Scenariusz nr 4 smak


Scenariusz zajęć nr 4 - Smak
Cele ogólne:
" Kształtowanie u dzieci nawyku spożywania różnorodnych owoców, warzyw i soków.
" Nabywanie umiejętności rozpoznawania i rozróżniania smaku owoców, warzyw i
soków. Rozwijanie zmysłu smaku.
Cele operacyjne:
Dziecko:
" rozpoznaje smak owoców, warzyw i soków,
" dobiera w pary takie same smaki soków,
" myje ręce, owoce i warzywa przed jedzeniem,
" przestrzega zasad bezpieczeństwa w kuchni,
" waży owoce, warzywa na wadze szalkowej i porównuje ich ciężar (dzieci 5-letnie),
" odmierza i wybiera porcje zgodnie z przepisem zapisanym za pomocą kodów (dzieci
5-letnie),
" wykonuje dekoracje na stoły,
" przygotowuje potrawy z warzyw, owoców i soków.
Środki dydaktyczne:
" sylwetka przedstawiająca Siostrę (płyta CD  Materiały dodatkowe),
" kubki jednorazowe (12 sztuk) i łyżki jednorazowe dla każdego dziecka,
" wybrane owoce, warzywa, soki,
" czasopisma z przepisami kulinarnymi i zdjęciami, przedstawiającymi owoce, warzywa
i soki,
" po 3 kartki w kolorze czerwonym i zielonym,
" miska z wodą, mydło do mycia rąk, ręcznik jednorazowy,
" dwa woreczki foliowe oraz laska (prosty patyk)
" kostka do gry,
" obrazki przedstawiające warzywa, owoce i soki (płyta CD  Materiały dodatkowe),
" szary papier, klej, serwetki we wzory owocowe i warzywne, słomki do napojów,
kubki jednorazowe, talerze jednorazowe,
" Płyta CD - zadanie dodatkowe nr 3: dla dzieci 5-letnich
" Książeczka dla dzieci z zadaniami  zadania nr 9, nr 10
Przebieg zajęć:
Zadanie 1
Słuchanie wiersza:
Marchew, jabłko albo gruszki
Dzięki nim są szybkie nóżki!
@
Więc do kuchni szybko siup
I warzywa chrup, chrup, chrup!
Śliwki, szpinak lub malinki
To energia dla rodzinki!
Dziel się z bratem, lub zjedz sam!
I zajadaj mniam, mniam, mniam!
Pomidorek na kanapce
lub rzodkiewka jest w sałatce
Umyjemy, obierzemy,
do obiadu sobie zjemy!
Mamy w rączkach już ten fach
Pokroimy ciach, ciach, ciach
A na deser? Pyszny sok!
Tak się je przez cały rok!
Ilustrowanie wiersza: krojenie, siekanie, mycie, obieranie, picie.
Zadanie 2
Zabawa integracyjna pt.  Sałatka owocowa (dzieci 4 i 5-letnie).
Zapamiętanie nazwy owocu. Reagowanie w umówiony sposób na komendy słowne.
Przebieg:
Uczestnicy zabawy siadają w kręgu na krzesłach. Prowadzący zajmuje miejsce obok krzeseł,
kolejno każdemu dziecku (również sobie) przydziela nazwę jednego z owoców, np. jabłko,
gruszka, śliwka itd., aż wszyscy dostaną jeden owoc.
Zadanie dzieci polega na tym, aby na komendę np.  jabłka wszystkie osoby- jabłka"
zmieniły swoje miejsca (nikt nie może pozostać na dotychczasowym).
Prowadzący zawsze wymyśla taką komendę, aby  owoc , który przydzielił sobie, brał
udział w grze!
Kiedy pada komenda:  sałatka owocowa , wszystkie ,,owoce" zmieniają się miejscami.
Przykładowe komendy: ,,mieszają się śliwki z gruszkami", ,,jabłka z brzoskwiniami", ,,same
gruszki" itp. Każdy, kto nie znajdzie wolnego miejsca, staje się Prowadzącym i podaje
komendy, kontynuując grę.
Zadanie 3
Zabawa dydaktyczna pt.  Co tak smakuje? (wszystkie dzieci)
Rozpoznawanie smaków owoców, warzyw i soków.
