Tkankę przewodzącą tworzy system kanałów wewnątrz rośliny, przez które przewodzona jest woda z solami mineralnymi oraz substancje pokarmowe (produkty asymilacyjne). Komórki przewodzące wodę to: cewki są to wydłużone komórki o rurkowatym kształcie, zgrubiałych, zdrewniałych ściankach. Tworzą kanały klinowato zachodząc na siebie. Komórki tej tkanki posiadają liczne jamki, przez które odbywa się transport wody z jednej do drugiej komórki. Występują u niższych organowców i roślin nagonasiennych. naczynia, tzw. drewno (ksylem) utworzone są z komórek martwych, w których ściany poprzeczne uległy przebiciu, a podłużne są wzmocnione. Tworzą kanały, przez które transportowana jest woda od korzenia do liścia dzięki powstającemu parciu korzeniowemu i sile ssącej liśca. Komórki przewodzące pokarm to: komórki sitowe, tzw. łyko (floem), tworzą kanały, przez które transportowany jest pokarm z góry na dół (wczesną wiosną kierunek transportu jest odwrotny).
Fragment rurki sitowej na przekroju podłużnym (z prawej) oraz sito widziane z góry Komórki sitowe są żywe, ich ściany podłużne są wzmocnione, a poprzeczne uległy perforacji (dziurkowaniu) tworząc sita. Umożliwiają przepłynięcie pokarmu z komórki do komórki. Każda komórka sitowa zaopatrzona jest w komórkę przysitową, pełniącą funkcję prawdopodobnie odżywczą dla komórki sitowej. Tkanki przewodzące ułożone są blisko siebie, tworząc wiązki przewodzące. Wyróżniamy wiązki:
otwarte zamknięte centryczne.
Zobacz też: Tkanki twórcze Tkanka okrywająca Tkanka miękiszowa Tkanka wzmacniająca Tkanka nabłonkowa Tkanka mięśniowa Tkanka nerwowa Tkanka łączna