Oszczędzanie energii elektrycznej


Oszczędzanie energii elektrycznej
Mniejsze zużycie energii elektrycznej to mniejsze rachunki z prąd. Poza tym jest ot
także oszczędzanie środowiska. Większość osób może bezproblemowo zmniejszyć
zużycie energii elektrycznej w swoim mieszkaniu nie rezygnując z komfortu. Czy
naprawdę musimy trzymać ładowarkę telefonu komórkowego w gniazdku? To tylko
jeden przykład&
Energia elektryczna jest niezbędnym elementem naszego życia. Ułatwia je, stwarza
komfortowe warunki do pracy i odpoczynku. Dzięki niej żyjemy wygodnie i bezpiecznie.
Jasne i ciepłe mieszkanie, gorący prysznic, pachnące pranie, smaczne jedzenie i dobry film to
dla większości z nas podstawa wygodnego życia. Każda z tych rzeczy wiąże się ze zużyciem
energii.
Codziennie wykonujemy setki czynności, podczas których konieczne jest korzystanie
z energii elektrycznej. Nie używajmy jej jednak niepotrzebnie. Starajmy się racjonalnie
korzystać z urządzeń gospodarstwa domowego, gaśmy światło, kiedy wychodzimy z pokoju,
wyjmujmy ładowarki z gniazdek.
Poniżej można znalezć proste zasady, dzięki którym możliwe jest zmniejszenie zużycia
energii, jednocześnie nie rezygnując z komfortu życia. Z pewnością będzie to korzystne dla
domowego budżetu i dla środowiska. Warto pamiętać, że nie rezygnując z komfortu, można
zaoszczędzić do 80% energii.
Zużycie energii elektrycznej zależy od wielu czynników, między innymi indywidualnych
przyzwyczajeń i trybu życia mieszkańców, liczby i wieku urządzeń elektrycznych, stanu
instalacji elektrycznej, liczby osób w domu. Gospodarstwa domowe w Polsce zużywają
średnio ok. 2000 kWh energii elektrycznej rocznie.
Czy Państwa gospodarstwo domowe mieści się w tej średniej? Aatwo to sprawdzić:
Pierwszy krok to wyliczenie średniego, rocznego zużycia energii przez urządzenia znajdujące
się w naszych domach. Pomoże w tym poniższa tabela.
Zużycie energii elektrycznej w kWh
1 osoba 2 osoby 3 osoby 4 osoby
kuchenka elektryczna 195 390 445 575
lodówka 280 310 330 355
pralka 70 125 200 265
suszarka 125 225 325 465
zamrażarka 305 350 415 420
zmywarka 120 200 245 325
oświetlenie 195 285 330 435
ciepła woda 715 1075 1425 1805
telewizor 120 150 190 205
inne 260 450 630 690
Drugi krok to porównanie wyliczonych wartości z rzeczywistym zużyciem energii w ciągu
roku. Dane dotyczące ilości energii zużywanej przez Państwa można znalezć na fakturach za
prąd.
Wykres przedstawia zużycie energii elektrycznej w gospodarstwie domowym (bez
ogrzewania i ciepłej wody użytkowej) zużywającym 1900 kWh energii rocznie
yródło: Agencja Rynku Energii S.A.
Wykres przedstawia całościowe zużycie energii końcowej w gospodarstwie domowym.
Energia końcowa to energia dostarczana do klientów i zużywana przez nich na własne
potrzeby, czyli zarówno np. energia elektryczna zasilająca instalację oświetleniową, jak i gaz
spalony w kotle na podgrzanie ciepłej wody użytkowej.
Ogrzewanie
Ogrzewanie pochłania 3/4 energii wykorzystywanej w domu, mimo to nie można pozwolić
sobie na to, żeby z niego zrezygnować. Są jednak sposoby, które pozwalają efektywnie
wykorzystywać ciepło:
- Nie należy zastawiać grzejników meblami (np. kanapą czy sofą) ani zasłaniać zasłonami
z grubego materiału. Powodują one, że ciepło nie przenosi się właściwie na pomieszczenie.
- W sypialni i rzadziej odwiedzanych pomieszczeniach warto obniżać temperaturę do 16C.
Będzie to korzystne nie tylko ze względu na oszczędność energii, ale również dobre dla
zdrowia.
- Okna mają ogromny wpływ na to, czy ciepło nie uchodzi z pomieszczeń. Warto
zainwestować w nowe i szczelne, a będzie można obniżyć temperaturę grzejników o kilka
stopni.
- Podczas nieobecności w domu przez cały dzień nigdy nie wyłączajmy całkowicie
ogrzewania. Stała średnia temperatura daje większą oszczędność niż ogrzewanie i chłodzenie
na zmianę. Na czas dłuższej nieobecności wystarczy, jeżeli ustawimy temperaturę na 12-
15C.
Jaki rodzaj ogrzewania wybrać?
- Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów ogrzewania elektrycznego. Przy jego wyborze
ważne jest, żeby oszacować spodziewaną moc potrzebną do ogrzewania. Warto zapytać o to
specjalistów.
