napoje


Napoje
Spis treści

zakładka
001 Caffe borgia
002 Coffee nog
003 Spicy coffee
004 Irish coffee
005 Brise
006 Kawa mrożona
007 Czekolada na gorąco
008 Black and tan
009 Herbata z rumem
010 Kruszon z szampana
011 Red eye
012 Lemoniada
013 Oranżada
014 Kruszon
015 Salty dog
016 Krwawa meri
017 Mazagran
018 Martini dry
019 Dżin z tonikiem
020 Dżin sour
021 Bolo
022 Rum cobbler
023 Cuba libre
024 Mimosa
025 Campari orange
026 Łyski z lodem
027 Spritzer
028 Grog
029 Grzane piwo
030 Grzane wino
031 Krupnik
032 Kwas chlebowy

zakładka
CAFE BORGIA
napój łatwy i szybki do wykonania - czas wykonania 10 minut
jedna filiżanka kawy espresso jedna łyżeczka miodu
jedna druga łyżeczki czekoladowych wiórków
cynamon bita śmietanka
Do ogrzanej szklanki nalać gorącej kawy.
Wymieszać z miodem, czekoladowymi wiórkami i szczyptą
cynamonu. Udekorować bitą śmietaną i podawać.

zakładka
COFFEE NÓG
Napój trudny do przygotowania - czas wykonania 15 minut
jedna łyżka ciemnego cukru jedno żółtko
jedna druga filiżanki śmietanki kremówki
jedna filiżanka gorącej kawy gałka muszkatołowa
Cukier utrzeć z żółtkiem, zalać gorącą śmietanką,
ubijając trzepaczką. Ubijając podgrzewać, ale nie
dopuścić do zagotowania. Kawę rozlać do dwóch
filiżanek, dopełnić mieszaniną jajka z cukrem. Posypać
startą gałką muszkatołową.

zakładka
SPICY COFFEE
napój łatwy do wykonania - czas wykonania 10 minut
(DLA DWÓCH OSÓB)
2 kawałki skórki pomarańczowej 2 kawałki skórki cytrynowej 10 goździków
dwie filiżanki gorącej kawy cukier do smaku
Skórki i goździki zalać bardzo gorącą kawą w
ogrzanym naczyniu. Po mniej więcej jednej dwóch minutach zlać do
dwóch filiżanek.

zakładka
IRISH COFFEE
napój łatwy do wykonania - czas wykonania 10 minut
40 mililitrów wbiskey (irlandzkiej) jedna filiżanka mocnej, czarnej kawy
jedna łyżeczka cukru bita śmietanka cynamon do posypania
Do ogrzanego kieliszka nalać whiskey, wsypać
cukier i dolać gorącą kawę. Wymieszać. Na wierzchu
ułożyć bitą śmietankę, posypać cynamonem.
Podawać ze słomką i łyżeczką do kawy.

zakładka
BRISE
napój łatwy do wykonania - czas wykonania 5 minut bez czasu oziębiania kawy
jedna filiżanka zimnej kawy dwie łyżeczki cukru
jedno żółtko sok z jednej pomarańczy
Wszystkie składniki zmiksować, wlać do szklanki,
dodać lód. Podawać ze słomką.

zakładka
KAWA MROŻONA
napój łatwy do wykonania - czas wykonania 10 minut bez czasu oziębiania kawy
jedna kulka lodów waniliowych jedna filiżanka zimnej, mocnej kawy
bita śmietanka wiórki czekolady
Lody włożyć do dużego kieliszka lub szklanki,
zalać kawą, udekorować bitą śmietanką.

zakładka
CZEKOLADA NA GORĄCO
czas wykonania 30 minut
2 dekagramy gorzkiej czekolady 50 mililitrów wody
150 mililitrów mleka bita śmietanka do dekoracji
Czekoladę podzielić na małe kawałeczki lub
zetrzeć na grubej tarce. Do małego rondelka wlać
wodę, dodać czekoladę i podgrzewać bardzo
powoli, aż do zagotowania. Chwilę pogotować,
cały czas mieszając i uważając, aby czekolada się nie
przypaliła. Wlać mleko, podgrzać mieszając, ale już
nie gotować. Podawać przybraną bitą śmietaną.

