zacznij od planowania


Broszura o egzaminie zawodowym
dla uczniów techników i szkół policealnych
Elżbieta Gozlińska
Zacznij
od planowania

Centralna Komisja publikacja współfinansowana
Egzaminacyjna przez Europejski Fundusz Społeczny
Autor broszury: Elżbieta Gozlińska
Autor opracowania graficznego: Maja Chmura (majachmura@wp.pl)
Redaktor merytoryczny cyklu: Janusz Gęsicki
Redaktor językowy: Katarzyna Martyka-Fiećko
Redaktor techniczny: Stefan Drobner
Stan prawny na dzień 1 pazdziernika 2005 r.
Wydawca: Centralna Komisja Egzaminacyjna
Warszawa 2006
ISBN 83-7400-234-4
Aamanie tekstu:
Trzecie Oko S.C. (trzecieoko@wp.pl)
Spis treści
Wstęp . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
1. Planowanie, planowanie i jeszcze raz planowanie . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
2. Zbierz jak najwięcej informacji . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
3. Zanim zaplanujesz przygotowania do egzaminu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
3.1. Przeanalizuj, co trzeba umieć do etapu pisemnego . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
3.2. Przeanalizuj, co trzeba umieć do etapu praktycznego . . . . . . . . . . . . . . . 13
3.3. Sprawdz, ile już umiesz . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
4. Zrób plan przygotowań . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27
5. Przygotowania całą parą  co musisz ćwiczyć . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28
6. ParÄ™ rad na koniec . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
Dodatek  Europass . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31
Wstęp
Piszę ten tekst w przekonaniu, że choć trochę pomogę ci w przygotowaniach do egza-
minu, co w efekcie powinno zaowocować dobrym, pozytywnym wynikiem.
Na początek, tak szybko, bez głębszego zastanowienia, postarajmy się odpowiedzieć na
pytanie: Co robić, aby zdać?
No właśnie, już w tym momencie odpowiadający dzielą się na dwie grupy.
Jedni  wieczni pesymiści wpadają w panikę i odpowiadają: trzeba się uczyć, ale jak to
wszystko pogodzić  matura i egzamin zawodowy, a jeszcze przed tym trzeba skończyć szkołę, czyli
na zakończenie roku szkolnego w ostatniej klasie muszę mieć wszystkie oceny pozytywne, nawet
z tych przedmiotów, które są mi w ogóle do niczego niepotrzebne  bo do egzaminów zewnętrznych
mogą przystąpić tylko absolwenci techników. Za co się zabrać najpierw, co robić, jak robić, chyba
nie dam rady!
Drudzy  wieczni optymiści odpowiadają: trzeba iść na egzamin i jakoś to będzie, prze-
cież uczyłem się kilka lat, nie miałem problemów z promocją, oceny miałem pozytywne, to teraz
też mnie nie obleją. A przecież i tak do tego egzaminu nie da się przygotować.
Tym pierwszym będę się starała podpowiedzieć, jak zaplanować przygotowania, następnie
jak się przygotowywać, na co zwrócić szczególną uwagę. Tym drugim natomiast spieszę wyjaśnić,
że wcale nie jest takie oczywiste, że każdy kto pójdzie tak  z marszu na egzamin, z pewnością go
zda. Egzamin zewnętrzny to zupełnie inna sytuacja niż bieżące ocenianie wewnątrzszkolne czy do
niedawna przeprowadzany wewnętrzny egzamin z przygotowania zawodowego! Przy ocenianiu
wewnątrzszkolnym wymagania ustalane były przez nauczycieli uczących danych uczniów. Były
one dopasowane do tego, czego dany nauczyciel nauczał. Nie zawsze były one wcześniej przed-
stawione uczniom  tak więc przygotowanie się było utrudnione. Oceny dokonywali nauczyciele,
którzy uczyli zdającego ucznia, znali jego słabe i mocne strony, jego wcześniejsze dokonania, co
z pewnością rzutowało na bieżącą ocenę. Oceny wystawiane były w oparciu o kryteria oceniania1)
ustalone przez uczących danego ucznia nauczycieli. Stąd zarówno wymagania, jak i oceny często
były różne w różnych szkołach, a więc były nieporównywalne. W przypadku egzaminu
zewnętrznego, wymagania egzaminacyjne ustalane są przez ministra właściwego do spraw
edukacji w formie standardu wymagań będących podstawą przeprowadzania egzaminu w danym
zawodzie. Są one ogłoszone w rozporządzeniu ministra i opisane szczegółowo w Informatorach
o egzaminach ogłaszanych prawie na rok przed egzaminem  zatem dokładnie wiadomo, z czego
trzeba się przygotować. Na egzaminie nie może być sprawdzane nic więcej poza tym, co jest
zawarte w standardzie. Jednolite wymagania egzaminacyjne w całym kraju obowiązują wszyst-
2)
kich zdających. Oceny dokonują egzaminatorzy zewnętrzni , którzy nie znają zdających, ich
wcześniejszych dokonań, osiągnięć i predyspozycji. Nie ma szans, tak jak często zdarzało się to
przy pracach pisemnych czy odpowiedziach ustnych, że egzaminator poprawi twój ewentualny
błąd, coś podpowie, naprowadzi na właściwy temat, jeśli zbłądzisz, bo wie, że zawsze byłeś dobry.
Egzaminatorzy sÄ… specjalnie przygotowani do oceniania prac egzaminacyjnych, gdzie muszÄ…
3)
stosować ocenianie kryterialne , to znaczy, że wszyscy muszą stosować ściśle określone kryteria
oceny. Wyniki, jakie uzyskają zdający, są porównywalne w skali kraju, czego nie można
powiedzieć o wynikach egzaminów wewnętrznych. Dyplom wystawia okręgowa komisja egzami-
4)
nacyjna . Na dyplomie podany jest wynik procentowy z etapu pisemnego (z części I i II) oraz prak-
tycznego. Na podstawie dyplomu można będzie określić, np. będzie mógł to zrobić pracodawca, kto
jest lepszy, kto gorszy. Zatem, czy widzicie te różnice? Czy można tu zakładać, że jakoś się uda?
Jakoś może, ale czy to powinno cię zadowalać? Czy w czasach ostrej konkurencji na rynku pracy,
kiedy o jedno miejsce pracy rywalizuje niekiedy kilkudziesięciu kandydatów, a o jedno miejsce na
wymarzonej uczelni ubiega się kilkunastu, można wynik egzaminu pozostawić losowi? Na to ostat-
tywnych wyników nie ma drogi na skróty.
1)
Patrz: Słowniczek  podstawowe pojęcia, E. Gozlińska.
2)
Patrz: jak wyżej.
3)
Patrz: jak wyżej.
4)
Patrz: jak wyżej.
4
W drodze do osiągnięcia sukcesu ogromną rolę odgrywa motywacja, dlatego trochę
miejsca w tej publikacji poświęcone będzie planowaniu przyszłości i nie tylko. W ogóle plany i pla-
nowanie są niezmiernie ważne przy wszelkiego rodzaju przedsięwzięciach, stad broszura składa
się z dwóch części.
Cześć pierwsza poświęcona jest planowaniu. Planowaniu twojej przyszłej kariery. Ale
będzie także o planach i planowaniu w ogóle, o planowaniu przygotowań do egzaminu, a w tym
 o zbieraniu informacji o egzaminie i o tym, z czego należy się przygotować.
W części drugiej znajdują się już konkretne wskazówki, jak się przygotowywać, co
ćwiczyć, z jakich pomocy korzystać, o czym należy pamiętać.
5
1.
Planowanie, planowanie
i jeszcze raz planowanie
Będzie tu o kilku planach. Zacznijmy więc od początku.
Najpierw decyzja. Jesteś w ostatniej klasie technikum, musisz podjąć decyzję, czy przys-
tÄ…pisz do egzaminu potwierdzajÄ…cego kwalifikacje zawodowe, nazywanego egzaminem zawodowym,
czy nie. Egzamin nie jest przecież obowiązkowy. Jeśli przystąpisz do egzaminu zawodowego i go
zdasz, będziesz w przyszłości mógł się legitymować dyplomem potwierdzającym kwalifikacje
zawodowe w zawodzie, który wybrałeś, jeżeli nie  będziesz miał tylko świadectwo ukończenia
szkoły. Dyplom otworzy ci drogę do przyszłej kariery, będziesz bardziej konkurencyjny niż kolega,
5)
który ma tylko świadectwo ukończenia szkoły. Uzyskasz także Europass , dodatek do dyplomu, taki
sam, jaki uzyskują absolwenci w innych krajach Unii Europejskiej. Będziesz miał dyplom, który
otworzy ci drogędo uznania twoich kwalifikacji we wszystkich krajach UE. Decyzja należy do ciebie.
Masz oczywiście świadomość, że w tym samym momencie musisz również podjąć decyzję, czy przys-
tąpisz do matury. Egzamin maturalny także nie jest egzaminem obowiązkowym. Jeśli zdasz maturę...
Zatem musisz odpowiedzieć na pytania: czy przystąpić do obu egzaminów, czy do jednego? Czy
dasz radÄ™? Czy warto?
Jest takie powiedzenie:  Nic się nie ukręci, kiedy nie ma chęci , a chęci są wtedy, kiedy
jest silna motywacja. Żeby motywacja nazywała się motywacją, a nie presją, musi się rozwinąć od
wewnątrz. I tylko ty to możesz zrobić. Czy masz taką motywację? Musisz zacząć planować swoją ka-
rierę. Bo najbardziej motywujące jest to, do czego dążymy, a najsilniejszą moc mobilizowania do
działania i uwalniania energii ma sformułowanie i zdeklarowanie własnej wizji życiowej. Tylko wtedy,
kiedy wiesz dokładnie, czego chcesz i dokąd idziesz, mając pełną świadomość tego, co trzeba zro-
bić i przeszkód, jakie cię po drodze czekają, optymalnie programujesz tryb własnej pracy.
Czy masz jakieś plany na przyszłość, czy wiesz, co chcesz robić, co osiągnąć za 5 czy 10
lat? To pytanie wydaje ci się niedorzeczne, za parę miesięcy masz egzamin, nie wiesz, kiedy zdążysz
się do niego przygotować, a ktoś zadaje ci takie pytanie.
To pytanie nie jest niedorzeczne, bo tak naprawdę do działania może cię zmobilizować sfor-
mułowanie i zdeklarowanie własnej wizji życiowej, czyli zaplanowanie tego, co w przyszłości chcesz
robić, co osiągnąć, na jakim stanowisku się znalezć, ile zarabiać, czym się zajmować, na jakim
poziomie żyć. Wizja pozwoli ci żyć wyobrażeniami przyszłości zamiast wspomnieniami i rozpa-
miętywaniem. Spróbuj sformułować własną wizję, myśląc przy tym najodważniej, jak tylko potrafisz.
Zapomnij, jeżeli kiedyś, gdy nieopatrznie zwierzyłeś się komuś ze swoich marzeń, ten ktoś ci
powiedział:  stary to nie dla ciebie, przestań bujać w obłokach .
Kiedy będziesz już miał wizję swojej przyszłości, powinieneś ustalić hierarchię celów: czy np.
najważniejsze jest dla ciebie w tej chwili, żeby już zacząć zarabiać, czy żeby jak najszybciej zacząć
urzeczywistnić swoje życiowe plany, zdobyć nowe umiejętności. O własnej karierze powinieneś
myśleć tak, jakbyś planował rozwój firmy. W obu przypadkach chodzi o to, by jak najmniej rzeczy
pozostawić przypadkowi. Stworzenie własnej wizji życiowej  zaplanowanie kariery, pozwoli
ci na podjęcie świadomej decyzji: czy potrzebujesz zdawać i koniecznie zdać ten egzamin,
czy nie.