- Jednym z najbardziej znanych sposobów wykorzystania energii elektrycznej do dogrzewania
domu czy mieszkania są elektryczne grzejniki konwektorowe. Kosztują one stosunkowo
niewiele i są wyposażone w wentylatory, które błyskawicznie ogrzewają pomieszczenia.
Trzeba jednak liczyć się z wysokim zużyciem energii, a niekiedy również z koniecznością
zmodernizowania instalacji elektrycznej. Polecane są jako sposób na czasowe ogrzewanie
bądz dogrzewanie konkretnych miejsc np. łazienki.
- Najtańszym w eksploatacji systemem ogrzewania elektrycznego jest ogrzewanie piecami
akumulacyjnymi nowej generacji, tzw. dynamicznymi. Gromadzą one ciepło np. w nocy, po
czym oddają je w sposób równomierny,
wspomagane wentylatorem, utrzymując przez cały czas żądaną temperaturę w pomieszczeniu.
- Coraz częściej stosowanym systemem jest elektryczne ogrzewanie podłogowe. Temperaturą
w pomieszczeniu sterują termostaty. W sposób niewidoczny i bez zajmowania dodatkowego
miejsca uzyskuje się ciepłą
podłogę i równomierny rozkład temperatury w mieszkaniu.
- Wartym polecenia sposobem ogrzewania jest odzyskująca ciepło z otoczenia budynku
pompa ciepła. Zapewnia minimalne opłaty za energię, jest funkcjonalna, a latem może być
wykorzystana w systemie klimatyzacji. Podstawową jej wadą jest wysoka cena.
Obniżenie temperatury ogrzewania o stopień daje oszczędność na poziomie 6% energii.
W łazience powinno być 22-24C, a w pokoju dziecięcym 22C. W pokoju dziennym
wystarczy 20C, w kuchni trochę mniej, a w sypialni w zupełności wystarczy 16C.
Gotowanie
Podczas gotowania i pieczenia można zaoszczędzić do 60% energii. Jak?
Odpowiednie naczynia:
- Do gotowania najlepsze są naczynia dobrze przewodzące ciepło, np. ze stali szlachetnej
z dnem kompensacyjnym (wielowarstwowym, utrzymującym ciepło po wyłączeniu
kuchenki), z miedzi lub aluminium bądz ze stali emaliowanej. Średnica garnka powinna być
dopasowana do płyty pola grzejnego kuchenki, ale nie mniejsza. W przeciwnym razie można
stracić nawet 20% produkowanej energii.
- Garnki powinny mieć płaskie dno, najlepiej o grubości 3-5 mm i dobrze dopasowaną
pokrywkę. Dno garnków powinno być czyste  zanieczyszczenia mogą zwiększyć zużycie
prądu nawet o 50%.
Odpowiednia płyta:
- Jeżeli planują Państwo zakup elektrycznej płyty indukcyjnej, być może warto zastanowić się
nad nowoczesną płytą grzewczą, której pola grzejne same dopasowują się kształtu garnków.
Kuchnia indukcyjna to rodzaj kuchni elektrycznej. Z zewnątrz wygląda jak zwykła kuchenka
z płytą z ceramiki szklanej, jednak podczas podgrzewania pole kuchenki indukcyjnej
pozostaje prawie zimne. Dzięki wbudowanemu polu magnetycznemu ciepło powstaje tylko
tam, gdzie jest rzeczywiście potrzebne  na dnie garnka.
Do gotowania na takiej płycie potrzebne są specjalne naczynia z magnetyzującym dnem (np.
z emaliowanej stali, żeliwa lub stali szlachetnej o właściwościach indukcyjnych). Czas
gotowania redukuje się do minimum. Gotowanie z indukcją jest nie tylko bardziej
energooszczędne, ale i bezpieczniejsze, dlatego, że nie nagrzewa się ona na zewnątrz, co jest
szczególnie ważne, gdy w domu są dzieci. Utrzymanie pola gotowania w czystości jest
również znacznie prostsze, ponieważ zupy lub sosy, które się wylały lub wykipiały, nie
przywierają do chłodnej strefy gotowania.
Gotowanie wody:
Przy podgrzewaniu 1,5 litra wody do 80C na kuchence ceramicznej, bez indukcji, tylko 55%
energii jest wykorzystywane do podgrzewania wody. Pozostałe 45% składa się na:
- utratę ciepła pola gotowania 27%
- podgrzanie pola gotowania 8%
- podgrzanie i utratę ciepła garnka 10%
Porównanie czasu, kosztów i zużycia energii trzech najpopularniejszych sposobów
zagotowania 1,5 l wody
Koszty
Czas Zapotrzebowanie
energii
rodzaj
(minuty) energii (kWh)
(grosze)
kuchenka
10,5 10,4 0,26
elektryczna
kuchenka gazowa 10,0 4,3 0,33
czajnik 5,0 6,8 0,17
Gotowanie bez pokrywki pochłania trzy razy więcej energii
- Warto pamiętać, aby przykrywać garnek pokrywką zawsze, gdy jest to możliwe i nie
podnosić jej częściej, niż jest to niezbędne. Można stosować pokrywki szklane, pozwoli to
zaglądać do wnętrza garnka bez niepotrzebnej straty ciepła, powodowanej przez podnoszenie
pokrywki. Jeżeli obniżymy temperaturę płyty grzewczej przed końcem gotowania,
zaoszczędzimy energię, nie tracąc ciepła i wartości potraw.
