masala chai hinduska herbata z przyprawami


masala chai czyli hinduska herbata z przyprawami  przepis na oko o 4 fili anki
masala chai czyli hinduska herbata z przyprawami  przepis na około 4 filiżanki
masala chai czyli hinduska herbata z przyprawami  przepis na oko o 4 fili anki
masala chai czyli hinduska przepis na oko
masala chai czyli hinduska przepis na oko
masala chai czyli hinduska przepis na oko
masala chai czyli hinduska herbata z przyprawami  przepis na oko o 4 fili anki
masala chai czyli hinduska przepis na oko
4 szklanki wody 2 szklanki mleka (pełnotłustego) 3-4 łyżki czarnej herbaty (najlepiej Assam lub Darjeeling; możesz zmieszać
2 szklanki mleka (pełnotłustego) ssam lub
sypką lub granulowaną herbatę z herbatą liściastą) 1/5 szklanki luzno ułożonego startego Świeżego kłącza imbiru 1 pokruszona
liściastą) Świeżego
laska cynamonu po 5 całych ziaren pieprzu (czarnego, białego) 5 pokruszonych gozdzików 5 ziaren ziela angielskiego 1
po 5 całych ziaren pieprzu (czarnego, białego)
listek laurowy 9 rozgniecionych razem z łupinkami strączków szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
rozgniecionych razem z łupinkami strączków zielonego kardamonu szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
nierafinowany brązowy cukier trzcinowy albo miód
Oczywiście zestaw dodawanych przypraw i ich proporcje można dowolnie zmieniać. Oprócz wymienionych tutaj możesz dodawać także: nasiona kopru,
Oczywiście zestaw dodawanych przypraw i ich proporcje można dowolnie zmieniać. Oprócz wymienionych tutaj możesz dodawać także: nasiona kopru,
anyż, kolendrę, lukrecję, szafran albo tłuczone na puder migdały (chai z migdałami i kardamonem popularne jest w Kaszmirze). Dużo przypraw można dostać w
albo tłuczone na puder migdały (chai z migdałami i kardamonem popularne jest w Kaszmirze)
sklepikach ekologicznych (np. cały kardamon), . Strąki kardamonu można zastąpić kardamonem mielonym.
, świeży imbir bywa często w supermarketach. Strąki kardamonu można zastąpić kardam
0. zimowym spacerze. Możesz także lekko przemoknąć& 1. Przygotuj przyprawy, herbatę, mleko, cukier
0. 1.
0. Przemarznij na jesienno-zimowym spacerze 1. Przygotuj przyprawy,
0. 1.
i naczynia. 2. Napełnij garnek zimną wodą (Nie wrzątkiem z czajnika, tyko zimną wodą! Nigdzie Ci się nie spieszy.
2. Napełnij garnek zimną wodą i postaw na palniku (Nie wrzątkiem z czajnika, tyko zimną wodą!
2.
2.
Wez głęboki oddech i rozpocznij rytuał przyrządzanie chai) 3. Dodaj herbatę. 4. Dodaj utarty imbir i ziarenka pieprzu.
przyrządzanie chai). 3. 4. Dodaj utarty imbir i ziarenka pieprzu.
3. 4.
3. 4.
5. Pozostałe przyprawy utłucz w mozdzierzu lub rozgnieć innym sposobem i wrzuć do garnka.
5.
5. Pozostałe przyprawy utłucz w mozdzierzu lub rozgnieć innym sposobem i wrzuć do garnka.
5.
6. Utrzyj na tarce gałkę muszkatołową. 7. Doprowadz wodę do wrzenia i zmniejsz płomień.
6. 7.
7
6. 7.
6. 7.
7
7
7
8. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 min bez przykrycia c woda
8.
8. bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu. Powoli bulgotając
8.
odparowuje, a przyprawy uwalniają swoje smaki 9. Dodaj mleko. 10 smaku.
odparowuje, a przyprawy uwalniają swoje smaki. 9. 10. Dodaj cukier lub miód do smaku.
9. 10
9. 10
11. Jeszcze raz zwiększ płomień i zaczekaj aż płyn zacznie mocno bulgotać. 12. Zdejmij garnek z ognia
11. 12.
11. zwiększ płomień i zaczekaj aż płyn zacznie mocno bulgotać. 12. Zdejmij garnek z ognia
11. 12.
i przecedz gorący chai przez gęste sitko. Rozlej 13. Najlepiej smakuje świeżo zaparzone.
. Rozlej do filiżanek. 13.
13.
13.
" mimowolniej.eu


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
masala chai II
chai masala
Łatwa kuchnia indyjska (odc 006) Herbata masala
herbata masala ang
Phir Bhi Dil Hai Hindustani cd1 Moje Serce Bije Po Indyjsku
Przepis na herbatę leczącą ponad 60 chorób i zabijającą pasożyty
Jak zrobic przekładane herbatniki
Zastosowanie przypraw
28 29 Luty 2000 Mamy herbatę
Jak Rośnie Herbata

więcej podobnych podstron