Zrazy rybne po bengalsku
Kuchnia indyjska
4 filety rybne - z dorsza, halibuta lub karpia
1 i 1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 szklanki wody
1 roztarty zšbek czosnku
1 cebula drobno posiekana
1 duży pomidor sparzony, obrany, posiekany
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru.
szczypta zmielonego kardamonu lub kminku
1 jajo
mška
tarta bułka
olej do głębokiego smażenia
1. Wodę wlać do garnka, włożyć jeden filet doprawić łyżeczkš soli i 1/4 łyżeczki pieprzu, gotować na małym ogniu przez 10 min.
2. Ryb odcedzić, posiekać, dodać czosnek, cebulę, osšczone pomidory, cynamon, imbir, kardamon lub kminek, 1/2 łyżeczki soli i resztę pieprzu, wszystko dokładnie wymieszać.
3. Tym farszem posmarować filety, zwinšć w rulon, zwišzać nitkš lub spišć wykałaczkami.
4. Zrazy obtoczyć w mšce ze wszystkich stron, następnie zanurzyć w roztrzepanym jaju z dodatkiem soli, ponownie w tartej bułce, spłaszczajšc Iekko nożem.
5. Olej rozgrzać (jak na frytki) w rondlu. Ostrożnie wkładać zrazy, smażyć do zrumienienia około 10 min., osšczyć z oleju.
6. Podawać na goršco z sałatkš z ogórków RAITĽ i że wieżym pieczywem lub plackami indyjskimi CHAPPATI.
Proporcje dla 2-3 osób
Wyszukiwarka
Podobne podstrony:
Kazimierz Kelles Krauz â Antonio Labriola (1904 1905 rok)WOJNA ROSYJSKO JAPOĹSKA 1904 1905 CZ VCainnt scoile = School talk T Hayes(1904)WOJNA ROSYJSKO JAPOĹSKA 1904 1905 CZ III1904 1KONFLIKT W MANDĹťURII I KOREI WOJNA ROSYJSKO JAPOĹSKA 1904 1905WOJNA ROSYJSKO JAPOĹSKA 1904 1905 CZ IIdemo cgi 1904wiÄcej podobnych podstron