- Do potraw wymagających długiego duszenia warto stosować szybkowar. Pozwoli on
zachować większą ilość witamin, zredukować czas duszenia oraz zaoszczędzić 30-60%
energii elektrycznej.
Pieczenie
Podczas pieczenia w piekarniku 78% energii to utrata ciepła do otoczenia.
Rozgrzanie piekarnika pochłania 15% energii, a pieczenie jedynie 7%.
- Przy wstępnym rozgrzewaniu piekarnik pracuje dłużej i zużywa o 20% energii więcej niż
w przypadku, gdy wkładamy potrawy do zimnego piekarnika.
- Starajmy się rozgrzewać piekarnik tylko wtedy, gdy jest to naprawdę konieczne, szczególnie
w przypadku określonych rodzajów wypieków, jak ciasto francuskie, biszkopt oraz przy
potrawach o krótkim czasie pieczenia. W innych przypadkach można zrezygnować ze
wstępnego rozgrzewania. Pozwoli to zaoszczędzić do 20% energii.
- Warto wybrać piekarnik z termoobiegiem. Pozwala on na ustawienie temperatury o 25-30C
niższej niż w przypadku nagrzewania oddolnego lub odgórnego (przy tym samym czasie
pieczenia).
- Należy racjonalnie wykorzystywać miejsce w piekarniku. W piekarnikach z termoobiegiem
możliwe jest jednoczesne wykorzystanie nawet czterech poziomów. Na przykład w czasie
świąt, kiedy w jednym czasie przygotowujemy dużą liczbę potraw, możemy wstawić do
piekarnika dwa
lub trzy ciasta jednocześnie.
- Niepotrzebne otwieranie drzwiczek piekarnika zwiększa zużycie prądu o około 10%. Jeżeli
wyłączymy piekarnik na ok. 10 minut przed końcem pieczenia, wykorzystamy pozostałe
ciepło i zaoszczędzimy energię.
Czajnik elektryczny
W kuchni nie zawsze trzeba korzystać z kuchenki. Do gotowania wody na herbatę lepiej
używać czajnika zamiast kuchni elektrycznej, a do opiekania tostów wykorzystać zamiast
piekarnika  toster.
- Najważniejszą zasadą, pozwalającą na oszczędność energii podczas gotowania wody
w czajniku, jest wlewanie do niego jedynie takiej ilości wody, którą faktycznie
wykorzystamy. Na przykład podczas przygotowywania dwóch szklanek herbaty nie należy
napełniać całego czajnika, a jedynie tyle, ile wykorzystamy.
- Kupując czajnik elektryczny, warto zastanowić się nad wyborem modelu z płytą grzewczą,
a nie z grzałką spiralną. Grzałka powinna być w całości zakryta wodą podczas gotowania, co
sprawia, że trzeba każdorazowo gotować ok. 0,5 litra wody. Model z płytą pozwala na
gotowanie mniejszych ilości  nawet jednej szklanki wody.
Kuchenka mikrofalowa
Możliwość zaoszczędzenia prądu podczas korzystania z kuchenki mikrofalowej zależy od
rodzaju przygotowywanych potraw oraz ich ilości. Na oszczędność pozwalają potrawy
o wadze do 400 gramów.
- Kuchenka mikrofalowa pozwala oszczędzać energię podczas przygotowywania małych,
gotowych potraw lub podgrzewania dań. Ważne jest, aby urządzenie posiadało wystarczającą
moc: najlepiej cztery stopnie wydajności i przynajmniej 600W.
- W kuchence mikrofalowej można podgrzać danie w ciągu trzech do czterech minut. O ile
przy tradycyjnych metodach gotowania najpierw konieczne jest rozgrzanie palnika lub
piekarnika, a dopiero potem ciepło przenoszone jest na potrawy, o tyle w kuchence
mikrofalowej ciepło powstaje w samych artykułach spożywczych. Potrawy na talerzu należy
ułożyć możliwie płasko (tak, żeby powierzchnia poddana działaniu fal była
jak największa), dzięki temu czas nagrzewania będzie krótszy, a tym samym zmniejszy się
zużycie energii.
- W związku z tym, że ciepło jest wytwarzane bezpośrednio w potrawach, wystarczy, jeśli do
gotowania warzyw w kuchence mikrofalowej dodamy 1-2 łyżki wody.
Lodówka
Chłodziarki i zamrażarki są podłączone do gniazdka 24 godziny na dobę. Dlatego warto
wiedzieć, co robić, aby utrzymać koszty energii na możliwie najniższym poziomie.
Optymalna temperatura chłodziarki wynosi 7C, a zamrażarki -18C. Każdy dodatkowy
stopień mniej wymaga więcej prądu i więcej kosztuje.
- Należy pamiętać o rozmrażaniu zamrażarki zawsze wtedy, kiedy nagromadzi się w niej
widoczna warstwa lodu. Zużywa ona wówczas więcej prądu. Już przy warstwie lodu
o grubości 0,5 cm koszty energii niepotrzebnie rosną.