zakładka
BlACK AND TAN
napój tani łatwy i szybki do przygotowania - czas wykonania jedna minuta
50 mililitrów mleka 10 mililitrów coca-coli dwie 3 kostki lodu
Coca-colę wrzucić do wysokiej szklanki, dodać
kostki lodu i zalać mlekiem.

zakładka
HERBATA Z RUMEM
napój łatwy do wykonania - czas wykonania 6 minut
40 mililitrów ciemnego rumu jedna łyżeczka soku z cytryny
jedna łyżeczka cukru 100 mililitrów mocnej herbaty kawałek cynamonu
Do nagrzanej szklanki wsypać cukier, wlać gorącą
herbatę, sok i rum. Wrzucić kawałek cynamonu,
udekorować skórką z cytryny.

zakładka
KRUSZON Z SZAMPANA
napój świąteczny dość drogi i czasochłonny
czaswykonania 10 minut plus dwie godziny
jedna butelka białego wina jedna butelka szampana
40 mililitrów likieru pomarańczowego (curacao) 3 4 łyżki cukru
sok z dwóch cytryn różowy grejpfrut plasterki cytryny lód
Owoce pokroić, wrzucić do szklanego dzbanka,
wlać sok, zasypać cukrem, zalać likierem i odstawić
na dwie godziny. Wrzucić lód, wlać szampan i wino.

zakładka
RED EYE
napój łatwy i szybki do wykonania czas wykonania jedna minuta
jedna część soku pomidorowego jedna część piwa
Do oziębionej szklanki wlać zimne piwo, a
następnie zimny sok pomidorowy. Nie mieszać.

zakładka
LEMONIADA
napój łatwy do wykonania - czas wykonania 5 minut
sok z jednej cytryny dwie łyżeczki cukru
woda sodowa kruszony lód skórka cytryny
Sok wymieszać z lodem i cukrem, dolać wodę
sodową. Przyozdobić skórką cytryny. Podawać ze
słomką i mieszadełkiem.

zakładka
ORANŻADA
napój łatwy dowykonania - czas wykonania 5 minut
sok z dwóch pomarańczy jedna łyżeczka cukru woda sodowa
kruszony lód jeden plasterek pomarańczy
Sok wymieszać z lodem, cukrem i wodą sodową.
Ozdobić plasterkiem pomarańczy. Podawać ze słomką.

zakładka
KRUSZON
napój czasochłonny - czas wykonania 10 minut plus dwie godziny
(NA OKOŁO 3 SZKLANKI NAPOJU)
jedna butelka białego wina 3czwarte szklanki cukru 1 kieliszek koniaku
dwie pomarańcze lód
Pomarańcze dokładnie umyć, sparzyć, pokroić na
plastry (piętki odrzucić) posypać cukrem i odłożyć
w chłodnym miejscu na dwie godziny.
Plastry pomarańczy włożyć do dużego szklanego
naczynia, zalać winem, dodać koniak, doprawić do
smaku cukrem. Dodać lód, zamieszać.

zakładka
SALTY DOG
napój łatwy do wykonania - czas wykonania dwie minuty
50 mililitrów wódki 100 mililitrów soku grejpfrutowego
szczypta soli 3 kostki lodu
Kostki lodu wrzucić do wysokiej szklanki, wlać
wódkę i sok. Doprawić szczyptą soli i lekko zamieszać.

