Tarta ze śliwkami

Tarta ze śliwkami
Składniki
Ciasto: 50 dag mąki, kostka margaryny, 2 żółtka, 20 dag cukru pudru, 1/3 szklanki
śmietany, łyżeczka proszku do pieczenia., Nadzienie: 50 dag śliwek, 3 jaja, szklanka
gęstej śmietany 18-proc., 15 dag cukru pudru
Sposób przyrządzania
Składniki ciasta posiekać na stolnicy, po czym paroma ruchami zagnieść ciasto,
uformować w kulę. Schłodzić w lodówce. Natłuścić tortownicę o średnicy ok. 22 cm,
wylepić ciastem, formując dwucentymetrowy rant. Ułożyć na cieście połówki śliwek i
posypać je przez sitko cukrem pudrem. Wstawić tartę do pieca nagrzanego do
temperatury 220°C i upiec na jasnozÅ‚oty kolor. SkÅ‚adniki polewy zmiksować, wylać na
podpieczone ciasto i zapiec. Tartę można jeść zarówno na gorąco, jak i na zimno.

Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Szybkie ciasto ze śliwkami
EW Ucierane ze śliwkami
Placek ze śliwkami i zalewą migdałową
EW Tarta ze szpinakiem
Knedle serowe ze śliwkami
Ciasto ze sliwkami
?atwe ciasto ze ?liwkami
Aromatyczny placek ze śliwkami
CIASTO ZE ÅšLIWKAMI
Krolik duszony ze sliwkami
Kasza jaglana ze sliwkami
Ciasto ze śliwkami i zalewą
Placek ze śliwkami i orzechami
canelloni ze szpinakiem i marchewka

więcej podobnych podstron