- Zamiana starych urządzeń (dziesięcioletnich i starszych) na nowe
pozwoli zaoszczędzić do 45% kosztów energii. Przy zakupie nowych
urządzeń należy zwrócić uwagę na klasę efektywności energetycznej
urządzenia. Najbardziej energooszczędne urządzenia oznaczone są
symbolami A, A+ lub A++. Szczególnie w przypadku chłodziarek
i zamrażarek kategoria B jest dużo mniej energooszczędna. Model
A potrzebuje około 15% więcej prądu niż urządzenie A+ i nawet 40%
więcej niż urządzenie A++.
- Przy zakupie nowego urządzenia dobrze jest zwrócić uwagę na jego wielkość. Zbyt duże,
niewykorzystywane w pełni  niepotrzebnie zużywa energię. Przy wyborze powinniśmy
zwrócić uwagę m.in. na: liczbę osób w gospodarstwie domowym, ich przyzwyczajenia
i nawyki żywieniowe, rodzaj i wielkość przechowywanych produktów oraz miejsce, jakim
dysponujemy na ustawienie sprzętu w domu.
Kupując chłodziarkę, warto dostosować jej wielkość do potrzeb domowników. Na
gospodarstwo domowe osoby samotnej potrzeba co najmniej 120 litrów
pojemności użytkowej; dla rodziny należy przyjąć 60 litrów pojemności użytkowej na osobę.
W przypadku zamrażarek z reguły przyjmuje się od 50 do 80 litrów; jeżeli zamraża się
więcej, należy zaopatrzyć się w urządzenie o pojemności 100-130 litrów na osobę.
Najważniejsze, żeby nie stawiać urządzeń chłodzących w pobliżu piekarnika i innych
sprzętów służących ogrzewaniu, a także nie narażać ich na bezpośrednie nasłonecznienie.
Urządzenia stojące w pełnym słońcu, aby utrzymać temperaturę, potrzebują więcej energii.
Im niższa jest temperatura otoczenia, tym mniejsze zużycie energii. Częste otwieranie drzwi
lodówki powoduje uciekanie schłodzonego powietrza do pomieszczenia i wzrost temperatury
wewnątrz chłodziarki. Pobiera ona wówczas dodatkową ilość energii, aby znów osiągnąć
właściwą temperaturę.
- Na mniejsze zużycie prądu wpływa odpowiednie rozmieszczanie potraw w lodówce. Dzięki
ergonomicznemu rozłożeniu artykułów czas sięgania po nie będzie krótszy, ponieważ nie
będziemy go tracić na ich szukanie, a tym samym drzwi chłodziarki będą krócej otwarte.
- Do lodówki należy wstawiać tylko ostudzone do temperatury pokojowej i przykryte
potrawy. Dzięki temu wnętrze urządzenia niepotrzebnie się nie ogrzewa i nie tworzy się lód.
- Od czasu do czasu należy wyczyścić szczelinę wywietrznika na frontowej przesłonie
chłodziarki, dzięki temu ciepło będzie dobrze odprowadzane.
- Ważne, żeby drzwi lodówki szczelnie się zamykały, dlatego co jakiś czas należy wyczyścić
uszczelki, a uszkodzone wymienić na nowe. Istnieją proste sposoby na sprawdzenie
szczelności drzwi chłodziarki. Wystarczy włożyć do lodówki włączoną latarkę, zamknąć
drzwi lodówki i zgasić światło w pomieszczeniu. Jeśli światło nie jest widoczne na zewnątrz,
wszystko jest w porządku. W sytuacji, gdy nie mamy pod ręką latarki, szczelność drzwi
lodówki możemy sprawdzić za pomocą kartki papieru. Jeżeli włożona między drzwi
a lodówkę nie da się łatwo wyjąć, to znaczy, że drzwi są szczelne.
- Zamrażarki zużywają ok. 20% mniej prądu niż zamrażalniki (z powodu lepszego
uszczelnienia i konstrukcji). Jednak aby opłacało się podłączyć zamrażarkę na cały rok do
gniazdka, powinna ona być wypełniona przynajmniej w 2/3 swojej pojemności.
- Wyjeżdżając na urlop, warto zmniejszyć temperaturę w lodówce o kilka stopni. Przed
dłuższą nieobecnością lepiej jest wyłączyć urządzenie i pozostawić je z otwartymi drzwiami.
- Ważne, żeby nigdy nie zastawiać kratek wentylacyjnych lodówki. W przeciwnym razie
może dojść do przegrzania i nadmiernego zużycia prądu. Koniecznie należy przestrzegać
wymaganych przez producenta odstępów urządzenia od ścian (ponieważ kratka wietrzenia
musi zawsze pozostawać odkryta). Jeśli powietrze dobrze cyrkuluje, to przeciętne
gospodarstwo domowe oszczędza rocznie ok. 70 kWh energii.