Planując realizację własnej wizji, spróbuj planowania z przyszłości. Planowanie z przyszłości
opiera się na założeniu, że przyszłość nie jest kontynuacją terazniejszości, a  za punkt startowy
planowania przyjmuje siÄ™ antycypowanÄ… przyszÅ‚ość, tj. wizjÄ™ rozwoju i od niej cofa siÄ™« ku terazniej-
6)
szości, określając działania pozwalające wizję urzeczywistnić i określić terminy ich realizacji .
5)
Przeczytaj o tym w dodatku na końcu broszury.
6)
Danuta Elsner, Wokół nowych pojęć i znaczeń, Mentor, Chorzów 1999.
6
W planowaniu z przyszłości wyróżnia się następujące etapy postępowania:
1 Stworzenie wizji tego, co chcemy osiągnąć. Wizja ta powinna być tak realistyczna, aby
odnieść wrażenie, że cele, do których zmierzamy już stały się naszym udziałem.
2 Określenie działań, jakie należy wykonać, aby uzyskać zamierzone rezultaty (już osiąg-
nięte w naszej wyobrazni).
3 Sprecyzowanie niezbędnych czynności szczegółowych, by urzeczywistnić działania, o któ-
rych mowa wyżej.
4 Ustalenie, co jest niezbędne do wykonania tych szczegółowych czynności.
Okazuje się, że jeśli planowanie zaczynamy od szczegółowego wyobrażenia sobie sukcesu,
jaki osiągniemy w finale tego, co mamy zrobić, nasz mózg wyrywa się z więzów, które nakłada
świadomość: braków, trudności, ograniczeń (np. kiepskie oceny z przedmiotu, który musimy popra-
wić). Przestajemy być ograniczeni tym, co jest, stajemy się bardziej twórczy, a wymyślony sukces
dodaje nam skrzydeł. Zbadano naukowo, że ci sami ludzie planując z przyszłości, osiągają znacznie
lepsze rezultaty niż planując  od teraz . Bo planując  od teraz , mamy w świadomości przede wszyst-
kim  złe stany rzeczy , które chcielibyśmy zmienić na lepsze albo wcześniejsze porażki przy podob-
nych przedsięwzięciach i wszystko to, tkwiąc w naszym mózgu, jest ciężarem, który bardzo obniża
jakość tego, co wymyślimy i co z tego uda nam się zrealizować.
A więc zabaw się w wizjonera i zaplanuj z przyszłości, jakie działania musisz podjąć, co
i kiedy musisz zrobić, aby zrealizować swoją wizję, czyli jak najbardziej wyraziste, osobiste, pozytyw-
ne i optymalne wyobrażenie samego siebie.  Warto być wizjonerem. Oprócz umiejętności trzezwego
myślenia i przewidywania skutków swojego działania, posiadanie wizji wynikających z osobistego
systemu własnych wartości i hierarchii celów czyni nas niekwestionowanymi autorami własnych
7)
sukcesów .
Usiądz wygodnie w fotelu, przyćmione światło, nastrojowa muzyka i:
Krok pierwszy
Wyobraz sobie, że już osiągnąłeś swój cel: jest rok 2020, siedzisz w pięknym gabinecie
swojej własnej firmy, w eleganckiej dzielnicy twojego ukochanego miasta...
A może inaczej: jesteś świetnym fachowcem, w twoim kalendarzu brakuje już terminów,
aby obsłużyć licznych klientów...
W domu  wszyscy zachwyceni, cieszÄ… siÄ™ twoimi licznymi sukcesami...
Krok drugi
Od tego miejsca rozpoczynasz planowanie:
w 2016 otwieram swojÄ… firmÄ™...
w 2014...
w 2014 kończę studia podyplomowe,
w 2013...
w 2012 kończę studia zaoczne (jakie?),
w 2007 rozpoczynam pracÄ™ zawodowÄ…,
w 2007 zdaję maturę (z jakich przedmiotów?),
w 2007 zdajÄ™ egzamin potwierdzajÄ…cy kwalifikacje zawodowe,
w 2006 2007 przygotowuję się solidnie do egzaminów.
7)
Marek Grębski, Sukces na egzaminie, WSiP, Warszawa 2004.
7
Jeżeli ten plan wydaje
ci siÄ™ dziwny, przeczytaj go od
końca.
I co? Całkiem niezły,
bardzo ambitny.
Nie przejmuj się, jeżeli
nic ci nie przychodzi do głowy.
Nie masz wprawy w myśleniu
w ten sposób, ale próbuj, może
masz kogoÅ›, kto jest twoim ido-
lem i na nim chciałbyś się
wzorować, mogą to być osoby
znane ci z książek, telewizji,
gazet, a może to być ktoś z two-
jej rodziny  poszukaj informacji
na temat historii tej osoby.
Myśl, myśl i nie ogra-
niczaj siÄ™.
Myślę, że już teraz nie
dziwisz się, że decyzja o przys-
tąpieniu do egzaminów, przygo-
towywaniu siÄ™ do nich i zdawa-
niu egzaminów po technikum to
pierwszy krok w planowanej
karierze.
A zatem, jeśli w wyniku
przemyśleń i planowania przysz-
łości podjąłeś decyzję  będę
zdawał, to musisz do tych
egzaminów się przygotować. Przygotowanie do egzaminu to duże wyzwanie, a przygotowanie do
kilku egzaminów jednocześnie (egzamin zawodowy i matura z co najmniej trzech przedmiotów) to
jeszcze większe przedsięwzięcie, dlatego trzeba je bardzo dokładnie zaplanować.
Aby zaplanować, warto coś niecoś wiedzieć na temat planowania.
Zgodnie z teorią zarządzania,  planować znaczy: zaprojektować szkic, schemat, jak należy
coś zrobić czy wykonać. W najprostszej formie  planowanie oznacza wytyczanie celów i określanie
sposobu ich najlepszej realizacji. Planowanie to także proces podejmowania decyzji, obejmujący
przewidywanie przyszłego układu warunków i środków działania oraz formułowanie celów działania.
Plan oznacza, zgodnie z rozumieniem słownikowym  program (zapis) zadań, prac w jakiejś
dziedzinie, które mogą być wykonane w określonym czasie; porządek, ład czynności przewidzianych
do wykonania. Planowanie pisemne pozwala na konkretne sprecyzowanie zadań, na odciążenie
pamięci, stwarza samomotywację, pozwala na zaplanowanie rezerwy czasu i na kontrolę wyników.
W procesie planowania wyróżnia się następujące etapy:
1. Określenie celów.
2. Ocena sytuacji.
3. Ustalanie procedury, czyli określenie tego, co i kiedy ma być zrobione i kto odpowiada
za realizacjÄ™.
4. Ustalenie harmonogramu pracy.
5. Wyznaczenie odpowiedzialności poprzez określenie w każdym elemencie realizacji pla-
nu odpowiedzialnej osoby (w tym wypadku zawsze będziesz to ty i tylko TY).
6. Sprawdzenie wykonalności planu.
8
Dobrze wykonany plan charakteryzujÄ…:
1. Celowość (realność), czyli oparcie się na dobrym rozpoznaniu obiektywnych uwarunko-
wań i uzyskanie pewności, że przy dostępnych środkach i określonych warunkach osiąg-
nięcie celu jest prawdopodobne.
2. Zgodność wewnętrzna (spójność), oznaczająca, że cele nie są ani sprzeczne, ani nie
przeszkadzajÄ… sobie wzajemnie.
3. Operatywność, czyli odpowiednia czytelność, zrozumiałość i ścisłość, nadająca się do re-
alizacji zgodnej z przewidywanym wykorzystaniem zasobów i tokiem działania.
4. Elastyczność, pozwalająca na realizację zadań planowych  także w zmienionych wa-
runkach przez uwzględnienie w nim możliwości różnych wariantów rozwiązań.
5. Terminowość, czyli określenie terminów wykonania celów pośrednich i celu głównego.
6. Kompletność, czyli uwzględnienie wszystkich działań niezbędnych do realizacji okreś-
lonego celu.
7. Perspektywiczność, czyli wybieganie w przyszłość w granicach możliwości przewidy-
wania, a jednocześnie zapewnienie zgodności planów krótkookresowych z perspekty-
wicznymi.
8. Konkretność, charakteryzująca się określeniem, w sposób ścisły i możliwie wymierny,
celów zawartych w planie.
Jak z powyższego wynika, sporządzenie dobrego planu przygotowań do egzaminu nie jest
sprawą prostą, a co dopiero powiedzieć o samym przygotowaniu!
Rozróżnia się kilka rodzajów planów
1. Plan strategiczny  to ogólny plan zawierający priorytety i działania niezbędne do osiąg-
nięcia założonych celów, jest to plan całościowy. Taki plan powinieneś wykonać jako pier-
wszy, określając w nim w sposób ogólny to, co musisz wykonać przygotowując się do egza-
minu. Przygotowując ten plan, powinieneś określić z jakich przedmiotów musisz się przygo-
towywać, ile czasu ogólnie potrzebujesz na przygotowanie się do każdego z egzaminów, ile
czasu zajmą ci lekcje, ile inne zaplanowane zajęcia, np. kursy przygotowawcze, jakieś trenin-
gi (jeżeli trenujesz) itp. Ustal priorytety, czyli zadania, które powinny być wykonane w pierw-
szej kolejności.
9
2. Plan taktyczny  to plan szczegółowy, na podstawie którego realizowane są elementy
planu strategicznego. W twoim przypadku najwygodniej byłoby, aby szczegółowo rozpisać
zadania realizowane w poszczególnych tygodniach każdego miesiąca. Przygotowując
ten plan, powinieneś założyć, ile godzin tygodniowo chcesz (musisz) przeznaczyć na przy-
gotowania, biorąc pod uwagę plan zajęć szkolnych i inne wcześniej zaplanowane zajęcia.
3. Plan operacyjny  skierowany na wykonanie planów taktycznych dla osiągnięcia za-
łożonych celów; jest on najbardziej szczegółowy, opracowywany by wykonywać
poszczególne zadania. W twoim przypadku powinny to być plany dzienne nałożone na plan
zajęć lekcyjnych i innych zajęć obowiązkowych przypadających na dany dzień tygodnia.
Plany te powinny być tak rozpracowane graficznie, aby można było na nich na bieżąco
nanosić informacje o realizacji każdego zadania zaplanowanego na dany dzień (najwygod-
niej to robić w tabeli). Sporządzając plan dzienny, pamiętaj, że oprócz nauki musisz mieć
czas na sprawy codzienne: kontakty towarzyskie (choćby telefoniczne), zakupy, sprzątanie,
rozrywkę  ujmij to w planie. Rzecz jasna, że nie wszystko na raz  jeżeli zakupy, to już nie
ma mowy o sprzątaniu, jeżeli teatr, to już trzeba ograniczyć gadanie przez telefon itp. Widać
stąd, że wykonując plan dzienny nie możesz całego dnia zaplanować na naukę  to się nie
uda! W ogóle, aby uniknąć stresu i ciągłego pośpiechu, powinieneś zaplanować około 60%
czasu, resztę trzeba przeznaczyć na nieprzewidziane wydarzenia, np. przyjazd dawno
niewidzianej ulubionej cioci czy ból głowy.
