słoma Trymbulak Atelier smaku 14 Grilowanie cz 1


dobra karma
pewnie większości czy-
telników  Vege , u któ-
rych dieta roślinna tyl-
grillowanie
ko pobudzała fantazję
i zachęcała do kre-
cz.1: Ruszt
atywnych poszukiwań.
Jeśli chodzi o piekący
w oczy dym, najlep-
niebanalny
szym rozwiązaniem
tekst: Jola Słoma
jest bezdymny grill
i Mirek Trymbulak
opalany odpowiednim
ekologicznym węglem,
który nie produkuje
toksycznych substancji.
Dziś proponujemy coś
i przygotowujemy dip, zaczy- 4 łyżki cukru pudru
wyjątkowo prostego,
nając od połączenia mleka 1 puszka schłodzonego mleka
kokosowego z musztardą kokosowego
co może być pełnym
i czarną solą. Gdybyśmy 100-150 ml konfitury
daniem obiadowym
dodali do tego jeszcze sok malinowej
lub przystawką
z cytryny, powstałaby naj-
prostsza wersja wegańskiego Orzeszki nerkowca najlepiej
dla grillowych długody-
majonezu. W tym przepisie zalać kilka godzin wcześniej
stansowców. A na de-
rezygnujemy z cytryny wrzątkiem, żeby zmiękły.
i do sosu dorzucamy pokro- Dobrze schłodzone mleko
ser coś, co zadowoli
jone w kostkę ogórki kiszone. kokosowe ubijamy z cukrem
nie tylko podniebienia
Dodajemy dobrze odsączony pudrem na bitą śmieta-
wege-dzieciaków.
groszek, a także posiekaną nę. Przestudzone orzeszki
zieleninę. Wszystko mie- nerkowca odcedzamy
Na letnie przyjęcie ogrodowe
proponujemy coś wyjątkowo
prostego, co może być pełnym
daniem obiadowym lub
przystawką dla grillowych
długodystansowców.
A na deser owocowe szaszłyki,
które zadowolą podniebienia
nie tylko wege dzieciaków
szamy, odstawiamy na bok
Grillowane ziemniaki
i miksujemy blenderem
olejny sezon może przesadziliśmy wchodzi do domu perfum i jedzeniem W takich sytuacjach
i zajmujemy się ugotowanymi
z wiosennym dipem
na jednolitą masę. Mieszamy
ziemniakami. Smarujemy je
na przyjęcia z  wszelkimi możli- przez otwarte okna, potraw pozostawia- zastanawiamy się nad
4 porcje
z konfiturą, a następnie
oliwą truflową i grillujemy aż
1,5 kg dużych ziemniaków
za pomocą łyżki delikatnie
Kogrodowe już wymi , bo repertuar które miały zapewnić jących nieprzyjemny tym, jak uboga jest
będą miały pięknie rumianą,
1 puszka mleka kokosowego
łączymy z bitą śmietaną
się zaczął, a nawet jest niezmiennie taki dostęp do świeżego zapach w ustach dieta i pomysłowość
pachnącą i chrupiącą skórkę.
1 słoiczek musztardy
i wstawiamy do zamrażarki
Na każdą połówkę ziemniaka
osiągnął swoje apo- sam. Mięso, mięso powietrza. Wraz z dy- (tj.: czosnek, cebula, przeciętnego Kowal- 1/3 łyżeczki czarnej soli Kala
na kilka godzin. Oczywiście
nakładamy porcję wiosennego
Namak
możemy zjeść taki deser bez
Jola Słoma geum. We wszystkich i wyroby mięsopo- mem wchodzą wszech- szczypiorek) w prze- skiego, który nie potra-
dipu i dekorujemy gałązką
4 ogórki kiszone
zamrażania.
& Mirek
świeżego oregano.
możliwych zakamar- dobne, czyli kiełbasy. ogarniające zapachy strzeni publicznej, czyli fi położyć na grill nic
1 puszka groszku konser-
Odpalamy grill i zabieramy
Trymbulak:
wowego
się do przygotowania owo-
kach działek, ogrodów, Skąd to wiemy? spalonego mięsiwa wszędzie tam, gdzie innego niż sztukę mię-
projektanci
1 garść świeżego kopru Owocowe szaszłyki
ców. Kroimy je na kawałki
mody, auto-
tarasów, a nawet Bo chcąc, nie chcąc, i kiełbasek z rusztu. można uprzykrzyć sa. O tym, że wegań-
1 garść świeżej natki z malinowymi lodami
i nadziewamy na przemian
rzy książek
balkonów dziarsko tli żyjemy w przestrzeni Myślenie, że sko- innym ludziom życie. ska dieta nie jest żadną pietruszki 4 porcje
na patyczki. Szaszłyki sma-
kuchar-
1 łyżka oliwy z aromatem szaszłyki:
rujemy syropem klonowym
skich oraz się węgiel drzewny. miejskiej i jesteśmy ro my coś lubimy, Niestety, gdy robi się przeszkodą w grillo-
białej trufli 2 banany
i grillujemy aż syrop klonowy
wegańskiego
Na grillach podpiekają współbiesiadnikami to lubią to z pewnością ciepło, jesteśmy bom- waniu nie wspomina-
1 szczypta pieprzu czarnego 2 jabłka
lekko się skarmelizuje,
i bezgluteno-
świeże oregano do dekoracji 2 łyżki syropu klonowego
a owoce delikatnie zmiękną.
się wszelkie możliwe tych majówkowych wszyscy, jest błędem. bardowani zapachami my, bo od początku
wego progra-
do smarowania
Nakładamy je na talerzyki
mu  Atelier
dobra do jedzenia spotkań kulinarnych. Stąd też savoir vivre roztaczającymi się swojej  bezmięsności
Umyte, przekrojone na pół
w towarzystwie lodów.
Smaku www.
dla wygłodniałych Bardziej nie chcąc, przestrzega przed nad- zza okien  dla nas nawet przez myśl nam ziemniaki gotujemy na parze. lody:
Całość możemy udekorować
ateliersma-
W tym czasie rozpalamy grill 10 dag orzeszków nerkowca
odrobiną malinowej konfitury.
ku.pl biesiadników. No, bo dym gryzie w oczy, miernym używaniem mało przyjemnymi. to nie przeszło, tak jak
14 15
www.vege.com.pl dobra karma


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
słoma Trymbulak Atelier smaku 14 głębia aromatu
słoma Trymbulak Atelier smaku 24 Mirek chce zmężnieć
słoma Trymbulak Atelier smaku Chłodnik na trzy sposoby
słoma Trymbulak Atelier smaku 18a kapusta grzyby żurawina
słoma Trymbulak Atelier smaku 12 na osłodę w mroźne dni
słoma Trymbulak Atelier smaku Polenta z kurkami
Wykład 14 Nerki cz 1
S7 Z 14 080210Z CZ B rozwiazanie
14 Linux cz 1 czym jest Linux, struktura plikówid462
JAZDA W STYLU WESTERN W REKREACJI CZ 14
Ikony Piwowarskiej Sztuki Cz 2 Siła smaku
cz?llas io pl14
e 14 cz praktyczna
Mikrokontrolery To takie proste, cz 14 (opis układów licznikowych oraz układu przerwań 8051 c d )
Odbiorniki radiowe retro, cz 14

więcej podobnych podstron