Porównanie starych i nowych chłodziarek i zamrażarek:
Chłodziarka
Zamrażarka Zamrażalnik
150 l
200 l 200 l
(bez
zamrażalnika)
Zużycie energii
przez stare 170 kWh 350 kWh 460 kWh
urządzenie (15 letnie)
Zużycie energii
przez nowe 84 kWh 88 kWh 175 kWh
urządzenie (A++)
Możliwa
86 kWh 262 kWh 285 kWh
oszczędność
Wystarczy, jeśli lodówka ma pojemność użytkową 60 litrów na osobę. W połowie pusta
potrzebuje więcej energii elektrycznej niż pełna. Roczny potencjał oszczędnościowy: ok. 50
kWh
- Zepsuta uszczelka w drzwiach lodówki może kosztować utratę energii. Gumowe części
powinny być suche i nieuszkodzone. Roczny potencjał oszczędnościowy: ok. 50 kWh
- Warstwa lodu o grubości ponad 0,5 cm w zamrażalniku prowadzi do zwiększonego zużycia
energii. Należy regularnie rozmrażać urządzenie. Roczny potencjał oszczędnościowy: ok. 40
kWh
- Potrawy są optymalnie chłodzone w temperaturze ok. +7C. Temperatura +3C nie wpływa
na długość utrzymania świeżości produktów, a powoduje zużycie ponad 30% więcej prądu.
Roczny potencjał oszczędnościowy: ok. 90 kWh
- Przed włożeniem produktu do lodówki należy ostudzić go do temperatury otoczenia. Roczny
potencjał oszczędnościowy: ok. 40 kWh
- Warto wybierać lodówki o niskim zużyciu energii. Urządzenie A+ potrzebuje o 15%, A++
o 40% mniej prądu niż urządzenie A. Roczny potencjał oszczędnościowy: ok. 120 kWh
- Przy ustawianiu lodówki należy zachować odstęp od ściany, aby umożliwić właściwą
cyrkulację powietrza przy wymienniku ciepła z tyłu urządzenia. Potencjał oszczędnościowy:
ok. 70 kWh
- Urządzenia chłodzące należy ustawiać w chłodnych, nienasłonecznionych miejscach.
Obniżenie temperatury otoczenia o 1 stopień powoduje zmniejszenie zużycia energii przez
urządzenie o ok. 4%. Roczny potencjał oszczędnościowy: ok. 75 kWh
Powyższe dane dotyczą przeciętnego gospodarstwa domowego (2 osoby
dorosłe, 2 dzieci) przy rocznym zużyciu w wysokości 2000 kWh.
Zmywarki
- Stosując zmywarki do naczyń, oszczędzamy wodę oraz energię potrzebną do podgrzania
wody. Zmywarka zmyje tą samą ilością wody trzy razy więcej naczyń niż podczas mycia
ręcznego, zużywając przy tym połowę energii.
- Warto zmywać rzadziej, wykorzystując 100% pojemności zmywarki. Jeśli mamy taką
możliwość, powinniśmy stosować krótki, ekonomiczny program.
- Zmywarka umyje do 140 sztuk naczyń, zużywając 15 litrów wody i 1,05 kWh prądu,
podczas gdy zmywając tę samą ilość naczyń ręcznie zużyjemy 40 litrów wody i 5,0 kWh
prądu.
- Należy ładować zmywarkę do pełna, dzięki temu maksymalnie wykorzystamy energię.
Przed włożeniem naczyń do zmywarki nie trzeba ich spłukiwać ręcznie, wystarczy usunąć
większe resztki pożywienia. Unikniemy w ten sposób dodatkowych kosztów zużycia wody
i energii.
- Przy normalnie zabrudzonych naczyniach należy korzystać z programu 50C.
W porównaniu ze zmywaniem w 60C pozwala to zaoszczędzić do 30% energii. Jeśli
naczynia nie są bardzo zabrudzone lub muszą być szybko umyte, warto korzystać z programu
ekonomicznego lub krótkiego. Czasem (w regularnych odstępach) powinno się jednak myć
naczynia w temperaturze 60C  służy to samooczyszczaniu zmywarki i zapobiega
nieprzyjemnym zapachom.
- Załadowana do pełna, duża zmywarka o szerokości 60 cm ma niższe zużycie energii niż
mała. Dlatego lepiej kupić duże urządzenie, którego będziemy rzadziej używać.
Zawsze należy zwracać uwagę na etykietę efektywności energetycznej. Można na niej
odczytać:
- Klasę efektywności energetycznej (nowoczesne zmywarki mają na etykiecie potrójne
A (AAA).
- Efektywność zmywania.
- Efektywność suszenia.
- Zużycie wody.
- Poziom hałasu podczas zmywania. (ciche urządzenia wykazują wartości ok. 50dB, bardzo
ciche pracują  szeptem przy wartościach poniżej 45dB).
Zużycie prądu i wody przez stare i nowe zmywarki do naczyń
1 osoba 2 osoby 4 osoby
Zużycie prądu  stare urządzenie 240 kWh 350 kWh 610 kWh
Zużycie prądu  nowe urządzenie
80 kWh 105 kWh 190 kWh
(klasa AAA)
Możliwa oszczędność energii 160 kWh 245 kWh 420 kWh
Zużycie wody  stare urządzenie 4 m3 6 m3 11 m3
Zużycie wody  nowe urządzenie 2 m3 3 m3 5 m3
Możliwa oszczędność wody 2 m3 3 m3 6 m3
Stare urządzenie: 15 lat
Pralki
Podczas prania można łatwo oszczędzać prąd. Często, aby zmniejszyć zużycie energii,
wystarczy wybrać niższą temperaturę prania.
