Kuchnia francuska po prostu (odc 10) Mrożony nugat


kuchnia.tv http://www.kuchnia.tv/przepisy-print.php?0,0,5536
Mrożony nugat
trudność: trudne
Składniki:
375 ml gęstej śmietany lub crŁme frache
4 białka jajek
55 g cukru + 1 łyżka do białek
2 łyżki wody
2 łyżki miodu lub syropu klonowego
100 g posiekanych, prażonych migdałów
150 g wybranych, posiekanych suszonych owoców
Przygotowanie:
Ubij śmietanę i wstaw do lodówki. Ubij białka na sztywną pianę, posyp łyżką cukru i ubijaj dalej,
aż uzyskasz błyszczącą masę. Odstaw i przygotuj elektryczną ubijaczkę. Podgrzej cukier z wodą.
Podgrzewaj tak długo, aż syrop zgęstnieje, kiedy zostanie wlany do zimnej wody (4 min w
120C). Dodaj miód i ponownie zagotuj. Biegnij po pianę z białek& Wciąż ubijając pianę ubijaczką
wlewaj powoli syrop. Ubijaj, aż masa ostygnie, co możesz sprawdzić dotykając dna naczynia.
Wsyp orzechy i suszone owoce do masy. Dodaj bitą śmietanę i wymieszaj wszystko delikatnie.
Zamroz w formie do ciasta lub chleba. Żeby wyjąć nugat z formy warto ją zamoczyć w ciepłej
wodzie. Wyłóż nugat na półmisek. Podawaj z malinami lub sosem owocowym.
* Wspaniale smakuje połączenie posiekanych fig i skórki pomarańczowej.
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu.
(odc.10)
1 z 1 2010-02-24 23:46


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Kuchnia francuska po prostu (odc 03) Kolorowe budynie
Kuchnia francuska po prostu (odc 25) Tarta cytrynowa
Kuchnia francuska po prostu (odc 15) Zupa z dyni
Kuchnia francuska po prostu (odc 22) Tarta tatin z cykorii
Kuchnia francuska po prostu (odc 03) Zupa vache qui rit
Kuchnia francuska po prostu (odc 05) Placki ziemniaczane
Kuchnia francuska po prostu (odc 05) Tarta cytrusowo dyniowa
Kuchnia francuska po prostu (odc 23) Jajecznica po francusku
Kuchnia francuska po prostu (odc 03) Dziecięce ciasto jogurtowe
Kuchnia francuska po prostu (odc 21) Wiatraczki z ciasta francuskiego
Kuchnia francuska po prostu (odc 07) Jajo dinozaura
Kuchnia francuska po prostu (odc 09) Tatar z łososia
Kuchnia francuska po prostu (odc 01) Ciasto czekoladowe
Kuchnia francuska po prostu (odc 06) Budyń parmezanowy
Kuchnia francuska po prostu (odc 07) Awokado z sezamem i sosem sojowym
Kuchnia francuska po prostu (odc 02) Kiełbaski z soczewicą
Kuchnia francuska po prostu (odc 02) Kiełbaski nie całkiem w bułkach
Kuchnia francuska po prostu (odc 26) Frytki
Kuchnia francuska po prostu (odc 11) Kotlety z kaparami

więcej podobnych podstron