Jak widać, opracowanie dobrego planu to też niemałe wyzwanie. Aby go dobrze
przemyśleć i opracować, trzeba na to poświęcić sporo czasu. Może to być np. cały wrze-
sień i pazdziernik  bo najpierw musimy zebrać wszystkie niezbędne informacje na temat
egzaminu, a jednocześnie nie możemy z planem  wystartować zbyt pózno, gdyż
potrzeba sporo czasu na przygotowania. Jak wskazują doświadczeni praktycy, dobry plan
to połowa sukcesu i warto na to poświęcić nawet 1/4 czasu potrzebnego na przygo-
towanie się do egzaminu, pod jednym warunkiem  że plan ten będziemy dokładnie rea-
lizować!
10
2.
Zbierz jak najwięcej informacji
Aby zaplanować przygotowania do egzaminu, trzeba zebrać o nim wszystkie niezbędne
informacje  jak przebiega, kiedy i gdzie jest organizowany, co trzeba umieć, jak i kto będzie oceniał,
jakie są warunki pozytywnego zaliczenia, co trzeba umieć i wiele jeszcze innych rzeczy. Do zilus-
trowania zebranych informacji najwygodniej posłużyć się plakatem, wykonanym w postaci  mapy
mentalnej , która będzie wam towarzyszyła przez cały okres przygotowań do egzaminu i może być
uzupełniana.
Co to takiego  mapa mentalna ?
Twórcą map mentalnych (myślowych) jest Tony Buzan, który powiedział: Mapa myślowa jest
znakomitym narzędziem myślenia. Pomoże ci ona poprawić pamięć i stopień koncentracji, jak
również jasno wyrazić i uporządkować twoje własne myśli.
Tworzenie map mentalnych jest ściśle związane z naturalnym sposobem funkcjonowania
mózgu charakteryzującego się myśleniem promienistym. Kiedy pomyślisz jakieś słowo, mózg
niezwłocznie produkuje skojarzenia słowne i myśli, które rozwijają się od tej centralnej koncepcji.
Pojawiają się setki nowych skojarzeń wiążących się z tymi myślami i proces ten nie ma zakończenia,
 promieniując na zewnątrz od tej centralnej myśli czy idei. Graficznym obrazem myślenia promienis-
tego jest  mapa mentalna (mapa myślowa). Na mapie tej, w taki sam sposób, jak w przypadku
myślenia promienistego nasze procesy myślowe typu skojarzeniowego odchodzą od centralnego
punktu tworzonej mapy i są z nim połączone,  promieniując od tego rysunku czy symbolu. Mapy
mentalne posiadają nieskończoną liczbę możliwych skojarzeń, podobnie jak nasze myśli.
Każda mapa mentalna jest osobistym narzędziem i jest pomocna w myśleniu i zapamiętywa-
niu, szczególnie tej osobie, która ją tworzyła. Każda mapa mentalna nie jest ani statyczna, ani
ograniczona, dlatego może być zawsze uzupełniana bądz poprawiana. Takiej możliwości nie dają
notatki sporządzane tradycyjnie w linearnej (wierszowej) formie. Mapy mentalne są doskonałym
narzędziem do sporządzania notatek, rozwiązywania problemów i planowania. Studiowanie swojej
mapy w różnych odstępach czasu pozwala na wyszukanie ewentualnych błędów i wyeliminowanie ich.
Aby pokazać na przykładzie, jak może wyglądać mapa mentalna, ja przygotowałam mapę
pt.  Co musisz wiedzieć o egzaminie zawodowym zawierającą pytania, jakie kojarzą mi się z egza-
minem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe, ale ty powinieneś sporządzić mapę pt.  Egzamin
zawodowy , zawierającą wszystkie informacje (już nie pytania, ale fakty) o tym egzaminie. Znajdziesz
je w Informatorze o egzaminie potwierdzajÄ…cym kwalifikacje zawodowe w danym zawodzie.
11
Wskazówki do tworzenia map mentalnych:
rysuj na dużych kartkach, po jednej stronie, nie żałuj papieru (najlepszy format to A3);
rysowanie zacznij od centralnego obrazu (rysunku, słowa kluczowego, symbolu itp.);
wypisz kluczowe słowa (dużymi drukowanymi literami) na liniach tworzących szkielet
mapy;
stosuj różne grubości linii, w zależności od ich znaczenia;
łącz linie ze sobą  wiążąc i kojarząc myśli/pomysły ze sobą przy pomocy pętli, linii krzy-
wych i strzałek;
stosuj symbole i własne kody wszędzie tam, gdzie uznasz to za stosowne;
aby wspomóc swą pamięć, wszędzie, gdzie jest to możliwe, posługuj się obrazkami lub
słowami, które pobudzają twoje zmysły;
używaj kolorów.
3.
Zanim zaplanujesz przygotowania
do egzaminu
Aby zaplanować przygotowania do egzaminu, trzeba wiedzieć, co trzeba umieć i sprawdzić,
ile się już umie.
Każdy zdający powinien zapoznać się ze standardem wymagań egzaminacyjnych dla za-
wodu, w którym chce potwierdzić kwalifikacje zawodowe. Standard zamieszczony jest w rozdziale 4
Informatora o egzaminie potwierdzajÄ…cym kwalifikacje zawodowe w danym zawodzie.
Analizując standard, dowiesz się, co będzie sprawdzane na egzaminie i w jakiej formie  co
na egzaminie pisemnym, a co na egzaminie praktycznym. Dzięki temu będziesz mógł przeanali-
zować, co trzeba umieć, następnie sprawdzić, co już umiesz, a czego trzeba będzie się douczyć.
3.1.
Przeanalizuj, co trzeba umieć do etapu pisemnego
Etap pisemny przeprowadzany jest w formie testu i składa się z dwóch części. Każda z częś-
ci jest oceniana oddzielnie i ma inny próg zaliczenia.
Zgodnie ze standardem wymagań egzaminacyjnych, zadania zawarte w części I sprawdzają
wiadomości i umiejętności właściwe dla kwalifikacji w danym zawodzie. Umiejętności te ujęte
są w trzech obszarach wymagań:
czytanie ze zrozumieniem informacji przedstawionych w formie opisów, instrukcji, rysunków,
szkiców, wykresów, dokumentacji technicznych i technologicznych;
przetwarzanie danych liczbowych i operacyjnych;
bezpieczne wykonywanie zadań zawodowych zgodnie z przepisami bezpieczeństwa i hi-
gieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska.
Aby dokonać analizy, co musisz umieć aby rozwiązać zadania zawarte w części I testu (jakie
konkretnie wiadomości i jakie umiejętności będą sprawdzane w przypadku twojego zawodu), musisz
sięgnąć do Informatora o egzaminie potwierdzającym kwalifikacje zawodowe w twoim zawodzie lub
do standardu wymagań egzaminacyjnych w twoim zawodzie. Materiały te powinny być dostępne
w twojej bibliotece szkolnej, a także, jeżeli masz dostęp do internetu, możesz je obejrzeć lub ściągnąć
ze strony internetowej Centralnej Komisji Egzaminacyjnej  www.cke.edu.pl.
12
W części I jest do rozwiązania 50 zadań testowych wielokrotnego wyboru, to jest takich, które
wymagają od zdającego wybrania jednej odpowiedzi spośród czterech podanych w zadaniu.
Odpowiedziami mogą być wyrazy, zdania, zwroty, wyrażenia matematyczne, rysunki itp.
Aby zaliczyć tę część testu, trzeba prawidłowo rozwiązać minimum 50% zadań, czyli 25
zadań. Ale pamiętaj, twój wynik się liczy, jest on odnotowany na dyplomie w procentach ilości punk-
tów możliwych do uzyskania  teraz jest on porównywalny z wynikiem twojego konkurenta! A poza
wszystkim, czy fajnie jest być technikiem pięćdziesięcioprocentowym?
Zadania zawarte w części II sprawdzają wiadomości i umiejętności związane z zatrudnieniem
i działalnością gospodarczą, takie same dla wszystkich zawodów. Umiejętności te ujęte są w dwóch
obszarach wymagań:
1 czytanie ze zrozumieniem informacji przedstawionych w formie opisów, instrukcji, tabel, wyk-
resów  w tym obszarze każdy wykazać się musi, że potrafi:
rozróżniać podstawowe pojęcia i terminy z obszaru funkcjonowania gospodarki oraz
prawa pracy, prawa podatkowego i przepisów regulujących podejmowanie
działalności gospodarczej,
rozróżniać dokumenty regulujące zatrudnienie oraz działalność gospodarczą,
identyfikować i analizować informacje dotyczące wymagań i uprawnień: pracownika,
pracodawcy, bezrobotnego i klienta;
2 przetwarzanie danych liczbowych i operacyjnych  w tym obszarze każdy wykazać się musi,
że potrafi:
analizować informacje związane z podnoszeniem kwalifikacji, poszukiwaniem pracy
i zatrudnieniem oraz podejmowaniem i wykonywaniem działalności gospodarczej,
sporządzać dokumenty związane z poszukiwaniem pracy i zatrudnieniem oraz podej-
mowaniem i wykonywaniem działalności gospodarczej,
rozróżniać skutki wynikające z nawiązania i rozwiązania stosunku pracy.
Aby dokonać analizy, co musisz umieć, aby rozwiązać zadania zawarte w części II testu, tak
jak poprzednio, musisz to sprawdzić w standardzie wymagań egzaminacyjnych. Możesz także sko-
rzystać ze  ściągawki zamieszczonej w tej broszurce na stronach 16 18.
Zaliczysz tę część testu, jeżeli uzyskasz co najmniej 30% punktów możliwych do uzyskania.
Ale 30% na dyplomie  to niezbyt ładnie wygląda. To technik w 30%  więc staraj się.
3.2.
Przeanalizuj, co trzeba umieć do etapu praktycznego
W etapie praktycznym egzaminu sprawdzane będą umiejętności wynikające z zadania
o treści ogólnej określonej w standardzie wymagań egzaminacyjnych. Zakres egzaminu w tym etapie
sprawdzać będzie praktyczne umiejętności poprzez (w zależności od zawodu i jego specyfiki):
opracowanie projektu realizacji określonych prac
lub
opracowanie projektu realizacji i wykonanie określonych prac.
W wielu przypadkach, zdający nie będzie wykonywał fizycznie konkretnych operacji, których
efektem byłby konkretny wytwór, ale będzie musiał opisać, jak to należy zrobić  i to chyba jest
najtrudniejsze. Rozwiązanie zadania ma być projektem realizacji konkretnych działań wynikających
13
z treści zadania egzaminacyjnego, które według zdającego należy wykonać, a w tym, między innymi,
trzeba będzie zawrzeć: wykaz niezbędnych materiałów, konieczne obliczenia, sposób wykonania,
kolejność poszczególnych operacji, przewidziany efekt i sposób sprawdzenia itp. Więcej na ten temat
przeczytasz w broszurze pt.  Co warto wiedzieć o egzaminie zawodowym autorstwa Grażyny
Dobrowolskiej-Zabłockiej i Joanny Konic. Szczegółowo zadanie praktyczne dla twojego zawodu
opisane jest w Informatorze, zapoznaj siÄ™ z nim koniecznie. Tylko poprzez zapoznanie siÄ™ z przy-
kładowym zadaniem praktycznym zamieszczonym w Informatorze będziesz mógł oszacować, co
musisz umieć. Innych możliwości na razie nie ma.
Aby zaliczyć ten etap egzaminu, trzeba uzyskać co najmniej 75% punktów możliwych do
uzyskania  a to bez przygotowywania się nie będzie takie proste.
3.3.