- Wstępne pranie zużywa energię, wodę oraz środki piorące, a nie jest konieczne przy średnio
zabrudzonej bieliznie. Rezygnując z prania wstępnego, można zaoszczędzić 20% wody i 20%
energii.
- Warto używać programów oszczędnościowych, ponieważ redukują one zużycie energii o ok.
40%.
- Najważniejsze to nie wykorzystywać więcej energii i wody niż jest to niezbędne. Robiąc
pranie powinno się optymalnie wypełniać bęben (w zależności od rodzaju tkaniny należy prać
z optymalnie załadowanym bębnem, tzn. 5-6 kg w przypadku bielizny do gotowania
i kolorowej, 2 kg w przypadku bielizny zwykłej lub delikatnej i maksymalnie 1 kg
w przypadku wełny).
- Pojemność pralki powinna być zawsze w pełni wykorzystana. Bardziej oszczędne będzie
jedno pranie w do pełna załadowanej pralce niż dwa prania, kiedy pralka będzie wypełniona
zaledwie do połowy.
- Istnieją pralki, które rejestrują wypełnienie bębna za pomocą elektronicznego systemu
rozpoznawania załadunku i przy niekompletnie wykorzystanej pojemności redukują
odpowiednio zużycie prądu i wody.
- Gotowanie bielizny zużywa dwa razy tyle energii co jej pranie w 60C. Przy średnio
zabrudzonej bieliznie wystarczy użyć programów 30 i 40C.
- Dobrze jest natychmiast zaprać plamy i dodatkowo (jeszcze przed praniem) zastosować
odplamiacz  dzięki temu będzie można wyprać bieliznę w niższej temperaturze.
- Nowa pralka, zużywająca ok. 50 litrów wody, potrzebuje tylko jedną trzecią energii
w porównaniu do nowej pralki 25 lat temu. Wynika z tego, że im urządzenie jest nowsze, tym
bardziej prawdopodobne, że posiada wysoką efektywność. Warto wymienić stara pralkę
(zwłaszcza starszą niż 12 lat) na nową, ponieważ dzięki temu zużycie energii może się
zmniejszyć o połowę. Nawet, jeśli energooszczędne urządzenia są trochę droższe, ich zakup
opłaci się, ponieważ cena zamortyzuje się z czasem poprzez zaoszczędzone koszty energii
i wody.
- Przy zakupie nowego urządzenia należy zwrócić uwagę na etykietę efektywności
energetycznej, którą producenci znakują swoje urządzenia. Etykieta energetyczna zawiera
dane dotyczące zużycia prądu i wody oraz dostarcza informacji odnośnie efektywności prania
i wirowania. Potrójna klasa A oznacza szczególnie efektywne urządzenia o niskim zużyciu
prądu i wody. Urządzenia te przeważnie dobrze piorą bieliznę i posiadają wysoką moc
wirowania.
Zużycie prądu i wody przez stare i nowe pralki
1 osoba 2 osoby 3 osoby 4 osoby
Prąd
100 180 280 330
Zużycie prądu  stare
kWh kWh kWh kWh
urządzenie
50 150 150
Zużycie prądu  nowe 90 kWh
kWh kWh kWh
urządzenie
(klasa AAA)
Możliwa oszczędność 50 130 180
90 kWh
energii kWh kWh kWh
Woda
Zużycie prądu  stare 9 m3 17 m3 25 m3 32 m3
urządzenie
Zużycie prądu  nowe
3 m3 6 m3 8 m3 10 m3
urządzenie
Możliwa oszczędność
6 m3 11 m3 17 m3 22 m3
energii
Stare urządzenie: 15 lat
Coraz częściej w naszych domach pojawiają się też pralkosuszarki i suszarki:
- Przy zakupie suszarki warto zwrócić uwagę na etykietę efektywności energetycznej.
Energooszczędne urządzenia ze zwykłą techniką suszenia znajdują się w klasie efektywności
B.
- Suszarka na bieliznę powinna być całkowicie wypełniona. Zużyjemy o wiele mniej energii,
gdy wykorzystamy w pełni jej pojemność, niż gdybyśmy użyli jej dwa razy przy częściowym
wypełnieniu bębna. Dzięki temu zaoszczędzimy do 30% energii elektrycznej.
- Bielizna powinna być bardzo dobrze odwirowana, zanim zostanie włożona do suszarki.
Wirowanie przy 1200 zamiast 800 obrotach redukuje zużycie energii przez suszarkę o ok.
25%.
- Należy właściwie wybierać stopień suszenia. W razie przesuszenia ucierpi tkanina, a prąd
zostanie zużyty całkowicie niepotrzebnie.
Suszarka kondensacyjna pracuje szczególnie ekonomicznie  suszy w niskich temperaturach
(ok. 45C). Dzięki temu chroni bieliznę; nadaje się także do tekstyliów, które są opisane na
metkach, jako nienadające się do suszenia. Wbudowana pompa ciepła umożliwia odzyskanie
ok. 50% odprowadzanego ciepła w procesie suszenia. W ten sposób można zaoszczędzić
prawie 50% kosztów związanych z suszeniem.
