Czynniki wpływające na kumulację azotanów w roślinach


www.agronom-polski.pl
CZYNNIKI WPAYWAJCE NA KUMULACJ AZOTANÓW W ROŚLINACH
Rośliny pobierają azot przez system korzeniowy z gleby w formie amonowej (NH4+) i azotanowej (NO3-).
Obie formy są przyswajalne dla roślin. Jednak o tym, która forma jest aktywniej pobierana przez rośliny
decyduje wiele czynników; gatunku rośliny, stanu fizjologicznego, formy azotu nawozowego, warunków
glebowych i in.
Zawartość azotu w roślinie wynosi od 0,5-4 % i zależy od:
·ð gatunku roÅ›liny,
·ð części roÅ›liny (wegetatywne, generatywne),
·ð fazy rozwojowej roÅ›liny,
·ð poziomu nawożenia azotowego,
·ð żyznoÅ›ci gleby (zawartoÅ›ci substancji organicznej, odczynu gleby itp.)
Gromadzenie azotu w roślinie rozpoczyna się w momencie wykształcenia korzenia zarodkowego i osiąga
maksimum w tzw.  liniowej fazie wegetatywnego rozwoju jest to moment, w którym szybkość pobierania
azotu jest proporcjonalna do szybkości nagromadzania suchej masy. W okresie wzrostu rośliny mogą
nagromadzić duże iloÅ›ci azotanów, nawet do 15 g·kg-1 w suchej masie.
Problem nadmiernej zawartości azotanów dotyczy roślinach zebranych w okresie wegetacji,
szczególnie w formie pasz zielonych i warzyw, nie dotyczy natomiast roślin dojrzałych, szczególnie ich
nasion przeznaczonych na paszÄ™ do konsumpcji.
Czynniki wpływające na gromadzenie azotanów w roślinach;
1. Odczyn gleby
Znaczny wpływ na pobieranie form azotu ma odczyn gleby. W warunkach odczynu zbliżonego do
obojętnego lepszym zródłem jest azot amonowy (N-NH4+). Wraz ze wzrostem zakwaszenia do stanu gleb
bardzo kwaśnych wzrasta intensywność pobierania formy azotanowej (N-NO3-).
2. Gatunek rośliny
Najwyższe dopuszczalne pozostałości azotanów*, które mogą znajdować się w roślinnych środkach
spożywczych (MONITOR POLSKI 22, POZ. 233 1993 r.)
Dopuszczalna zawartość
Grupa Produkt
mg NaNO3"kg-1 Å›.m.
I sałata, rzodkiewka, buraki, rzepa, kalarepa, koper, szpinak 2 000
II kapusta i szczypior 1000
III marchew, pietruszka, czosnek, ogórek, kalafior, pory, selery 500
IV cebula, papryka, pomidory, fasola, ziemniaki 250
V warzywa na przetwory dla niemowląt i małych dzieci 250
* stosowanych przy uprawie roślin
3. Nawożenie azotowe
Jest czynnikiem agrotechnicznym o najsilniejszym działaniu wpływającym na kumulację azotanów w
roślinach. Wraz ze wzrostem dawki azotu rośnie pobieranie tego składnika przez rośliny, lecz zarazem jego
wykorzystanie do syntezy białka jest coraz słabsze. W wyniku tego zjawiska notuje się znaczny wzrost
udziału frakcji azotanowej w azocie ogólnym. Toksyczna dla zwierząt i ludzi zawartość tych prostych
związków azotu w roślinach występuje z reguły w pierwszej kolejności po jednostronnym nadmiernym
nawożeniu azotem. Nawożenie azotem należy stosować jedynie zgodnie z zapotrzebowaniem roślin na ten
składnik, gdyż za wysokie dawki powodują nie tylko wzrost zawartości azotanów, ale również obniżenie
plonu i jakości. Skutkiem nawożenia stosowanego w jednorazowych dużych dawkach azotu jest
przynajmniej okresowa nadmierna akumulacja azotanów i duże straty azotu przez wymycie N-NO3- w głąb
profilu bÄ…dz ulatnianie do atmosfery w procesie denitryfikacji.
1
www.agronom-polski.pl
4. Zasobność gleby w składniki pokarmowe
W tkankach starszych roślinach rosnących w warunkach niedoborowego zaopatrzenia w fosfor stwierdzono
możliwość gromadzenia azotanów. Niedobór potasu u roślin obficie żywionych azotem powoduje