zakładka
KRWAWA MERI
napój tani i łatwy do wykonania - czas wykonania 5 minut
40 mililitrów wódki 80 mililitrów soku pomidorowego
sok z jednej drugiej cytryny szczypta soli selerowej
odrobina sosu worcester 8 kropli sosu tabasco
sól i pieprz do smaku liść selera do dekoracji
Składniki dokładnie wymieszać z kostkami lodu
i przecedzić do wysokiej szklanki (dokładnie
odmierzyć sos tabasco, ponieważ jest bardzo ostry).
Przyozdobić liściem selera.

zakładka
MAZAGRAN
napój łatwy i szybki do wykonania
czas wykonania jedna minuta bez czasu parzenia kawy
100 mililitrów zimnej kawy 10 mililitrów likieru maraschino tłuczony lód
Do szklanki włożyć lód, wlać kawę i likier. Podawać ze słomką.

zakładka
MARTINI DRY
napój łatwy do wykonania - czas wykonania 5 minut
40 mililitrów dżinu 10 mililitrów wytrawnego wermutu kruszony lód oliwka
Wymieszać dżin, wermut i lód. Przecedzić, wlać do
szkła koktajlowego i udekorować oliwką.

zakładka
DŻIN Z TONIKIEM
napój łatwy i szybki do wykonania - czas wykonania jedna minuta
40 mililitrów dżinu dwie 3 kostki lodu tonik skórka z cytryny
Do szklanki włożyć lód, zalać dżinem i tonikiem.
zamieszać. Udekorować skórką cytryny.

zakładka
GIN SOUR
napój łatwy do wykonania - czas przygotowania 5 minut
40 mililitrów dżinu 15 mililitrów soku z cytryny
10 mililitrów soku z pomarańczy jedna łyżeczka cukru 3 kostki lodu
jeden plasterek pomarańczy ewentualnie jedna wisienka koktajlowa
Składniki dokładnie wymieszać (najlepiej w
shakerze) i przecedzone wlać do wysokiego
oziębionego kieliszka. Udekorować plasterkiem pomarańczy
i ewentualnie koktajlową wisienką (wisienki koktajlowe
są sprzedawane w małych słoiczkach).

zakładka
BOLO
napój łatwy dowykonania - czas wykonania 5 minut
40 mililitrów jasnego rumu 15 mililitrów soku z cytryny
15 mililitrów soku z pomarańczy jedna druga łyżeczki cukru
3 kostki lodu jedna druga plasterka pomarańczy
Składniki dokładnie wymieszać (najlepiej w shakerze)
i wlać do wysokiego oziębionego kieliszka na
krótkiej nóżce. Udekorować połówką plastra pomarańczy lub cytryny.

zakładka
RUM COBBLER
napój łatwy do wykonania - czas wykonania 5 minut
50 mililitrów rumu jedna łyżeczka cukru
50 mililitrów wody sodowej kruszony lód
owoce (kawałki pomarańczy, wiśnie, brzoskwinie i temu podobne.)
Wodę sodową wlać do szklanki, dodać cukier, lód
i zamieszać. Wrzucić owoce, wlać rum i zamieszać
ponownie. Podawać ze słomką i mieszadełkiem.

zakładka
CUBA LIBRĘ
napój łatwy do wykonania - czas wykonania 3 minuty
50 mililitrów rumu baccardi coca-cola ósemka cytryny kruszony lód
Wysoką szklankę wypełnić do połowy lodem, wlać
coca-colę i rum, zamieszać. Włożyć ósemkę cytryny
ze skórką, jeszcze raz zamieszać i podawać.

zakładka
MIMOSA
napój świąteczny dość drogi łatwy i szybki do przygotowania
czas wykonania jedna minuta
jedna druga części szampana jedna część soku
Do kieliszka wlać schłodzony sok i dolać szampan.

zakładka
CAMPARI ORANGE
mapój świąteczny tani i szybki do wykonania czas wykonania 5 minut
40 mililitrów campari sok z pomarańczy
dwie kostki lodu jedna druga plasterka pomarańczy
Do wysokiej szklanki wrzucić kostki lodu, wlać
campari, uzupełnić sokiem z pomarańczy. Udekorować
połówką plasterka pomarańczy.