Sprawdz, ile już umiesz
Wiesz już ogólnie co powinieneś (musisz) umieć i wiedzieć, ale to nie wystarczy, aby zabrać
się do sporządzenia planu przygotowań do egzaminu. Musisz jeszcze wiedzieć, ile już umiesz, bo
z pewnością nie będziesz musiał wszystkiego zaczynać się uczyć od początku. Poza tym, jeszcze nie
cały materiał nauczania został zrealizowany  do końca zajęć zostało jeszcze trochę czasu. Zatem
oszacuj, co już wiesz i umiesz, a czego musisz się douczyć. To nie będzie takie proste, bo skąd
wiedzieć, że się umie. Przy pierwszej  przymiarce będziesz się kierował głównie swoimi odczuciami:
 wydaje mi się, że to umiem  przypomnij sobie także swoje oceny, opinie wyrażane przez nauczy-
cieli...
Sprawdzoną, najprostszą i najbardziej przejrzystą metodą oceny tego, co się już wie i umie
z tego, co trzeba wiedzieć i umieć, będzie zestawienie sprawdzanych na egzaminie wiadomości
i umiejętności w tabeli, z możliwością zaznaczenia tego, co już jest opanowane.
W tym momencie mam świadomość, że ta broszurka przeznaczona jest dla wszystkich,
którzy chcą potwierdzić swoje kwalifikacje zawodowe, a więc dla wielu zawodów, z których każdy ma
swoją specyfikę i w związku z tym różne są wymagania egzaminacyjne. A ja, ze względu na ograni-
czoną objętość broszury, mogę posłużyć się jednym przykładem, na którym pokażę jak ocenić to, co
się już umie. Wybiorę zatem zawód najliczniej reprezentowany: technik ekonomista. Dla każdego
innego zawodu sposób postępowania będzie taki sam.
Należy sporządzić tabelę jak niżej, do której trzeba przepisać (dokładnie  słowo w słowo )
umiejętności określone w standardzie wymagań egzaminacyjnych dla twojego zawodu.
Oddzielnie należy wykonać tabelę dla części I i części II etapu pisemnego i etapu prakty-
cznego.
Część I
Zakres wiadomości i umiejętności na egzamin pisemny
właściwych dla kwalifikacji w zawodzie technik ekonomista
Umiem (+), nie umiem ( )
Lp. Absolwent powinien umieć:
Ewentualne uwagi
Czytać ze zrozumieniem informacje przedstawione w formie opisów, instrukcji, rysunków,
szkiców, wykresów, dokumentacji technicznych i technologicznych, a w szczególności:
1.
rozróżniać pojęcia i terminy z zakresu mikroekonomii
i makroekonomii, prawa działalności gospodarczej,
finansów i rachunkowości;
14
2.
rozróżniać formy organizacyjno-prawne jednostek gospodarczych;
3.
rozróżniać techniki zarządzania przedsiębiorstwem;
4.
klasyfikować składniki majątku (aktywa) jednostki gospodarczej
i zródła ich pochodzenia (pasywa);
5.
identyfikować wskazniki dotyczące zatrudnienia, gospodarki mate-
riałowej oraz sprzedaży w jednostce gospodarczej;
6.
rozróżniać metody amortyzacji środków trwałych;
7.
stosować zasady rachunkowości;
8.
identyfikować zadania instytucji finansowych, organów adminis-
tracji rzÄ…dowej, samorzÄ…du terytorialnego.
Przetwarzać dane liczbowe i operacyjne, a w szczególności:
9.
interpretować wskazniki analizy ekonomiczno-finansowej przed-
siębiorstwa;
10.
dobierać metodę kalkulacji kosztu jednostkowego wyrobu do ro-
dzaju przedsiębiorstwa;
11.
wskazywać podział wyniku finansowego przedsiębiorstwa w zależ-
ności od jego formy organizacyjno-prawnej;
12.
rozliczać wyniki inwentaryzacji;
13.
obliczać wartości procentowe, dyskontowe, odsetkowe i walutowe;
14.
analizować dokumenty związane z zatrudnieniem, gospodarką
materiałową oraz organizacją produkcji i sprzedaży w jednostce
gospodarczej;
15.
interpretować informacje dotyczące zdarzeń i procesów gospodar-
czych, przedstawione w formie opisowej, tabelarycznej i graficznej.
Bezpiecznie wykonywać zadania zawodowe zgodnie z przepisami bezpieczeństwa
i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska, a w szczególności:
16.
wskazywać przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony prze-
ciwpożarowej oraz ochrony środowiska obowiązujące na stano-
wiskach pracy technika ekonomisty;
17.
stosować zasady archiwizacji dokumentacji przedsiębiorstwa oraz
ochrony baz danych;
18.
wskazywać zagrożenia wynikające z nieprzestrzegania przepisów
bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz
ochrony środowiska podczas wykonywania prac biurowych.
15
Jeśli wypełnisz taką tabelę, nawet jeżeli niezupełnie twoje szacunki pokrywają się z rzeczy-
wistością, przynajmniej dowiesz się, jaki zakres materiału obejmuje egzamin pisemny w części doty-
czącej wiadomości i umiejętności właściwych dla kwalifikacji w wybranym przez ciebie zawodzie.
Jeżeli wykonasz tabelę w formie plakatu i umieścisz ją na widocznym miejscu, będzie ci ona cały
czas przypominała, czego jeszcze nie umiesz. To chyba dobra motywacja, aby zabrać się do pracy,
oczywiście jeżeli nie należysz do osób, które łatwo się załamują.
Teraz cześć II etapu pisemnego egzaminu. Tu sprawa dla mnie jest prostsza, bo wymagania
w tej części są takie same dla wszystkich zawodów. Zatem poniższa tabela jest gotowa, możesz ją
tylko skopiować i wypełnić.
Część II
Zakres wiadomości i umiejętności związanych z zatrudnieniem
i działalnością gospodarczą
Umiem (+), nie umiem ( )
Lp. Absolwent powinien umieć:
Ewentualne uwagi
Czytać ze zrozumieniem informacje przedstawione w formie opisów, instrukcji, tabel,
wykresów, a w szczególności:
1. rozróżniać podstawowe pojęcia i terminy z obszaru
funkcjonowania gospodarki oraz prawa pracy, prawa
podatkowego i przepisów regulujących podejmowanie
i wykonywanie działalności gospodarczej, czyli:
rozróżniać pojęcia z obszaru funkcjonowania gospodarki,
np.: rynek, popyt, podaż, bezrobocie, inflacja,
rozróżniać pojęcia z zakresu prawa pracy, np.: umowa
o pracÄ™, urlop, wynagrodzenie za pracÄ™,
rozróżniać pojęcia z zakresu prawa podatkowego, np.:
podatek dochodowy, podatek VAT, akcyza, PIT,
rozróżniać pojęcia z obszaru podejmowania
i prowadzenia działalności gospodarczej, np.: REGON,
numer identyfikacji podatkowej  NIP, rachunek bankowy;
2. rozróżniać dokumenty związane z zatrudnieniem oraz
podejmowaniem i wykonywaniem działalności gospodar-
czej, czyli:
rozróżniać dokumenty związane z zatrudnieniem, np.:
umowa o pracÄ™, kodeks pracy, deklaracja ZUS,
rozróżniać dokumenty związane z działalnością gospodarczą,
np.: polecenie przelewu, faktura, deklaracja podatkowa;
3. identyfikować i analizować informacje dotyczące wyma-
gań i uprawnień pracownika, pracodawcy, bezrobotnego
i klienta, czyli:
identyfikować i analizować obowiązki i uprawnienia pra-
cownika określone w kodeksie pracy, umowie o pracę, np.:
prawo do urlopu, czas pracy, wynagrodzenie za pracÄ™,
16
identyfikować i analizować obowiązki i uprawnienia pracodawcy
określone w kodeksie pracy, umowie o pracę, względem ZUS, urzędu
skarbowego, np.: terminowe wypłacanie wynagrodzeń, odprowadzanie
składek ubezpieczenia zdrowotnego i emerytalnego, zapewnienie bez-
piecznych warunków pracy,
identyfikować i analizować obowiązki i uprawnienia bezrobotnego
na podstawie Ustawy o zatrudnieniu i przeciwdziałaniu bezrobociu,
np.: rejestracja w biurze pracy, zasady pobierania zasiłku, oferty
pracy dla bezrobotnych, w tym bezrobotnych absolwentów,
identyfikować i analizować obowiązki i uprawnienia klienta podane
w umowach kupna sprzedaży, z tytułu gwarancji, reklamacji przy zaku-
pach towarów i usług.
Przetwarzać dane liczbowe i operacyjne, a w szczególności:
4.
analizować informacje związane z podnoszeniem kwalifikacji, poszuki-
waniem pracy i zatrudnieniem oraz podejmowaniem i wykonywaniem
działalności gospodarczej, czyli:
analizować oferty urzędów pracy, placówek doskonalących w zawodzie
oraz oferty kursów zawodowych, dla podnoszenia kwalifikacji
zawodowych i dostosowania ich do potrzeb rynku pracy,
analizować oferty zakładów pracy, urzędów pracy, biur pośrednictwa
dotyczÄ…ce poszukiwania pracownika i zatrudnienia, przedstawione
w formie ogłoszeń prasowych, internetowych, tablic ogłoszeń,
analizować informacje związane z podejmowaniem i wykonywaniem
działalności gospodarczej, zawarte np.: w kodeksie spółek handlowych,
danych z urzędu pracy na temat lokalnego rynku pracy, zapotrzebowa-
nia na usługi i towary;
5. sporządzać dokumenty związane z poszukiwaniem pracy i zatrudnie-
niem oraz podejmowaniem i wykonywaniem działalności gospodarczej,
czyli:
sporządzać dokumenty związane z poszukiwaniem pracy i zatrudnie-
niem, np.: list intencyjny, list motywacyjny, curriculum vitae,
sporządzić dokumenty niezbędne przy uruchamianiu indywidualnej
działalności gospodarczej, np.: wniosek o zarejestrowanie firmy,
zgłoszenie do urzędu statystycznego o nadanie numeru REGON
i urzędu skarbowego o przyznanie numeru identyfikacji podatkowej
 NIP,
sporządzić dokumenty związane z wykonywaniem działalności gospo-
darczej, np.: zgłoszenie do ZUS, polecenie przelewu, fakturę, księgę
przychodów i rozchodów;
17
rozróżniać skutki wynikające z nawiązania i rozwiązania stosunku
6.
pracy, czyli:
rozróżniać skutki zawarcia umowy o pracę, umowy zlecenia, umowy
o dzieło, np.: opłaty składek na ubezpieczenie społeczne i zdrowot-
ne, prawo do urlopu, wysokość podatku,
rozróżniać skutki rozwiązania umowy o pracę z zachowaniem okresu
wypowiedzenia, bez wypowiedzenia, niezgodne z prawem, np.: przy-
wrócenie do pracy,
rozróżniać skutki zawarcia i rozwiązania umowy o pracę dla praco-
dawcy, np.: wystawienie świadectwa pracy, odprowadzanie składek
pracowniczych, płacenie podatków, ustalenie wymiaru urlopów,
wypłacanie zaliczek.
Teraz zadanie najtrudniejsze, nie tylko dla mnie, ale i dla ciebie.
Dla mnie trudne dlatego, że muszę się posłużyć jednym przykładem, który będzie dobrą ilus-
tracją i będzie zrozumiały dla wszystkich.
Dla ciebie trudne dlatego, że nie dla wszystkich zawodów opublikowano (patrz strona inter-
netowa Centralnej Komisji Egzaminacyjnej i okręgowych komisji egzaminacyjnych) przykładowe
rozwiązania zadań praktycznych zawartych w Informatorach. W trochę łatwiejszej sytuacji są ci,
którzy takie rozwiązania mają, wprawdzie to tylko jedno zadanie, ale to już  coś .