nagromadzenie w tkankach amin i jonów amonowych  aż do ilości toksycznych, co powoduje uszkodzenia
części nadziemnych roślin prowadząc nawet do ich obumierania. Duży wpływ na przemiany azotu w
roślinach wywiera magnez, którego niedobór powoduje nadmierną akumulację azotanów w roślinach, co
jest dobrze rozpoznane w gospodarce pastwiskowej
Wśród mikroelementów wpływających na redukcję azotanów w roślinie można wyróżnić molibden i
żelazo. Proces redukcji azotanów w roślinie obejmuje dwa etapy: redukcję NO3- do NO2-, który przebiega w
cytoplazmie. Redukcja NO2- do NH3 odbywa siÄ™ w chloroplastach.
reduktaza
- -
NO3 + 2H+ + 2e NO2 + H20
azotynowa
reduktaza
-
NO2 + 6H+ + 6e NH3 + H20 + OH
azotanowa
Aktywność reduktazy azotanowej jest uwarunkowana obecnością molibdenu, który jest specyficznym
komponentem grupy prostetycznej tego enzymu. Rola molibdenu polega na zmianie jego wartościowości:
Mo5+ Mo6+. W związku z udziałem molibdenu w składzie reduktazy azotanowej jego niedobór prowadzi
do akumulacji NO3- w tkankach roślin.
Jedynym mikroelementem bezpośrednio czynnym w redukcji NO2- do NH3 u roślin jest żelazo. Dlatego też
niedobór żelaza hamuje asymilację azotanów, a przez to syntezę białka.
5. Długość okresu wegetacji
Największe stężenie azotanów wykrywane jest we wczesnych stadiach rozwojowych. Na ogół w miarę
upływu sezonu wegetacyjnego i terminu zbioru zawartość azotanów maleje.
6. Warunki świetlne
Duża intensywność oraz dłuższe działanie światła lub skrócenie długości dnia powoduje wzrost poziomu
azotanów w warzywach. Oddziaływanie światła na akumulację należy przede wszystkim rozpatrywać z
punktu widzenia jego roli w fotosyntezie. W warunkach niedostatecznego naświetlenia zbyt niska zawartość
węglowodanów może być wynikiem ograniczającym szybkość redukcji azotanów. Również aktywność
reduktazy azotanów w ciemności zacznie spadać. Aby uzyskać rośliny o niskiej zawartości azotanów,
należy je uprawiać w miejscach nasłonecznionych.
7. Typ gleby
Rośliny uprawiane na glebach ciężkich, czarnoziemach i torfach gromadzą więcej azotanów w porównaniu z
uprawianymi na glebach lekkich.
8. Nawadnianie roślin
Nawadnianie wpływa na obniżenie zawartości azotanów w warzywach.
9. Sposób przechowywania i procesy technologiczne
Przechowywanie warzyw w nieodpowiednich warunkach, sprzyjajÄ…cych rozwojowi bakterii redukujÄ…cych
azotyny, może powodować szybkie ich nagromadzenie.
2


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Czynniki wplywajace na rentownosc bankow w polskim sektorze bankowym
Czynniki wpływającego na aktywność enzymów
czynniki wplywajace na wiarygodnosc zeznan swiadkow
mord psychologia i psychiatria czynniki wpływające na pr
37 Omów czynniki wpływające na lepkość krwi
Analiza czynników wpływających na powrót do pracy pacjentów po aloplastyce całkowitej stawu biodrowe
Czynniki wpływające na optymalny rozwój dziecka w ujęciu najnowszych koncepcji
Cwiczenie nr Kinetyka chemiczna Czynniki wplywajace na szybkosc reakcji chemicznych
Czynniki wpływające na efektywność treningu
czynniki wpływające na rozprzestrzenianie tlenia
agresja u cz?owieka jej charakter, rola jak? odgrywa w ?yciu i czynniki wp?ywaj?ce na jej poziom
61 Czynniki wpływające na promienioczułość
III Słownik pojęć Identyfikacja czynników wpływających na projekt sieci
III Słownik pojęć Identyfikacja czynników wpływających na projekt sieci
czynniki wpływające na porażenie

więcej podobnych podstron