DESTYLACJA


DESTYLACJA
Jest to metoda rozdzielania ciekłych układów wieloskładnikowych oparta na różnej lotności poszczególnych
składników. Polega ona na odparowaniu najbardziej lotnego wdanych warunkach ciśnienia i temperatury
składnika, następnie na skropleniu par i zebraniu skroplonej cieczy (destylatu) w innym naczyniu. Rozróżnia
się dwa zasadnicze typy destylacji: destylację prostą i frakcjonowaną. W destylacji prostej pary cieczy poddaje
się skropleniu przez bezpośrednie oziębianie, co pozwala z reguły tylko na zagęszczenie składników
mieszaniny w poszczególnych frakcjach destylatu. W destylacji frakcjonowanej pary znad destylowanej cieczy
pozostają w kolumnie w kontakcie z cieczą już wzbogaconą w składniki o większej lotności. W wyniku
wymiany między tymi fazami następuje lepsze rozdzielanie mieszaniny.
Podczas ogrzewania cieczy prężność pary wzrasta aż do momentu gdy staje się równa ciśnieniu
atmosferycznemu i rozpoczyna się wrzenie, czyli temperatura wrzenia cieczy jest to temperatura, w której
prężność par cieczy jest równa ciśnieniu atmosferycznemu w dowolnym punkcie na powierzchni fazy ciekłej.
W czasie destylacji cieczy pary z kolby destylacyjnej podnoszą się do góry i ulegają częściowemu skropleniu,
aż do osiągnięcia równowagi termicznej. Odczytywana wtedy temperatura jest temperaturą wrzenia i pozostaje
stała tak długo, jak długo istnieją obie fazy: ciekła i gazowa.
Gdy destylujemy dwie mieszające się w każdym stosunku ciecze, zachodzi proces, który można przedstawić
następującym wykresem równowagi fazowej ciecz-para.
Symbole TA i TB oznaczają temperatury wrzenia czystych związków A i B. Krzywe te niezależnie od
temperatury i ciśnienia nie pokrywają się i skład pary w stanie równowagi różni się od składu cieczy. Gdy
równomolową mieszaninę substancji A i B, której skład przedstawia punkt X1, ogrzeje się do temperatury T1,
powstające pary będą miały skład X2 i będą bogatsze w niżej wrzący składnik.
Jeśli część par zostanie odprowadzona z układu, to punkt przedstawiający na wykresie skład cieczy przesunie
się na prawo, to znaczy że względna wartość składnika B w mieszaninie zwiększy się, a temperatura zostanie
podwyższona. W wyniku dalszej destylacji mieszaniny otrzyma się destylat stopniowo bogatszy w składnik B,
ale wszystkie frakcje będą zawierały oba składniki. W rezultacie, podczas destylacji prostej mieszaniny dwóch
cieczy, których temperatury wrzenia różnią się mniej niż o 50C nie uzyska się rozdzielenia, a temperatura w
czasie destylacji będzie stale wzrastała (linia przerywana  rys. 2).
Efektywność rozdzielenia cieczy drogą destylacji można zwiększyć, jeśli parę o składzie X2 (rys. 1) skroplić, a
powstałą ciecz ponownie ogrzewając doprowadzić do stanu równowagi z fazą gazową. Tym razem pary będą
miały skład X3 i będą jeszcze bardziej wzbogacone w niżej wrzący składnik A. Powtarzając ten proces
wielokrotnie, można otrzymać końcowy destylat będący prawie czystym składnikiem A. Proces ten nazywa się
destylacją frakcyjną i prowadzi się go w kolumnie destylacyjnej (deflegmatorze), w której na dużej
powierzchni zachodzi wielokrotna wymiana między fazą ciekłą i gazową. Dużą powierzchnię w małej objętości
uzyskuje się, wypełniając kolumnę metalowymi pierścieniami lub szklanymi kulkami albo w deflegmatorach
typu Vigreux  z naprzemiennymi wgnieceniami. Destylacja frakcjonowana prowadzona powoli na wydajnej
kolumnie przebiega w sposób przedstawiony linią ciągłą na rysunku 2. Frakcje zbierane przy stałej
temperaturze są praktycznie czystymi składnikami wyjściowej mieszaniny.
Aparatura do destylacji składa się z następujących elementów:
- kolby okrągłodennej,
- chłodnicy destylacyjnej,
- termometru,
- odbieralnika,
- deflegmatora (w destylacji frakcjonowanej),
- łazni wodnej.