Ci będący w gorszej sytuacji mają jedynie ogólne wskazówki dotyczące tego:
co będzie obejmować rozwiązanie zadania,
co w swojej strukturze powinien zawierać projekt,
co będą uwzględniać kryteria oceniania zadania.
Jak sobie więc poradzić w takiej sytuacji? Ja proponuję przeanalizowanie rozwiązanego
zadania dla zawodu zbliżonego do twojego lub, jeśli takiego nie ma, dla zawodu, w którym zadanie
jest w miarę zrozumiałe dla ciebie.
Ja jako przykład wybrałam zadanie dla zawodu: kelner, bo wydaje się, że każdy zrozumie,
o czym mowa. Na przykładzie tego zadania będzie można przeanalizować, jak złożone jest
rozwiązanie zadania i spróbować to przenieść do swojego zawodu i do swojego zadania prakty-
cznego zawartego w Informatorze.
Zgodnie ze standardem wymagań egzaminacyjnych dla zawodu kelner, w tabeli przedsta-
wiony jest zakres umiejętności sprawdzanych na egzaminie praktycznym w tym zawodzie.
18
Zakres umiejętności na egzaminie praktycznym w zawodzie kelner
Zadanie egzaminacyjne:
Opracowanie projektu realizacji i wykonanie obsługi kelnerskiej określonego zamówienia.
Umiem (+), nie umiem ( )
Lp. Absolwent powinien umieć:
Ewentualne uwagi
1.
analizować zamówienie dla potrzeb przygotowania
i obsługi kelnerskiej;
2.
opracować ofertę kulinarną zgodnie z zamówieniem
dla klienta krajowego i zagranicznego;
3. ustalać kolejność oraz sposoby podania potraw i napojów
zaproponowanych w menu;
4. przygotowywać wykaz niezbędnej bielizny i zastawy
stołowej oraz elementów dekoracyjnych niezbędnych
do nakrycia stołu i obsługi kelnerskiej;
5. nakrywać stoły dla określonej liczby gości zgodnie
z zaproponowanym menu;
6. posługiwać się sprzętem używanym przy sporządzaniu
i wykańczaniu potraw przygotowywanych bezpośrednio
w sali konsumpcyjnej;
7. wykonywać prace związane z obsługą klientów z zas-
tosowaniem różnych technik.
Taką samą tabelę możesz wykonać dla twojego zawodu, ale jak skonfrontujesz zaraz to
z treścią zadania i jego rozwiązaniem, przekonasz się, że zawiera ona mało wiadomości i umie-
jętności w stosunku do tych, które będziesz musiał zaprezentować na egzaminie. I mimo iż przykład
nie dotyczy twojego zawodu, z pewnością wyciągniesz z niego jeden wniosek:
to nie jest takie proste, ale można się do tego przygotować.
A więc zapowiedziany przykład: zawód  kelner.
Treść zadania praktycznego:
Opracuj projekt realizacji prac związanych z przygotowaniem i organizacją obsługi przyjęcia
z okazji oficjalnej wizyty w Polsce delegacji sześciu krajów. W skład każdej delegacji wchodzą
cztery osoby, stronę polską reprezentuje sześć osób.
Przyjęcie rozpocznie się o godzinie 19.00 od aperitifu. Następnie odbędzie się uroczysty
obiad, podczas którego będą wygłaszane krótkie przemówienia.
Przyjęcie odbędzie się w restauracji dysponującej stołami o wymiarach 80 x 120 cm i 80 x 80
cm, w sali konsumenckiej o powierzchni ok. 100 m2.
Wykonaj pierwsze nakrycie stołu na cztery osoby, uwzględnij zaproponowane menu,
kolejność i sposób podawania potraw.
19
Projekt realizacji prac powinien zawierać:
wykaz prac wchodzących w skład przygotowania obsługi kelnerskiej i jej wykonania zgod-
nie z zamówieniem, z uwzględnieniem sposobów ich realizacji,
propozycjÄ™ menu,
plan obsługi gości wraz ze szkicem sytuacyjnym, z uwzględnieniem ustawienia stołów
i ustalenie miejsc przy stole oraz propozycją dekoracji stołu,
wykaz bielizny, zastawy stołowej i sprzętu,
harmonogram podawania potraw i napojów z określeniem czasu i sposobu ich podania,
schemat pierwszego nakrycia stołu.
Do opracowania projektu realizacji prac wykorzystaj:
Szkic sali konsumenckiej  Załącznik 1.
Wykaz potraw i napojów  Załącznik 2.
Wykaz naczyń szklanych.
Wykaz sztućców.
Projekt lub jego elementy możesz opracować z wykorzystaniem komputera i pakietu
biurowego, który wraz z drukarką będzie przygotowany w sali egzaminacyjnej.
Do wykonania pierwszego nakrycia stołu przygotowano stanowisko wyposażone
w niezbędne materiały.
Czas na wykonanie zadania wynosi 240 minut.
Załącznik nr 2 zawiera:
6 przekąsek zimnych, 5 przekąsek gorących, 7 zup, 10 dań głównych, 8 przekąsek warzy-
wnych, 12 sosów, 9 dodatków do potraw, 5 międzydań, 8 legumin i deserów, 28 napojów
alkoholowych, 18 napojów bezalkoholowych.
Porównaj teraz, jak treść zadania ma się do treści ogólnej zawartej w standardzie. Pomyśl,
jak może być w przypadku twojego zawodu.
A teraz popatrz, jak powinno wyglądać prawidłowe rozwiązanie tego zadania:
Tytuł
Projekt realizacji prac związanych z przygotowaniem i organizacją obsługi przyjęcia z okazji ofic-
jalnej wizyty delegacji sześciu krajów w Polsce oraz wykonanie pierwszego nakrycia stołu.
Założenia
 rodzaj przyjęcia: przyjęcie okolicznościowe  z okazji oficjalnej wizyty w Polsce delegacji sześciu
krajów;
 uczestnicy przyjęcia: w skład każdej delegacji wchodzą cztery osoby, stronę polską reprezentu-
je sześć osób  łącznie 30 osób;
 miejsce przyjęcia  restauracja dysponująca stołami o wymiarach 80 x 120 cm i 80 x 80 cm,
w sali konsumenckiej o powierzchni ok. 100 m2;
 rozpoczęcie przyjęcia  godz. 19.00;
 potrawy: aperitif, uroczysty obiad;
 dodatkowe informacje: podczas obiadu będą wygłaszane krótkie przemówienia;
 do dyspozycji: szkic sali konsumenckiej, wykaz potraw i napojów, wykaz naczyń szklanych,
wykaz sztućców;
 należy dobrać: bieliznę stołową, zastawę stołową, sprzęt;
 do opracowania: projekt realizacji prac związanych z obsługą przyjęcia;
 do wykonania: pierwsze nakrycie stołu na cztery osoby.
20
Wykaz prac wchodzących w skład przygotowania obsługi kelnerskiej i jej przygotowania
1. opracowanie oferty kulinarnej,
2. ustawienie stołów,
3. ustalenie miejsc przy stole,
4. przygotowanie propozycji dekoracji stołu,
5. opracowanie planu obsługi gości,
6. przygotowanie wykazu bielizny, zastawy stołowej i sprzętu,
7. sporządzenie harmonogramu podawania potraw i napojów,
8. przygotowanie pierwszego nakrycia stołu.
Propozycja menu
Proponuję, uwzględniając oprawę i charakter przyjęcia oraz wykaz potraw i napojów, menu:
PrzekÄ…ska zimna
rolada z karpia w galarecie z rodzynkami i warzywami i sosem czosnkowo-rozmarynowym
Zupa
barszcz biały z grzybami leśnymi
Danie główne 1
pieczeń cielęca w sosie z kurek, ziemniaki z wody z masłem koperkowym, sałata zielona po pol-
sku
Danie główne 2
przepiórki duszone w miodzie pitnym z sosem migdałowo-śliwkowym z marchewką karotką
z wody, bukietem sałat i kopytka
Deser
płonąca antonówka smażona w miodzie i trójniaku z konfiturą truskawkową
sernik krakowski
Napoje
kompot jabłkowo-żurawinowy
woda stołowa
kawa espresso
herbata liściasta
Alkohole
aperitif: wino musujÄ…ce
wódka do zimnej przekąski: wytrawna stołowa o smaku specjalnym
wino do dania głównego 1: białe wytrawne
wino do dania głównego 2: czerwone wytrawne
Dodatki
pieczywo mieszane
Plan ustawienia stołu i ustawienia miejsc przy stole
Miejsce dla jednego gościa przy stole powinno wynosić 60 do 75 cm, odległość pierwszego zestawu
nakryć od krawędzi stołu powinna wynosić od 45 do 55 cm. Ponieważ w trakcie przyjęcia będą
wygłaszane przemówienia, należy ustawić krzesła dla gości w taki sposób, aby żaden z gości nie
siedział do nikogo tyłem  przewiduję ustawienie stołu w kształcie litery U i rozmieszczenie gości
po zewnętrznej stronie stołu.
Potrzebna do rozmieszczenia 10 nakryć długość boku stołu wynosi 9 x 70 cm + 2 x 45 cm = 720 cm,
21
czyli należy ustawić w podstawie 6 stołów i po 5 stołów w ramionach. Aącznie 16 stołów o wymia-
rach 80 x 120 cm.
Miejsca ustalone dla poszczególnych gości należy oznaczyć umieszczonymi przed nakryciem wizy-
tówkami z imieniem i nazwiskiem oraz proporczykami z barwami narodowymi poszczególnych
krajów. Polacy, jako gospodarze zajmą miejsca centralne oraz ostatnie przy stole.
Propozycja dekoracji stołu
W centralnym miejscu stołu proponuję umieścić owalną dekorację kwiatową w kolorze biało-
-czerwonym, a po jej obu stronach świece; na ramionach stołu po 2 mniejsze kompozycje kwia-
towe, a między nimi świece.
Plan obsługi gości
Należy zaplanować, że przyjęcie będzie obsługiwać 4 kelnerów, tak aby 7 8 gości obsługiwał
jeden kelner.
Kelnerzy będą podawać potrawy i napoje zgodnie z ustaloną kolejnością, pracując w dwu
kierunkach, tak aby żaden gość nie odczuł braku troski ze strony obsługi.
Przewidziana jest wymiana nakryć przed deserem. Kelnerzy będą korzystać z pomocników,
wózków kelnerskich i do flambirowania. W trakcie przyjęcia przebywają w pobliżu stołu, będąc
gotowi do serwowania napojów na życzenie gości. Na bieżąco usuwają wykorzystaną zastawę,
dbając o estetykę stołu w trakcie całego przyjęcia.
Szkic sytuacyjny obsługi gości
 kelner I
 kelner II
 kelner III
 kelner IV
 miejsce
 dekoracja
kwiatowa
 świeca
22
Wykaz bielizny, zastawy stołowej i sprzętu
Do nakrycia stołów należy przygotować:
molton 730 x 90 cm  1 szt. i 610 x 90 cm  2 szt.
obrus stołowy biały 780 x 140 cm  1 szt. i 660 x 140 cm  2 szt. + zapas
skirting o długości 1920 cm
serwetki płócienne 60 x 60 cm  60 szt.