Oświetlenie
W dużych pomieszczeniach warto umieścić kilka zródeł światła tak, aby poszczególne części
pomieszczeń mogły być oświetlane niezależnie od siebie, a lampy aktualnie nie używane 
wyłączone.
- Należy regularnie czyścić oprawy oświetleniowe. Zanieczyszczone mogą zmniejszyć
skuteczność świetlną o 20-50%, a wtedy będziemy włączać ich więcej i zużyjemy więcej
energii.
- Nawet jeśli wybierzemy zwykłe żarówki, pamiętajmy, że trzy żarówki o mocy 40W dają
tyle samo światła co jedna 100W, a zużywają w sumie więcej energii.
- W przypadku oświetlenia zewnętrznego (na przykład przed drzwiami wejściowymi) dobrze
jest zastosować czujnik ruchu. Wówczas będzie jasno tylko wtedy, gdy ktoś pojawi się przed
drzwiami.
Żarówki energooszczędne
W przeciwieństwie do tradycyjnych, żarówki energooszczędne prawie nie oddają ciepła do
otoczenia, co oszczędza energię.
- Obowiązuje zasada: wszędzie, gdzie światło świeci się dłużej niż godzinę dziennie, żarówki
powinny być zastąpione przez oświetlenie energooszczędne. Pozwoli to zaoszczędzić 80%
energii przy pięciokrotnie wyższej efektywności świetlnej.
- Dzięki temu, że wytwarzają mało ciepła, nadają się szczególnie do pokojów dziecinnych.
Nie istnieje bowiem niebezpieczeństwo, że dzieci poparzą się przy dotknięciu lampy.
- Żarówki energooszczędne można najczęściej kupić w klasach o mocy między 5 (co
odpowiada 25-watowej żarówce) i 20 wat (co odpowiada 100-watowej żarówce).
- Mają długą żywotność. Dobre markowe żarówki mają wytrzymałość do 13 000 godzin,
a więc pracują prawie 13 razy dłużej niż tradycyjne.
- Przy zakupie żarówek warto wybierać markowe produkty. Mają one optymalną moc
świecenia, szczególnie długą żywotność i dobrą wytrzymałość przyłączeniową.
Wydajność świetlna
Wydajność świetlna określa jak efektywnie żarówka zamienia moc elektryczną (wat)
w widziane przez nas światło (lumen). Im więcej przyjętej energii zamienia się w ciepło, a nie
w światło, tym niższa jest efektywność świetlna (lm/W). Szczególnie wysoką efektywność
świetlną mają świetlówki kompaktowe.
Etykieta energetyczna
Żarówki przeznaczone dla gospodarstw domowych posiadają etykietę energetyczną, która
określa ich klasę efektywności. Podział obejmuje klasy od A (bardzo efektywna) do
G (nieefektywna). Kryteriami klasyfikacji żarówek są energia świetlna i pobrana moc. Obie
wartości muszą być podane na opakowaniu. Niskowoltowe żarówki halogenowe
i reflektorowe są wyłączone z tej klasyfikacji. Świetlówki znajdują się w klasach A i B,
żarówki halogenowe o napięciu sieciowym bez reflektora w klasach D i E. Tradycyjne
żarówki nie wychodzą ponad klasę D.
Energooszczędna żarówka
Zużywa tylko 1/5 prądu, którego potrzebuje zwykła żarówka. Przy 10 000 godzin pracy
zastosowanie jednej 20-watowej świetlówki kompaktowej (co odpowiada 100 -watowej
tradycyjnej żarówce) gwarantuje oszczędność w wysokości ok. 800 kWh energii elektrycznej.
Trzeba pamiętać, że przy częstym włączaniu i wyłączaniu światła zużycie energii wzrasta,
a żywotność żarówki ulega znacznemu skróceniu.
Rodzaje żarówek energooszczędnych
Świetlówka
Charakteryzuje się wysoką efektywnością energetyczną, wysoką efektywnością świetlną (ok.
104 lm/W, podczas gry żarówka tradycyjna: ok. 16 lm/W) i długą żywotnością (ok. 18 000
godzin pracy). Za pomocą elektronicznego statecznika (EVG)  urządzenia, które ogranicza
zużycie prądu płynącego przez świetlówkę  przy niższym zużyciu energii, ponad 40%
energii jest przetwarzane na widzialne światło. W przypadku tradycyjnej żarówki jest to tylko
5-10%.
Lampy halogenowe
Szczególnie efektywne są niskowoltowe żarówki halogenowe, pokryte warstwą podczerwieni.
Zużywają one o jedną trzecią energii mniej niż zwykłe, niskowoltowe żarówki halogenowe
i mają wyższą żywotność.
Białe wysokowydajne diody LED
Osiągają wydajność świetlną 10-60 lm/W i są prawie tak samo wydajne jak energooszczędne
żarówki. Ich żywotność wynosi do 100 000 godzin. Zużywają bardzo mało energii.