Przebieg:
Siostra trzyma pokrojone owoce i warzywa oraz soki:
" Dzieci z zamkniętymi oczami wybierają kawałek warzywa lub owocu, kosztują i
odgadują nazwę. Dodatkowo próbują określić smak (słodki, kwaśny, cierpki).
" Dzieci kosztują sałatkę owocową i na podstawie smaku kilku kawałków, odgadują
smak każdego z kawałków.
" Dzieci kosztują soki i odgadują na podstawie smaku, z czego zrobiono sok.
Zadanie 4
Zabawa dydaktyczna pt.  Smaki do pary .
Rozpoznawanie smaków soków.
Przebieg:
Siostra układa przed dziećmi kubki jednorazowe z różnymi sokami. Po dwa kubki z takim
samym sokiem. Zadaniem dzieci jest nabranie na łyżkę i spróbowanie smaku każdego soku, a
pózniej odnalezienie wszystkich par o takich samych smakach. Na koniec dzieci dobierają i
dokładają konkrety w postaci owoców i warzyw, z których zrobiono dany sok.
Dzieci 3-letnie: rozpoznają dwa smaki (np. jabłko, pomarańcza).
Dzieci 4-letnie: rozpoznają trzy lub cztery smaki.
Dzieci 5-letnie: rozpoznają pięć lub sześć smaków.
" Książeczka dla dzieci z zadaniami  zadanie nr 9
Kolorowanie, ozdabianie i projektowanie własnego kartonika soku.
Zadanie 5 (dodatkowe)  dzieci 5-letnie
Zabawa z użyciem postaci Siostry pt.  Liczenie 5 porcji
Siostra wyjmuje z torby więcej soków, warzyw oraz owoców i zastanawia się czy wystarczy 5
porcji owoców, soków i warzyw dla wszystkich członków rodziny.
Dzieci pomagają siostrze i przydzielają każdemu członkowi rodziny owoce, warzywa i soki z
każdego rodzaju. Tak, aby każdy członek rodziny miał 5 porcji warzyw, owoców i soków na
jeden dzień: 2 porcje warzyw, 2 porcje owoców i 1 sok w kartoniku.
Nauczycielka przypomina, że codziennie należy jeść 5 porcji warzyw i owoców, przy
czym jedną z tych porcji można zastąpić szklanką soku.
Zadanie 6  dzieci 5-letnie
Zabawa pt.  Menu na przyjęcie
Wymyślanie pięciu porcji (kompozycji) smakowych przez dzieci na przyjęcie dla rodziny
Piątkowskich (dzieci 5-letnie).
- Układanie menu z warzyw, owoców, soków na przyjęcie dla każdego z członków rodziny
Piątkowskich według ciekawych, prostych przepisów z pięciu składników:
- surówka warzywna,
- sałatka owocowa,
- sok,
- deser,
- szaszłyk warzywny.
Przebieg:
Dzieci zostają podzielone na pięć grup.
Dzieci w grupach:
- Wymyślają ciekawą nazwę dla swojej potrawy - techniką twórczego myślenia  burza
mózgów .
W fazie I uczestnicy zgłaszają wszystko, co przychodzi im do głowy w odpowiedzi na dane
pytanie czy problem. Należy stworzyć miłą życzliwą atmosferę, bez oceniania, a już zupełnie
wykluczyć ośmieszanie swoich pomysłów nawzajem. Nauczyciel powinien modelować
zachowania: sam zgłaszając  odlotowe pomysły , żartując, szukając w pomysłach dzieci
zawsze czegoś pozytywnego i starając się je rozwinąć, a nie krytykować.
Jednak nauczyciel nie powinien dominować, zwłaszcza gdy burza mózgów nabierze już
tempa.
W fazie II grupa ocenia pomysły i wybiera jeden lub kilka najlepszych.
 Projektują potrawę wykorzystując wycinki z gazet przedstawiające owoce, warzywa i soki
(zadanie dla wszystkich dzieci)
Zadanie 7  wszystkie dzieci
Zabawa dydaktyczna pt.  Kuchnia .
Korzystanie w sposób bezpieczny ze sprzętów kuchennych  uczulenie dzieci na
bezpieczeństwo w czasie gry pt.  Tak, nie .
Przebieg:
Nauczycielka rozwiesza w sali kolorowe kartki:
- kolor czerwony oznacza  nie
- kolor zielony oznacza  tak
Podczas zabawy w gotowanie w kuchni siostra zadaje dzieciom pytania:
- Czy nóż jest ostry?