Do podania potraw i napojów należy zgromadzić naczynia porcelanowe, szklane i sztućce z za-
pasem minimum 30%.
naczynia porcelanowe:
talerz płaski " 21 cm  30 szt.
talerz płaski " 17 cm  30 szt.
bulionówka z podstawką  30 szt.
talerz płaski " 27 cm  60 szt.
salaterka okrągła  12 szt.
talerz płaski " 17 cm  30 szt.
sosjerka  20 szt.
talerz płaski " 15 cm  30 szt.
talerz patera " 33 cm  9 szt.
dzbanek do kawy  10 szt. o pojemności 500 cm3
filiżanka z podstawką do kawy mokka  30 szt.
cukiernica  12 szt.
dzbanek do wrzÄ…tku  15 szt.
czajniczek do herbaty  30 szt.
filiżanka z podstawką do herbaty  30 szt.
naczynia szklane:
kieliszek do wina musujÄ…cego nr 2  30 szt.
kieliszek do wódki nr 6  30 szt.
kieliszek do wody nr 1  30 szt.
kieliszek do wina białego nr 5  30 szt.
kieliszek do wina czerwonego nr 3  30 szt.
kompotierka nr 16  30 szt.
talerzyk  podstawka  30 szt.
dzbanek do wody  12 szt.
sztućce dla gości:
widelec i nóż do ryb nr 4  30 szt.
łyżka średnia do bulionu nr 9  30 szt.
widelec i nóż do dania głównego z zestawu nr 1  60 szt.
łyżka do kompotu nr 13  30 szt.
łyżka i widelec z zestawu nr 3  30 szt.
łyżeczka do cukru nr 11  12 szt.
widelczyk do ciast nr 26  30 szt.
łyżeczka nr 12  30 szt.
łyżeczka nr 10  30 szt.
sztućce do serwowania potraw:
sztućce nr 27  12 szt.
łyżka i widelec nr 15  10 szt.
łyżka nr 6  5 szt.
inne:
wizytówki  30 szt., proporczyki  30 szt., podtalerz  30 szt., menaż do przypraw  12 szt.,
lichtarze  8 szt., świece  24 szt., dekoracje kwiatowe, wózek kelnerski  4 szt., wózek do flam-
birowania  1 szt., tace kelnerskie antypoślizgowe
23
Harmonogram podawania potraw i napojów z określeniem czasu i sposobu ich podania
Potrawa lub napój Czas podania Sposób podania
aperitif  wino musujÄ…ce 1900  1915 metoda francuska  podanie tacy z napojem
do pobrania przez gości
przemówienie powitalne
1915  1930
przekąska zimna 1930  1945 ustawiona na stole przed rozpoczęciem przyjęcia
wódka metoda francuska  nalewanie do kieliszków gości
1945  2000
zupa metoda niemiecka  podawanie wyporcjowanej zupy
w bulionówkach
dania główne 1 metoda francuska  serwowanie dań na talerze gości
dania główne 2
sałata, bukiet sałat podana wieloporcjowo  ustawiona na stole
2000  2100 w salaterkach
kompot metoda niemiecka  podany jednoporcjowo w kom-
potierkach
wino białe wytrawne metoda francuska  nalewanie do kieliszków gości
wino czerwone wytrawne
przemówienia
2100  2130
(zmiana nakrycia stołowego na deserowe)
deser podany wieloporcjowo  ustawiony na stole na paterach
sernik krakowski
antonówka metodą francuską (po flambirowaniu)  serwowanie
na talerzyki gości
2130  2200
kawa metoda francuska  nalewanie do filiżanek
herbata ustawiony wrzÄ…tek w dzbankach i podawanie esencji
w czajniczku
woda ustawiona na stole w dzbankach przed rozpoczęciem
przyjęcia
Schemat pierwszego nakrycia stołu
10 11
12 13
14
2
1
15
9 6 4 3 5 7 8
24
1  podtalerz 10  kieliszek do wina czerwonego
2  talerz do przystawki 11  kieliszek do wina białego
3 i 5  noże do dań głównych 12  kieliszek do wódki
4 i 6  widelce do dań głównych 13  kieliszek do wody
7  łyżka do bulionu 14  talerz do pieczywa
8  nóż do ryb 15  serwetka złamana w stożek
9  widelec do ryb
Dokumentacja z wykonania prac
Wykonałam pierwsze nakrycie stołu (dostępne na stanowisku egzaminacyjnym) na cztery osoby, zgodnie
ze schematem nakrycia zaproponowanym w projekcie realizacji prac. Uwzględniłam zaproponowane
w projekcie menu, kolejność i sposób podawania potraw oraz dostępne na stanowisku elementy nakrycia
stołu.
Opis efektu wykonania:
blat stołu przykryty moltonem,
stół nakryty obrusem białym zwisającym ze wszystkich stron stołu nie więcej niż 25 30 cm,
dla każdego z czterech gości:
 podtalerz ustawiony w odległości 1,5 cm od brzegu stołu,
 odległość ustawienia nakrycia dla jednej osoby od brzegu stołu nieznaczna (mała),
 odwrotna kolejność ułożenia sztućców do kolejności podawania potraw,
 kieliszek do alkoholu do 1 dania głównego ustawiony nad nożem do niego,
 pozostałe naczynia szklane ustawione w kolejności ich wykorzystania:
a) naczynie do alkoholu podawanego do przekąski i wody w kierunku miejsca dla gościa od
kieliszka do alkoholu podanego do 1 dania głównego,
b) naczynie do alkoholu podanego do 2 dania zasadniczego za kieliszkiem kieliszka do alko-
holu podanego do 1 dania głównego ku środkowi stołu,
 sztućce ułożone w ilości 4 po prawej i 3 po lewej stronie,
 talerz do pieczywa ustawiony na wysokości końcówki widelca do dania głównego,
 jednakowe odstępy pomiędzy nakryciami,
 dekoracja (kompozycja kwiatowa) umieszczona w centralnym miejscu stołu,
 serwetki złamane w stożek, umieszczone w miejscu nie ograniczającym obsługi gości.
Tak powinno wyglądać rozwiązanie zadania. Tyle i aż tyle. Czy przypuszczałeś, że to tak
powinno wyglądać? Zobacz jaka jest struktura tego projektu  elementy, które on zawiera to:
1. Tytuł.
2. Założenia.
3. Wykaz prac wchodzących w skład przygotowania obsługi kelnerskiej i jej wyko-
nania.
4. Propozycja menu.
5. Plan ustawienia stołu i ustalenie miejsc przy stole.
6. Propozycja dekoracji stołu.
7. Plan obsługi gości.
8. Szkic sytuacyjny obsługi gości.
9. Wykaz bielizny, zastawy stołowej i sprzętu.
10. Harmonogram podawania potraw i napojów z określeniem czasu i sposobu ich
podania.
11. Schemat pierwszego nakrycia stołu.
12. Dokumentacja z wykonania prac.
25
A teraz zajrzyj do swojego Informatora, przeczytaj zamieszczony tam przykład zadania prak-
tycznego i zastanów się, jakie elementy powinno zawierać rozwiązanie, co powinieneś umieć  jedno
jest pewne: musisz umieć sporządzić projekt prac związanych z wykonaniem określonego zada-
nia wraz z niezbędną dokumentacją. Aby sporządzić projekt prac trzeba mieć konkretną wiedzę
merytorycznÄ… i praktycznÄ….
Wiesz już, wprawdzie dość ogólnie, jak powinno wyglądać rozwiązanie, ale warto jeszcze
wiedzieć, co będą brali pod uwagę oceniający rozwiązanie egzaminatorzy. Co dla nich będzie
najważniejsze.
O tym można wywnioskować z zamieszczonego na stronie internetowej Centralnej Komisji
Egzaminacyjnej komentarza do rozwiązania analizowanego wcześniej zadania. Na co zwrócono
uwagÄ™.
Oto co zawiera komentarz:
RozwiÄ…zanie zadania zawiera:
 projekt realizacji prac związanych z przygotowaniem i organizacją obsługi przyjęcia z okazji
oficjalnej wizyty w Polsce delegacji sześciu krajów,
 dokumentację z wykonania pierwszego nakrycia stołu na cztery osoby z uwzględnieniem
zaproponowanego w projekcie menu, kolejności i sposobu podawania potraw.
Projekt realizacji prac ma przejrzystą strukturę, w której wyróżnione są rozdziały. Tytuły
rozdziałów przyjęte są zgodnie z treścią zadania. Treści projektu przedstawione w posz-
czególnych rozdziałach są odpowiednie do tytułów.
Założenia do projektu realizacji prac są sformułowane prawidłowo.
Prace związane z przygotowaniem i organizacją obsługi przyjęcia, przedstawione w wykazie, są
poprawnie nazwane, przedstawione w formie listy zgodnie z kolejnością ich wykonywania.
Zaproponowane na przyjęcie menu uwzględnia charakter przyjęcia i porę dnia, jest dobrane na
podstawie załączonego wykazu potraw.
Plan ustawienia stołów i krzeseł dla gości uwzględnia układ sali konsumenckiej zgodnie z za-
łączonym szkicem, wymiary stołów i ich liczbę w odniesieniu do liczby gości. Propozycja usta-
wienia stołów w kształcie litery U i rozmieszczenia gości po ich zewnętrznej stronie zapewnia
przebieg przyjęcia zgodnie z programem. Ustalenie miejsc dla gości i gospodarzy zachowuje
rangę gości.
Dekoracja stołu jest dobrana trafnie do charakteru przyjęcia.
Plan obsługi gości przez kelnerów uwzględnia kolejność podawania potraw i napojów oraz układ
stołów i rozmieszczenie gości. Przejrzystość planu wzbogaca i uzupełnia opracowany szkic sytu-
acyjny obsługi gości.
Zestaw bielizny, zastawy stołowej i sprzętu jest odpowiedni do charakteru przyjęcia, uwzględnia
niezbędny zapas.
Harmonogram podawania potraw i napojów jest poprawnie opracowany. Zaproponowane
metody, sposób i czas podawania potraw i napojów są odpowiednie do charakteru i przebiegu
przyjęcia, uwzględniają planowane przemówienia w trakcie przyjęcia.
Na schemacie poprawnie przedstawione jest pierwsze nakrycie stołu: elementy nakrycia, sztućce,
naczynia do napojów (na podstawie załączonych do zadania wykazów), nakrycie stołu
uwzględnia zaproponowane menu, kolejność i sposób podawania potraw.
Projekt realizacji prac jest opracowany w oparciu o wszystkie założenia do projektu.
W dokumentacji z wykonania prac przedstawiony jest opis pierwszego nakrycia stołu na cztery
osoby, uwzględniający bieliznę stołową, sposób, kolejność i miejsce ustawienia naczyń porce-
lanowych, naczyń szklanych, sztućców, dekoracji i serwetek, zgodnie z zaproponowanymi w pro-
jekcie: menu, kolejnością i sposobami podawania potraw oraz schematem pierwszego nakrycia
stołu.
26
RozwiÄ…zanie zadania jest opracowaniem uporzÄ…dkowanym i zwartym w odniesieniu do
treści, poprawnych terminologicznie i merytorycznie, właściwych dla zawodu. Treści te są
poprzedzone wynikami analizy założeń. Zastosowanie formy osobowej do ich przedstawienia
podkreśla indywidualny charakter opracowanego projektu realizacji prac.
Opracowanie jest opatrzone trafnym merytorycznie tytułem, stosownym do zawartości
wynikającej z treści zadania.
W opracowaniu niekonsekwentnie stosowane są niektóre sformułowania, np.  oferta kuli-
narna ,  propozycja menu ,  wykaz potraw i napojów , co wpływa na utratę 10% punktów.
Biorąc pod uwagę powyższy komentarz, za przedstawione rozwiązanie zadania można uzyskać
90% na 100% możliwych do uzyskania punktów.
