu © Agora SA
Ugotuj.to
ugotuj.to/& /3534020,87561.html?p5& 2/2
2010-03-31 Onet.pl Gotowanie
Wielkanocny baranek
z białej czekolady
Przygotowanie: 30 minut
Kaloryczność: 300 kcal/porcja
Trudność: dość łatwy
Składniki na 12 porcji
" Ciasto: 8 jajek
" 1 i 1/2 szklanki mÄ…ki ziemniaczanej
" 1 i 1/2 szklanki mÄ…ki pszennej
" 2 łyżeczki proszku do pieczenia
" 2 kostki masła
" masło do wysmarowania formy
" Dekoracja:2 tabliczki białej czekolady
" groszki czekoladowe
Etapy przygotowania
1. Żółtka utrzeć z cukrem.Dodać mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia.Dokładnie wymieszać.Masło
stopić,ostudzić.Przelać do masy i wymieszać.Białka
ubić,delikatnie połączyć z ciastem.Wypełnić ciastem
foremki do baranków.Piec przez około 30 minut w
180 stp.Ostudzić.
2. Rozpuścić tabliczki białej czekolady w kąpieli
wodnej(można dodać do nich minimalną ilość
śmietanki kremówki,ale nie trzeba).Baranki malować
białą czekoladą i z groszków czekoladowych zrobić
oczka. Smacznego!
3. Rada: z podanych składników wychodzą 4 baranki.
2009-04-06
Powrót
drukuj
Copyright 1996-2010 Onet.pl SA
gotowanie.onet.pl/34286,druk.html 1/1


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Ciasto na Pizze 3
Ciasto na Tort
Ciasto na pierogi
Wściekłe gary Odcinek 2 Ciasto na pierogi
ciasto na pizze 2
Drugie specjalne ciasto na wigilijne pierogi
Drożdżowe ciasto na pizzę
Ciasto na pizzÄ™
ciasto na pizze
Ciasto na specialne wigilijne pierogi
Ciasto na pizzÄ™
Szybkie ciasto z owocami na zakończenie lata
Przepis na ciasto bananowe
prosty przepis na ciasto do pizzy

więcej podobnych podstron