wino rodzynkowe


WINO RODZYNKOWE
Rodzynki, jako suszone winogrona wydają wina nie ustępujące jakością
winom gronowym. Stanowią znakomity i wdzięczny materiał na wina domowe. Jeden
kilogram rodzynek zawiera około pół kilograma cukru i nie mo\na o tym zapomnieć przy
ustalaniu składu nastawu.
Rodzynki przed u\yciem nale\y przepłukać wrzątkiem, posiekać, zalać 1/3
przepisanej letniej wody dodać zaczyn dro\d\y /jeśli nie mamy dro\d\y, to zalewamy rodzynki wodą
letnią i korzystamy z dro\d\y \yjących na skórce rodzynek/ i po 1 dniu przecedzić. Na wytłoczyny
znowu nalać 1/3 wody tym razem koniecznie letniej, po dniu przecedzić, i nalać na miazgę
ostatnią część letniej wody. Po dniu przecedzić i w uzyskanej wodzie rozpuścić przepisaną
ilość cukru. Dodać kwasku cytrynowego i fermentować.
Przykłady na 10 litrów wina:
wino 9% - 10% wino 16% wino 17% - 18%
1kg rodzynek 1,5kg rodzynek 2kg rodzynek
9l wody 8,5l wody 8l wody
1kg cukru 2kg cukru 2kg cukru
20g kwasku cytrynowego


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
wino rodzynkowe
WINO RODZYNKOWE
wino pszeniczno rodzynkowe
WINO JĘCZMIENNO RODZYNKOWO FIGOWE
wino jęczmienno rodzynkowo figowe
WINO PSZENICZNO RODZYNKOWE (2)
Przepis na wino z ryżu i rodzynek
WINO MORELOWE (2)
WINO ARBUZOWE (2)
WINO KIWI
WINO HERBACIANE
WINO Z BIA YCH PORZECZEK
Wino z głogu

więcej podobnych podstron