Wyróżnienia w tekście poczyniłam ja, gdyż powinieneś je zapamiętać, bo są to uwagi uni-
wersalne, dotyczą one także twojego zadania. Sprawdz to w Informatorze dla twojego zawodu, jak to
się ma do podanych tam ogólnych kryteriów oceniania.
Po tych analizach masz przedsmak tego, co ciÄ™ czeka.
Spróbuj spisać w punktach, co musisz umieć. Zrób to w oparciu o przykładowe zadanie z In-
formatora oraz o standard wymagań egzaminacyjnych i wnioski nasuwające się z analizy rozwiąza-
nia zadania dla kelnera.
Po takiej analizie wiesz już, co musisz wiedzieć i umieć, i mniej więcej wiesz, co już wiesz
i umiesz z zakresu twojego zawodu. Ale miej świadomość, że musisz jeszcze opanować kilka innych
umiejętności ponadzawodowych, uniwersalnych, takich jak choćby prozaiczna umiejętność kodowa-
nia arkusza czy umiejętność sprawnego rozwiązywania testów.
Teraz możesz przystąpić do sporządzania planu przygotowań do egzaminu.
4.
Zrób plan przygotowań
Wiesz czego nie umiesz, wiesz co musisz umieć  możesz już zrobić plan przygotowań.
Skorzystaj ze wskazówek zawartych w rozdziale:  Planowanie, planowanie i jeszcze raz planowanie .
Zabierz się za planowanie najpózniej w pazdzierniku. Zebranie wszystkich niezbędnych informacji
oraz samoocena twojej wiedzy i sporządzenie planu przygotowań  zajmą ci około dwóch miesięcy.
Na przygotowania, czyli realizację planu powinieneś mieć przynajmniej pół roku.
Nie licz, że uda ci się przygotować w ciągu dwóch tygodni czy nawet czterech  nie ma
cudów.
Zacznij od planu całościowego, a następnie przejdz do planów miesięcznych, tygodniowych
i dziennych. Sporządzając plany miesięczne i tygodniowe, wcześniej załóż sobie, ile godzin dziennie
możesz poświęcić na przygotowania, określ w jakich godzinach w ciągu dnia pracujesz najefektyw-
niej, ustal stałe godziny pracy umysłowej. Planując regularne godziny uczenia się, kieruj się zdrowym
rozsądkiem. Staraj się, aby twój plan był możliwy do zrealizowania. Ważne, aby terminy i zada-
nia były realne i uwzględniały indywidualne tempo pracy oraz inne twoje obciążenia.
Nigdy nie uda się opanować całego materiału, zatem planując  określaj priorytety. Jeśli twój
plan będzie przeładowany, nawet jeśli ambitnie zaczniesz go realizować, po kilku dniach zniechęcisz
się. W twoim planie musi być czas na naukę, rozwój własny, przyjazń i miłość, działania na rzecz
innych bliskich osób i odpoczynek oraz na nieprzewidziane wydarzenia  około 15% czasu.
Sporządzając swój plan, korzystaj z dostępnych akcesoriów przydatnych do planowania: ter-
minarzy, kalendarzy, plakatów, notesów, karteczek samoprzylepnych. Mając własny komputer,
możesz wykorzystać aplikacje do planowania.
27
Pamiętaj, nawet najlepszy plan nie pomoże, jeżeli nie będziesz się do niego stosował.
Co tydzień sprawdzaj, jak przebiega realizacja twojego planu i aktualizuj go, podejmując
odpowiednie decyzje. Wiedz, że człowiek dobrze zorganizowany i zarazem elastyczny przesuwa
pewne sprawy w czasie, pamiętając zawsze o swoich priorytetach.
5.
Przygotowania całą parą
 co musisz ćwiczyć
Ucz się  nie ma innego wyjścia.
Trudno tu wskazać jedną najskuteczniejszą dla wszystkich optymalną strategię uczenia się,
gdyż każdy ma inne preferencje. Sam wiesz, kiedy uzyskujesz najlepsze efekty. Powtarzaj materiał,
staraj się to robić z kimś kompetentnym, np. z korepetytorem. Możesz to robić z kolegą, ale aby takie
powtarzanie nie przerodziło się w towarzyskie spotkanie, musisz mieć duże poczucie odpowiedzial-
ności i wykazać się samokontrolą.
Często sprawdzaj, ile już umiesz  rozwiązuj przykładowe zadania testowe  i tu poja-
wia się największy problem, skąd je wziąć. Przede wszystkim z Informatora.
Za rok, dwa... będzie wiadomo, co było na egzaminach w latach wcześniejszych, będzie
można wykorzystać te zadania do ewentualnych powtórek  teraz niestety trzeba sobie radzić tak, jak
pozwalają na to okoliczności. Miejmy nadzieję, że giełda egzaminacyjna będzie działała i można
będzie rozwiązywać zadania z egzaminów przeprowadzonych we wcześniejszych latach. Do
powtórek będzie można także wykorzystać zadania (arkusze) z egzaminów dla absolwentów zasad-
niczych szkół zawodowych w zawodach pokrewnych do twojego. Jeżeli takie znajdziesz  rozwiąż je.
To dobre ćwiczenie, bo, jak mówią,  na bezrybiu i rak ryba . Ćwicz też wypełnianie karty odpowiedzi.
Możesz także (jeśli uda ci się je zdobyć) wykorzystywać zadania, które zawierały dotychczasowe
testy w II części etapu pisemnego przeprowadzonych dotychczas egzaminów zawodowych w dowol-
nym zawodzie.
Jeżeli masz dostęp do internetu, sprawdz czy na stronach internetowych okręgowych komisji
egzaminacyjnych nie ma przykładowych zadań lub arkuszy z egzaminów przeprowadzonych w pop-
rzednich latach.
Wiedz, że ocenianie testu rozwiązywanego w etapie pisemnym egzaminu jest bardzo proste:
za każdą poprawną odpowiedz otrzymujesz 1 punkt, a za niewłaściwą lub brak odpowiedzi  0 punk-
tów. Tu możesz uzyskać wyłącznie 0 lub 1 punkt. Czyli zakreślając jedną odpowiedz, musisz ją bar-
dzo dobrze przemyśleć, bo podejmujesz ważną decyzję  rzadko zdarza się, że nie wiedząc co
wybrać, trafi się (ale może się to zdarzyć).
RozwiÄ…zujÄ…c test:
przejrzyj cały test, aby przekonać się, jakie są wszystkie zadania;
zadania rozwiÄ…zuj kolejno;
czytaj zadanie przynajmniej dwukrotnie, uważnie i wnikliwie;
nie trać zbyt dużo czasu na zadania, które sprawiają ci trudności, powróć do nich na
końcu;
po rozwiązaniu zadań łatwiejszych, wróć do trudniejszych;
nawet jeżeli nie wiesz, którą odpowiedz wybrać, nie rezygnuj, zakreśl którąkolwiek,
a może się uda;
na zakończenie sprawdz, czy nie pominąłeś jakiegoś zadania.
28
Przygotowując się do egzaminu, dla odprężenia możesz ćwiczyć rozwiązywanie różnych
testów, np. zamieszczanych w różnych ilustrowanych magazynach, w internecie itp.
Ćwicz sporządzanie projektów.
Zwracaj uwagę na to, aby projekty miały przejrzystą strukturę, w której wyróżnione będą
rozdziały. Tytuły rozdziałów powinny być zawsze zgodnie z treścią zadania. Treści projektu przed-
stawione w poszczególnych rozdziałach powinny odpowiadać ich tytułom. Z projektu muszą wynikać
prace, które wykonasz. Spisuj zawsze założenia do projektu. Zwracaj uwagę na nazewnictwo i stosuj
je konsekwentnie.
Tu przytoczę wyjaśnienia z Informatora, gdyż w tym momencie są one bardzo ważne.
 Pamiętaj, że etap praktyczny egzaminu trwa od 180 do 240 minut (w zależności od zawodu). W cią-
gu tego czasu musisz wykonać zadanie egzaminacyjne, które obejmuje opracowanie projektu reali-
zacji i wykonanie określonych prac. Opracowanie projektu zajmie ci około połowę czasu przezna-
czonego na egzamin. Drugą część czasu musisz wykorzystać na wykonanie prac, które będą
określone w projekcie oraz na ocenę ich jakości. Nie powinieneś rozpoczynać rozwiązywania zada-
nia egzaminacyjnego od wykonania prac, ponieważ zadanie egzaminacyjne może być tak zbu-
dowane, że z projektu będzie wynikać rodzaj, zakres oraz sposób i warunki wykonania tych prac.
Również w projekcie może być określony efekt tych prac. Opracowanie projektu musi być poprze-
dzone wnikliwą i staranną analizą treści zadania oraz załączników stanowiących jej uzupełnienie.
Wyniki tej analizy decydują o zawartości projektu, tym samym o jakości wyniku rozwiązania zadania.
Informacje zawarte w projekcie można przedstawić w dowolny sposób, np. tekstu z elementami
graficznymi, można również do opracowania projektu wykorzystać komputer znajdujący się na
stanowisku egzaminacyjnym .
Możesz ćwiczyć, wykonując także projekty dotyczące różnych przedsięwzięć, nie tylko tych,
które dotyczyć będą egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe. Zatem zrób dla odprężenia
np. projekt wyjazdu wakacyjnego, projekt modernizacji twojego pokoju, projekt modernizacji twojego
roweru (motocykla, samochodu), projekt imprezy na zakończenie edukacji szkolnej. Dopracuj struk-
turę tych projektów wraz z niezbędnymi załącznikami: szkicami, wykazami potrzebnych materiałów,
zakupów, niezbędnych środków finansowych.
6. ParÄ™ rad na koniec
Przygotowując się do egzaminów, myśl pozytywnie wspominając minione osiągnięcia.  Nic
bardziej nie ułatwia sukcesu niż uprzedni sukces, nic bardziej go uniemożliwia niż frustracja  to
dostrzegł Hans Selye. Wiara w siebie i w swoje możliwości to fundament powodzenia!
Reszta  to praca, odpowiednie przygotowanie siÄ™.
Wiedz, że koncentrację (skupienie uwagi) podtrzymuje:
pozytywne nastawienie,
właściwa organizacja pracy,
dobrze przygotowane, zgodnie z zasadami ergonomii miejsce pracy,
wyeliminowanie zakłóceń.
Przygotowując się do egzaminów będziesz cierpiał na chroniczny brak czasu, zatem gospodaruj
nim rozsądnie. Wyeliminuj  złodziei czasu , czyli czynności mało ważne, choć często przy-
jemne, których wspólną cechą jest, że kradną twój czas.
29
Do złodziei czasu zaliczyć można:
oglÄ…danie w telewizji wszystkiego bez celu,
ciągnące się godzinami, a niekiedy krótkie lecz zbędne rozmowy telefoniczne,
odkładanie ważnych spraw na pózniej,
szukanie tzw. prac zastępczych, np. pomoc rodzicom w robieniu zakupów,
których nigdy się nie robiło,
nieograniczony czas poświęcony na gry komputerowe,
kontakty z ludzmi, którzy zabierają nam czas na bezproduktywne rozmowy
lub działania.
Ty z pewnością znajdziesz znacznie więcej  złodziei twojego czasu .
Sukces na egzaminie jest wypadkową wielu czynników od ciebie zależnych, od ciebie częściowo
zależnych i od ciebie niezależnych.
Należy dawać z siebie wszystko w trakcie uczenia się do egzaminów. Nie wyolbrzymiać trud-
ności czy ograniczeń, lecz dostrzegać plusy każdej sytuacji i możliwości działania w niej.