Porównanie wydajności świetlnej, stopnia skuteczności
i żywotności najczęściej spotykanych zródeł światła
Wydajność Stopień
Żywotność
świetlna skuteczności
(h)
(lm/W) (%)
Zwykła żarówka 5-16 ok. 5-10% 750-1 000
Żarówka
14-25 ok. 15% 25-2 000
halogenowa
Biała dioda 10-60 ok. 15% do 100 000
Żarówka 8.000-13
35-75 ok. 30-40%
energooszczędna 000
8.000-18
Świetlówka 50-104 ok. 30-50%
000
Inne odbiorniki prądu
Funkcja stand-by to tryb czuwania urządzeń RTV i sprzętu komputerowego. Tryb stand-by
pozwala uruchamiać urządzenia elektryczne za pomocą pilota. Jest to wygodne, ale znacznie
zwiększa zużycie energii. Trzeba jednak pamiętać, że urządzenie w trybie stand-by nie jest
całkowicie wyłączone, lecz nadal przepływa przez nie prąd. Rezygnując z tej funkcji, można
zaoszczędzić do 50% energii. Naprawdę warto wyłączać komputery, telewizory, drukarki
i wieże, kiedy się z nich nie korzysta.
Pułapki energetyczne:
Aadowarki. Nie należy zostawiać ładowarek (telefonicznych, komputerowych) w gniazdkach
po skończeniu ładowania, ponieważ pobierają one prąd nawet wówczas, kiedy sprzęt nie jest
do nich podłączony. Telewizory. Duży ekran zużywa dużo prądu. Niektóre telewizory
plazmowe o przekątnej ekranu 141 cm potrzebują prawie osiem razy tyle energii co średniej
wielkości telewizor z lampą elektronową.
Sposób na stand-by:
- Aby uniknąć niepotrzebnego zużycia energii, wyłączajmy całkowicie urządzenia
elektryczne z trybu stand-by.
- Jeśli kilka urządzeń jest używanych w jednym miejscu, warto zaopatrzyć się w listwy
przełącznikowe z gniazdkami. Dzięki temu można włączać i wyłączać wszystkie urządzenia
jednocześnie.
- Jeśli w domu są dzieci, to wszystkie gniazdka i listwy z gniazdkami powinny być
zaopatrzone w zabezpieczenia i posiadać certyfikat bezpieczeństwa.
- Niektóre urządzenia (na przykład komputery) posiadają funkcję oszczędzania energii.
Zwykle taka funkcja nie włącza się automatycznie i trzeba ją najpierw uaktywnić.
- Podczas pracy przy komputerze należy włączać drukarkę lub skaner dopiero wtedy, gdy
mamy zamiar z nich korzystać.
- Urządzenie pozostawiane w trybie stand-by generuje dodatkowe koszty rzędu 30 zł rocznie.
W przeciętnym gospodarstwie domowym pracuje 10 urządzeń z funkcją  czuwania , co może
dodatkowo generować nawet 300 złotych rocznie.
Wyłączajmy urządzenie głównym przyciskiem znajdującym się na urządzeniu lub wyjmujmy
wtyczkę z gniazdka. Stosujmy przedłużacze i rozdzielacze z wyłącznikiem, to pozwoli na
odłączanie od sieci kilku urządzeń jednocześnie.
- Nowoczesne komputery dysponują specjalną funkcją oszczędzania energii, pozwalającą na
zużywanie energii tylko w tych obszarach, które są wykorzystywane do pracy. Jeśli komputer
dysponuje taką funkcją, warto ją uaktywnić (nie jest ona aktywowana automatycznie). W ten
sposób energia zużywana przez komputer zostanie zredukowana o 49%.
- Korzystanie z wygaszacza ekranu nie zmniejsza zużycia energii. Można dezaktywować
funkcję wygaszania, wówczas po ok. 10 minutach nieużywania monitor się po prostu
wyłączy.
- Drukarkę i skaner warto włączać dopiero wtedy, gdy będziemy z nich korzystać.
- W przypadku niektórych części komputera, jak np. procesora, karty graficznej lub karty
dzwiękowej, w zależności od modelu istnieją różnice w zużyciu prądu. Przy zakupie nowej
części warto zwrócić uwagę na ich efektywność energetyczną.
- Laptopy, w przeciwieństwie do komputerów stacjonarnych, pracują efektywniej pod
względem zużycia energii.
- Ze względu na specyfikę pracy faksów i automatycznych sekretarek nie możemy ich
całkowicie wyłączać. Warto jednak stosować faksy z funkcją  sleep  pozostają one w trybie
gotowości i zużywają przy tym mniej energii niż pozbawione tej funkcji.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Oszczędność energii elektrycznej w napędach wentylatorów kopalń podziemnych
Oszczędzanie energii elektrycznej (3)
oszczedzanie energii elektrycznej
Przesył i dystrybucja energii elektrycznej Frąckowiak KŁ 2012
Jak płacić mniejsze rachunki za energię elektryczną
Oszczędzanie energii(1)
Zbior zadan do Przesylania energii elektrycznej
Parametry jakościowe energii elektrycznej
Przesył Energii Elektrycznej Harmonogram Ćwiczeń
model ekonometryczny 5 energia elektryczna (10 stron)
Paska Wywarzanie energii elektrycznej z wykorzystaniem odnawialnych zasobów energii
Generator o ogromnym potencjale oszczędzania energii
Diagnostyka zasilania energią elektryczną pojazdu samochodowego
licznik energi elektrycznej
przetwarzanie energii elektrycznej

więcej podobnych podstron