Kolbę destylacyjną zawierającą 30 cm mieszaniny etanolu i 1-butanolu (oraz kamyczek wrzenny) umieszcza
się na łazni wodnej. Montuje się chłodnicę destylacyjną. Podłącza się ją do wody w taki sposób, żeby woda
wpływała niższym, a wypływała wyższym odpływem. Na końcu chłodnicy umieszcza się odbieralnik. Może to
być kolba stożkowa, kolba okrągłodenna lub butelka ze szlifem. W zasadzie nie powinno się używać zlewki.
Termometr umieszcza się w ten sposób, aby zbiorniczek rtęci znajdował się naprzeciw wlotu par do chłodnicy
destylacyjnej (rys. 3).
Szlify w zestawionej aparaturze można posmarować bardzo cienką warstwą smaru. Nadmiar smaru
zanieczyszcza destylowaną ciecz. Istotną sprawą jest dobór odpowiedniego rozmiaru kolby destylacyjnej. Przy
rozpoczęciu destylacji kolba nie powinna być napełniona więcej niż do dwóch trzecich objętości. Dodanie
kamyczka wrzennego ma na celu zapewnienie równomiernego wrzenia, ułatwia bowiem powstanie
pęcherzyków pary. Bez kamyczka wrzennego następuje przegrzewanie cieczy i rzucanie. Jeśli zapomniałeś o
kamyczku wrzennym, a ciecz jest już gorąca i prawdopodobnie przegrzana, przed dodaniem kamyczka
wrzennego trzeba ciecz ochłodzić, w przeciwnym razie może nastąpić wyrzucenie cieczy.
Uwaga: Kamyczki wrzenne są jednorazowe i po każdym przerwaniu wrzenia należy dodać świeży kawałek
porowatej porcelany o średnicy do 4 mm.
Po rozpoczęciu wrzenia w kolbie można zauważyć pierścień skraplającej się pary podnoszący się w kolbie i
nasadce chłodnicy destylacyjnej. Termometr zaczyna wskazywać wzrost temperatury, aż do chwili gdy zacznie
się destylacja.
Ogrzewanie należy uregulować tak, aby szybkość destylacji wynosiła 1 kroplę na sekundę. Przy zbyt
intensywnym ogrzewaniu duża ilość destylatu przechodzi jako niżej wrzący przedgon. Jeśli destylacja jest zbyt
wolna, można, z powodu strat ciepła, nie zaobserwować prawdziwej temperatury wrzenia.
Uwaga: Nigdy nie należy destylować substancji  do sucha", czyli do całkowitego opróżnienia kolby
destylacyjnej.
Destylację prostą prowadzi się w aparaturze przedstawionej na rysunku 3, a destylację frakcjonowaną w
aparaturze pokazanej na rysunku 4.
Ogrzewanie w czasie destylacji frakcjonowanej reguluje się tak, aby wypełnienie kolumny na całej długości
było zwilżone kondensatem i aby nie tworzyły się  korki" cieczy. Dłuższe kolumny ogrzewa się zewnątrz aby
uniknąć strat ciepła, lub można je owinąć kocem szklanym.
Ćwiczenie - destylacja prosta
Zestawiamy aparaturę przedstawioną na rysunku 3. Do kolby destylacyjnej wlewamy 30 cm3 mieszaniny
etanolu i 1-butanolu. Kolbę ogrzewamy na płaszczu grzejnym i oddestylowujemy około 28 cm3 mieszaniny z
szybkością 2 cm3 /minutę. Notujemy temperaturę wrzenia na początku i temperaturę wrzenia po odebraniu
każdych 2 cm3 destylatu.
Destylacja frakcjonowana
Montujemy aparaturę tym razem z kolumną destylacyjną i destylat z poprzedniego ćwiczenia wlewamy do
kolby. Destylujemy go ponownie na kolumnie, notując jak poprzednio temperaturę wrzenia po odebraniu
każdych 2 cm3 destylatu.
Na wspólnym wykresie sporządzamy zależność temperatury wrzenia od ilości destylatu dla obu
przeprowadzonych destylacji.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
DESTYLACJA FRAKCYJNA I OZNACZANIE WSPÓŁCZYNNIKA ZAŁAMANIA ŚWIATŁA
W 09 Destylacja
instrukcja bhp przy obsludze aparatu destylacyjnego
Destylacja[1]
destylacja frakcyjna
DESTYLACJA Z PARĄ WODNĄ
Ruchliwy azot met Turina i Kononowej destyl
destylowana wlozone
DESTYLACJA PROSTA I OZNACZANIE TEMPERATURY WRZENIA
destylacja sprawozdanie
destylowana wyjete
destylacja
Sucha destylacja węgla – Wikipedia, wolna encyklopedia

więcej podobnych podstron