zakładka
ŁYSKI Z LODEM
napój świąteczny dość drogi łatwy i szybki do przygotowania
czas wykonania jedna minuta
Do szerokiej niskiej szklanki wrzucić lód i zalać whiskey (amerykańską).

zakładka
SPRITZER
napój świąteczny dośćdrogi łatwy i szybki do wykonania
czas wykonania jedna minuta
75 mililitrów białego wina woda sodowa dwie kostki lodu
Do szklanki wrzucić lód, wlać wino i dolać wody sodowej.

zakładka
GROG
napój łatwy do przygotowania - czas wykonania 10 minut
40 mililitrów ciemnego rumu sok z jednej cytryny jedna druga łyżeczki cukru
75 mililitrów gorącej wody 3 4 goździki kora cynamonu w kawałku
Do nagrzanego szkła wlać rum, sok, wsypać cukier,
goździki i cynamon. Dodać gorącą wodę i zamieszać.

zakładka
GRZANE PIWO
napój łatwy do wykonania - czas wykonania 30 minut
jedna czwarta litra piwa jedno żółtko 3 4 goździki
jedna łyżka cukru kawałek cynamonu
Zagotować piwo z cynamonem i goździkami. Utrzeć żółtko z cukrem.
Zalewać gorącym piwem, cały czas mieszając. Delikatnie podgrzewać,
aż zgęstnieje. Podawać z grzankami.

zakładka
GRZANE WINO
napój świąteczny dość drogi - czas wykonania 15 minut
jedna czwarta litra czerwonego wina 2 goździki kawałek cynamonu
jedna łyżka cukru kawałek skórki z pomarańczy
Ogrzać wino z cukrem, ale nie dopuścić do
zagotowania, Zestawić z ognia, dodać przyprawy, przykryć
i postawić w cieple, aby nie ostygło. Po około dziesięciu minutach podawać.

zakładka
KRUPNIK
czas wykonania
(DLA OŚMIU OSÓB)
5 goździków 4 ziarna pieprzu kawałek cynamonu kawałek gałki muszkatołowej
szczypta imbiru jedna czwarta laski wanilii kawałek skórki pomarańczowej
dwie trzecie szklanki wody jedna druga szklanki miodu jedna szklanka spirytusu
Wszystkie przyprawy prócz skórki pomarańczowej
gotować po przykryciem, pod koniec włożyć
skórkę pomarańczową. Odparować płyn do jednej czwartej szklanki.
Wywar dodać do miodu i zagotować. Zdjąć z ognia,
powoli wlać spirytus, jeszcze raz postawić na ogniu i podgrzać.
Przecedzić i podawać bardzo gorący w kieliszkach do wódki.

zakładka
KWAS CHLEBOWY
napój tani trudny do wykonania i czasochłonny
czas wykonania 20 minut plus 4 5 dni
2 i jedna druga kilograma chleba razowego 5 litrów wody 40 dekagramów cukru
1 dekagram drożdży 5 dekagramów rodzynek
Chleb wysuszyć, zalać wrzącą wodą i odstawić na
24 godziny. Przecedzić, dodać drożdże, cukier,
przykryć i ponownie odstawić, tym razem na 12 godzin.
Płyn przelać do czystych, wyparzonych butelek, do
każdej butelki włożyć parę rodzynek. Kwas jeden
dzień trzymać w cieple, po czym przenieść go
w miejsce chłodniejsze. Jest gotowy po mniej
więcej trzech czterech dniach.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
napoje
Napoje20
Napoje
napoje
Napoje spirytusowe
08 Napoje bezalkoholowe
Napoje27
Napoje21
Napoje16
Napoje bezalkoholowe
Ogłupianie społeczeństwa Część 1 Jedzenie, napoje i leki
@) Napoje Index
Napoje alkoholowe i bezalkoholowe w gastronomii hotelowej
NAPOJE

więcej podobnych podstron