EW Kurczak w czerwonej paście curry


Kurczak w czerwonej paście curry
·ð 2 podwójne piersi z kurczaka (ok. 80 dag)
·ð 25 dag boczniaków lub maÅ‚ych pieczarek
·ð 1 cebula
·ð 2 zÄ…bki czosnku
·ð 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
·ð 1 szklanka sÅ‚odkiej Å›mietanki 30%
·ð 2 Å‚yżeczki czerwonej pasty curry
·ð 2 Å‚yżki sosu rybnego
·ð ew. 1-2 Å‚yżki soku z cytryny
·ð 1 Å‚yżka oliwy
·ð sól
·ð pÄ™czek Å›wieżej kolendry (ew. natka pietruszki)
Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać posiekany
czosnek. Przesmażyć. Zalać połową mleczka kokosowego,
zagotować. W pozostałym mleczku rozpuścić pastę curry,
wlać na patelnię, wymieszać i podgrzać. Dolać śmietankę
zahartowaną odrobiną płynu z patelni. Dorzucić kurczaka
pokrojonego w paski o długości 3-4 cm. Grzyby pokroić na
paseczki, podsmażyć (1-2 minuty), przełożyć na patelnię z
kurczakiem w curry. Dusić do miękkości (sos powinien
zredukować się do konsystencji śmietany). Pod koniec
doprawić sosem rybnym i w razie potrzeby solą. Jeśli w
potrawie jest za dużo słodyczy - od śmietanki i mleczka
kokosowego - dodać 1-2 łyżki soku z cytryny.
Podawać posypane posiekaną kolendrą lub natką
pietruszki.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
EW Kurczak limonkowy z salsÄ…
EW Gruszki w czerwonym winie
EW Risotto z kurczakiem w curry
Curry z kurczaka
2014 08 25 KURCZAK CURRY
KURCZAK CURRY
Kurczak w sosie curry
EW Pikantny kurczak w jabłkach
Curry z kurczaka
(odc 13) południowoindyjskie czerwone curry
Jan Brzechwa Czerwony kapturek
EW Karkówka bez grama soli
Barwy smaku czerwony
Wielka czerwona jedynka (The Big Red One) cz 2
EW Kurze paluszki w orzechach
14 EW ZEW Srodowisko do metody Johna
EW Placek tarty

więcej podobnych podstron