t orzech





Domowa kuchnia - tort orzechowy















krem orzechowy
tort orzechowy


ciasto orzechowe





ciasto:

Ubić białka bardzo sztywno, dodać cukier. -     Odstawić robot.
Dodać żółtka i delikatnie wymieszać.




Do posiekanych orzechów dodać proszek do pieczenia, mąkę i bułkę tartą lub biszkopt.




Masę pomału dodawać do białek. Tłuszcz zawarty w orzechach spowoduje, że białka trochę opadną. Ma powstać dosyć gęsta masa




Tortownicę posmarować masłem, wysypać mąką. Ciasto jeszcze raz wymieszać - by wyrównać ilość powietrza - i wyłożyć na tortownicę.



Wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180o C na 40 min.



Po upieczeniu zostawić w formie do wystygnięcia, po 15 minutach odwrócić formę do góry nogami by wyrównać powierzchnię.



Przekroić ciasto na 3 równe części nożem z piłką.



krem:

Mleko zagotować z cukrem - aż do zgęstnienia, by została połowa płynu.



Dodać orzechy



Gotować 5 minut, uważać by się nie przypaliło! Wystudzić.



Miękkie masło ubić robotem do spienienia.



Do masła dodać ostudzoną masę orzechową



i kieliszek spirytusu.




Gotowy krem.




Dolną część ciasta posmarować kremem. Na nim położyć górną część ciasta. Znowu posmarować kremem. Na nim położyć środkową część ciasta.




Wierzch i boki tortu posmarować kremem.




Całość posypać siekanymi orzechami.




Brzeg wierzchu ozdobić wianuszkiem z kremu, środek również ozdobić różyczkami z kremu. Położyć kilka połówek orzechów.




    S M A C Z N E G O ! !






Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
EW Kurze paluszki w orzechach
PsychProcPoz wyklad05 (orzechowski)
Placek miodowo orzechowy mamy Marcina
EW Tort orzechowy
Ciasto orzechowe
SAŁATKA Z SELEREM I ORZECHAMI
Ciasto orzechowe Nieznany
Jajka faszerowane szpinakiem z orzechami włoskimi
Ser kozi w orzechowej panierce na mieszanych warzywach
Faworki orzechowe
E T A Hoffmann Dziadek do orzechów
Makowiec z masą orzechową
EW Tort czekoladowo orzechowy
Orzech Kontekst w nauczaniu języka

więcej podobnych podstron