- Czy nóż może skaleczyć?
- Czy ogień jest gorący?
- Czy prąd jest bezpieczny?
- Czy tarka jest ostra?
- Czy dziecko może samo włączyć kuchenkę elektryczną?
- Czy dziecko może samo mieszać sałatkę ?
- Czy dziecko może nakrywać do stołu?
- Czy garnek może być gorący?
- Czy należy zawsze myć owoce i warzywa przed jedzeniem?
- Czy należy zawsze myć ręce przed jedzeniem?
Dzieci odpowiadając na pytanie ustawiają się przy odpowiednim kolorze kartki lub dotykają
przedmioty znajdujące się w sali, które mają odpowiednią barwę.
Podczas zabaw dzieci myją owoce, warzywa, naczynia i ręce. Nauczyciel pokazuje te
czynności, a dzieci je naśladują.
Zadanie 8  dzieci 5-letnie
Zabawa dydaktyczna pt.  Ważymy  porcjujemy  mierzymy
Kształcenie pojęć związanych z kształtami i wymiarami tj.: ciężar, ilość.
Przebieg:
" Dzieci wykonują wagę szalkową:
Na dwa końce laski (prostego patyka) przywiązują po jednej reklamówce.
Wyznaczają środek patyka. W środku przywiązują uchwyt ze sznurka.
- Ważą owoce, warzywa i soki porównują ciężar.
- Wykorzystując wagę lub swoje dłonie, porównaj ciężar podanych owoców i warzyw.
" Siostra przecina owoce i warzywa na pół i na ćwiartki. Zadaniem dzieci jest podanie
odpowiedniej porcji według instrukcji podanej przez siostrę np.:
- robię sałatkę i potrzebuję do sałatki pół jabłka, pół gruszki i jedną ćwiartkę
pomarańczy itd.
- robię surówkę i potrzebuję pół marchewki, trzy ćwiartki jabłka itd.
" Płyta CD - zadanie dodatkowe nr 3 (dzieci 5-letnie)
Porównywanie ciężaru owoców i warzyw
Zadanie 9  wszystkie dzieci
Zabawa tematyczna pt.  Szwedzki bufet
Zorganizowanie szwedzkiego bufetu w przedszkolu z daniami z owoców, warzyw, soków tj. :
- warzywne i owocowe przekąski
- sałatki, surówki ładnie podane
- soki z warzyw i owoców
Przebieg:
" Przygotowanie dekoracji stołu:
- obrus we wzory warzyw, owoców i soków wykonany z dużego arkusza papieru np.
szarego (wzory warzyw, owoców i soków wycięte przez dzieci z serwetek, z
czasopism),
- serwetki w owocowe i warzywne wzory,
- słomki ozdobione prostymi warzywami, owocami (np. żagiel z listka sałaty,
kawałka jabłka, plasterka pomarańczy),
- kartoniki po sokach jako pudełka na pokrojone w ćwiartki owoce i warzywa
(nauczyciel przygotowuje kartoniki odcinając górną cześć kartonika),
- kubki i naczynia jednorazowe ozdobione we wzory owocowe i warzywne np.
wycięte wzory z serwetek przyklejone za pomocą uniwersalnego kleju.
" Książeczka dla dzieci z zadaniami  zadanie nr 10
Nakrywanie do stołu:
- rysowanie warzyw i owoców na talerzu oraz kolorowanie soku w szklance (dzieci 3
i 4-letnie),
- określanie miejsca położenia sztućców względem talerza (dzieci 5-letnie).


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Scenariusz nr 2 dotyk
publ0 scenariusz nr 7 symbole ekologiczne
Scenarusz nr 4
Zalacznik 2 do scenariusza lekcji dla klas 1 3 SP narzedzie?ukacyjne nr 2 Karta Sprawnosci i Zdrowia
TEMAT ARKUSZA NR 3 rzut cechowany
nr 6a
Załącznik nr 18 zad z pisow wyraz ó i u poziom I
nr 2
ZARZĄDZANIE WARTOŚCIĄ PRZEDSIĘBIORSTWA Z DNIA 26 MARZEC 2011 WYKŁAD NR 3
SZTUCZKA NR 5
Cwiczenie nr
Scenariusz 16 Rowerem do szkoły
projekt z budownictwa energooszczednego nr 3
r 1 nr 16 1386694464
ZW nr 298 Kapitan Planeta

więcej podobnych podstron