Aby osiągnąć jak największą sprawność działania podczas uczenia się, powinniśmy koncen-
trować się na robieniu w danym czasie tylko jednej ważnej rzeczy, którą oceniamy jako pierw-
szoplanową. Przy określaniu priorytetów w celu wyboru danego zadania, trzeba zawsze działać
na rzecz przyszłości, a nie przeszłości. Koncentrować się na szansach, a nie na trudnościach.
Aby skuteczniej się uczyć, trzeba co jakiś czas  odprężać się i relaksować . Zadbać o od-
powiednią dla siebie dawkę snu, odpoczynku, rozrywek  rób wtedy to, co szczególnie lubisz.
Podczas nauki rób sobie krótkie przerwy (5 10 min.) na relaks (ćwiczenia oddechowe, spacer,
odpoczynek dla oczu). Wypoczęty człowiek musi robić przerwy co 40 minut, po pewnym cza-
sie trzeba przerwy robić częściej (co 20 30 min.).
Jeśli po powtórzeniu pewnej partii materiału stwierdzisz, że umiesz i wiesz, jak odpowiedzieć na
większość zadań i pytań, to nagradzaj siebie i zrób sobie małą przyjemność  to sprawdzona,
skuteczna dobra metoda.
Lektury, które mogą być dla ciebie przydatne:
Buehl D., Strategie aktywnego nauczania, Wydawnictwo Edukacyjne, Kraków 2004
(ISBN 83-89434-51-2).
Hamer H., Nowoczesne uczenie siÄ™, Veda, Warszawa 1999 (ISBN 83-85584-73-0).
Malinowski M., UczÄ™ siÄ™ i  umiem, Biuletyn maturalny, Centralna Komisja Egzaminacyjna,
Warszawa 2006 (ISBN 83-7400-207-7).
Grębski M., Sukces na egzaminie, WSiP, Warszawa 2004.
Ostrander S., Schroeder L., Superlearning 2000, Medium, Warszawa 1997
(ISBN 83-86755-75-X).
Linksman R., W jaki sposób szybko się uczyć, Diogenes, Warszawa 2001.
Rose C., Nicholl M.J., Ucz siÄ™ szybciej, na miarÄ™ XXI wieku, Logos, Warszawa 2003 (ISBN
83-86941-31-6).
Rudniański J., Jak się uczyć?, WSiP, Warszawa 1987 (ISBN 83-02-02998-X).
Silberman M., Uczymy się uczyć, GWP, Gdańsk 2003 (ISBN 83-89574-19-5).
Taraszkiewicz M., Stawianie celów. Co warto o tym wiedzieć? Biuletyn maturalny,
Centralna Komisja Egzaminacyjna, Warszawa 2006 (ISBN 83-7400-206-9).
30
Dodatek  Europass
Europass jest zestawem dokumentów umożliwiających obywatelom Unii Europejskiej lepsze
dokumentowanie i prezentowanie swoich kwalifikacji i kompetencji na obszarze całej Europy,
głownie w celu zatrudnienia, ale także w celu kontynuowania nauki za granicą. Europass zastąpi pliki
dokumentów, które muszą przedstawiać osoby starające się o pracę. Jego ujednolicona forma
ułatwi także pracodawcom zorientowanie się, jakie są faktyczne kwalifikacje kandydata do pracy.
Europass został przyjęty decyzją Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 15 grudnia 2004 r.
a stał się obowiązującym od 1 stycznia 2005 r.
W skład europass wchodzą następujące dokumenty:
Europass  CV
Europass  Paszport Językowy
Europass  Mobilność
Europass  Suplement do Dyplomu
Europass  Suplement do Dyplomu Zawodowego.
Dwa pierwsze dokumenty będą wypełniane przez zainteresowane osoby, a trzy następne
wydawane będą przez upoważnione do tego instytucje.
Europass  CV to standardowy formularz życiorysu, używany w takiej samej formie we wszystkich
krajach Unii Europejskiej, który w jasny i wyczerpujący sposób daje obywatelom możliwość prezen-
tacji danych osobowych oraz informacji o posiadanych kwalifikacjach i doświadczeniu zawodowym.
Umożliwia on porównanie kwalifikacji kandydatów do pracy pochodzących z różnych krajów UE,
ułatwia zebranie wszystkich ważnych informacji nawet osobom, które piszą CV po raz pierwszy.
Europass  CV wypełniany jest samodzielnie. Formularz we wszystkich językach UE oraz instrukcja
jego wypełnienia dostępne są bezpłatnie na stronie internetowej Europejskiego Centrum Rozwoju
Szkolenia Zawodowego (Cedefop) http://europass.cedefop.eu.int
Europass  Paszport Językowy to dokument prezentujący stopień znajomości języków obcych
zgodny z jednolitymi kryteriami przyjętymi na obszarze całej UE. Stanowi on część Portfolio
Językowego Europass przygotowanego na bazie modelu opracowanego przez Radę Europy i umoż-
liwia udokumentowanie umiejętności językowych zdobytych poprzez edukację szkolną, kursy i szko-
lenia, a także kształcenie nieformalne. Europass  Paszport Językowy jest przydatny każdemu, kto
chce w ujednoliconej formie zaprezentować w kraju i za granicą posiadane kompetencje językowe.
Jest on wypełniany samodzielnie. Formularz we wszystkich językach UE oraz instrukcja jego
wypełnienia dostępne są bezpłatnie na stronie http://europass.cedefop.eu.int
Europass  Mobilność to dokument potwierdzający okresy nauki i szkolenia realizowanego za
granicą po 1 stycznia 2005 r. Dokument ten może otrzymać każda osoba, niezależnie od wieku,
poziomu wykształcenia czy statusu zawodowego podejmująca naukę za granicą (czyli tzw. euro-
pejską ścieżkę kształcenia) jeżeli pobyt za granicą ma miejsce w ramach wspólnotowego programu
w dziedzinie edukacji i szkoleń (np. Program Leonardo da Vinci) lub spełnione są następujące kry-
teria:
Okres kształcenia w innym kraju ma miejsce w ramach inicjatywy edukacyjnej prowadzonej
w kraju pochodzenia osoby, która z tej inicjatywy korzysta.
Organizacja odpowiedzialna za inicjatywÄ™ edukacyjnÄ… w kraju pochodzenia (organizacja
wysyłająca) zawarła z organizacją przyjmującą pisemne porozumienie na temat treści,
celów i okresu trwania europejskiej ścieżki kształcenia oraz przedstawiła je Krajowemu
Centrum Europass. Organizacja wysyłająca zapewnia stosowne przygotowanie językowe
zainteresowanego i wyznacza mu opiekuna w kraju przyjmujÄ…cym, odpowiedzialnego za
pomoc, informowanie, ukierunkowanie i monitorowanie podopiecznego.
Każdy z uczestniczących krajów musi być państwem członkowskim UE lub członkiem
EFTA/EOG.
31
W stosownych przypadkach, organizacja wysyłająca i przyjmująca współpracują przy dostar-
czeniu zainteresowanemu odpowiednich informacji na temat BHP w miejscu pracy, przepisów prawa
pracy, środków zapewniających równe traktowanie i innych przepisów związanych z pracą, obowią-
zujÄ…cych w kraju przyjmujÄ…cym.
Dokument Europass  Mobilność wydaje nieodpłatnie Krajowe Centrum Europass na
wniosek instytucji organizującej naukę, praktykę lub staż. Dokument wypełniany będzie w wersji elek-
tronicznej zarówno przez polską instytucję wysyłającą beneficjenta, jak i zagraniczną przyjmującą.
Wnioskodawcy indywidualni nie mogą sami występować o wydanie dokumentu Euro-
pass Mobilność.
Osoby, którym wydano dokument Europass Mobilność mają prawo wnioskować o prze-
tłumaczenie go na drugi język, przy czym mogą oni wybrać język organizacji wysyłającej, język orga-
nizacji przyjmującej lub trzeci język europejski. W przypadku trzeciego języka odpowiedzialność za
sporządzenie tłumaczenia spoczywa na organizacji wysyłającej.
Jak uzyskać Europass  Mobilność szczegółowo wyjaśniono na stronie internetowej
http://www.europass.org.pl
Europass  Suplement do Dyplomu jest dokumentem załączanym przez uczelnie do dyplomu
ukończenia szkoły wyższej od 1 stycznia 2005 roku w celu ułatwienia osobom trzecim zrozumienia
znaczenia dyplomu w zakresie wiedzy i kompetencji zdobytych przez jego posiadacza. Suplement do
Dyplomu opisuje rodzaj, poziom, treść i status studiów ukończonych przez posiadacza oryginału
dyplomu. Wzór Suplementu do Dyplomu opracowany na podstawie modelu przygotowanego przez
Komisję Europejską, Radę Europy oraz UNESCO zawarty jest w załączniku do rozporządzenia
Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 23 lipca 2004 r. w sprawie rodzajów dyplomów i tytułów
zawodowych oraz wzorów dyplomów wydawanych przez uczelnie (Dz.U. Nr 182, poz. 1881 z pózn. zm.).
Suplement nie jest wydawany wstecznie, nie zastępuje oryginału dyplomu i nie uprawnia do
formalnego uznania dyplomu przez stosowne instytucje w innych krajach.
Europass  Suplement do Dyplomu Zawodowego to dokument określający zakres kompetencji
osoby posiadającej dyplom zawodowy oraz ułatwiający zrozumienie znaczenia dyplomu, ściśle po-
wiązany z zawodem (w danym kraju posiadacze określonego dyplomu otrzymają taki sam suple-
ment). Europass  Suplement do Dyplomu Zawodowego otrzyma absolwent ponadgimnazjalnej
szkoły zawodowej, który zda zewnętrzny egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe. Dokument
będzie wydawany bezpłatnie przez placówki wyznaczone przez MENiS i będzie miał jednolity wzór,
który określi rozporządzeniem minister edukacji narodowej i sportu.
Europass  Suplement do Dyplomu Zawodowego nie jest wydawany wstecznie, nie
zastępuje oryginału dyplomu zawodowego potwierdzającego kwalifikacje zawodowe, nie uprawnia
do formalnego uznania dyplomu przez instytucje w innych krajach.
Korzystanie z Europass otwarte jest również dla państw Europejskiego Obszaru
Gospodarczego nie będących członkami Wspólnoty  tj. Islandii, Liechtensteinu i Norwegii (zgodnie
z warunkami określonymi w Porozumieniu EOG) oraz dla krajów kandydujących do przystąpienia do
UE zgodnie z ich odpowiednimi Układami Europejskimi.
W krajach Unii Europejskiej powołane zostały Krajowe Centra Europass (NEC).
W Polsce rolę Krajowego Centrum Europass pełni Biuro Koordynacji Kształcenia Kadr
Fundacji  Fundusz Współpracy .
Kontakt z Krajowym Centrum Europass:
Biuro Koordynacji Kształcenia Kadr, Fundusz Współpracy
ul. Górnośląska 4a, 00-444 Warszawa
Kierownik: Kinga Motysia
tel.: (22) 45 09 965, (22) 622 19 91, faks: (22) 625 28 05
e-mail: europass@cofund.org.plhttp://www.europass.org.pl
32


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
00 A więc zacznijmy od początku
zacznijmy od dotyku c3
Legut Zacznijmy od pomidorów
zacznijmy od dotyku(1)
Zacznij od tego
zacznijmy od dotyku
zacznijmy od dotyku c2
Blender Od planowania, modelowania oraz teksturowania do animacji i renderingu Praktyczne projekty

więcej podobnych podstron